Odborníci: Budoucnost ocelářství je nejistá, mohlo by se zmenšit či zaniknout
Praha 23. března (ČTK) - Budoucnost ocelářství v České republice a ve státech Evropské unie je nejistá. Odvětví by se mohlo dál zmenšovat či přestat v současné podobě zcela existovat. Vyplývá to z vyjádření odborníků, které má ČTK k dispozici. Negativně podle nich ocelářství ovlivňuje nejen celkové zpomalení evropské ekonomiky, ale také nízká poptávka, drahé ceny energií, tlak na ekologičtější výrobu a dovoz levné oceli z Asie. Vzpruhou může být pro odvětví rostoucí zájem o posilování zbrojního průmyslu, kvůli tomu ale možná není třeba, aby se v ČR samotná ocel vyráběla, míní odborníci.
Z dat Ocelářské unie vyplývá, že hutě v Česku v roce 2024 vyrobily 2,4 milionu tun surové ocele, což je druhý rok po sobě nejnižší množství. Oproti roku 2023 klesla loni výroba oceli v tuzemsku o další čtvrtinu. Mírně meziročně klesla opět i spotřeba, která se stejně jako předloni dostala na nejnižší úroveň od vrcholu finanční krize v roce 2009. Snížil se také objem vyvezené oceli do zahraničí, který byl dosud rovněž nejnižší. Naopak dovoz ocelových výrobků do ČR v loňském roce meziročně vzrostl.
"Za neutěšenou situací v ocelářství stojí trvale nepříznivý vývoj poptávky po ocelových výrobcích v EU. Krize ve stavebnictví i dalších odběratelských odvětví, jako je strojírenství či automotive, se negativně podepisuje na celkové výrobě oceli," uvedl předseda dozorčí rady Ocelářské unie a generální ředitel Třineckých železáren Roman Heide. Konkurenceschopnost evropských výrobců podle něj nadále ohrožují i vysoké ceny energií či levné dovozy ze třetích zemí. "Stále rostoucí podíl dovozů na celkové spotřebě oceli v EU představuje jeden z hlavních problémů evropského ocelářství," řekl.
V případě, že EU nezmění opatření týkající se oceli, bude podle Heideho dál ohrožována konkurenceschopnosti výrobců. "To může vést až k zániku celého odvětví v EU tak, jak ho známe nyní," dodal.
V Evropské unii výroba oceli loni meziročně mírně vzrostla o 2,6 procenta na 129,5 milionu tuny. Její spotřeba ale klesla o 2,3 procenta. Objem dováženého zboží vzrostl a podíl dovozů na evropské spotřebě překročil hranici 21 procent.
Pozitivní vývoj v odvětví momentálně nevidí ani analytik investiční platformy XTB Jiří Tyleček. Tlak na zvýšení výroby v obranném průmyslu by sice podle něj mohl pomoci zvýšit poptávku po oceli, pokud se ale nepodaří vyřešit drahé energie, bude se celý sektor v dlouhodobém horizontu dále zmenšovat, míní. "Určitý pozitivní efekt může přinést modernizace, ale kvůli dražší výrobě ve srovnání s Čínou a dalšími levnými zeměmi, se bude ekologická ocel bez dotací jen obtížně prosazovat. Nevidím světlo na konci tunelu pro ekologickou a zároveň konkurenceschopnou výrobu oceli v Evropě," řekl Tyleček.
Podle analytika portálu Capitalinked.com Radima Dohnala v současnosti vzniká otázka, zda má v ČR existovat prvovýroba surové oceli, když se v ČR netěží železná ruda. "V Dánsku se už roky nevyrábí primární ocel, a i přesto má špičkové výrobce zbraní. Pokud bude v EU fungovat jednotný trh bez překážek, pak zřejmě i pro vyšší objem zbrojařské výroby v ČR postačí na území mít jen sekundární výrobu oceli a tu posílit," sdělil Dohnal.
