Heslo Gašpar
SLOVNÍK
NAJÍT
gastro
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "gastro". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo gastro je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 100 záznamů.
Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v Byňově letos nezvýšil ceny
Jediný šlechtitelský chov hus v Česku, který je v jihočeském Byňově, letos nezvýšil ceny. Husy prodává za 140 korun za kilogram živé váhy. Stejnou cenu drží několik posledních let. Poptávka po husách zůstává na stejné úrovni, řekla ČTK vedoucí střediska chovu drůbeže Naďa Hrvolová. "Nedá se říct, že by byl zájem vyšší nebo naopak nižší. Podle mě se v posledních letech nijak nemění," uvedla Hrvolová. V Byňově mají k prodeji na 2000 hus, což je podobný počet jako v minulých letech. Prodej v těchto dnech vrcholí, protože se blíží svátek svatého Martina. "Teď to máme trochu hektické. Lidé si neberou většinou jen po jedné huse, ale berou si jich více. Není výjimkou, že si jich koupí třeba 50," podotkla Hrvolová. V Byňově prodávají jen živé husy, dodala. Váha živých hus se pohybuje od čtyř do sedmi kilogramů. Po oškubání peří, odstranění vnitřností a dalších částí, které se nejí, zůstane přibližně 50 procent váhy masa. "Na svatého Martina je vždycky největší zájem. Velký prodej býval i před Vánoci, kdy si lidé husy kupovali na Štěpána. Ale to v posledních letech trochu upadá," řekla Hrvolová. Svatomartinské menu nabízí v posledních letech na jihu Čech velký počet restaurací. V Českých Budějovicích se cena pohybuje nad 500 korun na osobu. Záleží na přesném složení menu. K pečené huse restaurace obvykle podávají různé variace zelí i knedlíků. Husy z Byňova ale podle Hrvolové směřují většinou do domácností. Šlechtění hus v Byňově začalo v roce 1970. Chov se obměňuje po čtyřech až pěti letech. Většina zákazníků je z Česka. Na sezonu mívá farma připraveno kolem 16 násad, v každé od 8000 do 12.000 vajec. Novohradské rybářství, pod které byňovský chov spadá, patří v Česku k průkopníkům velkochovu hus a kachen. Dnes je jediný svého druhu v Česku. Z líhně ročně vzejde 60.000 housat a stejný počet kachňat; rybářství chová také kolem 300 až 500 kachen. Rybářství Nové Hrady ve svém hlavním oboru hospodaří na 330 rybnících o celkové rozloze 1258 hektarů. rek dvdFarma v Rohozné vykrmila téměř 2000 hus, nejvíc jich prodá kolem svatého Martina
Farma v Rohozné na Jihlavsku letos vykrmila skoro 2000 hus. Už jsou rozebrané. Většina zákazníků je chce okolo svátku svatého Martina, berou je restaurace a farmářské prodejny, na farmu si pro ně přijíždí také velký počet drobných odběratelů. ČTK to řekl farmář Josef Tříska. Vyprodaná je také zbývající vykrmená drůbež, okolo 1000 kachen a jako doplněk i perličky. "Co se týče zájmu, tak bych řekl, že je standardně dobrý. Jsme asi tři týdny vyprodaní. Těžíme z toho, že se nám zákazníci vracejí," řekl Tříska. Pečínkových hus nabídla farma podobný počet jako loni. "Drůbež dodáváme čerstvou, chlazenou. Musí být poražená v krátkém časovém úseku, tudíž kapacita jatek je omezená," uvedl. Husy farma prodává oškubané, vykuchané a chlazené. Váží kolem pěti kilogramů. Při drobném prodeji se za kilogram platí 260 korun. Porážky začaly v minulých dnech, vrcholit budou příští týden. Na farmě touto dobou vypomáhá okolo deseti lidí. "Jsem vděčný, že se nám ta parta po roce vždycky sejde," řekl Tříska. Na farmě se dá koupit i husí sádlo. Z hus se podle farmáře dá využít prakticky všechno, snad až na zobák. Peří berou firmy, které ho zpracovávají. O konce křídel stojí výrobci mašlovaček používaných v kuchyních například při maštění buchet. Vejce, jež zjara nejsou oplodněná, se prodávají vyfouknutá a vymytá na kraslice. Na zdobení jsou atraktivní, protože jsou větší, bílá a mají pevnou skořápku. V Rohozné je jediná velká husí farma na Vysočině, která se zabývá také líhnutím housat. Husy se tam chovají od roku 1974. Chov patřil zemědělskému družstvu, teď funguje jako rodinná farma. Základní hejno teď čítá okolo 1500 hus a houserů. Housat se na jaře vylíhlo 25.000. Odchovaná housata farma prodává a část si nechává na výkrm. Pro housata jezdí i chovatelé, kteří se zaměřili jen na výkrm a prodej svatomartinských hus. Větších farem s líhnutím housat v Česku podle Třísky není mnoho. Rohoznou počítá mezi čtyři největší. Před čtyřmi lety přišla farma o chovné i vykrmené husy, protože se v chovu rozborem krve prokázala ptačí chřipka. Chov kontrolují veterináři. Letošní výsledky rozborů byly negativní. vst gcm
HK: Svatomartinská menu nabízí už i kavárny či restaurace se zahraniční kuchyní
Svatomartinská menu nabízejí v Česku už i některé podniky se zahraniční kuchyní nebo kavárny. Pro restaurace jsou svatomartinská menu stále významnější a nabízejí je téměř všechny tradiční podniky. ČTK to řekl předseda sekce gastronomie Hospodářské komory ČR Luboš Kastner.
AFP: Nejdražší káva na světě se podává v Dubaji - šálek za 1000 dolarů
Za bezmála 1000 dolarů (zhruba 21.000 korun) za jediný šálek nabízí podnik v extravagantním emirátu Dubaj nejdražší kávu na světě. Připravována je z panamských zrn, která se prodávají za cenu zlata, napsala agentura AFP.
Nápady na neobvyklé chutě si majitelé řemeslného Pivovaru Záhora vozí z cest
Nápady na neobvyklé chutě piva si Tomáš a Vojtěch Záhorovi, majitelé řemeslného Pivovaru Záhora v Kněžičkách na Nymbursku, vozí nejčastěji ze zahraničních cest. Posledním takovým je pivo se sečuánským pepřem. Europarlament podpořil zákaz označování rostlinných produktů třeba za burger
Europoslanci dnes podpořili zákaz používání názvů jako je burger, klobása, řízek či steak pro rostlinné produkty, lze je podle nich využívat pouze pro výrobky, které obsahují maso. Pro návrh hlasovalo 355 europoslanců, 247 jich bylo proti a 30 se zdrželo hlasování. AFP: Čaj, anebo kávu? V Kosovu odpověď prozradí váš věk
Sotva se rozednilo, když dělníci s ještě ospalýma očima otevírají dveře jedné z čajoven v kosovském městě Vushtrri (srbsky Vučitrn), samozvaném "hlavním městě čaje" Balkánu. Ale tento nápoj čelí ofenzívě nové generace milovníků kávy, píše agentura AFP.
Degustátoři v Olomouci hodnotili 300 vzorků ovocných destilátů, je to prý řehole
Spíše řeholí než bezstarostným posezením u "štamprlí" s domácí pálenkou bylo dnes dopoledne v Olomouci pro degustátory hodnocení bezmála tří stovek ovocných destilátů přihlášených do soutěžní přehlídky Grand Prix ovocných destilátů - Flora Košt 2025.
Japonci si pochutnávali na polévce, kterou v obřím hrnci míchaly dva bagry
Na festivalu ve východojaponském městě Jamagata si lidé pochutnali na tradiční polévce, kterou v obřím hrnci míchaly dva bagry. Vešlo se do něj až 30.000 porcí, napsal web The Japan News. Nedělního festivalu na břehu řeky se účastnili místní i turisté. Vzácná archivní vína ze sbírky bečovského zámku dostanou nové korky
Sbírka vzácných archivních vín z konce 19. století, takzvaný Tekutý poklad ze Zámku Bečov nad Teplou na Karlovarsku dostane ve Francii nové korky. Mají zabránit oxidaci a znehodnocení obsahu. ČTK to řekl kastelán Státního hradu a zámku v Bečově nad Teplou Tomáš Wizovský.
Vítězem soutěže TOP 77 vín v ČR se stalo Vinařství Volařík z Mikulova
Vítězem 27. ročníku soutěže TOP 77 vín v České republice se stalo Vinařství Volařík z Mikulova na Břeclavsku. Získalo hlavní cenu Eduarda Postbiegla za nejlepší kolekci vín v soutěži. Ze šesti zaslaných vzorků jsou dvě vína pětihvězdičková, řekl dnes v Brně novinářům organizátor David Mádr, který soutěž pořádá se svým otcem Danem. Vítěz soutěže jedlíků na Vizovickém Trnkobraní spořádal 180 švestkových knedlíků
ovice (Zlínsko) 24. srpna (ČTK) – V součtu 180 švestkových knedlíků dokázal dnes ve Vizovicích na Zlínsku za hodinu spořádat Radim Dvořáček z Ostravy. Stal se díky tomu letošním vítězem tradiční soutěže jedlíků na festivalu Vizovické Trnkobraní.
Kjódó: Japonci kupují Happy Meal jen kvůli kartičkám Pokémonů, jídlo vyhazují
Řetězec restaurací rychlého občerstvení McDonald's v Japonsku zjistil, že lidé si ve velkém kupovali jeho Happy Meal jen díky přiloženým kartičkám Pokémonů a jídlo vyhazovali. Informovala o tom agentura Kjódó. Slavnosti česneku v Buchlovicích opět nabídnou soutěže i ochutnávky specialit
Zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku a jeho okolí po roce opět prostoupí aroma česneku. V sobotu 26. července se tam podvaadvacáté uskuteční slavnosti věnované této zelenině. Jejich cílem je podpora domácích pěstitelů.
Obnovená tradice pečení chleba v peci z 19. století pokračuje v Lenoře 30 let
Už téměř tři desítky let pokračuje v Lenoře na Prachaticku obnovená tradice pečení chleba v peci z 19. století. Pečivo nyní připravuje Miroslav Kutlák, jehož výrobky mohli lidé dnes ochutnat při Slavnostech chleba, které se v šumavském městě konaly.
