Kondiční cvičení v mládí snižuje riziko rakoviny ve vyšším věku, tvrdí studie
Londýn 19. srpna 2023 (ČTK) - Dobrá kondice v mládí je spojena se sníženým rizikem vzniku devíti různých typů rakoviny v pozdějším věku, a to v některých případech až o 42 procent. Vyplývá to z rozsáhlé studie, o níž napsal list The Guardian.
Studie čerpala z údajů od více než jednoho milionu švédských branců ve věku 16 až 25 let, kteří byli sledováni v průměru 33 let v období 1968–2005. Výsledky naznačují, že dobrá kardiorespirační zdatnost - schopnost jedince věnovat se vytrvalostním aerobním cvičením, jako je běh, jízda na kole a plavání - byla spojena s 42procentním snížením rizika rakoviny plic, 40procentním snížením rizika rakoviny jater a 39procentním snížením rizika rakoviny jícnu. Kromě toho se s kondicí pojí i nižší riziko rakoviny hlavy a krku, žaludku, slinivky a ledvin.
Vyšší kardiorespirační zdatnost se ale zdála být spojena se sedmiprocentním zvýšením rizika rakoviny prostaty a 31procentním zvýšením rizika rakoviny kůže - i když je možné, že za tato zjištění může častější screening rakoviny prostaty a vystavení slunečnímu záření.
Následné studie ukázaly, že u mužů s vyšší úrovní fyzické zdatnosti je větší pravděpodobnost, že u nich bude diagnostikována rakovina prostaty, která není smrtelná, uvedl vedoucí výzkumu Aron Onerup z Göteborské univerzity ve Švédsku.
Tato studie však "plně nezohledňuje vliv stravy, alkoholu a kouření, které mají větší vliv na riziko vzniku rakoviny", uvedla Claire Knightová z Cancer Research UK, největší nezávislé organizace pro výzkum rakoviny na světě.
Celkově jsou výsledky přesvědčivé a posilují nutnost podpory plánů zaměřených na zvýšení kardiorespirační zdatnosti u mládeže v průběhu školní docházky a studia, uvedl profesor sportovní a pohybové medicíny Mark Hamer z londýnské University College London (UCL).
Snížení rizika rakoviny není jediným důvodem, proč cvičit. Existují další výhody, jako lepší emocionální zdraví a prevence kardiovaskulárních onemocnění. Onerup uvedl, že "určitá fyzická aktivita je lepší než žádná, a že více fyzické aktivity je lepší pro optimální zdravotní výsledky". Vědec dodal, že nikdy není pozdě na to, aby lidé začali být fit, a využili tak výhod cvičení.
Pokud jde o množství pohybu, Knightová doporučila 150 minut cvičení týdně. "Nemusíte běžet maraton nebo chodit do posilovny - počítá se cokoli, co vás zahřeje, lehce zadýchá a zrychlí tep vašeho srdce. Nezáleží na tom, jestli jdete na svižnou procházku, na kolo s kamarádem, nebo dokonce děláte domácí práce, to všechno se může počítat jako způsoby, jak být aktivní," řekla.
ban lep - sdílejte článek
Následuje: CNBC: Prodej šampaňského roste, ale jeho chuť se může kvůli klimatu brzy změnit
Paříž 19. srpna (ČTK/CNBC) - Šampaňské je po staletí znakem oslav a luxusního života. Stoupající teploty v Evropě a stále proměnlivější počasí však vyvolávají obavy, že by se proslulá francouzská oblast Champagne mohla stát nevhodnou pro produkci tohoto šumivého vína, uvedl server zpravodajské televize CNBC. Loni bylo z Champagne vyexpedováno více než 325 milionů lahví šampaňského. Tržby poprvé přesáhly šest miliard eur (144,5 miliardy Kč), uvedla obchodní asociace Comité Champagne. Největšími trhy pro šampaňské jsou Spojené státy, Británie a Japonsko. Ve výhledu na letošní rok je však asociace opatrná, i když pěstitelé a producenti v Champagne podle jejích slov zůstávají přesvědčeni o zdraví svého podnikání. Pochybnosti o tom, jak se bude vyvíjet budoucnost tohoto nápoje, však vzbuzují obavy o vývoj klimatu. Producenti se budou muset přizpůsobit, aby přežili, a chuť šampaňského se může časem měnit. Podle zprávy SP Global Sustainable1 bude velkým rizikem v této oblasti sucho, což pro vinice představuje vážné problémy. A sucho není jediným faktorem, který může ohrozit produkci. Počasí je stále nevyzpytatelnější. V posledních letech se stále častěji objevují požáry, záplavy a mrazy. I když bude vinná réva schopná růst v měnícím se klimatu, mohou nové podmínky změnit zrání plodů a způsobit škody. "(Pokud jsou hrozny) vystaveny příliš extrémnímu UV záření, pak dostanou ekvivalent našeho úpalu a to v podstatě poškodí chuť," řekl CNBC zakladatel britského obchodníka s vínem Grape Britannia Matt Hodgson. Dodatečné teplo může také podle něj změnit kyselost hroznů, která dodává šampaňskému svěžest a "neuchopitelnou energii a jiskřivost". A mezinárodní značky si uvědomují, jak velký dopad může mít změna klimatu na jejich podnikání. Šampaňské smí podle pravidel pocházet jen z francouzské oblasti Champagne. Na seznamu pravidel, která musí toto víno splňovat, jsou i specifické postupy při pěstování vinné révy, získávání hroznů z určitých lokalit, zvláštní metody lisování hroznů či použití pouze vybraných odrůd vinné révy. Je zakázáno používat pesticidy a dodatečné okyselování a všechny fáze produkce, až po etiketování lahví, se musejí uskutečnit v oblasti Champagne. (pokračování...)
