Heslo currywurst
SLOVNÍK
NAJÍT
cukr
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "cukr". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo cukr je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 50 záznamů.
Muzeum cukru a lihu v Dobrovici očekává v lednu dvousettisícího návštěvníka
Dobrovice (Mladoboleslavsko) 22. prosince (ČTK) - Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice v Dobrovici na Mladoboleslavsku očekává zřejmě na začátku ledna dvousettisícího návštěvníka ve své historii. Dosud nejvíce lidí do muzea od jeho otevření v roce 2010 zavítalo v roce 2019, a to zhruba 18.500. ČTK to řekla ředitelka obecně prospěšné společnosti Dobrovická muzea Hana Hlaváčová. "Po covidu jsme se letos vrátili k dobré návštěvnosti, bude v naší historii druhá nejvyšší, kolem 17.000 lidí, dvousettisícího návštěvníka očekáváme někdy zkraje ledna a určitě od nás dostane i sladkou odměnu," řekla Hlaváčová. Zhruba polovinu návštěv tvoří školy a další organizované skupiny. "Jsou to často například odborné školy cukrářů nebo pekařů, ale i základní a mateřské školy," doplnila Hlaváčová. Muzeum představuje historii výroby cukru a lihu a způsob pěstování cukrové řepy a třtiny, jeden z okruhů se věnuje historii města. Vedle tří stálých expozic nabízí i krátkodobé výstavy. V průběhu řepné kampaně se mohou návštěvníci účastnit exkurzí do cukrovaru nebo lihovaru v sousedním areálu společnosti Tereos TTD, která je největším českým výrobcem cukru. Řadu exponátů do Dobrovice zapůjčilo Národní technické muzeum a Národní zemědělské muzeum. Letošní novinkou mezi zápůjčkami je destilační kolona z první poloviny 20. století. "Je to velký exponát z historie lihovarnictví, pochází z lihovaru ve Lžíně u Soběslavi," řekla Hlaváčová. Muzeum letos získalo také vzácnou sbírku balených cukrů od jedné z největších českých sběratelek hygienicky balených cukrů Miloslavy Žďárské. Největším lákadlem stále zůstává pětikilový krystal sacharózy, který je největší v České republice. K vidění je i obří cukrová kostka o hraně jeden metr. "V dohledné době nás bude čekat zásadnější obměna expozic," řekla Hlaváčová. Do budoucna se počítá i s výstavou věnovanou udržitelnosti. "Chceme tím přiblížit lidem environmentální aspekty vycházející z pěstování a zpracování cukrové řepy, která je jako jedna z plodin zároveň obnovitelným zdrojem pro získávání čisté energie," doplnila Hlaváčová. Muzeum, které sídlí v bývalém hospodářském dvoře nedaleko centra města, je s výjimkou 24., 25., 31. prosince a 1. ledna otevřeno každý den od 9:00 do 17:00. Za první okruh zaplatí dospělý 120 korun, za druhý 70 korun. Pokud chce navštívit oba okruhy, zaplatí 150 korun. Od ledna se některé vstupné mírně navýší. dkl hj
NEAKTIVNÍ COOKIES
Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky
dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte
lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.