Italští ochránci práv zvířat chtějí zakázat prodej a vaření živých desetinožců
Italští ochránci práv zvířat chtějí dosáhnout zákazu prodeje a vaření živých desetinožců, mezi které patří například krabi, raci či langusty. Vytvořili kvůli tomu koalici, která má tohoto cíle dosáhnout, informovala agentura ANSA.
V Dubaji se chystá otevřít restaurace, kde bude šéfkuchařem umělá inteligence
V centru Dubaje, jen pár kroků od nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, se chystá v září otevřít nová restaurace WOOHOO, která o sobě tvrdí, že ukáže jak bude vypadat stravování budoucnosti. Jídlo zde zatím budou připravovat lidé, ale vše ostatní, od menu přes atmosféru až po způsob obsluhy, navrhne kulinářský velký jazykový model umělé inteligence (AI) zvaný šéfkuchař Aiman, uvedla agentura Reuters.
Dominik Unčovský zvítězil v českém kole prestižní soutěže kuchařů Bocuse d'Or
Dominik Unčovský se stal vítězem českého kola prestižní kuchařské soutěže Bocuse d'Or, která se poprvé konala v Karlových Varech. Kuchař Makro Akademie překonal své dva soky, Vojtěcha Petrželu a Štěpána Zouzala.
CVVM: Češi jedí nejčastěji tři jídla denně, doma si dělají snídani a večeři
Lidé v Česku jedí nejčastěji tří jídla denně, tento návyk roste spolu s věkem. Dvě třetiny Čechů si doma pravidelně připravují snídaně a večeře, v případě obědů je to zhruba polovina dotázaných. Alespoň jednou za dva týdny se třetina lidí stravuje v kantýně nebo jídelně, čtvrtina pak v restauraci.
Medvědí maso se objeví na na talíři v slovenských restauracích, uvedl náměstek
Maso z ulovených medvědů na Slovensku neskončí v kafilérii jak dosud, ale bude se dodávat ke konzumaci. Oznámil to náměstek ministra životního prostředí, který přislíbil, že organizace spadající pod ministerstvo životního prostředí - po splnění všech podmínek - budou nabízet ulovené jedince na prodej.
Svatomartinská menu nabízejí v Česku už i některé podniky se zahraniční kuchyní nebo kavárny. Pro restaurace jsou svatomartinská menu stále významnější a nabízejí je téměř všechny tradiční podniky. ČTK to řekl předseda sekce gastronomie Hospodářské komory ČR Luboš Kastner.
AFP: Nejdražší káva na světě se podává v Dubaji - šálek za 1000 dolarů
Za bezmála 1000 dolarů (zhruba 21.000 korun) za jediný šálek nabízí podnik v extravagantním emirátu Dubaj nejdražší kávu na světě. Připravována je z panamských zrn, která se prodávají za cenu zlata, napsala agentura AFP.
Nápady na neobvyklé chutě si majitelé řemeslného Pivovaru Záhora vozí z cestNápady na neobvyklé chutě piva si Tomáš a Vojtěch Záhorovi, majitelé řemeslného Pivovaru Záhora v Kněžičkách na Nymbursku, vozí nejčastěji ze zahraničních cest. Posledním takovým je pivo se sečuánským pepřem. Europarlament podpořil zákaz označování rostlinných produktů třeba za burger
Europoslanci dnes podpořili zákaz používání názvů jako je burger, klobása, řízek či steak pro rostlinné produkty, lze je podle nich využívat pouze pro výrobky, které obsahují maso. Pro návrh hlasovalo 355 europoslanců, 247 jich bylo proti a 30 se zdrželo hlasování. AFP: Čaj, anebo kávu? V Kosovu odpověď prozradí váš věk
Sotva se rozednilo, když dělníci s ještě ospalýma očima otevírají dveře jedné z čajoven v kosovském městě Vushtrri (srbsky Vučitrn), samozvaném "hlavním městě čaje" Balkánu. Ale tento nápoj čelí ofenzívě nové generace milovníků kávy, píše agentura AFP.
Degustátoři v Olomouci hodnotili 300 vzorků ovocných destilátů, je to prý řehole
Spíše řeholí než bezstarostným posezením u "štamprlí" s domácí pálenkou bylo dnes dopoledne v Olomouci pro degustátory hodnocení bezmála tří stovek ovocných destilátů přihlášených do soutěžní přehlídky Grand Prix ovocných destilátů - Flora Košt 2025.
Japonci si pochutnávali na polévce, kterou v obřím hrnci míchaly dva bagryNa festivalu ve východojaponském městě Jamagata si lidé pochutnali na tradiční polévce, kterou v obřím hrnci míchaly dva bagry. Vešlo se do něj až 30.000 porcí, napsal web The Japan News. Nedělního festivalu na břehu řeky se účastnili místní i turisté. Vzácná archivní vína ze sbírky bečovského zámku dostanou nové korky
Sbírka vzácných archivních vín z konce 19. století, takzvaný Tekutý poklad ze Zámku Bečov nad Teplou na Karlovarsku dostane ve Francii nové korky. Mají zabránit oxidaci a znehodnocení obsahu. ČTK to řekl kastelán Státního hradu a zámku v Bečově nad Teplou Tomáš Wizovský.
Vítězem soutěže TOP 77 vín v ČR se stalo Vinařství Volařík z MikulovaVítězem 27. ročníku soutěže TOP 77 vín v České republice se stalo Vinařství Volařík z Mikulova na Břeclavsku. Získalo hlavní cenu Eduarda Postbiegla za nejlepší kolekci vín v soutěži. Ze šesti zaslaných vzorků jsou dvě vína pětihvězdičková, řekl dnes v Brně novinářům organizátor David Mádr, který soutěž pořádá se svým otcem Danem. Vítěz soutěže jedlíků na Vizovickém Trnkobraní spořádal 180 švestkových knedlíků
ovice (Zlínsko) 24. srpna (ČTK) – V součtu 180 švestkových knedlíků dokázal dnes ve Vizovicích na Zlínsku za hodinu spořádat Radim Dvořáček z Ostravy. Stal se díky tomu letošním vítězem tradiční soutěže jedlíků na festivalu Vizovické Trnkobraní.
Kjódó: Japonci kupují Happy Meal jen kvůli kartičkám Pokémonů, jídlo vyhazujíŘetězec restaurací rychlého občerstvení McDonald's v Japonsku zjistil, že lidé si ve velkém kupovali jeho Happy Meal jen díky přiloženým kartičkám Pokémonů a jídlo vyhazovali. Informovala o tom agentura Kjódó. Slavnosti česneku v Buchlovicích opět nabídnou soutěže i ochutnávky specialit
Zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku a jeho okolí po roce opět prostoupí aroma česneku. V sobotu 26. července se tam podvaadvacáté uskuteční slavnosti věnované této zelenině. Jejich cílem je podpora domácích pěstitelů.
Obnovená tradice pečení chleba v peci z 19. století pokračuje v Lenoře 30 let
Už téměř tři desítky let pokračuje v Lenoře na Prachaticku obnovená tradice pečení chleba v peci z 19. století. Pečivo nyní připravuje Miroslav Kutlák, jehož výrobky mohli lidé dnes ochutnat při Slavnostech chleba, které se v šumavském městě konaly.
Italští ochránci práv zvířat chtějí zakázat prodej a vaření živých desetinožců
Italští ochránci práv zvířat chtějí dosáhnout zákazu prodeje a vaření živých desetinožců, mezi které patří například krabi, raci či langusty. Vytvořili kvůli tomu koalici, která má tohoto cíle dosáhnout, informovala agentura ANSA.
V Dubaji se chystá otevřít restaurace, kde bude šéfkuchařem umělá inteligence
V centru Dubaje, jen pár kroků od nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, se chystá v září otevřít nová restaurace WOOHOO, která o sobě tvrdí, že ukáže jak bude vypadat stravování budoucnosti. Jídlo zde zatím budou připravovat lidé, ale vše ostatní, od menu přes atmosféru až po způsob obsluhy, navrhne kulinářský velký jazykový model umělé inteligence (AI) zvaný šéfkuchař Aiman, uvedla agentura Reuters.
Dominik Unčovský zvítězil v českém kole prestižní soutěže kuchařů Bocuse d'Or
Dominik Unčovský se stal vítězem českého kola prestižní kuchařské soutěže Bocuse d'Or, která se poprvé konala v Karlových Varech. Kuchař Makro Akademie překonal své dva soky, Vojtěcha Petrželu a Štěpána Zouzala.
CVVM: Češi jedí nejčastěji tři jídla denně, doma si dělají snídani a večeři
Lidé v Česku jedí nejčastěji tří jídla denně, tento návyk roste spolu s věkem. Dvě třetiny Čechů si doma pravidelně připravují snídaně a večeře, v případě obědů je to zhruba polovina dotázaných. Alespoň jednou za dva týdny se třetina lidí stravuje v kantýně nebo jídelně, čtvrtina pak v restauraci.
Medvědí maso se objeví na na talíři v slovenských restauracích, uvedl náměstek
Maso z ulovených medvědů na Slovensku neskončí v kafilérii jak dosud, ale bude se dodávat ke konzumaci. Oznámil to náměstek ministra životního prostředí, který přislíbil, že organizace spadající pod ministerstvo životního prostředí - po splnění všech podmínek - budou nabízet ulovené jedince na prodej.