jbr ptd - sdílejte článek
Následuje: AP: Umělá inteligence pronikla už i do výroby vína
Los Angeles 23. března (AP/ČTK) - Když se na trh dostaly autonomní traktory pro vinařství řízené umělou inteligencí (AI), Tom Gamble se chtěl stát jedním z prvních vinařů, který je využije. Věděl, že začátky budou těžké, ale rozhodl se, že mu tato nová technologie stojí za námahu, napsala agentura AP. Farmář třetí generace si pořídil jeden autonomní traktor. Během letošního jara plánuje využít jeho samořídicí funkci a v současnosti používá AI senzor k mapování svého vinohradu v kalifornském údolí Napa. Jakmile se naučí každý řádek, bude traktor v autonomním provozu znát přesnou cestu. AI v tomto stroji bude následně zpracovávat sbíraná data a pomůže Gambleovi díky lepším informacím činit lepší rozhodnutí o jeho plodinách, což vinař nazývá "precizním zemědělstvím". "Úplně to nenahradí lidský prvek, kdy je třeba vyrazit na vinici, a to je jedna z mých oblíbených činností," řekl. "Ale umožní to pracovat chytřeji a ve výsledku činit lepší rozhodnutí s menší únavou," vysvětlil. Gamble předpokládá, že tuto techniku bude používat co nejvíce kvůli ekonomickým a regulačním nařízením či požadavkům na kvalitu ovzduší. Autonomní traktory by mu podle jeho slov mohly pomoct snížit spotřebu paliva a omezit znečistění. Zatímco se AI stále vyvíjí, odborníci odkazují na sektor výroby vína jako důkaz, že podniky mohou tuto technologii efektivně začlenit jako doplněk pracovní síly, aniž by ji vytlačily. Nová zemědělská technika jako AI může farmářům například pomoct omezit plýtvání a řídit vinařství efektivněji a udržitelněji díky sledování spotřeby vody. Také jim může pomoci s rozhodnutím, kdy a kde použít produkty jako hnojiva nebo pesticidy. Traktory a zavlažovací systémy poháněné AI mohou podle Gamblea snížit spotřebu vody rozborem půdy nebo vinné révy a zároveň pomáhají farmářům udržovat vinice tím, že poskytují přesnější o data zdraví plodin či velikosti sezonních výnosů. Ostatní části vinařského průmyslu začaly tuto technologii také uplatňovat, od používání generativní AI k vytváření personalizovaných etiket vína po využívání chatbota ChatGPT k navrhování, štítkování i oceňování lahví. "Nečekám, že někdo kvůli tomu přijde o práci, protože si myslím, že řidiči traktorů se ve svých dovednostech budou díky tomu zlepšovat a možná budou řídit malou flotilu autonomních vozidel a budou díky zvýšeným požadavkům lépe ohodnoceni," řekl Gamble. Farmáři se podle něj stále přizpůsobují. Obavy panovaly, když traktory nahradily koně a muly v tahání pluhů, ale technika se osvědčila, stejně jako tomu bude i s AI, řekl vinař s tím, že zavedení nové technologie vždy zabere čas. Společnosti jako John Deere začaly používat AI podobnou té, kterou nasazují vinaři. Agrikulturní obr používá u traktorů technologii "Smart Apply", aby pomohl pěstitelům s aplikací látek pro zajištění úrody třeba tím, že senzory snímají listy révy, řekl Sean Sundberg, manažer ve společnosti John Deere. Traktory podle něj postřikují jen místa, kde jsou hrozny či listy, a materiálem se tak neplýtvá. V loňském roce společnost oznámila projekt ve spolupráci s vinaři z oblasti Sonoma. Cílem je využívat technologie tak, aby pomohly vinařům co nejvíce zvýšit jejich výnosy. Tyler Klick, partner ve společnosti Redwood Empire Vineyard Managment, uvedl, že firma začala automatizovat zavlažovací ventily ve vinařstvích, která pomáhá spravovat. Ventily posílají varování v případě úniku a automaticky se uzavřou, pokud zaznamenají nadměrný průtok vody. (pokračování...)
