Heslo Gašpar
SLOVNÍK
NAJÍT
gastro
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "gastro". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo gastro je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 50 záznamů.
CVVM: Češi jedí nejčastěji tři jídla denně, doma si dělají snídani a večeři
Praha 9. června (ČTK) - Lidé v Česku jedí nejčastěji tří jídla denně, tento návyk roste spolu s věkem. Dvě třetiny Čechů si doma pravidelně připravují snídaně a večeře, v případě obědů je to zhruba polovina dotázaných. Alespoň jednou za dva týdny se třetina lidí stravuje v kantýně nebo jídelně, čtvrtina pak v restauraci. Rozvozové aplikace k objednávce jídla zatím většina Čechů nevyužívá. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Tři jídla denně pravidelně konzumuje 44 procent populace, čtyři jídla 29 procent a pět jídel 12 procent. Tři jídla konzumují častěji muži, odpověděla tak polovina z nich. V případě žen to bylo 39 procent dotázaných. Ženy naopak více jedí čtyři jídla denně, tento návyk má 32 procent z nich, zatímco u mužů to je necelá čtvrtina. "Rozdíly zde existují i podle dosaženého vzdělání, když vysokoškolsky vzdělaní častěji jedí čtyři jídla denně, lidé s nižším vzděláním naopak častěji každodenně konzumují méně než tři jídla," uvedlo CVVM. Snídaně si doma připravuje 66 procent lidí, večeře 69 procent. Zároveň pět procent Čechů uvedlo, že vůbec nesnídá. Večeři vynechává jedno procento lidí. Oběd si doma vaří 52 procent dotázaných. Je to znatelný nárůst proti roku 2021, kdy to bylo 41 procent. "Situace ohledně snídaní a večeří se významně nezměnila," podotkli statistici. V běžném pracovní týdnu doma večeří 97 procent Čechů, v případě snídaní je to 70 procent a oběd doma jí polovina lidí. Dalších 39 procent dotázaných obědvá v práci, osm procent v restauraci, kavárně či jídelně a tři procenta někde jinde. Snídani jí v práci 27 procent lidí, naopak v restauraci, kavárně či jídelně snídá necelé procento populace. Do restaurací nebo kaváren méně často chodí starší lidé a také absolventi základních či středních škol bez maturity. Rozvozové služby na jídlo nikdy nevyužívá 62 procent Čechů. Alespoň jednou týdně si přes ně objednají jídlo tři procenta populace, téměř desetina pak minimálně jednou za měsíc. "Těch, kteří si aspoň někdy objednávají jídlo přes rozvozové aplikace, najdeme více mezi lidmi do 40 let, vysokoškolsky vzdělanými, studenty, ekonomicky aktivními a bydlícími v největších městech," dodali statistici. Průzkum se uskutečnil od 14. do 26. března a zúčastnilo se ho 1037 lidí. mtj ptdMedvědí maso se objeví na na talíři v slovenských restauracích, uvedl náměstek
Bratislava 28. května (ČTK) - Maso z ulovených medvědů na Slovensku neskončí v kafilérii jak dosud, ale bude se dodávat ke konzumaci. Oznámil to náměstek ministra životního prostředí, který přislíbil, že organizace spadající pod ministerstvo životního prostředí - po splnění všech podmínek - budou nabízet ulovené jedince na prodej. "Proč? Protože medvědí maso se dá jíst," vysvětlil na sociální síti Kuffa z vládní Slovenské národní strany. Upozornil, že každý, kdo by chtěl medvědí maso odprodat dále, si musí požádat o vydání takzvaného certifikátu CITES (úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy), který zaručí, že jedinec byl legálně uloven a zároveň umožní gastronomickým provozům prodávat hotová jídla z toho masa. Podle oficiálního sčítání žije na Slovensku ve volné přírodě na 1200 medvědů. Normálně se lidí straní, ale mohou člověka napadnout při překvapivém setkání, nebo když samice cítí ohrožení svých mláďat. Po sérii útoků těchto zvířat na člověka, které skončily zraněním a dokonce i smrtí, slovenská vláda začátkem dubna schválila návrh na odstřel 350 medvědů a vyhlášení mimořádné situace ve většině okresů v zemi. Zatím bylo s podporou armády odstřeleno 23 problémových jedinců, uvedl Kuffa dříve v tomto měsíci. Stalo se tak v den, kdy v obci Sučany nedaleko Martina na severozápadě Slovenska medvědice v průmyslovém areálu zaútočila na 49letého muže. Ten byl s několika zraněními převezen do martinské nemocnice. Nápadu s odprodejem masa ulovených medvědů hnědých, chráněných v Evropské unii, si povšimla domácí i zahraniční média včetně britské stanice BBC. "Populistická vláda" podle BBC oznámila, že maso z utracených medvědů bude prodáno veřejnosti, aby se zabránilo plýtvání. Od příštího týdne mohou organizace spadající pod ministerstvo životního prostředí nabízet maso k prodeji, pokud budou splněny všechny zákonné a hygienické podmínky. Medvědi se na Slovensku po rostoucím počtu střetů s lidmi, včetně smrtelných útoků, stali politickým tématem. Slovensko je v počtu útoků na druhém místě v Evropě za Rumunskem, kde podle odhadů žije asi 13.000 medvědů hnědých, připomněla britská stanice a dodala, že 350 medvědů hnědých určených k odstřelu na Slovensku odpovídá celé populaci tohoto druhu ve Španělsku. Ochránci přírody a kritici vlády však tvrdí, že důraz by měl být kladen na prevenci. Ekolog a europoslanec za opoziční stranu Progresivní Slovensko Michal Wiezik minulý měsíc BBC řekl, že vládní plán je absurdní a že se již nepodařilo