Heslo tržby
SLOVNÍK
NAJÍT
trvanlivost
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "trvanlivost". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo trvanlivost je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 50 záznamů.
DPA: Doba trvanlivosti běží... kdy se vaše skladované pivo zkazí?
Berlín 11. května (ČTK/DPA) - Tohle je docela dobrý problém, který člověk může mít: Řekněme, že grilování, které jste si naplánovali, ztroskotalo. A vám zbylo pár bas piva, které teď budete pít téměř věčnost. Jak dlouho vydrží? Krátká odpověď zní: déle, než si možná myslíte, napsala tisková agentura DPA. Ačkoli je pivo na rozdíl od vína nebo lihovin jedním z mála alkoholických nápojů, u nichž je na lahvi nebo plechovce vyžadováno uvedení data minimální trvanlivosti, nemusíte ho vylít do kanálu, jakmile mu trvanlivost vyprší, říká Daniele Krehlová, odbornice na výživu z poradenského centra pro spotřebitele v Bavorsku. 'Datum minimální trvanlivosti je pouze zárukou pivovaru, že pivo bude do té doby pitelné - jinými slovy, že bude stále chutnat jako čerstvě stáčené a bude mít dostatečnou nasycenost oxidem uhličitým,' vysvětlila Krehlová. 'Neznamená to, že prošlé pivo je zdraví škodlivé nebo že může obsahovat nějaké zárodky,' dodala. Obsah alkoholu v pivu a jeho mírná kyselost jsou pro většinu zárodků nepříznivé, přičemž díky kyselosti je obvykle bezpečné pít i pivo bez alkoholu po uplynutí doby minimální trvanlivosti. Jestli ale pivo pořád chutná dobře, je trochu jiná věc, kterou samozřejmě můžete otestovat tím, že si z něj loknete. Ještě předtím můžete zkontrolovat, zda není kalnější než obvykle, anebo jestli divně nevoní. 'Pokud má divný zápach, možná by bylo lepší ho nepít,' radí Daniele Krehlová. Pokud jde o naražený párty-soudek či sud, doporučuje Daniele Krehlová vypít zbylé pivo co nejdříve a neskladovat ho v lednici déle než jeden nebo dva dny. Přes pípu by se do sudu mohly teoreticky dostat bakterie, ale největším problémem by podle jejích slov bylo vyprchání karbonizace, kvůli které by bylo pivo zvětralé a s nepříjemnou chutí. Ani zvětralé pivo není nutné hned vylít - můžete ho použít na podlití omáčky, do obalovacího těstíčka nebo nebo běžného těsta. A pokud ztratilo jen trochu pěny, pak se podle Daniele Krahlové dá pořád smíchat s limonádou nebo perlivou vodou a připravit si tak osvěžující nápoj. Aby si pivo uchovalo chuť co nejdéle, doporučuje Německý pivovarnický svaz (DBB) uložit ho v chladném a tmavém sklepě co nejdříve po zakoupení. Ideální skladovací teplota je podle něj čtyři až sedm stupňů Celsia. Čím tmavší a silnější (alkoholičtější) pivo je, tím delší je jeho trvanlivost. Pokud máte rádi portské víno, může vám podle DBB chutnat i extra silný světlý nebo tmavý ležák typu bock, protože časem získá nádech připomínající sherry. dk jrm
NEAKTIVNÍ COOKIES
Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky
dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte
lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.