Los Angeles 23. března (AP/ČTK) - Když se na trh dostaly autonomní traktory pro vinařství řízené umělou inteligencí (AI), Tom Gamble se chtěl stát jedním z prvních vinařů, který je využije. Věděl, že začátky budou těžké, ale rozhodl se, že mu tato nová technologie stojí za námahu, napsala agentura AP. Farmář třetí generace si pořídil jeden autonomní traktor. Během letošního jara plánuje využít jeho samořídicí funkci a v současnosti používá AI senzor k mapování svého vinohradu v kalifornském údolí Napa. Jakmile se naučí každý řádek, bude traktor v autonomním provozu znát přesnou cestu. AI v tomto stroji bude následně zpracovávat sbíraná data a pomůže Gambleovi díky lepším informacím činit lepší rozhodnutí o jeho plodinách, což vinař nazývá "precizním zemědělstvím". "Úplně to nenahradí lidský prvek, kdy je třeba vyrazit na vinici, a to je jedna z mých oblíbených činností," řekl. "Ale umožní to pracovat chytřeji a ve výsledku činit lepší rozhodnutí s menší únavou," vysvětlil. Gamble předpokládá, že tuto techniku bude používat co nejvíce kvůli ekonomickým a regulačním nařízením či požadavkům na kvalitu ovzduší. Autonomní traktory by mu podle jeho slov mohly pomoct snížit spotřebu paliva a omezit znečistění. Zatímco se AI stále vyvíjí, odborníci odkazují na sektor výroby vína jako důkaz, že podniky mohou tuto technologii efektivně začlenit jako doplněk pracovní síly, aniž by ji vytlačily. Nová zemědělská technika jako AI může farmářům například pomoct omezit plýtvání a řídit vinařství efektivněji a udržitelněji díky sledování spotřeby vody. Také jim může pomoci s rozhodnutím, kdy a kde použít produkty jako hnojiva nebo pesticidy. Traktory a zavlažovací systémy poháněné AI mohou podle Gamblea snížit spotřebu vody rozborem půdy nebo vinné révy a zároveň pomáhají farmářům udržovat vinice tím, že poskytují přesnější o data zdraví plodin či velikosti sezonních výnosů. Ostatní části vinařského průmyslu začaly tuto technologii také uplatňovat, od používání generativní AI k vytváření personalizovaných etiket vína po využívání chatbota ChatGPT k navrhování, štítkování i oceňování lahví. "Nečekám, že někdo kvůli tomu přijde o práci, protože si myslím, že řidiči traktorů se ve svých dovednostech budou díky tomu zlepšovat a možná budou řídit malou flotilu autonomních vozidel a budou díky zvýšeným požadavkům lépe ohodnoceni," řekl Gamble. Farmáři se podle něj stále přizpůsobují. Obavy panovaly, když traktory nahradily koně a muly v tahání pluhů, ale technika se osvědčila, stejně jako tomu bude i s AI, řekl vinař s tím, že zavedení nové technologie vždy zabere čas. Společnosti jako John Deere začaly používat AI podobnou té, kterou nasazují vinaři. Agrikulturní obr používá u traktorů technologii "Smart Apply", aby pomohl pěstitelům s aplikací látek pro zajištění úrody třeba tím, že senzory snímají listy révy, řekl Sean Sundberg, manažer ve společnosti John Deere. Traktory podle něj postřikují jen místa, kde jsou hrozny či listy, a materiálem se tak neplýtvá. V loňském roce společnost oznámila projekt ve spolupráci s vinaři z oblasti Sonoma. Cílem je využívat technologie tak, aby pomohly vinařům co nejvíce zvýšit jejich výnosy. Tyler Klick, partner ve společnosti Redwood Empire Vineyard Managment, uvedl, že firma začala automatizovat zavlažovací ventily ve vinařstvích, která pomáhá spravovat. Ventily posílají varování v případě úniku a automaticky se uzavřou, pokud zaznamenají nadměrný průtok vody. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Odborníci: Budoucnost ocelářství je nejistá, mohlo by se zmenšit či zaniknout' je zařazena do kategorií Strojírenství (str) - Hutnictví, zprac. kovů (hut) - Makroekonomika (mak) - Evropská unie - zprávy (eur). ID zprávy: T2025032104727|513720. Vydána 23.03.2025 7:35:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Odborníci: Budoucnost ocelářství je nejistá, mohlo by se zmenšit či zaniknout' je zařazena do kategorií Strojírenství (str) - Hutnictví, zprac. kovů (hut) - Makroekonomika (mak) - Evropská unie - zprávy (eur). ID zprávy: T2025032104727|513720. Vydána 23.03.2025 7:35:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.