Heslo PK
SLOVNÍK
NAJÍT
pizza
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "pizza". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo pizza je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 50 záznamů.
Italský svaz Coldiretti sestavil seznam hrůzných přísad na pizzu
Neapol (Itálie) 24. prosince (ČTK) - Itálie je na své národní jídlo, pizzu, obzvláště hrdá. Italové trvají na tom, že mají nejlepší kuchyni na světě a svou kulinářskou tradici jsou připraveni bránit. Pizzu s ananasem, která je oblíbena zejména ve Spojených státech, považují za skutečnou svatokrádež. Podle italského svazu zemědělců a výrobců potravin Coldiretti ale existují v zahraničí ještě odpornější přísady na pizzu, které se tento svaz rozhodl představit ve své galerií hrůz. Seznam hororových přísad zahrnuje klokaní a krokodýlí maso používané v Austrálii, zebří maso a banán z Jihoafrické republiky nebo pikantní přísady zastoupené kuřecím masem tandoori namočeným v jogurtu, které nabízejí v Indii. Ve Vietnamu a Thajsku je možné si dát pizzu s cvrčky a konopím. Za nejodpornější však italský svaz označil pizzu z Hongkongu, která je ozdobená hadím masem. Kritice se nevyhnuly ani evropské země. Portugalci se podle sdružení neštítí dělat pizzu s treskou a vařenými vejci. Ve Švédsku dávají k základním ingrediencím cokoliv navíc - krůtí maso a med, konzervované ovoce a čokoládu, masové kuličky a dokonce i zelí. Nizozemci si oblíbili křížence pizzy a kebabu. Svaz upozornil i na to, že některé země se snaží pizzu ozvláštnit kečupem a čedarem. Průzkum provedený svazem Coldiretti a společností Ipsos ukázal, že čtvrtina Italů si nedovolí jíst pizzu mimo Itálii. Více než třetina z nich tvrdí, že jsou z těchto exotických ingrediencí zděšeni a považují je za nepoživatelné. V roce 2017 se Itálii podařilo dosáhnout toho, že umění neapolských pizzařů uznala organizace UNESCO za nehmotné kulturní dědictví. Pravicová vláda vedená premiérkou Giorgiou Meloniovou, která je u moci od loňského října, se silně zasazuje o ochranu domácí produkce potravin. Ministerstvo zemědělství bylo přejmenováno na ministerstvo zemědělství, potravinové soběstačnosti a lesnictví, a vláda mimo jiné vede kampaň proti laboratorně pěstovanému masu nebo mouce z hmyzu. Podle svazu Coldiretti činí celosvětová hodnota trhu s napodobeninami italských potravin 120 miliard eur (2,9 bilionu Kč). irl sprPříprava pizzy v Itálii výrazně podražila, náklady citelně převýšily inflaci
Řím 26. ledna (ČTK) - Růst nákladů na přípravu pizzy v Itálii převýšil růst inflace. Upéct světoznámou margheritu bylo v prosinci meziročně dražší o 30 procent, zatímco míra inflace činila 12,3 procenta. Informuje o tom agentura Bloomberg, která nově každý měsíc sestavuje takzvaný index margherity. Na příkladu jednoho z místních tradičních a jednoduchých jídel tak dokládá, jak se Italům zvyšují životní náklady. Srovnání dat italského statistického úřadu a ministerstva financí prokazuje růst cen základních přísad pro margheritu - mouky, rajčat, sýru mozzarella a olivového oleje. Bloomberg započítal i spotřebu elektřiny potřebnou k pečení pizzy v domácí elektrické troubě. Vyšlo mu, že náklady na domácí výrobu vzrostly mnohem výrazněji, než když se člověk rozhodne pro předpřipravenou verzi. Cena tohoto zboží se zvýšila pouze o 9,9 procenta, pravděpodobně díky úsporám z rozsahu. Kromě ceny energie zaznamenala nejstrmější skok v nákladech v indexu mozzarella, která podražila téměř o 27 procent, a pak mouka, jejíž cena vzrostla téměř o 22 procent. Tyto a další ingredience jsou poměrně běžnými položkami v nákupním košíku typické italské domácnosti, i když ne každý si udělá čas na přípravu pizzy doma. Italská vláda se snaží občanům s účty pomáhat. Aby mohli snáze zaplatit plyn a elektřinu, uvolnil Řím na tuto pomoc 75 miliard eur (1,79 bilionu Kč). vjn spr
NEAKTIVNÍ COOKIES
Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky
dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte
lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.