Zlatovna Zprávy Magazín

AFP: Zážitkové, zábavné - restaurace se snaží vyniknout s pomocí konceptů

 Francie trendy restaurace
Ilustrační fotografie. zdroj:istock.com
Paříž 30. března (ČTK/AFP) - Jíst ve vesmíru nebo pod hladinou moře, aniž byste opustili Paříž. Napsat mezi předkrmem a hlavním chodem dopis, který vám bude doručen o rok později... O čem je řeč? O nových restauracích, kam lidé chodí nejen kvůli jídlu, ale také kvůli jejich inovativnímu konceptu. "Když dnes otevíráte restauraci, musíte vyprávět příběh - může to být rámeček s fotografií vaší babičky na stěně, nebo nápad, koncept," řekl agentuře AFP Morgan-Kim Raux, partner skupiny Larome, která vlastní restaurace v Asii a čtyři v Paříži a zúčastnila se veletrhu Food Hotel Tech, který se na nedávno konal ve francouzské metropoli. Skupina Larome před necelým rokem otevřela Bistro des Lettres, jež nabízí zákazníkům možnost napsat sami sobě dopis "perem a inkoustem", který jim bude po roce zaslán. "Právě jsme rozeslali první dopisy," dodal Raux a vysvětlil, že tento nápad vzešel z rodinné tradice. Na základě podobného konceptu skupina nedávno otevřela Bistro des Poemes, kde jsou na každém stole sešity na psaní básní a nejlepší básně jsou každý měsíc vyvěšeny na nástěnce restaurace, a Bistro des Livres, kde se zákazníci podílejí na psaní společné knihy. "Jde to opravdu dobře," pochvaluje si Raux. Jade Frommer, kterému je necelých 30 let, přišel s dalším konceptem: restaurace nabízející výlet do jiného světa. Jeho impérium zahrnuje tři podniky v Paříži a jeden nedávno otevřený v Angers a ve svých tematických restauracích (pod mořem, ve vesmíru, v džungli nebo v lese) denně obslouží 1500 až 2000 zákazníků. Ti si mohou vychutnat jídlo v v prostředí kina se zvukem a světlem, které je vtáhne do požadované atmosféry. "Během tří let jsme nikdy neměli neobsazené stoly," řekl Frommer během veletrhu Foodorama, který se konal nedávno rovněž v Paříži. "Pokud by nám začali ubývat hosté, máme řešení - změnit téma restaurace," dodal. Organizátoři tohoto veletrhu věnovaného podnikání v restauračním průmyslu uvádějí, že toto odvětví je náročné a konkurence tvrdá, proto se noví podnikatelé stále více snaží nabízet "odlišné se zážitky a koncepty". "V roce 2018 byly nejčastějším druhem provozoven podniky zaměřené na rychlé občerstvení. Nyní jsme ale svědky vzniku míst, která sázejí na společenštější koncepty a kombinují možnost jídla s sebou, catering, pořádání akcí a podobně," napsali organizátoři ve studii zveřejněné u příležitosti konání veletrhu Foodorama. "Abyste uspěli, nemusíte nutně poskytovat zážitek, který vás vtáhne do jiného světa, ale musíte být inovativní," řekl Jade Frommer, která má letos v plánu otevřít dalších pět podniků.
Klíčová slova - Francie - trendy - restaurace -
Guillaume Chupeau, bývalý reklamní manažer, vytvořil v roce 2021 restauraci Ventrus. Je postavená z dřevěné a skleněné konstrukce, kterou lze snadno demontovat - a jeho ideou je umísťovat tento podnik na netypická místa, aby "zážitek, výhled, byl stejně důležitý jako to, co jíme", řekl AFP. První provozovnu otevřel v Parc de la Villette na severu hlavního města a doufá, že letos zřídí další Ventrus v parku v Lille. Pro dalšího hosta Foodoramy, Marianne Barbierovou, spoluzakladatelku podniku Grand Scene v Lille, v němž se nachází deset restaurací s pouličním jídlem, bary a jeviště pro představení, "musí být hlavní využití místa jako restaurace. Lidé se sem chodí především najíst, akce jsou až druhotné". dk nim - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'AFP: Zážitkové, zábavné - restaurace se snaží vyniknout s pomocí konceptů' je zařazena do kategorií Monitor (mnt) - Magazínový servis (mag) - Cestovní ruch (tur) - Služby (slz). ID zprávy: T2025032107690|513776. Vydána 30.03.2025 4:30:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

AFP: Zážitkové, zábavné - restaurace se snaží vyniknout s pomocí konceptů


Japonské muzeum moderního umění zjistilo, že obraz za 67 milionů jenů je padělek
Úřad pro ochranu údajů loni pokutoval porušení soukromí za 351,2 milionu Kč
Archeologický park v Pompejích chce oživit tradici výroby vína ve městě
Soudce v USA dočasně zablokoval snahu Trumpovy vlády umlčet Hlas Ameriky
Ukrajina neuzná americkou vojenskou pomoc jako půjčku, řekl Zelenskyj

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
NEAKTIVNÍ COOKIES Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.