AP: Sníte jídlo do 20 minut a méně? Možná je na čase zpomalit
Člověk může sníst svůj dort klidně s pěti třešničkami a po práci si dát pár koláčků, ale musí je jíst pomalu. Výživoví poradci mají sklony zaměřovat se na jídlo, které může zlepšit zdraví, ale rychlost, s jakou lidé polykají svou večeři, je stejně tak důležitá. Agentura AP přináší tipy od vědců, jak jíst pomaleji a jak přistupovat ke svému jídelníčku s větší rozvahou. Jestliže někdo patří k těm typům lidí, kteří spořádají snídani, oběd a večeři za méně než 20 nebo 30 minut, jí moc rychle. To s sebou nese jistá rizika - jídlo, které uvízne v krku, nebo možnost přejedení, protože mozek nestihne vyslat signál, že už má dost. Nehledě na to, že toto tempo polykání může rozčilovat pomalejšího společníka-strávníka nebo osobu, která si dala tu práci a jídlo uvařila. "Žaludku zabere zhruba 20 minut, než pošle do mozku zprávu skrz nejrůznější hormony, že už je plný," řekla Leslie Heinbergová z Centra pro behaviorální zdraví na Clevelandské klinice ve Spojených státech. "Proto když lidé jedí rychle, mohou si těchto signálů nevšimnout a je potom velmi snadné jíst za hranici nasycenosti," dodala. Lidé, již do sebe jídlo naházejí, jsou vystaveni větší pravděpodobnosti, že spolykají spolu s kousky potravy i více vzduchu. To vede k nadýmání nebo k zažívacím potížím, vysvětluje dále Heinbergová. Pokud své jídlo navíc dostatečně nerozžvýkají, okrádají sami sebe a své trávení o cenné živiny. Nerozžvýkané kousky se také mohou zaseknout v jícnu. Předchozí studie naznačovaly, že rychlí strávníci jsou na rozdíl od svých pomalejších protějšků více ohroženi obezitou. Ti, kteří své tempo stravování chtějí změnit, mohou pro začátek zkusit vypnout televizi a odložit telefon. "Lidé, kteří jedí a zároveň sledují televizi, mají tendenci jíst do té doby, než začne reklama nebo skončí jejich pořad," uvedla Heinbergová. U televize se mimo jiné stávají méně pozorní ke svému tělu, které jim posílá signály, že už má dost. "Když děláme při jedení další věci, nevěnujeme tolik pozornosti jídlu. Kvůli tomu obvykle jíme více," pokračovala ve vysvětlování Heinbergová. Naopak když se lidé soustředí výhradně na jídlo na svém talíři, mají z něho větší požitek a snědí toho méně, dodala. Rychlost, s jakou své pokrmy jíme, je však často zakořeněný zvyk, změna je podle Heinbergové přesto možná. Mezi metody, které navrhuje, patří používat na nabírání porcí méně dominantní ruku. Dále radí sáhnout raději po jídelních hůlkách než po příborech a když už je talíř téměř prázdný, dát si přestávku a napít se vody. I v případě velkého vytížení, kdy člověk musí sníst svůj oběd na pracovní schůzce nebo zhltnout svačinu při pochůzkách, "by měl věnovat pozornost tomu, co jí a jak to chutná", říká vědkyně Sarah Berryová z britské nutriční společnosti ZOE. Jeden z nejjednodušších způsobů, jak toho dosáhnout, je zvýšit počet soust, uvedla klinická psycholožka Helen McCarthyová z Britské psychologické společnosti. Roli hraje i druh jídla. Průmyslově zpracovaná jídla nebo pokrmy z fastfoodů mají jemnější texturu, a proto je snazší je spolykat. "Je těžší jíst zeleninu a bílkoviny stejným tempem jako to, co je průmyslově zpracované a vyžaduje méně žvýkání," řekla McCarthyová. Na závěr uvedla případ jedné své pacientky, která téměř každý večer jedla sáček chipsů. Na radu McCarthyové začala jíst brambůrek po brambůrku a zjistila, že to "bylo jako mít plná ústa chemikálií". "Od té doby jí už nechutnají," dodala klinická psycholožka. bat zdp
Téměř stoletý šéfkuchař v Japonsku strávil celou kariéru přípravou jednoho jídla
Téměř stoletý japonský šéfkuchař strávil celou svou kariéru přípravou jednoho jídla - úhoří pochoutky zvané unagi. Napsal o tom australský web ABC. V Tokiu, kde se kulinářství stalo místní posedlostí, spočívá úspěch mnohých restaurací, kuchařů a prodejců v soustředění se na jednu konkrétní surovinu nebo pokrm.
AFP: Němečtí a dánští vědci přišli na způsob, jak díky enzymům vyrobit foie gras
Foie gras bez násilného vykrmování? Podle týmu německých a dánských vědců by to úpravou bílkovin bylo možné. Výsledky publikované v časopise Physics of Fluids ukazují, že chuť a strukturu tohoto pokrmu, který se v současnosti získává násilným krmením hus a kachen, lze po jejich porážce napodobit díky enzymům.
V Šanghaji prodávají v přepočtu za 1500 Kč půl kuřete, které poslouchalo klasiku
Šanghajská restaurace si účtuje 480 jüanů (přes 1500 Kč) za půlku kuřete, které podle chovatelů poslouchalo klasickou hudbu a pilo šťávu ze stvolů slunečnice. Napsal to web South China Morning Post. Video s poloviční porcí kuřete z restaurace Shanghai Club na internetu sdílel influencer, kterého sleduje přes čtvrt milionu lidí. AP: Tradiční východoevropská ingredience zelí září v nové britské kuchařce
Zdá se, že zelí splňuje řadu kritérií pro to, co se v současnosti oceňuje v západních potravinářských kruzích. Je výživné a levné. Sezonní. Barevné. Odolné vůči klimatickým podmínkám. Dá se zkvasit. Proč tedy stále bojuje o respekt? "Záleží na tom, jak ho připravíte. Z podniku kuchaře Ramsaye v Londýně někdo ukradl stovky sošek koček pro štěstí
Z nové restaurace známého britského televizního kuchaře Gordona Ramsaye v Londýně někdo za týden ukradl téměř 500 japonských sošek koček pro štěstí v ceně více než 2000 liber (přes 60.000 korun). S odvoláním na vyjádření Ramsaye o tom píší britská média.
AP: Vědci přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce. Trvá to půl hodiny
Vědci tvrdí, že přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce, píše agentura AP. Takové vajíčko má sametový žloutek v kombinaci s měkkým, pevným bílkem. Dosáhnout této rovnováhy může být ale výzvou, protože žloutek se vaří při nižší teplotě než bílek.
The New York Times: To není špatně natočené pivo, to je mlíko
Není to špatně natočené pivo, je to "mlíko". V malé, ale rostoucí podskupině amerických pivovarů se rozmáhá vlna pěnivých českých piv, napsal americký deník The New York Times.
Objednávka "mléčného nálevu" od Niteglow Beer Company v brooklynském Bushwicku, může v zákazníkovi vyvolat pocit, že se něco strašně pokazilo.
AP: Hongkongská hadí polévka - tradice, která se pomalu vytrácí
Asie oslavila příchod lunárního nového roku ve znamení hada - a společně s ní i Chau Ka Ling, pro kterou jsou hadi celoživotním živobytím. Ve své desítky let staré restauraci v Hongkongu vaří tradiční hadí polévku - a s lehkostí získanou dlouhou praxí předvádí kroutícího se hada, jako by to byl domácí mazlíček, napsala agentura AP.
Zájem o domácí zabijačky dlouhodobě klesá, loni jich bylo 22.500, dříve 100.000
Počet domácích zabijaček loni mírně vzrostl o 900 na 22.500, dlouhodobě ale zájem o domácí porážky klesá. Vyplývá to z dat ministerstva zemědělství. Ještě před deseti lety bylo při domácích zabijačkách poraženo kolem 100.000 prasat.
V Plzni - Křimicích se opět soutěžilo o nejlepší nakládané kysané zelí
Ani moc slané, ani moc kyselé, příjemně vonící, dobře nakrouhané a akorát tak křupavé - tak má vypadat správné kysané zelí. V plzeňském obvodu Křimice, kde se zelí tradičně pěstuje a zpracovává, se dnes posedmnácté soutěžilo o to nejlepší nakládané kysané zelí.
V Japonsku vydražili skoro 280kilového tuňáka za miliony jenů, bude z něj sushi
Japonský řetězec michelinských restaurací zaplatil 207 milionů jenů (přes 32 milionů Kč) za tuňáka obecného, který váží asi tolik co jedna motorka. Řetězec jej vyhrál v tradiční první aukci nového roku.
Globální oteplování podle vědců snižuje pálivost chilli papriček
Extrémní počasí v hlavních oblastech, kde se pěstují chilli papričky, letos narušilo jejich odbyt, zvýšilo ceny a co je nejhorší - papričky ztrácejí pálivost a jsou jemnější. Podle vědců to není jednorázový jev, ale dlouhodobý trend, který ovlivňuje i další potraviny.
El Periódico: Cena mexických mravenců roste, stali se gurmánskou pochoutkou
V posledních letech výrazně vzrostla cena mexického mravence rodu Atta, který se stal gurmánskou pochoutkou. Podle některých labužníků chutná podobně jako čokoláda, jiní jeho chuť přirovnávají k arašídům a další k vepřovým škvarkům.
Na Staroměstském náměstí v Praze se dnes tradičně rozlévala rybí polévka
Místní, lidé bez domova i turisté si dnes na Staroměstském náměstí v Praze pochutnali na rybí polévce. Po 11:00 ji společně s dalšími členy vedení města rozléval primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Firma Taiko, která organizuje vánoční trhy v centru metropole, letos uvařila asi 2000 porcí tohoto štědrovečerního pokrmu.
Výroba vánočních perníčků začala před 3 měsíci, říká šéfka firmy JaJa z Pardubic
Vánočně zdobené perníčky začíná Jana Janurová a její zaměstnanci připravovat už tři měsíce před Vánocemi. Je to pro ně nejhektičtější období v roce. Po období pandemie nemoci covid-19 se oboru začíná postupně dařit lépe, i když se neobnovily objednávky do ciziny, řekla ČTK majitelka pardubické firmy JaJa.
The Observer: Švédům kvůli virálnímu trendu docházejí sladkosti
Švédové milují sladkosti. Takže když letos americká odbornice na marketing na TikToku rozpoutala mánii po švédských bonbónech, cítili hrdost, že se důležitá část národní kultury dočkala světového uznání.
