Zlatovna Zlato Zprávy Magazín

NYT: Italští vězni pečou vánoční pochoutku panettone a mají s ní úspěch

Padova (Itálie) 22. prosince 2021 (ČTK/The New York Times) - Panettone je tradiční italský vánoční dezert a je o něm známo, že upéct jej dokonale je velmi obtížné. Když se tento sladký chléb z pekárny Giotto dostal do hitparády deseti nejchutnějších panettone v Itálii, byla to skutečná pocta. O to větší, že pekárna Giotto funguje ve věznici a tamními zaměstnanci jsou trestanci, napsal v reportáži list The New York Times.
Je třeba, aby si každý svůj trest plně odpykal, ale zároveň tu musí být cesta pro nápravu. Jinak jsou ta léta mrháním veřejnými prostředky...
Ve věznici Due Palazzi na okraji severoitalské Padovy dohlíží na šest vězňů v bílých kabátcích čtyři profesionální pekaři. Šest dní v týdnu začínají svou pracovní směnu ve čtyři hodiny ráno, aby stihli napéct briošky, které se pak budou servírovat k snídani v místních hotelích a obchodech. Pekárna Giotto vyrábí i koláče, záviny, nugát, čokoládu a zmrzlinu, ale tou nejvyhlášenější specialitou je právě panettone. Giovanni, který se kvůli předpisům představuje jen křestním jménem, si odpykává trest 23 let odnětí svobody a v pekárně pracuje posledních pět let. "Než jsem skončil ve vězení, panettone jsem nikdy neochutnal. Ale teď ho mám opravdu rád a každé Vánoce jich pět nebo šest posílám rodině na Sicílii," vypráví. Sladký chléb panettone má dlouhou historii, ve své kuchařce ze 16. století ho zmiňuje i Bartolomeo Scappi, osobní kuchař papežů a králů v době vlády římského císaře Karla V. Dobře upečená pochoutka je chloubou italského pekařského umění a Italové každý rok zkonzumují asi 9,5 milionu kusů panettone, zejména v období svátků. Vyrobit chutný panettone přitom není nijak jednoduché. Proces trvá nejméně 72 hodin, protože těsto je potřeba nechat několikrát vykynout a zpracovat. V troubě stráví chléb hodinu a chladne obrácený vzhůru nohama, aby nepřišel o klasický kopulovitý tvar. Z pekárny Giotto se letos před Vánoci k zákazníkům dostane asi 80.000 kusů panettone, vězeňský program pro pekaře tu přitom začal teprve v roce 2005. Italský vězeňský systém trpí chronickým přetížením, míra recidivy je v průměru asi 70 procent a podle ministerstva spravedlnosti vězni napodruhé většinou dostávají delší tresty než při prvním odsouzení. U vězňů, kteří pracují, je míra recidivy jen pět procent. Matteo Marchetto, šéf organizace Work Crossing Cooperative, která program ve věznici v Padově spustila, si myslí, že vzdělání by mělo být součástí každého trestu. "Je třeba, aby si každý svůj trest plně odpykal, ale zároveň tu musí být cesta pro nápravu. Jinak jsou ta léta mrháním veřejnými prostředky," tvrdí Marchetto.
Klíčová slova - Itálie - gastro - věznice - Vánoce -
Přijetí do vězeňské pekárny předchází půlroční docházka na psychoterapii, pak zájemce musí projít půlroční stáží a teprve poté se může stát plnohodnotným zaměstnancem. Výdělek se postupně zvyšuje ze 650 eur (16.000 Kč) měsíčně na 1000 eur (25.000 Kč) za měsíc. Matteo Concolato, jeden z mistrů pekařů, který na nováčky dohlíží, říká, že výsledky programu vidí každý den na vlastní oči. "Přináší mi velké uspokojení, když vidím chlapíka, který třeba nikdy nepracoval a přichází po mnoha letech strávených za mřížemi, a postupně tady získává zápal, smysl pro zodpovědnost a začíná věřit sobě i druhým," popisuje Concolato své zkušenosti. lep jrm - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'NYT: Italští vězni pečou vánoční pochoutku panettone a mají s ní úspěch' je zařazena do kategorií Monitor (mnt) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag) - Kriminalita a právo (zak). ID zprávy: T2021122102740|501848. Vydána 22.12.2021 4:04:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

NYT: Italští vězni pečou vánoční pochoutku panettone a mají s ní úspěch


Média: Šéf libyjské volební komise rozpustil volební výbory, odložil tím volby
HN: Trest ve Švýcarsku za kauzu MUS si vedle Krause odpykává už i Klimecký
První SMS na světě se vydražila za 107.000 eur, výtěžek připadne uprchlíkům
Dubajský vládce má své bývalé ženě vyplatit rekordní částku, rozhodl soud
Soud EU: Vítkovice Steel nemají nárok na bezplatné povolenky za tekutý kov

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
Mám rád ZLATOVNA .CZ
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.