omezit počet útoků bezprecedentním vybíjením tohoto chráněného druhu. Argumentoval tím, že tisíce setkání lidí s medvědy ročně se odehrály bez incidentů, a doufal, že Evropská komise zasáhne. Medvědi hnědí jsou přísně chráněni podle směrnic EU a mohou být zabiti pouze ve výjimečných případech, jako je ohrožení veřejné bezpečnosti, pokud neexistují žádné jiné alternativy. Medvědí maso se v Evropě běžně nejí a za delikatesu je považováno jen v několika málo regionech ve východní Evropě a severských zemí. Přísná pravidla lovu ve většině členských států EU a chráněný status medvědů znamenají, že jejich maso je zřídka dostupné a běžně se nevyskytuje v restauracích nebo obchodech. Tam, kde se konzumuje medvědí maso, hygienici varují před rizikem výskytu svalovce, což je parazit, který může u lidí způsobit vážná onemocnění. Předpis Evropské unie o bezpečnosti potravin vyžaduje, aby bylo veškeré medvědí maso před prodejem testováno na přítomnost larev svalovce a americké Centrum pro prevenci nemocí požaduje tepelnou úpravu masa, připomněla BBC. Slovenský deník Pravda na svém webu napsal, že do uzávěrky nedostal od ministerstva životního prostředí odpověď ohledně Kuffova vyjádření o vyřízení potřebného papírování pro prodej medvědího masa. Medvěd hnědý je totiž chráněný a prodej či koupě masa z tohoto savce je zakázaná příslušným nařízením EU, upozornil list. Připomněl, že loni se Slovenská inspekce životního prostředí zabývala případem, kdy v jedné restauraci v obci Tatranská Štrba nabízeli medvědí guláš a pomazánku z medvědích škvarků. Inspekce udělila pokutu uživateli loveckého revíru, který maso prodal, a i restauraci, která ho koupila. msk zpt
AP: Sníte jídlo do 20 minut a méně? Možná je na čase zpomalit
Londýn 18. května (ČTK/AP) - Člověk může sníst svůj dort klidně s pěti třešničkami a po práci si dát pár koláčků, ale musí je jíst pomalu. Výživoví poradci mají sklony zaměřovat se na jídlo, které může zlepšit zdraví, ale rychlost, s jakou lidé polykají svou večeři, je stejně tak důležitá. Téměř stoletý šéfkuchař v Japonsku strávil celou kariéru přípravou jednoho jídla
Tokio 3. května (ČTK) - Téměř stoletý japonský šéfkuchař strávil celou svou kariéru přípravou jednoho jídla - úhoří pochoutky zvané unagi. Napsal o tom australský web ABC. V Tokiu, kde se kulinářství stalo místní posedlostí, spočívá úspěch mnohých restaurací, kuchařů a prodejců v soustředění se na jednu konkrétní surovinu nebo pokrm. AFP: Němečtí a dánští vědci přišli na způsob, jak díky enzymům vyrobit foie gras
Berlín 21. dubna (ČTK/AFP) - Foie gras bez násilného vykrmování? Podle týmu německých a dánských vědců by to úpravou bílkovin bylo možné. Výsledky publikované v časopise Physics of Fluids ukazují, že chuť a strukturu tohoto pokrmu, který se v současnosti získává násilným krmením hus a kachen, lze po jejich porážce napodobit díky enzymům. V Šanghaji prodávají v přepočtu za 1500 Kč půl kuřete, které poslouchalo klasiku
Šanghaj (Čína) 25. března (ČTK) - Šanghajská restaurace si účtuje 480 jüanů (přes 1500 Kč) za půlku kuřete, které podle chovatelů poslouchalo klasickou hudbu a pilo šťávu ze stvolů slunečnice. Napsal to web South China Morning Post. AP: Tradiční východoevropská ingredience zelí září v nové britské kuchařce
Londýn 1. března (ČTK/AP) - Zdá se, že zelí splňuje řadu kritérií pro to, co se v současnosti oceňuje v západních potravinářských kruzích. Je výživné a levné. Sezonní. Barevné. Odolné vůči klimatickým podmínkám. Z podniku kuchaře Ramsaye v Londýně někdo ukradl stovky sošek koček pro štěstí
Londýn 22. února (ČTK) - Z nové restaurace známého britského televizního kuchaře Gordona Ramsaye v Londýně někdo za týden ukradl téměř 500 japonských sošek koček pro štěstí v ceně více než 2000 liber (přes 60.000 korun). AP: Vědci přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce. Trvá to půl hodiny
New York 19. února (ČTK/AP) - Vědci tvrdí, že přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce, píše agentura AP. Takové vajíčko má sametový žloutek v kombinaci s měkkým, pevným bílkem. Dosáhnout této rovnováhy může být ale výzvou, protože žloutek se vaří při nižší teplotě než bílek. The New York Times: To není špatně natočené pivo, to je mlíko
New York 8. února (ČTK/The New York Times) - Není to špatně natočené pivo, je to "mlíko". V malé, ale rostoucí podskupině amerických pivovarů se rozmáhá vlna pěnivých českých piv, napsal americký deník The New York Times. AP: Hongkongská hadí polévka - tradice, která se pomalu vytrácí
Hongkong 30. ledna (ČTK/AP) - Asie oslavila příchod lunárního nového roku ve znamení hada - a společně s ní i Chau Ka Ling, pro kterou jsou hadi celoživotním živobytím. Ve své desítky let staré restauraci v Hongkongu vaří tradiční hadí polévku - a s lehkostí získanou dlouhou praxí předvádí kroutícího se hada, jako by to byl domácí mazlíček, napsala agentura AP. Zájem o domácí zabijačky dlouhodobě klesá, loni jich bylo 22.500, dříve 100.000
Praha 12. ledna (ČTK) - Počet domácích zabijaček loni mírně vzrostl o 900 na 22.500, dlouhodobě ale zájem o domácí porážky klesá. Vyplývá to z dat ministerstva zemědělství. Ještě před deseti lety bylo při domácích zabijačkách poraženo kolem 100.000 prasat. V Plzni - Křimicích se opět soutěžilo o nejlepší nakládané kysané zelí
