Z podniku kuchaře Ramsaye v Londýně někdo ukradl stovky sošek koček pro štěstí
Londýn 22. února (ČTK) - Z nové restaurace známého britského televizního kuchaře Gordona Ramsaye v Londýně někdo za týden ukradl téměř 500 japonských sošek koček pro štěstí v ceně více než 2000 liber (přes 60.000 korun). S odvoláním na vyjádření Ramsaye o tom píší britská média.
Osmapadesátiletý Ramsay nedávno otevřel nový podnik Lucky Cat (Šťastná kočka) ve čtvrti Bishopsgate ve středu města, vyzdobený japonskými soškami koček zvanými maneki-neko, které mají svým majitelům přinášet štěstí.
"Ty kočky se kradou. Minulý týden jich bylo 477 - každá stojí 4,50 libry," řekl Ramsay v show Jonathana Rosse vysílané v televizi ITV. Dohromady tak vyčíslil krádež na 2146,50 libry (65.000 korun). Londýnská policie ale podle médií uvedla, že žádnou informaci o krádeži z restaurace slavného kuchaře neobdržela.
Síť restaurací Lucky Cat podává svým hostům jídla inspirovaná asijskou kuchyní. Nejnovější pobočka se otevřela počátkem února a nachází se v 60. patře mrakodrapu 22 Bishopsgate, jedné z nejvyšších budov v Londýně.
Ramsay je známý ze svých kuchařských reality show Hell´s Kitchen (Pekelná kuchyně) a Ramsay's Kitchen Nightmares (Kuchyňské noční můry). Ve světě provozuje více než 80 restaurací.
kas ank - sdílejte článek
Následuje: AP: Vědci zjistili, že starověké egyptské mumie příjemně voní
Londýn 22. února (ČTK/AP) - Na první "přičichnutí" to zní odpudivě: nasajte vůni starověké mrtvoly. Ale výzkumníci, kteří se ve jménu vědy oddali zvědavosti, zjistili, že dobře zachovalé egyptské mumie ve skutečnosti voní docela dobře. Napsala o tom agentura AP. "Ve filmech a knihách se těm, kteří přičichnou k mumifikovaným tělům, dějí hrozné věci," říká Cecilia Bembibreová, šéfka výzkumu na Institutu udržitelného dědictví na britské University College London (UCL). "Překvapila nás příjemnost jejich vůně," dodává. "Dřevité", "kořeněné" nebo "sladké" byly hlavní přívlastky, které připomínaly spíše ochutnávku vína než čichání k mumiím. Zaznamenány byly i květinové tóny, které by mohly pocházet z borovicové a jalovcové pryskyřice používané při balzamování těl. Studie zveřejněná v polovině února ve vědeckém časopise Journal of the American Chemical Society použila jak chemickou analýzu, tak skupinu lidských "čichačů", aby vyhodnotila pach devíti mumií starých až 5000 let. Ty byly buď uloženy či vystaveny v Egyptském muzeu v Káhiře. Výzkumníci chtěli systematicky studovat vůni mumií, protože je již dlouho předmětem fascinace veřejnosti i vědců, vysvětluje jedna z autorek studie Bembibreová. Archeologové, historici, konzervátoři, a dokonce i autoři knižní fikce tomuto tématu věnovali mnoho stran své práce - a to z dobrého důvodu. Vůně byla důležitým faktorem v mumifikačním procesu, při kterém se používaly oleje, vosky a balzámy, které měly uchovat tělo a jeho ducha pro posmrtný život. Balzamování bylo z velké části vyhrazeno pouze faraonům a šlechtě a příjemné vůně byly spojovány s čistotou a božstvy, zatímco nepříjemné pachy byly známkami zkaženosti a rozkladu. Vědci z UCL a Lublaňské univerzity ve Slovinsku neodebírali vzorky samotných mumií, což by bylo invazivní. Byli schopni změřit, zda vůně pochází z archeologického předmětu, pesticidů nebo jiných přípravků používaných ke konzervaci ostatků, či z poškození způsobeného plísněmi, bakteriemi nebo mikroorganismy. "Docela jsme se obávali, že bychom mohli objevit známky rozkládajících se těl, což se nestalo," říká profesor chemie na univerzitě v Lublani Matija Strlič. "Což znamená, že prostředí v tomto muzeu je z hlediska konzervace docela dobré," dodává. (pokračování...)
Londýn 22. února (ČTK/AP) - Na první "přičichnutí" to zní odpudivě: nasajte vůni starověké mrtvoly. Ale výzkumníci, kteří se ve jménu vědy oddali zvědavosti, zjistili, že dobře zachovalé egyptské mumie ve skutečnosti voní docela dobře. Napsala o tom agentura AP. "Ve filmech a knihách se těm, kteří přičichnou k mumifikovaným tělům, dějí hrozné věci," říká Cecilia Bembibreová, šéfka výzkumu na Institutu udržitelného dědictví na britské University College London (UCL). "Překvapila nás příjemnost jejich vůně," dodává. "Dřevité", "kořeněné" nebo "sladké" byly hlavní přívlastky, které připomínaly spíše ochutnávku vína než čichání k mumiím. Zaznamenány byly i květinové tóny, které by mohly pocházet z borovicové a jalovcové pryskyřice používané při balzamování těl. Studie zveřejněná v polovině února ve vědeckém časopise Journal of the American Chemical Society použila jak chemickou analýzu, tak skupinu lidských "čichačů", aby vyhodnotila pach devíti mumií starých až 5000 let. Ty byly buď uloženy či vystaveny v Egyptském muzeu v Káhiře. Výzkumníci chtěli systematicky studovat vůni mumií, protože je již dlouho předmětem fascinace veřejnosti i vědců, vysvětluje jedna z autorek studie Bembibreová. Archeologové, historici, konzervátoři, a dokonce i autoři knižní fikce tomuto tématu věnovali mnoho stran své práce - a to z dobrého důvodu. Vůně byla důležitým faktorem v mumifikačním procesu, při kterém se používaly oleje, vosky a balzámy, které měly uchovat tělo a jeho ducha pro posmrtný život. Balzamování bylo z velké části vyhrazeno pouze faraonům a šlechtě a příjemné vůně byly spojovány s čistotou a božstvy, zatímco nepříjemné pachy byly známkami zkaženosti a rozkladu. Vědci z UCL a Lublaňské univerzity ve Slovinsku neodebírali vzorky samotných mumií, což by bylo invazivní. Byli schopni změřit, zda vůně pochází z archeologického předmětu, pesticidů nebo jiných přípravků používaných ke konzervaci ostatků, či z poškození způsobeného plísněmi, bakteriemi nebo mikroorganismy. "Docela jsme se obávali, že bychom mohli objevit známky rozkládajících se těl, což se nestalo," říká profesor chemie na univerzitě v Lublani Matija Strlič. "Což znamená, že prostředí v tomto muzeu je z hlediska konzervace docela dobré," dodává. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Z podniku kuchaře Ramsaye v Londýně někdo ukradl stovky sošek koček pro štěstí' je zařazena do kategorií Kriminalita a právo (zak) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2025022108271|513365. Vydána 22.02.2025 5:46:41. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Z podniku kuchaře Ramsaye v Londýně někdo ukradl stovky sošek koček pro štěstí' je zařazena do kategorií Kriminalita a právo (zak) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2025022108271|513365. Vydána 22.02.2025 5:46:41. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.