Zlatovna Zprávy Magazín

AFP: Němečtí a dánští vědci přišli na způsob, jak díky enzymům vyrobit foie gras

 Německo Dánsko gastro věda zajímavosti
Ilustrační fotografie. zdroj:istock.com
Berlín 21. dubna (ČTK/AFP) - Foie gras bez násilného vykrmování? Podle týmu německých a dánských vědců by to úpravou bílkovin bylo možné. Výsledky publikované v časopise Physics of Fluids ukazují, že chuť a strukturu tohoto pokrmu, který se v současnosti získává násilným krmením hus a kachen, lze po jejich porážce napodobit díky enzymům. Napsala to agentura AFP. "Vždycky jsem snil o tom, aby bylo foie gras dostupnější a vůči zvířatům přívětivější," řekl autor studie Thomas Vilgis, který učí potravinářské vědy na Institutu Maxe Plancka pro výzkum polymerů v německé Mohuči. Jeho tým spolu s vědci z Univerzity jižního Dánska (SDU) v Odense provedl několik pokusů, které by vedly k zastavení násilného krmení, nebo alespoň k jeho omezení.
Díky lipázám se tuk přeměňuje na velké krystaly, které tvoří podobné seskupení krystalů jako v původních foie gras...
Výzkumníci nejprve zkoušeli smíchat vařený kolagen z kůže a kostí nekrmeného zvířete s jeho játry, k proslulé hedvábné struktuře klasického foie gras ale nedospěli. Pak je ale napadlo obohatit jaterní tuk opeřence o jeho vlastní lipázy, což jsou enzymy, které tělo normálně používá k trávení tuků. To nakonec přineslo kýžené výsledky. "Díky lipázám se tuk přeměňuje na velké krystaly, které tvoří podobné seskupení krystalů jako v původních foie gras," uvedl Vilgis. Alternativa je podle výzkumníků nejen chutná, ale také jednoduchá - stačí poraženému zvířeti odebrat játra a tuk, ten následně obohatit o lipázy, obě směsi pak smíchat a sterilizovat - a voila, pochutina je na světě.
Klíčová slova - Německo - Dánsko - gastro - věda - zajímavosti -
Laboratorně vyrobená náhražka prošla řadou testů a dostala se i pod mikroskop a lis, které potvrdily velikost tukových kapiček a dokonce i tvar a pevnost výrobku. Vilgis proto zažádal o patent a teď doufá, že se mu ozvou firmy, aby na trh společně uvedli tato podle nich etičtější foie gras. dud spr - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'AFP: Němečtí a dánští vědci přišli na způsob, jak díky enzymům vyrobit foie gras' je zařazena do kategorií Monitor (mnt) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag) - Věda a technika (vat). ID zprávy: T2025041108120|514057. Vydána 21.04.2025 9:21:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

AFP: Němečtí a dánští vědci přišli na způsob, jak díky enzymům vyrobit foie gras


Odborníci v kutnohorské kostnici obnoví další pyramidu z lidských kostí
Peking varoval před obchodními dohodami s USA, které by poškodily Čínu
Je Velikonoční pondělí, spjaté s pomlázkou a lidovými zvyky
Papež pozdravil věřící, poselství Urbi et orbi ale osobně nepřečetl
AP: Co by měli cestovatelé udělat před kontrolami telefonů na hranicích

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
NEAKTIVNÍ COOKIES Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.