Plzeň 11. ledna (ČTK) - Ani moc slané, ani moc kyselé, příjemně vonící, dobře nakrouhané a akorát tak křupavé - tak má vypadat správné kysané zelí. V plzeňském obvodu Křimice, kde se zelí tradičně pěstuje a zpracovává, se dnes posedmnácté soutěžilo o to nejlepší nakládané kysané zelí. V Japonsku vydražili skoro 280kilového tuňáka za miliony jenů, bude z něj sushi
Tokio 5. ledna (ČTK) - Japonský řetězec michelinských restaurací zaplatil 207 milionů jenů (přes 32 milionů Kč) za tuňáka obecného, který váží asi tolik co jedna motorka. Řetězec jej vyhrál v tradiční první aukci nového roku. Globální oteplování podle vědců snižuje pálivost chilli papriček
Singapur 28. prosince (ČTK) - Extrémní počasí v hlavních oblastech, kde se pěstují chilli papričky, letos narušilo jejich odbyt, zvýšilo ceny a co je nejhorší - papričky ztrácejí pálivost a jsou jemnější. El Periódico: Cena mexických mravenců roste, stali se gurmánskou pochoutkou
Mexiko 27. prosince (ČTK) - V posledních letech výrazně vzrostla cena mexického mravence rodu Atta, který se stal gurmánskou pochoutkou. Podle některých labužníků chutná podobně jako čokoláda, jiní jeho chuť přirovnávají k arašídům a další k vepřovým škvarkům. Na Staroměstském náměstí v Praze se dnes tradičně rozlévala rybí polévka
Praha 24. prosince (ČTK) - Místní, lidé bez domova i turisté si dnes na Staroměstském náměstí v Praze pochutnali na rybí polévce. Po 11:00 ji společně s dalšími členy vedení města rozléval primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Výroba vánočních perníčků začala před 3 měsíci, říká šéfka firmy JaJa z Pardubic
Pardubice 3. prosince (ČTK) - Vánočně zdobené perníčky začíná Jana Janurová a její zaměstnanci připravovat už tři měsíce před Vánocemi. Je to pro ně nejhektičtější období v roce. Po období pandemie nemoci covid-19 se oboru začíná postupně dařit lépe, i když se neobnovily objednávky do ciziny, řekla ČTK majitelka pardubické firmy JaJa. The Observer: Švédům kvůli virálnímu trendu docházejí sladkosti
Stockholm 20. listopadu (ČTK/The Observer) - Švédové milují sladkosti. Takže když letos americká odbornice na marketing na TikToku rozpoutala mánii po švédských bonbónech, cítili hrdost, že se důležitá část národní kultury dočkala světového uznání. Polští vědci vyvinuli chipsy z kaprů jako zdravější alternativu brambůrků
Varšava 17. listopadu (ČTK) - Jako zdravější alternativu bramborových chipsů vyvinuli vědci v Polsku lupínky z kaprů. Mají nižší obsah kalorií a tuků a jsou několikanásobně bohatší na bílkoviny a zdraví prospěšné omega-3 kyseliny, informovala na svých internetových stránkách Polská televize.
Londýn 18. května (ČTK/AP) - Člověk může sníst svůj dort klidně s pěti třešničkami a po práci si dát pár koláčků, ale musí je jíst pomalu. Výživoví poradci mají sklony zaměřovat se na jídlo, které může zlepšit zdraví, ale rychlost, s jakou lidé polykají svou večeři, je stejně tak důležitá. Téměř stoletý šéfkuchař v Japonsku strávil celou kariéru přípravou jednoho jídla
Tokio 3. května (ČTK) - Téměř stoletý japonský šéfkuchař strávil celou svou kariéru přípravou jednoho jídla - úhoří pochoutky zvané unagi. Napsal o tom australský web ABC. V Tokiu, kde se kulinářství stalo místní posedlostí, spočívá úspěch mnohých restaurací, kuchařů a prodejců v soustředění se na jednu konkrétní surovinu nebo pokrm. AFP: Němečtí a dánští vědci přišli na způsob, jak díky enzymům vyrobit foie gras
Berlín 21. dubna (ČTK/AFP) - Foie gras bez násilného vykrmování? Podle týmu německých a dánských vědců by to úpravou bílkovin bylo možné. Výsledky publikované v časopise Physics of Fluids ukazují, že chuť a strukturu tohoto pokrmu, který se v současnosti získává násilným krmením hus a kachen, lze po jejich porážce napodobit díky enzymům. V Šanghaji prodávají v přepočtu za 1500 Kč půl kuřete, které poslouchalo klasiku
Šanghaj (Čína) 25. března (ČTK) - Šanghajská restaurace si účtuje 480 jüanů (přes 1500 Kč) za půlku kuřete, které podle chovatelů poslouchalo klasickou hudbu a pilo šťávu ze stvolů slunečnice. Napsal to web South China Morning Post. AP: Tradiční východoevropská ingredience zelí září v nové britské kuchařce
Londýn 1. března (ČTK/AP) - Zdá se, že zelí splňuje řadu kritérií pro to, co se v současnosti oceňuje v západních potravinářských kruzích. Je výživné a levné. Sezonní. Barevné. Odolné vůči klimatickým podmínkám. Z podniku kuchaře Ramsaye v Londýně někdo ukradl stovky sošek koček pro štěstí
Londýn 22. února (ČTK) - Z nové restaurace známého britského televizního kuchaře Gordona Ramsaye v Londýně někdo za týden ukradl téměř 500 japonských sošek koček pro štěstí v ceně více než 2000 liber (přes 60.000 korun). AP: Vědci přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce. Trvá to půl hodiny
New York 19. února (ČTK/AP) - Vědci tvrdí, že přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce, píše agentura AP. Takové vajíčko má sametový žloutek v kombinaci s měkkým, pevným bílkem. Dosáhnout této rovnováhy může být ale výzvou, protože žloutek se vaří při nižší teplotě než bílek. The New York Times: To není špatně natočené pivo, to je mlíko