Polští vědci vyvinuli chipsy z kaprů jako zdravější alternativu brambůrků
Jako zdravější alternativu bramborových chipsů vyvinuli vědci v Polsku lupínky z kaprů. Mají nižší obsah kalorií a tuků a jsou několikanásobně bohatší na bílkoviny a zdraví prospěšné omega-3 kyseliny, informovala na svých internetových stránkách Polská televize.
BBC: Čínská policie zasáhla proti nočním cyklistům jezdícím si pro knedlíčky
Začalo to příspěvkem na sociálních sítích o výletu na kole za knedlíčky k snídani - a skončilo policejním zákrokem proti desítkám tisíc cyklistů, kteří zablokovali dopravu mezi dvěma městy v centrální části Číny, napsal zpravodajský server BBC News. Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni
Za svatomartinské menu letos Češi v restauracích utratí zhruba stejně jako loni, navýšení cen bude maximálně o jednotky procent. Vyplývá to z odpovědí restaurací a jejich asociace pro ČTK. Největší nápor provozovatelé čekají o víkendu před svátkem svatého Martina, který připadá na pondělí 11.
Téměř stoletý japonský šéfkuchař strávil celou svou kariéru přípravou jednoho jídla - úhoří pochoutky zvané unagi. Napsal o tom australský web ABC. V Tokiu, kde se kulinářství stalo místní posedlostí, spočívá úspěch mnohých restaurací, kuchařů a prodejců v soustředění se na jednu konkrétní surovinu nebo pokrm.
AFP: Němečtí a dánští vědci přišli na způsob, jak díky enzymům vyrobit foie gras
Foie gras bez násilného vykrmování? Podle týmu německých a dánských vědců by to úpravou bílkovin bylo možné. Výsledky publikované v časopise Physics of Fluids ukazují, že chuť a strukturu tohoto pokrmu, který se v současnosti získává násilným krmením hus a kachen, lze po jejich porážce napodobit díky enzymům.
V Šanghaji prodávají v přepočtu za 1500 Kč půl kuřete, které poslouchalo klasikuŠanghajská restaurace si účtuje 480 jüanů (přes 1500 Kč) za půlku kuřete, které podle chovatelů poslouchalo klasickou hudbu a pilo šťávu ze stvolů slunečnice. Napsal to web South China Morning Post. Video s poloviční porcí kuřete z restaurace Shanghai Club na internetu sdílel influencer, kterého sleduje přes čtvrt milionu lidí. AP: Tradiční východoevropská ingredience zelí září v nové britské kuchařce
Zdá se, že zelí splňuje řadu kritérií pro to, co se v současnosti oceňuje v západních potravinářských kruzích. Je výživné a levné. Sezonní. Barevné. Odolné vůči klimatickým podmínkám. Dá se zkvasit. Proč tedy stále bojuje o respekt? "Záleží na tom, jak ho připravíte. Z podniku kuchaře Ramsaye v Londýně někdo ukradl stovky sošek koček pro štěstí
Z nové restaurace známého britského televizního kuchaře Gordona Ramsaye v Londýně někdo za týden ukradl téměř 500 japonských sošek koček pro štěstí v ceně více než 2000 liber (přes 60.000 korun). S odvoláním na vyjádření Ramsaye o tom píší britská média.
AP: Vědci přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce. Trvá to půl hodiny
Vědci tvrdí, že přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce, píše agentura AP. Takové vajíčko má sametový žloutek v kombinaci s měkkým, pevným bílkem. Dosáhnout této rovnováhy může být ale výzvou, protože žloutek se vaří při nižší teplotě než bílek.
The New York Times: To není špatně natočené pivo, to je mlíko
Není to špatně natočené pivo, je to "mlíko". V malé, ale rostoucí podskupině amerických pivovarů se rozmáhá vlna pěnivých českých piv, napsal americký deník The New York Times.
Objednávka "mléčného nálevu" od Niteglow Beer Company v brooklynském Bushwicku, může v zákazníkovi vyvolat pocit, že se něco strašně pokazilo.
AP: Hongkongská hadí polévka - tradice, která se pomalu vytrácí
Asie oslavila příchod lunárního nového roku ve znamení hada - a společně s ní i Chau Ka Ling, pro kterou jsou hadi celoživotním živobytím. Ve své desítky let staré restauraci v Hongkongu vaří tradiční hadí polévku - a s lehkostí získanou dlouhou praxí předvádí kroutícího se hada, jako by to byl domácí mazlíček, napsala agentura AP.
Zájem o domácí zabijačky dlouhodobě klesá, loni jich bylo 22.500, dříve 100.000
Počet domácích zabijaček loni mírně vzrostl o 900 na 22.500, dlouhodobě ale zájem o domácí porážky klesá. Vyplývá to z dat ministerstva zemědělství. Ještě před deseti lety bylo při domácích zabijačkách poraženo kolem 100.000 prasat.
V Plzni - Křimicích se opět soutěžilo o nejlepší nakládané kysané zelí
Ani moc slané, ani moc kyselé, příjemně vonící, dobře nakrouhané a akorát tak křupavé - tak má vypadat správné kysané zelí. V plzeňském obvodu Křimice, kde se zelí tradičně pěstuje a zpracovává, se dnes posedmnácté soutěžilo o to nejlepší nakládané kysané zelí.
V Japonsku vydražili skoro 280kilového tuňáka za miliony jenů, bude z něj sushi
Japonský řetězec michelinských restaurací zaplatil 207 milionů jenů (přes 32 milionů Kč) za tuňáka obecného, který váží asi tolik co jedna motorka. Řetězec jej vyhrál v tradiční první aukci nového roku.
Globální oteplování podle vědců snižuje pálivost chilli papriček
Extrémní počasí v hlavních oblastech, kde se pěstují chilli papričky, letos narušilo jejich odbyt, zvýšilo ceny a co je nejhorší - papričky ztrácejí pálivost a jsou jemnější. Podle vědců to není jednorázový jev, ale dlouhodobý trend, který ovlivňuje i další potraviny.
El Periódico: Cena mexických mravenců roste, stali se gurmánskou pochoutkou
V posledních letech výrazně vzrostla cena mexického mravence rodu Atta, který se stal gurmánskou pochoutkou. Podle některých labužníků chutná podobně jako čokoláda, jiní jeho chuť přirovnávají k arašídům a další k vepřovým škvarkům.
Na Staroměstském náměstí v Praze se dnes tradičně rozlévala rybí polévka
Místní, lidé bez domova i turisté si dnes na Staroměstském náměstí v Praze pochutnali na rybí polévce. Po 11:00 ji společně s dalšími členy vedení města rozléval primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Firma Taiko, která organizuje vánoční trhy v centru metropole, letos uvařila asi 2000 porcí tohoto štědrovečerního pokrmu.
Výroba vánočních perníčků začala před 3 měsíci, říká šéfka firmy JaJa z Pardubic
Vánočně zdobené perníčky začíná Jana Janurová a její zaměstnanci připravovat už tři měsíce před Vánocemi. Je to pro ně nejhektičtější období v roce. Po období pandemie nemoci covid-19 se oboru začíná postupně dařit lépe, i když se neobnovily objednávky do ciziny, řekla ČTK majitelka pardubické firmy JaJa.
The Observer: Švédům kvůli virálnímu trendu docházejí sladkosti
Švédové milují sladkosti. Takže když letos americká odbornice na marketing na TikToku rozpoutala mánii po švédských bonbónech, cítili hrdost, že se důležitá část národní kultury dočkala světového uznání.
Polští vědci vyvinuli chipsy z kaprů jako zdravější alternativu brambůrků
Jako zdravější alternativu bramborových chipsů vyvinuli vědci v Polsku lupínky z kaprů. Mají nižší obsah kalorií a tuků a jsou několikanásobně bohatší na bílkoviny a zdraví prospěšné omega-3 kyseliny, informovala na svých internetových stránkách Polská televize.
BBC: Čínská policie zasáhla proti nočním cyklistům jezdícím si pro knedlíčkyZačalo to příspěvkem na sociálních sítích o výletu na kole za knedlíčky k snídani - a skončilo policejním zákrokem proti desítkám tisíc cyklistů, kteří zablokovali dopravu mezi dvěma městy v centrální části Číny, napsal zpravodajský server BBC News. Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni
Za svatomartinské menu letos Češi v restauracích utratí zhruba stejně jako loni, navýšení cen bude maximálně o jednotky procent. Vyplývá to z odpovědí restaurací a jejich asociace pro ČTK. Největší nápor provozovatelé čekají o víkendu před svátkem svatého Martina, který připadá na pondělí 11.
