11.11. Martin
Zlatovna Zprávy Magazín

Degustátoři v Olomouci hodnotili 300 vzorků ovocných destilátů, je to prý řehole

Degustátoři v Olomouci hodnotili 300 vzorků ovocných destilátů, je to prý řehole
Student z odborného učiliště Velký Újezd rozlévá vzorky destilátů při degustaci soutěžní přehlídky Grand Prix ovocných destilátů – Flora Košt 2025, 18. září 2025, Olomouc. Kredit: ČTK / Heloňa Stanislav
2 min. čtení
Autor: beh

Olomouc 18. září (ČTK) - Spíše řeholí než bezstarostným posezením u "štamprlí" s domácí pálenkou bylo dnes dopoledne v Olomouci pro degustátory hodnocení bezmála tří stovek ovocných destilátů přihlášených do soutěžní přehlídky Grand Prix ovocných destilátů - Flora Košt 2025. Každý z 60 odborníků opatrně ochutnal zhruba dvě desítky vzorků pálenek z různých druhů ovoce a pokaždé pečlivě ohodnotil jejich chuť, vůni, jemnost i barvu. Zachovat si po celou dobu degustace čistou hlavu a citlivé smysly vyžadovalo od degustátorů notnou dávku disciplíny. Výsledky dnešního koštu budou zveřejněny v říjnu na podzimní zahradnické výstavě Flora Olomouc. Degustace ovocných destilátů byla anonymní a ochutnávači hodnotili přihlášené pálenky podle padesátibodového systému. Na stolech měli připravené láhve s čistou vodou a suché pečivo, kterým zajídali jednotlivé ochutnávky, aby své chuťové buňky připravili na další vzorky. "Hodnocení jakékoliv potraviny, ovocného destilátu, lihoviny, vína či piva je pokaždé řehole. Jednak to totiž nejsou jenom nejkvalitnější vzorky, ale samozřejmě jsou tam i třeba slabší vzorky. A na druhou stranu ten počet vzorků může být někdy takový, že to degustátory velmi zatěžuje, protože se na to musí soustředit," řekl dnes ČTK Josef Balík ze Zahradnické fakulty v Lednici, který předsedal degustační komisi. Mezi unikáty letošního 22. ročníku Flora Koštu patří dvacetiletá mirabelkovice či pálenka z Hořce alpského z palírny v Berchtesgadenských Alpách s tradicí sahající do roku 1602. "Velký počet netradičních pálenek pochází například z černého rybízu, bezu, moruše, aronie či dřínu. Na degustátory čekají i lahůdky v podobě višňových a ořechových likérů, likéru z josty, fíků či pivovice, ale také meruňkový likér, obilný destilát nebo třešňový likér s mátou," uvedla Lenka Weiserová z Výstaviště Flora Olomouc. Každý z degustátorů absolvoval ochutnávku 22 vzorků pálenek. "Vzorků nikdy nemáme (na jednoho degustátora) více jak 30, což lze bez problémů zvládnout," podotkl Balík, podle kterého většina degustátorů ochutnané pálenky vyplivuje. "Obecně se to doporučuje. Není to nařízené, ale je to výhodné z hlediska zvládnutí všech vzorků," dodal s úsměvem Balík. Za stoly dnes usedli zkušení ochutnávači z různých koutů Moravy, které spojuje celoživotní láska k ovocným pálenkám. "Dáváme si tady vždy nanejvýš půl štamprličky, jenom malinko. Musí se to nadvakrát degustovat a velmi s citem," uvedl Tomáš Prachař, který do Olomouce přijel z Velké nad Veličkou na Hodonínsku.
Klíčová slova - ČR - nápoje - pěstování - gastro - Flora Olomouc -
Degustátoři museli dodržet několik pravidel, aby výsledek hodnocení vzorků byl co nejobjektivnější. "Nesmíme u toho pít pivo, kávu nebo si dát cigaretu. Prostě musí být všechno čisté," podotkl. Základním přikázáním konzervativně laděných ochutnávačů ovocných pálenek je podle Prachaře vzorky nevyplivovat a po převalování v ústech je spolknout. "Po našem říkáme, že sa nevyplůvá, protože je to hřích. To si raději nalejeme do štamprle méně," dodal Prachař. beh hj - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Degustátoři v Olomouci hodnotili 300 vzorků ovocných destilátů, je to prý řehole' je zařazena do kategorií Potravinářství (ptr) - Zemědělství (zem) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2025091802657|522306. Vydána 18.09.2025 12:03:02. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

Profimédia
Profimedia nabízí uživatelům snímky z celého světa ze všech oblastí: ilustrační fotografie, zpravodajství, celebrity, móda, jídlo, zahrada, portréty, historické, reportáže, umění, hudba, filmové záběry. Profimedia nabízí své fotografie ve třinácti zemích střední a jihovýchodní Evropy.

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
NEAKTIVNÍ COOKIES Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.