New York 8. února (ČTK/The New York Times) - Není to špatně natočené pivo, je to "mlíko". V malé, ale rostoucí podskupině amerických pivovarů se rozmáhá vlna pěnivých českých piv, napsal americký deník The New York Times. AP: Hongkongská hadí polévka - tradice, která se pomalu vytrácí
Hongkong 30. ledna (ČTK/AP) - Asie oslavila příchod lunárního nového roku ve znamení hada - a společně s ní i Chau Ka Ling, pro kterou jsou hadi celoživotním živobytím. Ve své desítky let staré restauraci v Hongkongu vaří tradiční hadí polévku - a s lehkostí získanou dlouhou praxí předvádí kroutícího se hada, jako by to byl domácí mazlíček, napsala agentura AP. Zájem o domácí zabijačky dlouhodobě klesá, loni jich bylo 22.500, dříve 100.000
Praha 12. ledna (ČTK) - Počet domácích zabijaček loni mírně vzrostl o 900 na 22.500, dlouhodobě ale zájem o domácí porážky klesá. Vyplývá to z dat ministerstva zemědělství. Ještě před deseti lety bylo při domácích zabijačkách poraženo kolem 100.000 prasat. V Plzni - Křimicích se opět soutěžilo o nejlepší nakládané kysané zelí
Plzeň 11. ledna (ČTK) - Ani moc slané, ani moc kyselé, příjemně vonící, dobře nakrouhané a akorát tak křupavé - tak má vypadat správné kysané zelí. V plzeňském obvodu Křimice, kde se zelí tradičně pěstuje a zpracovává, se dnes posedmnácté soutěžilo o to nejlepší nakládané kysané zelí. V Japonsku vydražili skoro 280kilového tuňáka za miliony jenů, bude z něj sushi
Tokio 5. ledna (ČTK) - Japonský řetězec michelinských restaurací zaplatil 207 milionů jenů (přes 32 milionů Kč) za tuňáka obecného, který váží asi tolik co jedna motorka. Řetězec jej vyhrál v tradiční první aukci nového roku. Globální oteplování podle vědců snižuje pálivost chilli papriček
Singapur 28. prosince (ČTK) - Extrémní počasí v hlavních oblastech, kde se pěstují chilli papričky, letos narušilo jejich odbyt, zvýšilo ceny a co je nejhorší - papričky ztrácejí pálivost a jsou jemnější. El Periódico: Cena mexických mravenců roste, stali se gurmánskou pochoutkou
Mexiko 27. prosince (ČTK) - V posledních letech výrazně vzrostla cena mexického mravence rodu Atta, který se stal gurmánskou pochoutkou. Podle některých labužníků chutná podobně jako čokoláda, jiní jeho chuť přirovnávají k arašídům a další k vepřovým škvarkům. Na Staroměstském náměstí v Praze se dnes tradičně rozlévala rybí polévka
Praha 24. prosince (ČTK) - Místní, lidé bez domova i turisté si dnes na Staroměstském náměstí v Praze pochutnali na rybí polévce. Po 11:00 ji společně s dalšími členy vedení města rozléval primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Výroba vánočních perníčků začala před 3 měsíci, říká šéfka firmy JaJa z Pardubic
Pardubice 3. prosince (ČTK) - Vánočně zdobené perníčky začíná Jana Janurová a její zaměstnanci připravovat už tři měsíce před Vánocemi. Je to pro ně nejhektičtější období v roce. Po období pandemie nemoci covid-19 se oboru začíná postupně dařit lépe, i když se neobnovily objednávky do ciziny, řekla ČTK majitelka pardubické firmy JaJa. The Observer: Švédům kvůli virálnímu trendu docházejí sladkosti
Stockholm 20. listopadu (ČTK/The Observer) - Švédové milují sladkosti. Takže když letos americká odbornice na marketing na TikToku rozpoutala mánii po švédských bonbónech, cítili hrdost, že se důležitá část národní kultury dočkala světového uznání. Polští vědci vyvinuli chipsy z kaprů jako zdravější alternativu brambůrků
Varšava 17. listopadu (ČTK) - Jako zdravější alternativu bramborových chipsů vyvinuli vědci v Polsku lupínky z kaprů. Mají nižší obsah kalorií a tuků a jsou několikanásobně bohatší na bílkoviny a zdraví prospěšné omega-3 kyseliny, informovala na svých internetových stránkách Polská televize.
BBC: Čínská policie zasáhla proti nočním cyklistům jezdícím si pro knedlíčky
Peking 12. listopadu (ČTK/BBC News) - Začalo to příspěvkem na sociálních sítích o výletu na kole za knedlíčky k snídani - a skončilo policejním zákrokem proti desítkám tisíc cyklistů, kteří zablokovali dopravu mezi dvěma městy v centrální části Číny, napsal zpravodajský server BBC News. Na začátku byli čtyři vysokoškoláci, kteří se v červnu rozhodli zajet si na kole z města Čeng-čou do 50 kilometrů vzdáleného Kchaj-fengu, aby ochutnali kuan-tchang-pao - místní druh polévkových knedlíčků. "Nedostanete druhou šanci na mládí, a proto musíte vyrazit na spontánní výlet s přáteli," řekl jeden ze čtveřice místním médiím. Toto poselství našlo silnou odezvu u dalších mladých lidí v Čeng-čou, kde žije 12,6 milionu obyvatel. Čínská omladina si v posledních letech čím dál tím víc stěžuje na vyhoření z příliš konkurenčního a drtivého trhu práce. A z toho všeho se zrodil trend na sociálních sítích nazvaný Noční jízda do Kchaj-fengu. Státní sdělovací prostředky ho nejprve chválily jako projev "vášně a nadšení" mladých lidí. A regionální vláda ji vnímala jako příležitost, jak napodobit úspěch města C'-po, které v loňském roce navštívily miliony lidí, aby ochutnaly tamní barbecue. Před páteční noční zácpou dokonce oficiální činitelé Kchaj-fengu oznámili slevy a