Svatý Martin v Uherském Hradišti znovu požehná letošním mladým vínům
Svatý Martin posedmnácté požehná na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti mladým vínům. Na bílém koni dorazí a láhev nového svatomartinského vína otevře v pondělí 11. listopadu. V programu neschází ani obvyklá ochutnávka svatomartinských a mladých vín nebo folklorní program, sdělila dnes ČTK Lucie Holásková ze spolupořádajícího sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Region Slovácko. Svatý Martin přijede na Masarykovo náměstí v 11:11 za zvuku kostelních zvonů, aby předal knězi letošní víno k požehnání. "Symbolický akt dodá celé události duchovní rozměr a připomene legendu o svatém Martinovi a jeho plášti, která vždy přiláká stovky přihlížejících," uvedla Holásková. Následovat bude degustace vína od vinařů z regionu. K ochutnání bude připraveno více než 50 vzorků svatomartinských a mladých vín. Zastoupeny mezi nimi budou odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Zweigeltrebe v rosé i červené variantě. Mezi mladými víny se podle pořadatelů objeví méně známé odrůdy jako Solaris a Saphira, v nabídce bude i mladé Chardonnay, Sauvignon nebo Irsai. Letošní vinařskou sezona ovlivnily jarní mrazy, kdy část vinic pomrzla. "Nebyla ušetřena ani Slovácká podoblast. Díky horkému, ale suchému létu se vinice částečně zregenerovaly a tak letošní úroda je na 60 až 70 procentech běžného roku. Co se týče kvality hroznů, tak ty díky letním vysokým teplotám dozrály do cukernatosti pozdní sběr. Mladá vína ročníku 2024 se jeví zatím velmi svěží a ovocná, ale na výsledek si budeme muset počkat do jara 2025," řekl Ivo Kaňovský ze Zámeckého vinařství Bzenec, který se akce účastní. Kromě vína bude pro návštěvníky připraveno občerstvení v podobě husího a kachního masa v různých úpravách, chleba s husí paštikou a tradičních svatomartinských rohlíčků. V chystané nabídce neschází ani káva nebo pivo. Lidé se mohou těšit také na bohatý folklorní program a cimbálovou muziku. Žehnání svatomartinského vína se ve městě koná od roku 2007. "Žehnání svatomartinských vín je pro nás nejen oslavou vína samotného, ale také příležitostí ukázat bohatství naší kultury a tradic. Velmi si vážím poctivé práce místních vinařů a jsem si jistý, že i letos nám mají co nabídnout," řekl předseda správní rady Regionu Slovácko a uherskohradišťský starosta Stanislav Blaha (ODS). Víno z nové úrody se na svatého Martina, patrona vinařů, oficiálně uvádí do prodeje. Letos by ale mělo být k dostání už o víkendu 9. a 10. listopadu. Značka Svatomartinské víno byla v České republice zaregistrovaná v roce 1995. Po splnění kritérií určených Vinařským fondem a degustační komisí ji mohou užívat vinaři registrovaní v ČR. Kolik druhů Svatomartinského letos odborná komise k prodeji vybrala a kolik lahví pod značkou Svatomartinské půjde na trh, zveřejní fond příští týden. Loni šlo na trh rekordních 2,78 milionu lahví. chv dr
CNN: Lidé prožívají pálivost jídel podle svých očekávání, roli mohou mít i geny
Moje rodina mi ráda říká "baby spice". Ne, mé dospělé děti mě nesrovnávají s žádnou zpěvačkou ze skupiny Spice Girls, která v 90. letech uchvátila fanoušky. Tu přezdívku jsem si vysloužila proto, že jsem strašný zbabělec co se pálivého jídla týče, napsala Sandee LaMotteová v článku na webu televize CNN.
Průzkum: Překážkou pro zdravé stravování je pro Čechy cena a složení jídel
Češi dávají přednost ceně před vyváženou stravou, překážkou ke konzumaci nutričně hodnotnějšího jídla je také nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa, a naopak nedostatečná konzumace zeleniny.
Známou vídeňskou klobásu ze stánků budou nově dovážet kurýři až domů
Známý stánek Bitzinger s typickými rakouskými klobásami v centru Vídně nově nabídne svým zákazníkům donášku až domů. Informuje o tom rakouský deník Der Standard.
Majitel známého stánku Josef Bitzinger je nazýván "klobásovým baronem".
V Česku si každý peče doma, tady to tak není, říká český cukrář v Belgii
Letos v září uplynulo 20 let od chvíle, kdy tehdy dvacetiletý český cukrář Stanislav Piják dorazil poprvé do Bruselu, aby nastoupil na stáž u slavného výrobce čokolády Pierra Marcoliniho. Místo jednoho roku nakonec v Belgii zůstal dodnes, zkušenosti získal v mnoha cukrárnách, naučil se dělat místní čokoládu i pralinky a teď pracuje jako hlavní cukrář v síti pekáren a cukráren La Magie du Pain nedaleko Bruselu.
BBC: Mohou recepty vytvořené AI restauracím pomoci navařit nebo jim zavařit?
Může umělá inteligence (AI) pomoci majitelům restaurací vymyslet nové jídelníčky, které nalákají hosty, anebo je jen receptem na katastrofu?
"Požádali jsme ChatGPT, aby vytvořil recept na nejlepší pizzu pro Dubaj," řekl BBC News Spartak Arutyunyan, který zodpovídá za tvorbu menu pro městskou pobočku řetězce restaurací a rozvozů Dodo Pizza.
Vědecká knihovna v Olomouci představí na výstavě vzácné kuchařské tisky
Kuchařkám vydávaným napříč pěti staletími bude věnována výstava, kterou otevře Vědecká knihovna v Olomouci (VKOL). Na expozici s názvem O umění kuchařském představí nejzajímavější a nejvzácnější kulinářské publikace ze svého fondu, které byly vydány od 16. Dřevěnice ve Valašských Kloboukách nabídnou valašská řemesla a lidovou muziku
Dřevěnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku se po roce znovu otevřou návštěvníkům. Lidé v objektech z 19. století i v dalších památkách ve městě uvidí ukázky valašských řemesel, potěšit se budou moci také lidovou muzikou.
Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a medovina jsou žádaným zbožím slavnosti
Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a produkty z medu jsou vyhlášeným zbožím, jež nabízí třídenní národopisný festival Chodské slavnosti, který dnes končí. Ve stáncích i obchodech v Domažlicích je nakupují hlavně lidé ze vzdálenějších částí republiky a cizinci, zejména z Bavorska.
Kopřivnická firma letos vyrobí 75.000 remosek, jejich princip je 60 let stejný
Mění se technika její výroby či povrchové úpravy, ale princip fungování pečicích mís Remoska je už déle než 60 let stejný. Stejnojmenná společnost jich letos v novém závodě v Kopřivnici na Novojičínsku vyrobí okolo 75.000, což je dvaapůlkrát tolik, kolik vyráběl před deseti lety závod ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zámecký park v Buchlovicích po roce znovu prostoupí aroma česneku
Zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku a jeho okolí po roce znovu prostoupí aroma česneku. V sobotu 27. července se tam pojednadvacáté uskuteční slavnosti věnované této zelenině. Jejich cílem je podpora domácích pěstitelů.
Mnichov má první nealkoholickou pivní zahrádku, slibuje kulturu bez kocoviny
Mnichov, německé hlavní město piva, má ode dneška první nealkoholickou pivní zahrádku s příznačným názvem Die Null (Nula). V bavorské metropoli, která se díky Oktoberfestu na přelomu září a října každoročně stává pivním středobodem světa, je to první takové zařízení.
Anketa: V ČR roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutě
Ve výběru zmrzliny jsou podle prodejců Češi spíše konzervativní, vedou tradiční příchutě jako vanilková, čokoládová nebo ovocná, roste ale zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci.
Mexické město si připomíná 100 let salátu Caesar, kuře či ančovičky v něm nebyly
Mexické město Tijuana si v těchto dnech připomíná 100 let od vynálezu jednoho z nejznámějších pokrmů na světě - salátu Caesar. Podle vícero zdrojů tento salát poprvé nabídla restaurace italského imigranta Cesara Cardiniho, který se chystal na nápor hostů k oslavě amerického dni nezávislosti, píše agentura AP.
V Japonsku se začala prodávat lžička, díky níž jídlo chutná slaněji
V Japonsku se začala prodávat lžíce na baterky, díky níž jídlo chutná slaněji, informoval zpravodajský web Sky News. Lžíce vyrobená z plastu a kovu má podle vynálezců přispět ke zdravější životosprávě, jelikož milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla.
Švédští milovníci české pivní kultury provozují v Malmö dvě hospody zvané Pivo
Hned dvě hospody s českým názvem Pivo lze navštívit ve městě Malmö na jihu Švédska. Založili je švédští nadšenci, kteří byli nespočetněkrát v Česku a kterým učarovala česká pivní kultura. Objednat si hosté mohou hladinku, šnyt nebo mlíko a na jídelním lístku nechybí klasický utopenec ani nakládaný hermelín.
Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla
Umělá inteligence by mohla ovlivnit vaření v restauracích. Jejich provozovatelé a kuchaři ji mohou využít při vymýšlení nových receptů, úpravě jídelníčku podle výživových hodnot, vytváření stejných porcí nebo zajišťování práce tam, kde chybí zaměstnanci.
BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné
Rozmanitost chutí je ohromující. Indické koření vylepšuje nakládanou zeleninu i maso a dochucuje ostrá pouliční jídla. Pikantní koření dodává říz místním ovocným nápojům i štiplavý nádech ovocným a zeleninovým salátům.
Francie představila poštovní známku s obrázkem a vůní bagety
Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory. Vzdává tak hold symbolu francouzské gastronomie, který je od roku 2022 na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Ve Francii upekli rekordně dlouhou bagetu, měřila 140,5 metru
Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru.
Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji
Ukázky bojových umění, čajové obřady nebo turnaj v seku samurajským mečem nabídne dnes festival japonské kultury Hanami v Praze. Zahájí ho průvod samurajů ve zbroji, kteří v poledne vyrazí z Pivovaru Strahov do Clam-Gallasova paláce na Starém Městě, kde se od 13:00 do 19:00 bude konat další kulturní program.
Gastrofestival v Uherském Brodě nabídne pštrosí maso nebo hmyzí speciality
Pštrosí maso nebo hmyzí speciality budou moci lidé ochutnat při Gastro Brod Festivalu. Jeho sedmý ročník se uskuteční v sobotu 20. dubna na louce za Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku.
WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty
Jsou šupinaté, mají rozeklaný jazyk a mohou měřit až šest metrů. Krajty ovšem mohou být také jedním z nejekologičtějších tvorů, jaké lze na planetě chovat na maso, napsal zpravodajský server The Washington Post.
Prodej currywurstu automobilky Volkswagen byl loni rekordní
Již několik let patří mezi neprodávanější produkty značky Volkswagen její currywurst, tedy klobása s kořením karí. Poptávku po oblíbeném pokrmu neoslabil ani dočasný zákaz prodeje v kantýně v centrále VW.
Loni se Česko na festivalu eat! Berlin představilo s pivem, nyní přivezlo víno
Loni v listopadu se Česká republika představila na kulinářském festivalu eat! Berlin s pivem, nyní do německého hlavního města přivezla jihomoravská vína. Gastronomický výlet doplnila netradičně podaná kuchyně pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Levého nejen z jižní Moravy, ale také z tradice rakousko-uherské monarchie. Itálie chce regulovat internetová hodnocení restaurací či hotelů
Italská vláda premiérky Giorgii Meloniové chce regulovat internetová hodnocení hotelů, restaurací a dalších podniků. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministryni cestovního ruchu Danielu Santancheovou.
CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou.
