Analytik: Ceny komodit na trzích letos spíše rostly, index přidal pět procent
Praha 1. března (ČTK) - Ceny komodit na světových trzích letos spíše rostou, nejvíce zdražily průmyslové a drahé kovy a káva. Naopak výrazně zlevnilo kakao a pomerančový džus. Nižší jsou také ceny evropského plynu a ropy. ČTK to řekl analytik XTB Jiří Tyleček. Komoditní index agentury Bloomberg je podle něj od počátku roku v plusu pět procent.
"Komoditní trhy na počátku roku 2025 rostou, i když situace není zcela jednoznačná a pohyby na trzích ukazují na velmi nejisté období pro investory," uvedl Tyleček. Výrazné důvody pro růst většiny komodit ale nevidí. "Zatím stále obtížně hledáme známky akcelerace čínské ekonomiky a hrozba uvalení amerických cel visí nad globální ekonomikou," dodal. Komoditám letos hraje do karet mírné oslabení dolaru, to však podle něj nemusí mít dlouhého trvání.
Ropa se pere s očekávaným přebytkem suroviny na trhu v tomto roce a také s plánem organizace OPEC+ na zvýšení produkce...
Nejvyšší růst z komoditního trhu předvádí v tomto roce káva Arabica. I po únorové korekci z historických rekordů stále přidává 19 procent. Obchodníci se obávají, že sucho poškodilo kávovníky v Brazílii v kritické fázi květu a důležité sektorové organizace výrazně snížily odhady letošní produkce.
Cena zlata od začátku roku do konce února vzrostla o 9,6 procenta,“ řekl ČTK analytik Golden Gate Pavel Ryba. Stříbro, které většinou žlutý kov následuje, od začátku roku posílilo o osm procent. Cena platiny se od 1. ledna zvýšila o 4,6 procenta. Palladium přidalo necelé jedno procento. Drahé kovy reagují na zvýšenou rozkolísanost na trzích, kterou přináší politika prezidenta USA Donalda Trumpa, doplnil Tyleček.
Citelně podle něj rostly také ceny průmyslových kovů. Měď letos v Londýně stoupla o sedm procent a hliník o tři procenta. Cena zemního plynu na nizozemské burze klesla o devět procent, ale v předchozích týdnech si prošla výraznými pohyby. Růst dosahoval až 15 procent kvůli ukončení přepravy plynu přes Ukrajinu a chladnějšímu průběhu zimy. Podobně na tom byla také elektřina, ale díky korekci trhu v posledních týdnech letos klesá roční kontrakt v Lipsku o deset procent.
Výrazné ztráty letos předvádí také kakao, jež zlevnilo o 22 procent. Na sklonku minulého roku však dosahovalo historických rekordů. Za propadem stojí lepšící se počasí v západní Africe a také propad poptávky po čokoládových výrobcích, kterou reportovali jejich producenti ve svých kvartálních výsledcích. Velmi zajímavý propad nastal u cen pomerančového džusu. Jeho letošní ztráty už dosahují 40 procent. Hlavním důvodem je očekávaná nadúroda pomerančů v Brazílii, která je jejich největším globálním producentem.
Klesají i ceny ropy. Severomořský Brent ztratil dvě procenta a texaský benchmark WTI tři procenta. "Ropa se pere s očekávaným přebytkem suroviny na trhu v tomto roce a také s plánem organizace OPEC+ na zvýšení produkce," podotkl Tyleček.
U obilovin byly letos jen malé změny. Cena kukuřice v Chicagu přidala dvě procenta a cena pšenice stagnovala. Cena sójových bobů vzrostla o tři procenta, uzavřel analytik.