akce zaměřené na vysokoškolské studenty. A na křižovatkách rozmístili víc policistů, aby chránili projíždějící cyklisty. "Všichni sršeli energií a bavili se s lidmi kolem sebe. Bylo to jako návrat do studentských let," řekla BBC 27letá paní Li. V pátek večer jela spolu se studenty na motorce do Kchaj-fengu. Rozhodla se k nim připojit a "pro jednou žít jako mladý člověk" poté, co na síti viděla příspěvek o tomto trendu. Celou cestu je provázel velký počet policistů, dodala. "Na obou stranách silnice byly poměrně často vidět sanitky a vozy dopravní policie a na nebi létaly také drony, které monitorovaly dopravu," řekla. Radostná nálada se ale změnila, když silnice v Čeng-čou začaly zahlcovat tisíce kol. Na internetu se objevily snímky zachycující vážné dopravní zácpy na hlavních silnicích z Čeng-čou do Kchaj-fengu. Jeden ze svědků řekl místnímu zpravodajskému serveru, že cesta autem po této trase, kterou obvykle zvládá za hodinu, mu trvala třikrát déle. Někteří cyklisté se na sociálních sítích svěřili, že byli nuceni sesednout z kola a prodírat se davem. Oficiální odhad počtu kol na silnici v pátek večer nebyl k dispozici. Zprávy na sociálních sítích však naznačují, že se jejich počet pohyboval mezi 100.000 a 200.000. A zdá se, že mnozí z těch, kteří se do Kchaj-fengu dostali, si to příliš neužili. "Opravdu lituju, že jsem jel," napsal v jednom z virálních příspěvků student, který do pedálů šlapal více než sedm hodin. Kvůli obrovské poptávce nemohl v Kchaj-fengu sehnat taxi ani hotelový pokoj, kde by si odpočinul. "Když jsem seděl v restauraci a jedl jídlo, slyšel jsem, jak majitel kritizuje vysokoškoláky, že nemají co na práci. Je mi opravdu líto, že jsem lidem v Kchaj-fengu způsobil problémy," dodal student. Někteří uživatelé kritizovali cyklisty za "nezodpovědné" chování, například za odhazování odpadků. Jak se bicyklová zácpa zhoršovala, vydaly tři velké půjčovny kol v Číně prohlášení, ve kterém apelovaly na studenty, aby k dlouhým cestám využívali vlaky nebo autobusy, a z bezpečnostních důvodů nejezdili na kolech v noci. Do sobotního odpoledne začaly tyto společnosti vybírat poplatek navíc od uživatelů, kteří využili kolo k jízdě do jiného města. Na sociálních sítích se začaly objevovat výzvy, aby univerzity v Čeng-čou nařídily studentům, ať se vrátí na koleje, a aby zavedly omezující pravidla pro opouštění kampusu. Dopravní policie v Čeng-čou i Kchaj-fengu uzavřela v sobotu a v neděli některé hlavní cyklistické trasy mezi oběma městy. Není překvapivé, že úředníci v obou městech zakročili, protože čínské úřady vždy potlačují velká shromáždění, která mohou vést k protestům nebo jakékoli formě politického projevu. Minulý měsíc policie v Šanghaji umlčela oslavy Halloweenu kvůli obavám, že by tyto radovánky mohly být využity k vyjádření nesouhlasu s vládou a politikou v zemi. Paní Li je ale přesvědčená, že podobná spontánní shromáždění - jako třeba Noční jízda do Kchaj-fengu - se budou konat i nadále jednoduše proto, že oslovují mladé lidi. "Lidé jsou v dnešní době ve stresu, takže tyhle akce jsou dobré," řekla. "Protože štěstí je nakažlivé." dk jd
Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni
Praha 3. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu letos Češi v restauracích utratí zhruba stejně jako loni, navýšení cen bude maximálně o jednotky procent. Vyplývá to z odpovědí restaurací a jejich asociace pro ČTK. Svatý Martin v Uherském Hradišti znovu požehná letošním mladým vínům
Uherské Hradiště 1. listopadu (ČTK) - Svatý Martin posedmnácté požehná na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti mladým vínům. Na bílém koni dorazí a láhev nového svatomartinského vína otevře v pondělí 11. CNN: Lidé prožívají pálivost jídel podle svých očekávání, roli mohou mít i geny
Washington 21. října (ČTK/CNN) - Moje rodina mi ráda říká "baby spice". Ne, mé dospělé děti mě nesrovnávají s žádnou zpěvačkou ze skupiny Spice Girls, která v 90. letech uchvátila fanoušky. Tu přezdívku jsem si vysloužila proto, že jsem strašný zbabělec co se pálivého jídla týče, napsala Sandee LaMotteová v článku na webu televize CNN. Průzkum: Překážkou pro zdravé stravování je pro Čechy cena a složení jídel
Praha 16. října (ČTK) - Češi dávají přednost ceně před vyváženou stravou, překážkou ke konzumaci nutričně hodnotnějšího jídla je také nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa, a naopak nedostatečná konzumace zeleniny. Známou vídeňskou klobásu ze stánků budou nově dovážet kurýři až domů
Vídeň 11. října (ČTK) - Známý stánek Bitzinger s typickými rakouskými klobásami v centru Vídně nově nabídne svým zákazníkům donášku až domů. Informuje o tom rakouský deník Der Standard. Majitel známého stánku Josef Bitzinger je nazýván "klobásovým baronem". V Česku si každý peče doma, tady to tak není, říká český cukrář v Belgii
Brusel 24. září (zpravodajka ČTK Tereza Šupová) - Letos v září uplynulo 20 let od chvíle, kdy tehdy dvacetiletý český cukrář Stanislav Piják dorazil poprvé do Bruselu, aby nastoupil na stáž u slavného výrobce čokolády Pierra Marcoliniho. BBC: Mohou recepty vytvořené AI restauracím pomoci navařit nebo jim zavařit?