V nejstarší kavárně v belgických Bruggách se dodržují tradice staré stovky let
V tiché uličce nedaleko centra belgického města Bruggy by chodec Café Vlissinghe možná i přehlédl. Kdo ale vchod do malé kavárny v ulici Blekersstraat objeví, ocitne se na cestě zpátky do minulosti. Kavárna je vůbec nejstarším podobným podnikem v Bruggách a jednou z nejstarších na světě.
Italský svaz Coldiretti sestavil seznam hrůzných přísad na pizzu
Itálie je na své národní jídlo, pizzu, obzvláště hrdá. Italové trvají na tom, že mají nejlepší kuchyni na světě a svou kulinářskou tradici jsou připraveni bránit. Pizzu s ananasem, která je oblíbena zejména ve Spojených státech, považují za skutečnou svatokrádež. Čínský šéfkuchař urazil videem, v němž učil přípravu smažené rýže s vejcem
Čínského šéfkuchaře Wang Kanga obvinili diváci, že se vysmíval památce syna komunistického vůdce Mao Ce-tunga, když v době výročí jeho smrti zveřejnil výukové video s návodem na přípravu smažené rýže se vejcem. AP: Američané přišli na chuť rybičkám v konzervě, objevili i něco víc než tuňáka
Sardinky naložené v citronové šťávě, makrela v kari omáčce, grilované olihně v inkoustu. Tyto pochoutky, které jsou už dlouho oblíbené v Evropě, se nyní dostávají i na menu gastronomických podniků ve Spojených státech.
Průzkum: Polovina Čechů jí na svatého Martina husu, sama ji ale peče jen pětina
Husu si dá na svatého Martina více než polovina Čechů, sama ji ale peče jen pětina lidí. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury SCC. Lidé většinou chodí na svatomartinskou husu do restaurace nebo k příbuzným.
Svatého Martina si lidé připomenou mladými víny, husou nebo průvody
Lidé na mnoha místech země dnes oslaví svátek svatého Martina. Konají se svatomartinské hody, průvody a slavnosti, často spojené s otvíráním a ochutnáváním prvních lahví vína pocházejícího z poslední úrody.
Farma v Rohozné vykrmila okolo 1500 svatomartinských hus, už jsou prodané
Svatomartinské husy z Rohozné na Jihlavsku už jsou asi měsíc vyprodané, přestože jich je o polovinu víc než loni. Tamní farma jich letos vykrmila okolo 1500. Zamluvily si je restaurace a obchody, přijíždějí pro ně drobní zákazníci.
Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách.
Jediný šlechtitelský chov hus v ČR drží loňské ceny hus pro svatomartinská menu
Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově prodává letos husy pro svatomartinská menu za stejné ceny jako loni. Kilogram v živé váze prodává Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun.
Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku doprovází nabídka rybích specialit
Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku opět nabídne návštěvníkům řadu rybích specialit. Letos ochutnají uzeného a grilovaného kapra, pstruha na grilu či rybí polévku a nově budou k dostání rybí klobásy, kapří paštika a pikantní směs na topinky.
Produkce foie gras ve Francii by letos poprvé po pěti letech měla vzrůst
Produkce foie gras, tedy ztučnělých jater vodních ptáků, ve Francii by v letošním roce měla poprvé po pěti letech vzrůst, protože Francie spustila očkování kachen proti ptačí chřipce, která v posledních letech ničila chovy.
Průzkum: Vyváženost stravy řeší 62 procent Čechů, v Evropě více než tři čtvrtiny
Vyváženost stravy podle průzkumu společnosti Edenred řeší 62 procent Čechů, v Evropě jsou to více než tři čtvrtiny. Většina lidí si myslí, že dokáže rozeznat zdravé jídlo od nezdravého, často se ale mýlí.
CNBC: Prodej šampaňského roste, ale jeho chuť se může kvůli klimatu brzy změnit
Šampaňské je po staletí znakem oslav a luxusního života. Stoupající teploty v Evropě a stále proměnlivější počasí však vyvolávají obavy, že by se proslulá francouzská oblast Champagne mohla stát nevhodnou pro produkci tohoto šumivého vína, uvedl server zpravodajské televize CNBC. Festival Vizovické Trnkobraní opět začal koštem slivovic a dalších pálenek
Tradičním koštem slivovice a dalších pálenek začal dnes ve Vizovicích na Zlínsku dvoudenní festival Vizovické Trnkobraní. Přehlídka se koná již 54. rokem, navštěvují ji tisíce lidí. Košt se v den zahájení festivalu v areálu vizovické likérky uskutečnil pojednadvacáté.
AFP: Vegetariánské restaurace v Paříži jako vyjádření životního přesvědčení
Veganské gastronomické menu podávané v bytě nebo podnik se 100 místy k sezení, kde se servírují vegetariánské pokrmy. Šéfkuchařka Claire Valléeová a podnikatelka Julia Chicanová se v Paříži každá po svém snaží propagovat gastronomii šetrnější k životnímu prostředí, napsala agentura AFP. Ruská diplomatka ukrajinského původu na protest proti invazi rezignovala a peče
Čtyřicetiletá Jekatěrina Germanovičová, která má ukrajinské kořeny, pracovala jako ekonomická poradkyně na ruském velvyslanectví v uruguayském Montevideu. Loni se na protest proti invazi Ruska na Ukrajinu vzdala diplomatické práce a vydala se novou cestou: začala péct a vyhrála v celostátní kulinářské soutěži této latinskoamerické země, napsala agentura AFP. NYT: Tunisané milují tuňáka, ale ten je čím dál tím nedostupnější
Možná patříte mezi více než 5000 odběratelů e-mailového zpravodaje "Otevírání plechovek" (Popping Tins), který se věnuje výhradně konzervovaným mořským plodům. Třeba patříte do klubu, který se zabývá konzervovanými rybami, anebo jste prolistovali kuchařku zaměřenou na konzervované ryby, která vám poradí, jak nejlépe připravit už hotovou potravinu. AFP: Je artyčok zelenina, která se ve Francii ocitla v ohrožení?
Artyčok, symbol francouzské gastronomie, v této zemi upadá v nemilost. Je vnímán jako náročný na přípravu, mladá generace se mu vyhýbá a jeho prodej ve Francii stále klesá. Naproti tomu v Itálii nebo ve Španělsku zůstává oblíbenou zeleninou, píše agentura AFP. Korunovace Karla III. se zúčastní zdravotníci a veteráni, na menu je slaný koláč
Britský král Karel III. věnuje téměř 4000 míst na korunovaci zdravotníkům a veteránům. Oznámil to dnes Buckinghamský palác, podle kterého panovník a jeho manželka Camilla také vybrali recept na slaný koláč, který se bude podávat při korunovačních oslavách na začátku příštího měsíce. Článek FT o smyšlených tradicích italské gastronomie vyvolal v Itálii nevoli
Článek o tradičních pokrmech či potravinách italské kuchyně, který vyšel ve víkendové příloze deníku Financial Times, vyvolal mezi italskými médii a zemědělci vlnu nevole. Britský deník oslovil profesora na univerzitě v Parmě Alberta Grandiho, který zastává názor, že mnoho tradicí v italské kuchyni je nedávného původu či jsou smyšlené. Německý zmrzlinář nabízí zmrzlinu s příchutí cvrčků
Německý zmrzlinář rozšířil svoji nabídku o zmrzlinu s příchutí cvrčků. Navrch ji posype také tímto hnědým, sušeným hmyzem, napsala agentura AP. Nejde o první takovou extravaganci, ke které se Thomas Micolino z jihoněmeckého města Rottenburg am Neckar odvážil, v minulosti nabízel zákazníkům zmrzlinu chutnající po jitrnici, plísňovém sýru gorgonzola nebo zmrzlinu se šupinkami zlata v ceně čtyř eur (93,7 koruny) za kopeček. Příprava pizzy v Itálii výrazně podražila, náklady citelně převýšily inflaci
Růst nákladů na přípravu pizzy v Itálii převýšil růst inflace. Upéct světoznámou margheritu bylo v prosinci meziročně dražší o 30 procent, zatímco míra inflace činila 12,3 procenta. Informuje o tom agentura Bloomberg, která nově každý měsíc sestavuje takzvaný index margherity.
Cukrářka vzpomíná na svůj dar pro Alžbětu II., dostala i děkovný dopis
Na zesnulou britskou královnu Alžbětu II. intenzivně myslí cukrářka Jaroslava Londová, která před lety pro královnu jako dar k 90. narozeninám vytvořila bohatě zdobený několikapatrový perníkový výtvor. Vítěz soutěže jedlíků na Vizovickém Trnkobraní spořádal 205 švestkových knedlíků
ovice (Zlínsko) 20. srpna (ČTK) – V součtu 205 švestkových knedlíků dokázal dnes ve Vizovicích na Zlínsku za hodinu spořádat Radim Dvořáček z Ostravy. Stal se díky tomu letošním vítězem tradiční soutěže jedlíků na festivalu Vizovické Trnkobraní. Reuters: Růst cen ohrožuje tradiční britský pokrm fish and chips
V podniku Hooked Fish and Chips v západním Londýně se Bally Singh usilovně snaží udržet britskou tradici. Jeho snahy podkopává prudký růst cen ryb, brambor, oleje a dokonce i mouky, tedy všeho, co se používá pro oblíbený pokrm fish and chips - rybu smaženou v těstíčku a bramborové hranolky. Vinaři přivezli loni ze zahraničních soutěží 978 medailí
Vinaři z Moravy i z Čech získali v loňském roce na soutěžích v zahraničí 978 medailí. Každoroční růst tak skončil předloňským rekordem 1100 medailí. Hlavním důvodem poklesu získaných medailí byla pandemie koronaviru, kvůli níž se řada obvyklých soutěží nekonala nebo se uskutečnila v omezené podobě. NYT: Italští vězni pečou vánoční pochoutku panettone a mají s ní úspěch
Panettone je tradiční italský vánoční dezert a je o něm známo, že upéct jej dokonale je velmi obtížné. Když se tento sladký chléb z pekárny Giotto dostal do hitparády deseti nejchutnějších panettone v Itálii, byla to skutečná pocta. Reuters: Libanonci kvůli propadu měny nosí štosy bankovek
Majitel restaurace Antoine Haddád podniká již 35 let. Nyní mu ale dochází naděje, jelikož se Libanon potýká s jednou z nehlubších finančních krizí v novodobých dějinách, píše agentura Reuters. Libanonská libra v uplynulých dvou letech ztratila zhruba 90 procent své hodnoty, což uvrhlo do chudoby asi tři čtvrtiny libanonské populace. Svatý Martin v Uherském Hradišti znovu požehná letošním mladým vínům
Svatý Martin letos počtrnácté požehná na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti mladým vínům. Na bílém koni dorazí a láhev nového svatomartinského vína otevře ve čtvrtek 11. listopadu. O slavnostní atmosféru se vystoupením postará folklorní soubor, sdělila dnes ČTK Veronika Friedlová ze spolupořádajícího sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Region Slovácko. Valtické muzeum představuje řemeslníky, kteří pomáhají vinařům
Řemeslníky, bez kterých by nevzniklo dobré víno, představuje nová výstava Národního zemědělského muzea ve Valticích na Břeclavsku. Vinaři totiž v minulosti potřebovali - a dosud potřebují - pomoc mnoha specialistů, do bednářů po skláře.