fd mka - sdílejte článek
Následuje: AP: Tradiční východoevropská ingredience zelí září v nové britské kuchařce
Londýn 1. března (ČTK/AP) - Zdá se, že zelí splňuje řadu kritérií pro to, co se v současnosti oceňuje v západních potravinářských kruzích. Je výživné a levné. Sezonní. Barevné. Odolné vůči klimatickým podmínkám. Dá se zkvasit. Proč tedy stále bojuje o respekt? "Záleží na tom, jak ho připravíte. Lidé mají tendenci zelí převařit a nenechají ho projevit veškerý jeho potenciál," řekla agentuře AP Alissa Timoshkinová, jejíž nová kuchařka Kapusta: Zeleninové recepty z východní Evropy, oslavuje zelí jako jeden z pilířů tamní kuchyně. ("Kapusta" znamená v mnoha slovanských jazycích zelí.) Dalšími pilíři jsou podle ní červená řepa, brambory, mrkev a houby; každému z nich je věnována samostatná kapitola, stejně jako knedlíkům a "nakládané a kvašené zelenině". Přestože zelí někdy vyvolává představy chudoby a bezútěšnosti (jako dva známé příklady uvádí Timoshkinová filmy 1984 a Karlík a továrna na čokoládu), v poslední době se mu dostává širšího uznání v rámci jakéhosi kulinářského sbližování Východu a Západu. "Je to přirozený průnik," řekla s ohledem na současný větší důraz na zeleninu a jednoduché, zdravé ingredience. "Ve východní Evropě panuje k těmto potravinám téměř posvátná úcta, zatímco na Západě to vychází z jiných důvodů: z vědomí vlastní odpovědnosti za klimatické změny, z potřeby udržitelnosti. Lidé začínají přemýšlet o tom, jak se můžeme stravovat jinak," dodala Timoshkinová. Jako příklad uvádí nynější zájem o kvašení. "Líbí se mi skutečnost, že se jen nevezu na nějakém trendu, ale mluvím o kultuře a tradici, která sahá stovky let do minulosti," řekla Timoshkinová. Zelí má navíc v místním folklóru magické vlastnosti - například v podobě legend, podle nichž děti rostou na zelných políčkách nebo že zelí může zvýšit plodnost. Timoshkinová se narodila na Sibiři v ukrajinsko-židovské rodině. V době dospívání se přestěhovala do Anglie a stala se odbornicí na jídlo, kuchařkou a historičkou. (pokračování...)
Londýn 1. března (ČTK/AP) - Zdá se, že zelí splňuje řadu kritérií pro to, co se v současnosti oceňuje v západních potravinářských kruzích. Je výživné a levné. Sezonní. Barevné. Odolné vůči klimatickým podmínkám. Dá se zkvasit. Proč tedy stále bojuje o respekt? "Záleží na tom, jak ho připravíte. Lidé mají tendenci zelí převařit a nenechají ho projevit veškerý jeho potenciál," řekla agentuře AP Alissa Timoshkinová, jejíž nová kuchařka Kapusta: Zeleninové recepty z východní Evropy, oslavuje zelí jako jeden z pilířů tamní kuchyně. ("Kapusta" znamená v mnoha slovanských jazycích zelí.) Dalšími pilíři jsou podle ní červená řepa, brambory, mrkev a houby; každému z nich je věnována samostatná kapitola, stejně jako knedlíkům a "nakládané a kvašené zelenině". Přestože zelí někdy vyvolává představy chudoby a bezútěšnosti (jako dva známé příklady uvádí Timoshkinová filmy 1984 a Karlík a továrna na čokoládu), v poslední době se mu dostává širšího uznání v rámci jakéhosi kulinářského sbližování Východu a Západu. "Je to přirozený průnik," řekla s ohledem na současný větší důraz na zeleninu a jednoduché, zdravé ingredience. "Ve východní Evropě panuje k těmto potravinám téměř posvátná úcta, zatímco na Západě to vychází z jiných důvodů: z vědomí vlastní odpovědnosti za klimatické změny, z potřeby udržitelnosti. Lidé začínají přemýšlet o tom, jak se můžeme stravovat jinak," dodala Timoshkinová. Jako příklad uvádí nynější zájem o kvašení. "Líbí se mi skutečnost, že se jen nevezu na nějakém trendu, ale mluvím o kultuře a tradici, která sahá stovky let do minulosti," řekla Timoshkinová. Zelí má navíc v místním folklóru magické vlastnosti - například v podobě legend, podle nichž děti rostou na zelných políčkách nebo že zelí může zvýšit plodnost. Timoshkinová se narodila na Sibiři v ukrajinsko-židovské rodině. V době dospívání se přestěhovala do Anglie a stala se odbornicí na jídlo, kuchařkou a historičkou. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Analytik: Ceny komodit na trzích letos spíše rostly, index přidal pět procent' je zařazena do kategorií Finance (fin) - Burzy (bur) - Burzy komoditní (buk) - Suroviny, nerosty (sur) - Bohemika (bos). ID zprávy: T2025022806263|513435. Vydána 01.03.2025 10:01:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Analytik: Ceny komodit na trzích letos spíše rostly, index přidal pět procent' je zařazena do kategorií Finance (fin) - Burzy (bur) - Burzy komoditní (buk) - Suroviny, nerosty (sur) - Bohemika (bos). ID zprávy: T2025022806263|513435. Vydána 01.03.2025 10:01:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.