Dubaj 7. září (ČTK/BBC News) - Může umělá inteligence (AI) pomoci majitelům restaurací vymyslet nové jídelníčky, které nalákají hosty, anebo je jen receptem na katastrofu? "Požádali jsme ChatGPT, aby vytvořil recept na nejlepší pizzu pro Dubaj," řekl BBC News Spartak Arutyunyan, který zodpovídá za tvorbu menu pro městskou pobočku řetězce restaurací a rozvozů Dodo Pizza. Vědecká knihovna v Olomouci představí na výstavě vzácné kuchařské tisky
Olomouc 27. srpna (ČTK) - Kuchařkám vydávaným napříč pěti staletími bude věnována výstava, kterou otevře Vědecká knihovna v Olomouci (VKOL). Na expozici s názvem O umění kuchařském představí nejzajímavější a nejvzácnější kulinářské publikace ze svého fondu, které byly vydány od 16. Dřevěnice ve Valašských Kloboukách nabídnou valašská řemesla a lidovou muziku
Valašské Klobouky (Zlínsko) 15. srpna (ČTK) - Dřevěnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku se po roce znovu otevřou návštěvníkům. Lidé v objektech z 19. století i v dalších památkách ve městě uvidí ukázky valašských řemesel, potěšit se budou moci také lidovou muzikou. Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a medovina jsou žádaným zbožím slavnosti
Domažlice 11. srpna (ČTK) - Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a produkty z medu jsou vyhlášeným zbožím, jež nabízí třídenní národopisný festival Chodské slavnosti, který dnes končí. Ve stáncích i obchodech v Domažlicích je nakupují hlavně lidé ze vzdálenějších částí republiky a cizinci, zejména z Bavorska. Kopřivnická firma letos vyrobí 75.000 remosek, jejich princip je 60 let stejný
Kopřivnice (Novojičínsko) 21. července (ČTK) - Mění se technika její výroby či povrchové úpravy, ale princip fungování pečicích mís Remoska je už déle než 60 let stejný. Stejnojmenná společnost jich letos v novém závodě v Kopřivnici na Novojičínsku vyrobí okolo 75.000, což je dvaapůlkrát tolik, kolik vyráběl před deseti lety závod ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zámecký park v Buchlovicích po roce znovu prostoupí aroma česneku
Buchlovice (Uherskohradišťsko) 18. července (ČTK) - Zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku a jeho okolí po roce znovu prostoupí aroma česneku. V sobotu 27. července se tam pojednadvacáté uskuteční slavnosti věnované této zelenině. Mnichov má první nealkoholickou pivní zahrádku, slibuje kulturu bez kocoviny
Berlín 18. července (zpravodaj ČTK) - Mnichov, německé hlavní město piva, má ode dneška první nealkoholickou pivní zahrádku s příznačným názvem Die Null (Nula). V bavorské metropoli, která se díky Oktoberfestu na přelomu září a října každoročně stává pivním středobodem světa, je to první takové zařízení. Anketa: V ČR roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutě
Praha 10. července (ČTK) - Ve výběru zmrzliny jsou podle prodejců Češi spíše konzervativní, vedou tradiční příchutě jako vanilková, čokoládová nebo ovocná, roste ale zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny. Mexické město si připomíná 100 let salátu Caesar, kuře či ančovičky v něm nebyly
Mexiko 4. července (ČTK) - Mexické město Tijuana si v těchto dnech připomíná 100 let od vynálezu jednoho z nejznámějších pokrmů na světě - salátu Caesar. Podle vícero zdrojů tento salát poprvé nabídla restaurace italského imigranta Cesara Cardiniho, který se chystal na nápor hostů k oslavě amerického dni nezávislosti, píše agentura AP. V Japonsku se začala prodávat lžička, díky níž jídlo chutná slaněji
Tokio 3. června (ČTK) - V Japonsku se začala prodávat lžíce na baterky, díky níž jídlo chutná slaněji, informoval zpravodajský web Sky News. Lžíce vyrobená z plastu a kovu má podle vynálezců přispět ke zdravější životosprávě, jelikož milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla. Švédští milovníci české pivní kultury provozují v Malmö dvě hospody zvané Pivo
Malmö (Švédsko) 2. června (zvláštní zpravodajka ČTK Lucie Mikolášková) - Hned dvě hospody s českým názvem Pivo lze navštívit ve městě Malmö na jihu Švédska. Založili je švédští nadšenci, kteří byli nespočetněkrát v Česku a kterým učarovala česká pivní kultura. Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla
Praha 23. května (ČTK) - Umělá inteligence by mohla ovlivnit vaření v restauracích. Jejich provozovatelé a kuchaři ji mohou využít při vymýšlení nových receptů, úpravě jídelníčku podle výživových hodnot, vytváření stejných porcí nebo zajišťování práce tam, kde chybí zaměstnanci. BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné
Dillí 22. května (ČTK/BBC News) - Rozmanitost chutí je ohromující. Indické koření vylepšuje nakládanou zeleninu i maso a dochucuje ostrá pouliční jídla. Pikantní koření dodává říz místním ovocným nápojům i štiplavý nádech ovocným a zeleninovým salátům.
Praha 3. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu letos Češi v restauracích utratí zhruba stejně jako loni, navýšení cen bude maximálně o jednotky procent. Vyplývá to z odpovědí restaurací a jejich asociace pro ČTK. Svatý Martin v Uherském Hradišti znovu požehná letošním mladým vínům
Uherské Hradiště 1. listopadu (ČTK) - Svatý Martin posedmnácté požehná na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti mladým vínům. Na bílém koni dorazí a láhev nového svatomartinského vína otevře v pondělí 11. CNN: Lidé prožívají pálivost jídel podle svých očekávání, roli mohou mít i geny
Washington 21. října (ČTK/CNN) - Moje rodina mi ráda říká "baby spice". Ne, mé dospělé děti mě nesrovnávají s žádnou zpěvačkou ze skupiny Spice Girls, která v 90. letech uchvátila fanoušky. Tu přezdívku jsem si vysloužila proto, že jsem strašný zbabělec co se pálivého jídla týče, napsala Sandee LaMotteová v článku na webu televize CNN. Průzkum: Překážkou pro zdravé stravování je pro Čechy cena a složení jídel
Praha 16. října (ČTK) - Češi dávají přednost ceně před vyváženou stravou, překážkou ke konzumaci nutričně hodnotnějšího jídla je také nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa, a naopak nedostatečná konzumace zeleniny. Známou vídeňskou klobásu ze stánků budou nově dovážet kurýři až domů
Vídeň 11. října (ČTK) - Známý stánek Bitzinger s typickými rakouskými klobásami v centru Vídně nově nabídne svým zákazníkům donášku až domů. Informuje o tom rakouský deník Der Standard. Majitel známého stánku Josef Bitzinger je nazýván "klobásovým baronem". V Česku si každý peče doma, tady to tak není, říká český cukrář v Belgii
Brusel 24. září (zpravodajka ČTK Tereza Šupová) - Letos v září uplynulo 20 let od chvíle, kdy tehdy dvacetiletý český cukrář Stanislav Piják dorazil poprvé do Bruselu, aby nastoupil na stáž u slavného výrobce čokolády Pierra Marcoliniho. BBC: Mohou recepty vytvořené AI restauracím pomoci navařit nebo jim zavařit?
