Zlatovna Zprávy Magazín

AP: Sníte jídlo do 20 minut a méně? Možná je na čase zpomalit

 Svět zdraví potraviny gastro
Ilustrační fotografie. zdroj:istock.com
Londýn 18. května (ČTK/AP) - Člověk může sníst svůj dort klidně s pěti třešničkami a po práci si dát pár koláčků, ale musí je jíst pomalu. Výživoví poradci mají sklony zaměřovat se na jídlo, které může zlepšit zdraví, ale rychlost, s jakou lidé polykají svou večeři, je stejně tak důležitá. Agentura AP přináší tipy od vědců, jak jíst pomaleji a jak přistupovat ke svému jídelníčku s větší rozvahou. Jestliže někdo patří k těm typům lidí, kteří spořádají snídani, oběd a večeři za méně než 20 nebo 30 minut, jí moc rychle. To s sebou nese jistá rizika - jídlo, které uvízne v krku, nebo možnost přejedení, protože mozek nestihne vyslat signál, že už má dost. Nehledě na to, že toto tempo polykání může rozčilovat pomalejšího společníka-strávníka nebo osobu, která si dala tu práci a jídlo uvařila. "Žaludku zabere zhruba 20 minut, než pošle do mozku zprávu skrz nejrůznější hormony, že už je plný," řekla Leslie Heinbergová z Centra pro behaviorální zdraví na Clevelandské klinice ve Spojených státech. "Proto když lidé jedí rychle, mohou si těchto signálů nevšimnout a je potom velmi snadné jíst za hranici nasycenosti," dodala. Lidé, již do sebe jídlo naházejí, jsou vystaveni větší pravděpodobnosti, že spolykají spolu s kousky potravy i více vzduchu. To vede k nadýmání nebo k zažívacím potížím, vysvětluje dále Heinbergová. Pokud své jídlo navíc dostatečně nerozžvýkají, okrádají sami sebe a své trávení o cenné živiny. Nerozžvýkané kousky se také mohou zaseknout v jícnu. Předchozí studie naznačovaly, že rychlí strávníci jsou na rozdíl od svých pomalejších protějšků více ohroženi obezitou. Ti, kteří své tempo stravování chtějí změnit, mohou pro začátek zkusit vypnout televizi a odložit telefon. "Lidé, kteří jedí a zároveň sledují televizi, mají tendenci jíst do té doby, než začne reklama nebo skončí jejich pořad," uvedla Heinbergová. U televize se mimo jiné stávají méně pozorní ke svému tělu, které jim posílá signály, že už má dost. "Když děláme při jedení další věci, nevěnujeme tolik pozornosti jídlu. Kvůli tomu obvykle jíme více," pokračovala ve vysvětlování Heinbergová. Naopak když se lidé soustředí výhradně na jídlo na svém talíři, mají z něho větší požitek a snědí toho méně, dodala. Rychlost, s jakou své pokrmy jíme, je však často zakořeněný zvyk, změna je podle Heinbergové přesto možná. Mezi metody, které navrhuje, patří používat na nabírání porcí méně dominantní ruku. Dále radí sáhnout raději po jídelních hůlkách než po příborech a když už je talíř téměř prázdný, dát si přestávku a napít se vody. I v případě velkého vytížení, kdy člověk musí sníst svůj oběd na pracovní schůzce nebo zhltnout svačinu při pochůzkách, "by měl věnovat pozornost tomu, co jí a jak to chutná", říká vědkyně Sarah Berryová z britské nutriční společnosti ZOE.
Klíčová slova - Svět - zdraví - potraviny - gastro -
Jeden z nejjednodušších způsobů, jak toho dosáhnout, je zvýšit počet soust, uvedla klinická psycholožka Helen McCarthyová z Britské psychologické společnosti. Roli hraje i druh jídla. Průmyslově zpracovaná jídla nebo pokrmy z fastfoodů mají jemnější texturu, a proto je snazší je spolykat. "Je těžší jíst zeleninu a bílkoviny stejným tempem jako to, co je průmyslově zpracované a vyžaduje méně žvýkání," řekla McCarthyová. Na závěr uvedla případ jedné své pacientky, která téměř každý večer jedla sáček chipsů. Na radu McCarthyové začala jíst brambůrek po brambůrku a zjistila, že to "bylo jako mít plná ústa chemikálií". "Od té doby jí už nechutnají," dodala klinická psycholožka. bat zdp - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'AP: Sníte jídlo do 20 minut a méně? Možná je na čase zpomalit' je zařazena do kategorií Monitor (mnt) - Zdravotnictví (zdr) - Potravinářství (ptr) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2025051802259|514435. Vydána 18.05.2025 9:56:37. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

AP: Sníte jídlo do 20 minut a méně? Možná je na čase zpomalit


Volební sněm Starostů krátce před volbami přinesl jen minimální změny ve vedení
Starostové ve volebním programu slibují co nejrychlejší zavedení eura
Trump lže, mluví-li o míru na Blízkém východě, prohlásil íránský vůdce Chameneí
Plastiku Václava Vondřicha odhalily v České Lípě s prezidentem stovky motorkářů
Třeboň zahájila cyklistickou sezonu, cyklisté vyrazili po stopách Jakuba Krčína

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
NEAKTIVNÍ COOKIES Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.