Zlatovna Zlato Zprávy Magazín

Osmašedesátiletá Britka už 23 let denně jí vánoční večeři, snědla jich přes 8000

Bristol (Británie) 23. prosince 2023 (ČTK) - Osmašedesátiletá obchodní poradkyně z anglického Bristolu každý den za posledních 23 let jedla vánoční večeři - v Británii tradičního pečeného krocana se zeleninou a tmavou omáčkou - a i když jich nyní od začátku milénia spořádala přes 8000, přestat nehodlá. Na letošní štědrovečerní menu se prý opět těší, jen ho zpestří yorkshirským pudinkem, párky obalené ve slanině a nádivkou, řekla serveru Independent.
Někdy to střídám, aby to bylo pořád zajímavé, a přidávám různá ochucovadla, třeba křen, brusinky, hořčici nebo mátovou omáčku...
"Peču ho i v létě, prostě za každého počasí. A musí to být teplé, není nic horšího než studená pečeně," popsala Jayne Winteringhamová, která si vánoční večeři prý dává, i když je v restauraci. "Nebo aspoň to, co je jí nejblíž," dodává. Navzdory vyšším cenám potravin se Winteringhamové daří vánoční pečeni připravovat za méně než dvě libry za porci (méně než 57 korun). Na jejím talíři prý kromě pečeného masa a omáčky, britské gravy, nesmí chybět růžičková kapusta a brambory. Krocana někdy vymění za kuřecí a ze zbytků pak vaří bubble and squeak - tradiční britský pokrm venkovanů připravovaný z vařených brambor a zelí nebo kapusty. "Někdy to střídám, aby to bylo pořád zajímavé, a přidávám různá ochucovadla, třeba křen, brusinky, hořčici nebo mátovou omáčku," vysvětluje Winteringhamová a dodává, že růžičkovou kapustu používá vždycky, i když samotná podle ní chutná "celkem odporně". Své nejoblíbenější jídlo dokáže matka čtyř dětí, se kterými ho také ráda sdílí, připravit za méně než 40 minut: "Nejdřív předvařím brambory, aby trochu změkly, pak s nimi párkrát zatřesu a dám je do trouby k masu, kde se pečou ve šťávě. Když je to skoro hotové, dám do mikrovlnky v páře vařit zeleninu," popisuje Jayne. Tmavou omáčku umíchá ze šťávy ze zeleniny a masa, bujónu a trochy kukuřičného škrobu.
Klíčová slova - Británie - kuriozity - společnost - Vánoce -
"(Vánoční pečeni) mám spojenou s obdobím, kdy jsem byla ještě dítě. Moji rodiče byli věřící a v neděli jsme vždycky chodili do kostela, pak přišli domů a měli pečeni, nebo jsme navštívili příbuzné a jedli ji tam. Mám s tím jídlem spojených spoustu hezkých vzpomínek," vysvětlila 68letá Britka. vdv mka - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Osmašedesátiletá Britka už 23 let denně jí vánoční večeři, snědla jich přes 8000' je zařazena do kategorií Magazínový servis (mag) - Mix zajímavostí (mix) - Sociální problematika (sop). ID zprávy: T2023121105139|508296. Vydána 23.12.2023 4:33:51. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

Osmašedesátiletá Britka už 23 let denně jí vánoční večeři, snědla jich přes 8000


AP: Budoucnost zemědělství na vodě - krávy na lodích, sazenice na vorech
Biden podepsal zákon o obranné politice s rozpočtem 886 miliard dolarů
WSJ: Íránská špionážní loď pomáhá Húsíům útočit na lodě v Rudém moři
Policie určila totožnost 14 obětí, zbraň střelce je shodná se zbraní z Klánovic
RB OSN schválila rezoluci k posílení humanitární pomoci Pásmu Gazy

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
Mám rád ZLATOVNA .CZ
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.