Dubaj 7. září (ČTK/BBC News) - Může umělá inteligence (AI) pomoci majitelům restaurací vymyslet nové jídelníčky, které nalákají hosty, anebo je jen receptem na katastrofu? "Požádali jsme ChatGPT, aby vytvořil recept na nejlepší pizzu pro Dubaj," řekl BBC News Spartak Arutyunyan, který zodpovídá za tvorbu menu pro městskou pobočku řetězce restaurací a rozvozů Dodo Pizza. Vědecká knihovna v Olomouci představí na výstavě vzácné kuchařské tisky
Olomouc 27. srpna (ČTK) - Kuchařkám vydávaným napříč pěti staletími bude věnována výstava, kterou otevře Vědecká knihovna v Olomouci (VKOL). Na expozici s názvem O umění kuchařském představí nejzajímavější a nejvzácnější kulinářské publikace ze svého fondu, které byly vydány od 16. Dřevěnice ve Valašských Kloboukách nabídnou valašská řemesla a lidovou muziku
Valašské Klobouky (Zlínsko) 15. srpna (ČTK) - Dřevěnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku se po roce znovu otevřou návštěvníkům. Lidé v objektech z 19. století i v dalších památkách ve městě uvidí ukázky valašských řemesel, potěšit se budou moci také lidovou muzikou. Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a medovina jsou žádaným zbožím slavnosti
Domažlice 11. srpna (ČTK) - Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a produkty z medu jsou vyhlášeným zbožím, jež nabízí třídenní národopisný festival Chodské slavnosti, který dnes končí. Ve stáncích i obchodech v Domažlicích je nakupují hlavně lidé ze vzdálenějších částí republiky a cizinci, zejména z Bavorska. Kopřivnická firma letos vyrobí 75.000 remosek, jejich princip je 60 let stejný
Kopřivnice (Novojičínsko) 21. července (ČTK) - Mění se technika její výroby či povrchové úpravy, ale princip fungování pečicích mís Remoska je už déle než 60 let stejný. Stejnojmenná společnost jich letos v novém závodě v Kopřivnici na Novojičínsku vyrobí okolo 75.000, což je dvaapůlkrát tolik, kolik vyráběl před deseti lety závod ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zámecký park v Buchlovicích po roce znovu prostoupí aroma česneku
Buchlovice (Uherskohradišťsko) 18. července (ČTK) - Zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku a jeho okolí po roce znovu prostoupí aroma česneku. V sobotu 27. července se tam pojednadvacáté uskuteční slavnosti věnované této zelenině. Mnichov má první nealkoholickou pivní zahrádku, slibuje kulturu bez kocoviny
Berlín 18. července (zpravodaj ČTK) - Mnichov, německé hlavní město piva, má ode dneška první nealkoholickou pivní zahrádku s příznačným názvem Die Null (Nula). V bavorské metropoli, která se díky Oktoberfestu na přelomu září a října každoročně stává pivním středobodem světa, je to první takové zařízení. Anketa: V ČR roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutě
Praha 10. července (ČTK) - Ve výběru zmrzliny jsou podle prodejců Češi spíše konzervativní, vedou tradiční příchutě jako vanilková, čokoládová nebo ovocná, roste ale zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny. Mexické město si připomíná 100 let salátu Caesar, kuře či ančovičky v něm nebyly
Mexiko 4. července (ČTK) - Mexické město Tijuana si v těchto dnech připomíná 100 let od vynálezu jednoho z nejznámějších pokrmů na světě - salátu Caesar. Podle vícero zdrojů tento salát poprvé nabídla restaurace italského imigranta Cesara Cardiniho, který se chystal na nápor hostů k oslavě amerického dni nezávislosti, píše agentura AP. V Japonsku se začala prodávat lžička, díky níž jídlo chutná slaněji
Tokio 3. června (ČTK) - V Japonsku se začala prodávat lžíce na baterky, díky níž jídlo chutná slaněji, informoval zpravodajský web Sky News. Lžíce vyrobená z plastu a kovu má podle vynálezců přispět ke zdravější životosprávě, jelikož milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla. Švédští milovníci české pivní kultury provozují v Malmö dvě hospody zvané Pivo
Malmö (Švédsko) 2. června (zvláštní zpravodajka ČTK Lucie Mikolášková) - Hned dvě hospody s českým názvem Pivo lze navštívit ve městě Malmö na jihu Švédska. Založili je švédští nadšenci, kteří byli nespočetněkrát v Česku a kterým učarovala česká pivní kultura. Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla
Praha 23. května (ČTK) - Umělá inteligence by mohla ovlivnit vaření v restauracích. Jejich provozovatelé a kuchaři ji mohou využít při vymýšlení nových receptů, úpravě jídelníčku podle výživových hodnot, vytváření stejných porcí nebo zajišťování práce tam, kde chybí zaměstnanci. BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné
Dillí 22. května (ČTK/BBC News) - Rozmanitost chutí je ohromující. Indické koření vylepšuje nakládanou zeleninu i maso a dochucuje ostrá pouliční jídla. Pikantní koření dodává říz místním ovocným nápojům i štiplavý nádech ovocným a zeleninovým salátům.