Paříž 19. srpna (ČTK/CNBC) - Šampaňské je po staletí znakem oslav a luxusního života. Stoupající teploty v Evropě a stále proměnlivější počasí však vyvolávají obavy, že by se proslulá francouzská oblast Champagne mohla stát nevhodnou pro produkci tohoto šumivého vína, uvedl server zpravodajské televize CNBC. Loni bylo z Champagne vyexpedováno více než 325 milionů lahví šampaňského. Tržby poprvé přesáhly šest miliard eur (144,5 miliardy Kč), uvedla obchodní asociace Comité Champagne. Největšími trhy pro šampaňské jsou Spojené státy, Británie a Japonsko. Ve výhledu na letošní rok je však asociace opatrná, i když pěstitelé a producenti v Champagne podle jejích slov zůstávají přesvědčeni o zdraví svého podnikání. Pochybnosti o tom, jak se bude vyvíjet budoucnost tohoto nápoje, však vzbuzují obavy o vývoj klimatu. Producenti se budou muset přizpůsobit, aby přežili, a chuť šampaňského se může časem měnit. Podle zprávy SP Global Sustainable1 bude velkým rizikem v této oblasti sucho, což pro vinice představuje vážné problémy. A sucho není jediným faktorem, který může ohrozit produkci. Počasí je stále nevyzpytatelnější. V posledních letech se stále častěji objevují požáry, záplavy a mrazy. I když bude vinná réva schopná růst v měnícím se klimatu, mohou nové podmínky změnit zrání plodů a způsobit škody. "(Pokud jsou hrozny) vystaveny příliš extrémnímu UV záření, pak dostanou ekvivalent našeho úpalu a to v podstatě poškodí chuť," řekl CNBC zakladatel britského obchodníka s vínem Grape Britannia Matt Hodgson. Dodatečné teplo může také podle něj změnit kyselost hroznů, která dodává šampaňskému svěžest a "neuchopitelnou energii a jiskřivost". A mezinárodní značky si uvědomují, jak velký dopad může mít změna klimatu na jejich podnikání. Šampaňské smí podle pravidel pocházet jen z francouzské oblasti Champagne. Na seznamu pravidel, která musí toto víno splňovat, jsou i specifické postupy při pěstování vinné révy, získávání hroznů z určitých lokalit, zvláštní metody lisování hroznů či použití pouze vybraných odrůd vinné révy. Je zakázáno používat pesticidy a dodatečné okyselování a všechny fáze produkce, až po etiketování lahví, se musejí uskutečnit v oblasti Champagne. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Kondiční cvičení v mládí snižuje riziko rakoviny ve vyšším věku, tvrdí studie' je zařazena do kategorií Zdravotnictví (zdr) - Magazínový servis (mag) - Životní styl (spl). ID zprávy: T2023081601802|506873. Vydána 19.08.2023 8:56:59. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Kondiční cvičení v mládí snižuje riziko rakoviny ve vyšším věku, tvrdí studie' je zařazena do kategorií Zdravotnictví (zdr) - Magazínový servis (mag) - Životní styl (spl). ID zprávy: T2023081601802|506873. Vydána 19.08.2023 8:56:59. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.