Moje rodina mi ráda říká "baby spice". Ne, mé dospělé děti mě nesrovnávají s žádnou zpěvačkou ze skupiny Spice Girls, která v 90. letech uchvátila fanoušky. Tu přezdívku jsem si vysloužila proto, že jsem strašný zbabělec co se pálivého jídla týče, napsala Sandee LaMotteová v článku na webu televize CNN.
Průzkum: Překážkou pro zdravé stravování je pro Čechy cena a složení jídel
Češi dávají přednost ceně před vyváženou stravou, překážkou ke konzumaci nutričně hodnotnějšího jídla je také nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa, a naopak nedostatečná konzumace zeleniny.
Známou vídeňskou klobásu ze stánků budou nově dovážet kurýři až domů
Známý stánek Bitzinger s typickými rakouskými klobásami v centru Vídně nově nabídne svým zákazníkům donášku až domů. Informuje o tom rakouský deník Der Standard.
Majitel známého stánku Josef Bitzinger je nazýván "klobásovým baronem".
V Česku si každý peče doma, tady to tak není, říká český cukrář v Belgii
Letos v září uplynulo 20 let od chvíle, kdy tehdy dvacetiletý český cukrář Stanislav Piják dorazil poprvé do Bruselu, aby nastoupil na stáž u slavného výrobce čokolády Pierra Marcoliniho. Místo jednoho roku nakonec v Belgii zůstal dodnes, zkušenosti získal v mnoha cukrárnách, naučil se dělat místní čokoládu i pralinky a teď pracuje jako hlavní cukrář v síti pekáren a cukráren La Magie du Pain nedaleko Bruselu.
BBC: Mohou recepty vytvořené AI restauracím pomoci navařit nebo jim zavařit?
Může umělá inteligence (AI) pomoci majitelům restaurací vymyslet nové jídelníčky, které nalákají hosty, anebo je jen receptem na katastrofu?
"Požádali jsme ChatGPT, aby vytvořil recept na nejlepší pizzu pro Dubaj," řekl BBC News Spartak Arutyunyan, který zodpovídá za tvorbu menu pro městskou pobočku řetězce restaurací a rozvozů Dodo Pizza.
Vědecká knihovna v Olomouci představí na výstavě vzácné kuchařské tiskyKuchařkám vydávaným napříč pěti staletími bude věnována výstava, kterou otevře Vědecká knihovna v Olomouci (VKOL). Na expozici s názvem O umění kuchařském představí nejzajímavější a nejvzácnější kulinářské publikace ze svého fondu, které byly vydány od 16. Dřevěnice ve Valašských Kloboukách nabídnou valašská řemesla a lidovou muziku
Dřevěnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku se po roce znovu otevřou návštěvníkům. Lidé v objektech z 19. století i v dalších památkách ve městě uvidí ukázky valašských řemesel, potěšit se budou moci také lidovou muzikou.
Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a medovina jsou žádaným zbožím slavnosti
Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a produkty z medu jsou vyhlášeným zbožím, jež nabízí třídenní národopisný festival Chodské slavnosti, který dnes končí. Ve stáncích i obchodech v Domažlicích je nakupují hlavně lidé ze vzdálenějších částí republiky a cizinci, zejména z Bavorska.
Kopřivnická firma letos vyrobí 75.000 remosek, jejich princip je 60 let stejnýMění se technika její výroby či povrchové úpravy, ale princip fungování pečicích mís Remoska je už déle než 60 let stejný. Stejnojmenná společnost jich letos v novém závodě v Kopřivnici na Novojičínsku vyrobí okolo 75.000, což je dvaapůlkrát tolik, kolik vyráběl před deseti lety závod ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zámecký park v Buchlovicích po roce znovu prostoupí aroma česneku
Zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku a jeho okolí po roce znovu prostoupí aroma česneku. V sobotu 27. července se tam pojednadvacáté uskuteční slavnosti věnované této zelenině. Jejich cílem je podpora domácích pěstitelů.
Mnichov má první nealkoholickou pivní zahrádku, slibuje kulturu bez kocoviny
Mnichov, německé hlavní město piva, má ode dneška první nealkoholickou pivní zahrádku s příznačným názvem Die Null (Nula). V bavorské metropoli, která se díky Oktoberfestu na přelomu září a října každoročně stává pivním středobodem světa, je to první takové zařízení.
Anketa: V ČR roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutě
Ve výběru zmrzliny jsou podle prodejců Češi spíše konzervativní, vedou tradiční příchutě jako vanilková, čokoládová nebo ovocná, roste ale zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci.
Mexické město si připomíná 100 let salátu Caesar, kuře či ančovičky v něm nebyly
Mexické město Tijuana si v těchto dnech připomíná 100 let od vynálezu jednoho z nejznámějších pokrmů na světě - salátu Caesar. Podle vícero zdrojů tento salát poprvé nabídla restaurace italského imigranta Cesara Cardiniho, který se chystal na nápor hostů k oslavě amerického dni nezávislosti, píše agentura AP.
V Japonsku se začala prodávat lžička, díky níž jídlo chutná slaněji
V Japonsku se začala prodávat lžíce na baterky, díky níž jídlo chutná slaněji, informoval zpravodajský web Sky News. Lžíce vyrobená z plastu a kovu má podle vynálezců přispět ke zdravější životosprávě, jelikož milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla.
Švédští milovníci české pivní kultury provozují v Malmö dvě hospody zvané Pivo
Hned dvě hospody s českým názvem Pivo lze navštívit ve městě Malmö na jihu Švédska. Založili je švédští nadšenci, kteří byli nespočetněkrát v Česku a kterým učarovala česká pivní kultura. Objednat si hosté mohou hladinku, šnyt nebo mlíko a na jídelním lístku nechybí klasický utopenec ani nakládaný hermelín.
Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla
Umělá inteligence by mohla ovlivnit vaření v restauracích. Jejich provozovatelé a kuchaři ji mohou využít při vymýšlení nových receptů, úpravě jídelníčku podle výživových hodnot, vytváření stejných porcí nebo zajišťování práce tam, kde chybí zaměstnanci.
BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné
Rozmanitost chutí je ohromující. Indické koření vylepšuje nakládanou zeleninu i maso a dochucuje ostrá pouliční jídla. Pikantní koření dodává říz místním ovocným nápojům i štiplavý nádech ovocným a zeleninovým salátům.
Francie představila poštovní známku s obrázkem a vůní bagetyFrancouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory. Vzdává tak hold symbolu francouzské gastronomie, který je od roku 2022 na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Ve Francii upekli rekordně dlouhou bagetu, měřila 140,5 metru
Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru.
Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji
Ukázky bojových umění, čajové obřady nebo turnaj v seku samurajským mečem nabídne dnes festival japonské kultury Hanami v Praze. Zahájí ho průvod samurajů ve zbroji, kteří v poledne vyrazí z Pivovaru Strahov do Clam-Gallasova paláce na Starém Městě, kde se od 13:00 do 19:00 bude konat další kulturní program.
Gastrofestival v Uherském Brodě nabídne pštrosí maso nebo hmyzí speciality
Pštrosí maso nebo hmyzí speciality budou moci lidé ochutnat při Gastro Brod Festivalu. Jeho sedmý ročník se uskuteční v sobotu 20. dubna na louce za Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku.
WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty
Jsou šupinaté, mají rozeklaný jazyk a mohou měřit až šest metrů. Krajty ovšem mohou být také jedním z nejekologičtějších tvorů, jaké lze na planetě chovat na maso, napsal zpravodajský server The Washington Post.
Prodej currywurstu automobilky Volkswagen byl loni rekordní
Již několik let patří mezi neprodávanější produkty značky Volkswagen její currywurst, tedy klobása s kořením karí. Poptávku po oblíbeném pokrmu neoslabil ani dočasný zákaz prodeje v kantýně v centrále VW.
Loni se Česko na festivalu eat! Berlin představilo s pivem, nyní přivezlo vínoLoni v listopadu se Česká republika představila na kulinářském festivalu eat! Berlin s pivem, nyní do německého hlavního města přivezla jihomoravská vína. Gastronomický výlet doplnila netradičně podaná kuchyně pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Levého nejen z jižní Moravy, ale také z tradice rakousko-uherské monarchie. Itálie chce regulovat internetová hodnocení restaurací či hotelů
Italská vláda premiérky Giorgii Meloniové chce regulovat internetová hodnocení hotelů, restaurací a dalších podniků. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministryni cestovního ruchu Danielu Santancheovou.
CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou.
V nejstarší kavárně v belgických Bruggách se dodržují tradice staré stovky let
V tiché uličce nedaleko centra belgického města Bruggy by chodec Café Vlissinghe možná i přehlédl. Kdo ale vchod do malé kavárny v ulici Blekersstraat objeví, ocitne se na cestě zpátky do minulosti. Kavárna je vůbec nejstarším podobným podnikem v Bruggách a jednou z nejstarších na světě.