Francie představila poštovní známku s obrázkem a vůní bagety
Paříž 19. května (ČTK) - Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory. Vzdává tak hold symbolu francouzské gastronomie, který je od roku 2022 na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Známka navíc obsahuje mikroskopické kapsle s aromatem a po promnutí voní jako tradiční bageta, napsala na svém serveru stanice BFM TV. Speciální známku vyrobila státní poštovní tiskárna Philaposte v obci Boulazac na západě Francie. Celkem vytisknou 594.000 kusů známek s bagetou. Aroma koupili od dodavatele a bylo technicky náročné vrstvu nepoškodit při nanášení tiskové barvy, uvedli tiskaři. Známky se budou prodávat za 1,96 eura (48 korun), přičemž běžné vnitrostátní psaní do 20 gramů stojí 1,79 eura. "Bageta je hluboce zakořeněná do každodenního života Francouzů. Ztělesňuje rituál chození do pekárny, které jsou na každém rohu po celém území a denně přitáhnou 12 milionů spotřebitelů. Výroba šesti miliard baget ročně je důkazem jejího kultovního postavení v rámci francouzského potravinářského dědictví," uvádí Philaposte. Pro tiskárnu to není první voňavá známka. V minulosti už vyrobila známky s vůní kávy, čokolády, levandule nebo čerstvě posekaného trávníku. Vznik známky si pochvalují pekaři, je podle nich uznáním jejich řemesla a ztělesněním dřiny, která je pro výrobu tohoto pečiva potřeba. Na slavnostním představení si někteří hosté pochvalovali autentickou vůni a serveru France Bleu řekli, že malé ceniny voní jako celá pekárna. Jiní ale byli skeptičtější a tvrdili, že je víc cítit papír než co jiného. lsa jrm
Ve Francii upekli rekordně dlouhou bagetu, měřila 140,5 metru
Paříž 6. května (ČTK) - Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji
Praha 20. dubna (ČTK) - Ukázky bojových umění, čajové obřady nebo turnaj v seku samurajským mečem nabídne dnes festival japonské kultury Hanami v Praze. Zahájí ho průvod samurajů ve zbroji, kteří v poledne vyrazí z Pivovaru Strahov do Clam-Gallasova paláce na Starém Městě, kde se od 13:00 do 19:00 bude konat další kulturní program. Gastrofestival v Uherském Brodě nabídne pštrosí maso nebo hmyzí speciality
Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 12. dubna (ČTK) - Pštrosí maso nebo hmyzí speciality budou moci lidé ochutnat při Gastro Brod Festivalu. Jeho sedmý ročník se uskuteční v sobotu 20. dubna na louce za Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty
Washington 25. března (ČTK/The Washington Post) - Jsou šupinaté, mají rozeklaný jazyk a mohou měřit až šest metrů. Krajty ovšem mohou být také jedním z nejekologičtějších tvorů, jaké lze na planetě chovat na maso, napsal zpravodajský server The Washington Post. Prodej currywurstu automobilky Volkswagen byl loni rekordní
Wolfsburg (Německo) 9. března (ČTK) - Již několik let patří mezi neprodávanější produkty značky Volkswagen její currywurst, tedy klobása s kořením karí. Poptávku po oblíbeném pokrmu neoslabil ani dočasný zákaz prodeje v kantýně v centrále VW. Loni se Česko na festivalu eat! Berlin představilo s pivem, nyní přivezlo víno
Berlín 2. března (zpravodaj ČTK) - Loni v listopadu se Česká republika představila na kulinářském festivalu eat! Berlin s pivem, nyní do německého hlavního města přivezla jihomoravská vína. Gastronomický výlet doplnila netradičně podaná kuchyně pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Levého nejen z jižní Moravy, ale také z tradice rakousko-uherské monarchie. Itálie chce regulovat internetová hodnocení restaurací či hotelů
Řím 31. ledna (ČTK) - Italská vláda premiérky Giorgii Meloniové chce regulovat internetová hodnocení hotelů, restaurací a dalších podniků. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministryni cestovního ruchu Danielu Santancheovou. CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Londýn 3. ledna (ČTK/CNBC) - Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou. V nejstarší kavárně v belgických Bruggách se dodržují tradice staré stovky let
Bruggy (Belgie) 29. prosince (zpravodajka ČTK) - V tiché uličce nedaleko centra belgického města Bruggy by chodec Café Vlissinghe možná i přehlédl. Kdo ale vchod do malé kavárny v ulici Blekersstraat objeví, ocitne se na cestě zpátky do minulosti.
Paříž 6. května (ČTK) - Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji
Praha 20. dubna (ČTK) - Ukázky bojových umění, čajové obřady nebo turnaj v seku samurajským mečem nabídne dnes festival japonské kultury Hanami v Praze. Zahájí ho průvod samurajů ve zbroji, kteří v poledne vyrazí z Pivovaru Strahov do Clam-Gallasova paláce na Starém Městě, kde se od 13:00 do 19:00 bude konat další kulturní program. Gastrofestival v Uherském Brodě nabídne pštrosí maso nebo hmyzí speciality
Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 12. dubna (ČTK) - Pštrosí maso nebo hmyzí speciality budou moci lidé ochutnat při Gastro Brod Festivalu. Jeho sedmý ročník se uskuteční v sobotu 20. dubna na louce za Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty
Washington 25. března (ČTK/The Washington Post) - Jsou šupinaté, mají rozeklaný jazyk a mohou měřit až šest metrů. Krajty ovšem mohou být také jedním z nejekologičtějších tvorů, jaké lze na planetě chovat na maso, napsal zpravodajský server The Washington Post. Prodej currywurstu automobilky Volkswagen byl loni rekordní
Wolfsburg (Německo) 9. března (ČTK) - Již několik let patří mezi neprodávanější produkty značky Volkswagen její currywurst, tedy klobása s kořením karí. Poptávku po oblíbeném pokrmu neoslabil ani dočasný zákaz prodeje v kantýně v centrále VW. Loni se Česko na festivalu eat! Berlin představilo s pivem, nyní přivezlo víno
Berlín 2. března (zpravodaj ČTK) - Loni v listopadu se Česká republika představila na kulinářském festivalu eat! Berlin s pivem, nyní do německého hlavního města přivezla jihomoravská vína. Gastronomický výlet doplnila netradičně podaná kuchyně pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Levého nejen z jižní Moravy, ale také z tradice rakousko-uherské monarchie. Itálie chce regulovat internetová hodnocení restaurací či hotelů
Řím 31. ledna (ČTK) - Italská vláda premiérky Giorgii Meloniové chce regulovat internetová hodnocení hotelů, restaurací a dalších podniků. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministryni cestovního ruchu Danielu Santancheovou. CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Londýn 3. ledna (ČTK/CNBC) - Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou. V nejstarší kavárně v belgických Bruggách se dodržují tradice staré stovky let
Bruggy (Belgie) 29. prosince (zpravodajka ČTK) - V tiché uličce nedaleko centra belgického města Bruggy by chodec Café Vlissinghe možná i přehlédl. Kdo ale vchod do malé kavárny v ulici Blekersstraat objeví, ocitne se na cestě zpátky do minulosti.
NEAKTIVNÍ COOKIES
Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky
dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte
lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.