Zlatovna Zprávy Magazín

Téměř stoletý šéfkuchař v Japonsku strávil celou kariéru přípravou jednoho jídla

 Japonsko zajímavosti styl gastro restaurace
Ilustrační fotografie. zdroj:istock.com
Tokio 3. května (ČTK) - Téměř stoletý japonský šéfkuchař strávil celou svou kariéru přípravou jednoho jídla - úhoří pochoutky zvané unagi. Napsal o tom australský web ABC. V Tokiu, kde se kulinářství stalo místní posedlostí, spočívá úspěch mnohých restaurací, kuchařů a prodejců v soustředění se na jednu konkrétní surovinu nebo pokrm. Restaurace Nodaiwa v luxusní čtvrti Abazu Džuban v centru japonské metropole už 200 let nabízí jenom jeden pokrm - svou specialitu ze sladkovodního úhoře. Nyní ji provozuje 96letý šéfkuchař Kanedžiró Kanemoto, jehož rodina vlastní podnik už pět generací. Kanemoto je podle ABC v Tokiu živoucí legendou. "Kdysi dávno byli zákazníky naší restaurace samurajští válečníci," řekl Kanemoto. Kuchaři začínají pracovat v pět hodin ráno a jejich úkolem je připravit okolo 600 úhořů pro zákazníky, kteří se sem přijdou naobědvat. Jen tři roky trvá ovládnutí správné techniky napichování úhořího masa na špejle, osm let poté zabere naučit se správné porcování ryby a celý život, než se člověk naučí ji grilovat, uvedl Kanemotův vnuk Entaró. Ten se nyní připravuje převzít dědečkovo místo a pokračovat v rodinné tradici. Tajemství úspěchu restaurace však nespočívá v samotné přípravě úhoře. "Přežití naší úhoří restaurace závisí na omáčce," řekl Kanedžiró Kanemoto. Existenci omáčky ohrožovala druhá světová válka. "Moji rodiče nevěděli, jak omáčku ochránit před válečnými nálety," vzpomíná nyní téměř stoletý šéfkuchař. Rodinou vzácnost proto zakopal do země. Omáčka je směsí mirinu (sladké rýžové víno) a sójové omáčky, ostatní ingredience zůstávají tajné.
Klíčová slova - Japonsko - zajímavosti - styl - gastro - restaurace -
"(Omáčce) neporozumíte ve svých 20, 30 letech. Teprve až ve 40 nebo 50 letech oceníte její jemnou chuť. Trvalo mi desítky let, než jsem se do tohoto bodu dostal," řekl závěrem Kanemoto. bat mka - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Téměř stoletý šéfkuchař v Japonsku strávil celou kariéru přípravou jednoho jídla' je zařazena do kategorií Magazínový servis (mag) - Životní styl (spl) - Cestovní ruch (tur) - Služby (slz). ID zprávy: T2025042202344|514172. Vydána 03.05.2025 4:01:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

Téměř stoletý šéfkuchař v Japonsku strávil celou kariéru přípravou jednoho jídla


Čína zvažuje americkou nabídku jednat o tarifech, varuje před vydíráním
Schodek rozpočtu v dubnu vzrostl na 126,1 mld. Kč, loni byl 153,1 mld. Kč
TikTok dostal v EU pokutu 530 milionů eur za nedostatky při ochraně dat
Na Zemi zřejmě dopadne sovětská vesmírná sonda, píše The Guardian
Hurvínek má 99 let, muzeum v Plzni ho poslalo na cestu kolem světa po školách

Burzovní zpravodajství: Stříbro (XAG)
USD36,14 $
EUR31,37 €
CZK778,27 Kč
AED132,7 د.إ
AUD55,68 A$
CAD49,5 C$
CHF29,5 Fr
CNY259,55 ¥
EGP1830,61 E£
GBP26,78 £
HUF12627,3 Ft
ILS125,71 ₪
INR3129,71 ₹
PLN133,76 zł
RUB2834,04 ₽
SEK348,54 kr
TRY1433,85 ₺
UAH1507,53 ₴


Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
NEAKTIVNÍ COOKIES Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.