Zlatovna Zlato Zprávy Magazín

AP: Vědci přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce. Trvá to půl hodiny

 USA Itálie věda gastro zajímavosti vejce
Ilustrační fotografie. zdroj:istock.com
New York 19. února (ČTK/AP) - Vědci tvrdí, že přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce, píše agentura AP. Takové vajíčko má sametový žloutek v kombinaci s měkkým, pevným bílkem. Dosáhnout této rovnováhy může být ale výzvou, protože žloutek se vaří při nižší teplotě než bílek. Vaření vejce natvrdo může vést ke žloutku připomínajícímu křídu, zatímco pomalé vaření na mírném ohni může z bílku vytvořit nedovařené želé. Výzkumníci vařili stovky vajec, a aby vyřešili tuto "tekutou" hádanku, použili matematiku. Jedna rovnice se zabývala tím, jak se teplo šíří mezi horkým povrchem a vejcem, další zachycovala, jak se obsah vajíčka mění z kapalného na pevný a mezitím na gel. Konečný recept spočívá v přesunu vajec v napařovači každé dvě minuty mezi dvěma hrnci s vodou - v jednom je vařící voda a ve druhém vlažná voda o teplotě 30 stupňů Celsia. To vše se odehrává celkem 32 minut, poté se vejce ochladí pod tekoucí vodou a oloupou. "Rozhodně to můžete zkusit doma," říká Gregory Weiss, chemik z Kalifornské univerzity v Irvine, který se výzkumu nezúčastnil. V metodě navržené výzkumníky, které se říká periodické vaření, se vaječné bílky ohřívaly a ochlazovaly, dokud nebyly zcela hotové. Žloutek se oproti tomu udržoval pevný při konstantní teplotě a vařil se, dokud nebyl krémový. "Můžete ho téměř namazat na chléb," tvrdí autorka studie Emilia Di Lorenzo z Neapolské univerzity Fridricha II. Aby vědci potvrdili, že připravili něco nového, otestovali chemické složení uvařených vajec a servírovali je skupině osmi ochutnavačů spolu s vejci vařenými tradičním způsobem.
Klíčová slova - USA - Itálie - věda - gastro - zajímavosti - vejce -
Studie byla zveřejněna počátkem února ve vědeckém časopise Communications Engineering. Tato nová technika by mohla znamenat více času stráveného v kuchyni v porovnání se standardním vařením vajec natvrdo, říká potravinářka Joanne Slavinová z Minnesotské univerzity. Směs textur na jazyku by ale podle ní mohla stát za čas navíc. "Jde o pomalejší postup s cílem získat lepší výsledek," uvedla Slavinová, která se na studii nijak nepodílela. kas ank - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'AP: Vědci přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce. Trvá to půl hodiny' je zařazena do kategorií Monitor (mnt) - Věda a technika (vat) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2025021807132|513303. Vydána 19.02.2025 4:04:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

AP: Vědci přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce. Trvá to půl hodiny


Reuters: Čínská firma zastavila vývoz materiálu pro zpracování lithia
Termín schůzky Trumpa s Putinem stanoven nebyl, USA a Rusko obnoví spolupráci
SZ: Tři české poradenské firmy se spojily do společnosti CLA Czech Republik
Odborníci: Zdravotnictví se musí přizpůsobit stárnutí populace
Křetínského EPH získal japonský termínovaný úvěr na 12,7 miliardy korun

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
NEAKTIVNÍ COOKIES Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.