Téměř stoletý šéfkuchař v Japonsku strávil celou kariéru přípravou jednoho jídla
Tokio 3. května (ČTK) - Téměř stoletý japonský šéfkuchař strávil celou svou kariéru přípravou jednoho jídla - úhoří pochoutky zvané unagi. Napsal o tom australský web ABC. V Tokiu, kde se kulinářství stalo místní posedlostí, spočívá úspěch mnohých restaurací, kuchařů a prodejců v soustředění se na jednu konkrétní surovinu nebo pokrm.
Restaurace Nodaiwa v luxusní čtvrti Abazu Džuban v centru japonské metropole už 200 let nabízí jenom jeden pokrm - svou specialitu ze sladkovodního úhoře. Nyní ji provozuje 96letý šéfkuchař Kanedžiró Kanemoto, jehož rodina vlastní podnik už pět generací. Kanemoto je podle ABC v Tokiu živoucí legendou. "Kdysi dávno byli zákazníky naší restaurace samurajští válečníci," řekl Kanemoto.
Kuchaři začínají pracovat v pět hodin ráno a jejich úkolem je připravit okolo 600 úhořů pro zákazníky, kteří se sem přijdou naobědvat. Jen tři roky trvá ovládnutí správné techniky napichování úhořího masa na špejle, osm let poté zabere naučit se správné porcování ryby a celý život, než se člověk naučí ji grilovat, uvedl Kanemotův vnuk Entaró. Ten se nyní připravuje převzít dědečkovo místo a pokračovat v rodinné tradici.
Tajemství úspěchu restaurace však nespočívá v samotné přípravě úhoře. "Přežití naší úhoří restaurace závisí na omáčce," řekl Kanedžiró Kanemoto.
Existenci omáčky ohrožovala druhá světová válka. "Moji rodiče nevěděli, jak omáčku ochránit před válečnými nálety," vzpomíná nyní téměř stoletý šéfkuchař. Rodinou vzácnost proto zakopal do země. Omáčka je směsí mirinu (sladké rýžové víno) a sójové omáčky, ostatní ingredience zůstávají tajné.
"(Omáčce) neporozumíte ve svých 20, 30 letech. Teprve až ve 40 nebo 50 letech oceníte její jemnou chuť. Trvalo mi desítky let, než jsem se do tohoto bodu dostal," řekl závěrem Kanemoto.
bat mka - sdílejte článek
Následuje: Čína zvažuje americkou nabídku jednat o tarifech, varuje před vydíráním
Peking 2. května (ČTK) - Čínské ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že Peking vyhodnocuje americkou nabídku na jednání o clech ve výši 145 procent, která na Čínu uvalila vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Čínské ministerstvo ale zároveň varovalo Spojené státy, aby se "nepouštěly do nátlaku a vydírání", napsala agentura Reuters. Washington a Peking se podle ní kvůli clům ocitly ve hře na kočku a myš. Ani jedna ze stran nechce ustoupit ve vzájemné obchodní válce, která rozbouřila globální trhy a narušila dodavatelské řetězce. Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že se USA obrátily na Čínu s žádostí o jednání o Trumpových clech. Prohlášení následovalo den poté, co se na sociálních sítích na účtech čínských médií objevila informace, že Washington usiluje o zahájení rozhovorů, a týden poté, co Donald Trump tvrdil, že rozhovory už probíhají. To ovšem Peking popřel. "USA v poslední době při mnoha příležitostech převzaly iniciativu a prostřednictvím příslušných stran předaly Číně informace s tím, že doufají, že budou s Čínou jednat," uvedlo ministerstvo obchodu v prohlášení a dodalo, že Peking tyto nabídky "vyhodnocuje". (pokračování...)
Peking 2. května (ČTK) - Čínské ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že Peking vyhodnocuje americkou nabídku na jednání o clech ve výši 145 procent, která na Čínu uvalila vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Čínské ministerstvo ale zároveň varovalo Spojené státy, aby se "nepouštěly do nátlaku a vydírání", napsala agentura Reuters. Washington a Peking se podle ní kvůli clům ocitly ve hře na kočku a myš. Ani jedna ze stran nechce ustoupit ve vzájemné obchodní válce, která rozbouřila globální trhy a narušila dodavatelské řetězce. Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že se USA obrátily na Čínu s žádostí o jednání o Trumpových clech. Prohlášení následovalo den poté, co se na sociálních sítích na účtech čínských médií objevila informace, že Washington usiluje o zahájení rozhovorů, a týden poté, co Donald Trump tvrdil, že rozhovory už probíhají. To ovšem Peking popřel. "USA v poslední době při mnoha příležitostech převzaly iniciativu a prostřednictvím příslušných stran předaly Číně informace s tím, že doufají, že budou s Čínou jednat," uvedlo ministerstvo obchodu v prohlášení a dodalo, že Peking tyto nabídky "vyhodnocuje". (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Téměř stoletý šéfkuchař v Japonsku strávil celou kariéru přípravou jednoho jídla' je zařazena do kategorií Magazínový servis (mag) - Životní styl (spl) - Cestovní ruch (tur) - Služby (slz). ID zprávy: T2025042202344|514172. Vydána 03.05.2025 4:01:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Téměř stoletý šéfkuchař v Japonsku strávil celou kariéru přípravou jednoho jídla' je zařazena do kategorií Magazínový servis (mag) - Životní styl (spl) - Cestovní ruch (tur) - Služby (slz). ID zprávy: T2025042202344|514172. Vydána 03.05.2025 4:01:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.