Italský svaz Coldiretti sestavil seznam hrůzných přísad na pizzuItálie je na své národní jídlo, pizzu, obzvláště hrdá. Italové trvají na tom, že mají nejlepší kuchyni na světě a svou kulinářskou tradici jsou připraveni bránit. Pizzu s ananasem, která je oblíbena zejména ve Spojených státech, považují za skutečnou svatokrádež. Čínský šéfkuchař urazil videem, v němž učil přípravu smažené rýže s vejcem
Čínského šéfkuchaře Wang Kanga obvinili diváci, že se vysmíval památce syna komunistického vůdce Mao Ce-tunga, když v době výročí jeho smrti zveřejnil výukové video s návodem na přípravu smažené rýže se vejcem. AP: Američané přišli na chuť rybičkám v konzervě, objevili i něco víc než tuňáka
Sardinky naložené v citronové šťávě, makrela v kari omáčce, grilované olihně v inkoustu. Tyto pochoutky, které jsou už dlouho oblíbené v Evropě, se nyní dostávají i na menu gastronomických podniků ve Spojených státech.
Průzkum: Polovina Čechů jí na svatého Martina husu, sama ji ale peče jen pětina
Husu si dá na svatého Martina více než polovina Čechů, sama ji ale peče jen pětina lidí. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury SCC. Lidé většinou chodí na svatomartinskou husu do restaurace nebo k příbuzným.
Svatého Martina si lidé připomenou mladými víny, husou nebo průvody
Lidé na mnoha místech země dnes oslaví svátek svatého Martina. Konají se svatomartinské hody, průvody a slavnosti, často spojené s otvíráním a ochutnáváním prvních lahví vína pocházejícího z poslední úrody.
Farma v Rohozné vykrmila okolo 1500 svatomartinských hus, už jsou prodané
Svatomartinské husy z Rohozné na Jihlavsku už jsou asi měsíc vyprodané, přestože jich je o polovinu víc než loni. Tamní farma jich letos vykrmila okolo 1500. Zamluvily si je restaurace a obchody, přijíždějí pro ně drobní zákazníci.
Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách.
Jediný šlechtitelský chov hus v ČR drží loňské ceny hus pro svatomartinská menu
Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově prodává letos husy pro svatomartinská menu za stejné ceny jako loni. Kilogram v živé váze prodává Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun.
Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku doprovází nabídka rybích specialit
Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku opět nabídne návštěvníkům řadu rybích specialit. Letos ochutnají uzeného a grilovaného kapra, pstruha na grilu či rybí polévku a nově budou k dostání rybí klobásy, kapří paštika a pikantní směs na topinky.
Produkce foie gras ve Francii by letos poprvé po pěti letech měla vzrůst
Produkce foie gras, tedy ztučnělých jater vodních ptáků, ve Francii by v letošním roce měla poprvé po pěti letech vzrůst, protože Francie spustila očkování kachen proti ptačí chřipce, která v posledních letech ničila chovy.
Průzkum: Vyváženost stravy řeší 62 procent Čechů, v Evropě více než tři čtvrtiny
Vyváženost stravy podle průzkumu společnosti Edenred řeší 62 procent Čechů, v Evropě jsou to více než tři čtvrtiny. Většina lidí si myslí, že dokáže rozeznat zdravé jídlo od nezdravého, často se ale mýlí.
CNBC: Prodej šampaňského roste, ale jeho chuť se může kvůli klimatu brzy změnitŠampaňské je po staletí znakem oslav a luxusního života. Stoupající teploty v Evropě a stále proměnlivější počasí však vyvolávají obavy, že by se proslulá francouzská oblast Champagne mohla stát nevhodnou pro produkci tohoto šumivého vína, uvedl server zpravodajské televize CNBC. Festival Vizovické Trnkobraní opět začal koštem slivovic a dalších pálenek
Tradičním koštem slivovice a dalších pálenek začal dnes ve Vizovicích na Zlínsku dvoudenní festival Vizovické Trnkobraní. Přehlídka se koná již 54. rokem, navštěvují ji tisíce lidí. Košt se v den zahájení festivalu v areálu vizovické likérky uskutečnil pojednadvacáté.
AFP: Vegetariánské restaurace v Paříži jako vyjádření životního přesvědčeníVeganské gastronomické menu podávané v bytě nebo podnik se 100 místy k sezení, kde se servírují vegetariánské pokrmy. Šéfkuchařka Claire Valléeová a podnikatelka Julia Chicanová se v Paříži každá po svém snaží propagovat gastronomii šetrnější k životnímu prostředí, napsala agentura AFP. Ruská diplomatka ukrajinského původu na protest proti invazi rezignovala a peče
Čtyřicetiletá Jekatěrina Germanovičová, která má ukrajinské kořeny, pracovala jako ekonomická poradkyně na ruském velvyslanectví v uruguayském Montevideu. Loni se na protest proti invazi Ruska na Ukrajinu vzdala diplomatické práce a vydala se novou cestou: začala péct a vyhrála v celostátní kulinářské soutěži této latinskoamerické země, napsala agentura AFP. NYT: Tunisané milují tuňáka, ale ten je čím dál tím nedostupnější
Možná patříte mezi více než 5000 odběratelů e-mailového zpravodaje "Otevírání plechovek" (Popping Tins), který se věnuje výhradně konzervovaným mořským plodům. Třeba patříte do klubu, který se zabývá konzervovanými rybami, anebo jste prolistovali kuchařku zaměřenou na konzervované ryby, která vám poradí, jak nejlépe připravit už hotovou potravinu. AFP: Je artyčok zelenina, která se ve Francii ocitla v ohrožení?
Artyčok, symbol francouzské gastronomie, v této zemi upadá v nemilost. Je vnímán jako náročný na přípravu, mladá generace se mu vyhýbá a jeho prodej ve Francii stále klesá. Naproti tomu v Itálii nebo ve Španělsku zůstává oblíbenou zeleninou, píše agentura AFP. Korunovace Karla III. se zúčastní zdravotníci a veteráni, na menu je slaný koláč
Britský král Karel III. věnuje téměř 4000 míst na korunovaci zdravotníkům a veteránům. Oznámil to dnes Buckinghamský palác, podle kterého panovník a jeho manželka Camilla také vybrali recept na slaný koláč, který se bude podávat při korunovačních oslavách na začátku příštího měsíce. Článek FT o smyšlených tradicích italské gastronomie vyvolal v Itálii nevoli
Článek o tradičních pokrmech či potravinách italské kuchyně, který vyšel ve víkendové příloze deníku Financial Times, vyvolal mezi italskými médii a zemědělci vlnu nevole. Britský deník oslovil profesora na univerzitě v Parmě Alberta Grandiho, který zastává názor, že mnoho tradicí v italské kuchyni je nedávného původu či jsou smyšlené. Německý zmrzlinář nabízí zmrzlinu s příchutí cvrčků
Německý zmrzlinář rozšířil svoji nabídku o zmrzlinu s příchutí cvrčků. Navrch ji posype také tímto hnědým, sušeným hmyzem, napsala agentura AP. Nejde o první takovou extravaganci, ke které se Thomas Micolino z jihoněmeckého města Rottenburg am Neckar odvážil, v minulosti nabízel zákazníkům zmrzlinu chutnající po jitrnici, plísňovém sýru gorgonzola nebo zmrzlinu se šupinkami zlata v ceně čtyř eur (93,7 koruny) za kopeček. Příprava pizzy v Itálii výrazně podražila, náklady citelně převýšily inflaci
Růst nákladů na přípravu pizzy v Itálii převýšil růst inflace. Upéct světoznámou margheritu bylo v prosinci meziročně dražší o 30 procent, zatímco míra inflace činila 12,3 procenta. Informuje o tom agentura Bloomberg, která nově každý měsíc sestavuje takzvaný index margherity.
Cukrářka vzpomíná na svůj dar pro Alžbětu II., dostala i děkovný dopisNa zesnulou britskou královnu Alžbětu II. intenzivně myslí cukrářka Jaroslava Londová, která před lety pro královnu jako dar k 90. narozeninám vytvořila bohatě zdobený několikapatrový perníkový výtvor. Vítěz soutěže jedlíků na Vizovickém Trnkobraní spořádal 205 švestkových knedlíků
ovice (Zlínsko) 20. srpna (ČTK) – V součtu 205 švestkových knedlíků dokázal dnes ve Vizovicích na Zlínsku za hodinu spořádat Radim Dvořáček z Ostravy. Stal se díky tomu letošním vítězem tradiční soutěže jedlíků na festivalu Vizovické Trnkobraní. Reuters: Růst cen ohrožuje tradiční britský pokrm fish and chips
V podniku Hooked Fish and Chips v západním Londýně se Bally Singh usilovně snaží udržet britskou tradici. Jeho snahy podkopává prudký růst cen ryb, brambor, oleje a dokonce i mouky, tedy všeho, co se používá pro oblíbený pokrm fish and chips - rybu smaženou v těstíčku a bramborové hranolky. Vinaři přivezli loni ze zahraničních soutěží 978 medailí
Vinaři z Moravy i z Čech získali v loňském roce na soutěžích v zahraničí 978 medailí. Každoroční růst tak skončil předloňským rekordem 1100 medailí. Hlavním důvodem poklesu získaných medailí byla pandemie koronaviru, kvůli níž se řada obvyklých soutěží nekonala nebo se uskutečnila v omezené podobě. NYT: Italští vězni pečou vánoční pochoutku panettone a mají s ní úspěch
Panettone je tradiční italský vánoční dezert a je o něm známo, že upéct jej dokonale je velmi obtížné. Když se tento sladký chléb z pekárny Giotto dostal do hitparády deseti nejchutnějších panettone v Itálii, byla to skutečná pocta. Reuters: Libanonci kvůli propadu měny nosí štosy bankovek
Majitel restaurace Antoine Haddád podniká již 35 let. Nyní mu ale dochází naděje, jelikož se Libanon potýká s jednou z nehlubších finančních krizí v novodobých dějinách, píše agentura Reuters. Libanonská libra v uplynulých dvou letech ztratila zhruba 90 procent své hodnoty, což uvrhlo do chudoby asi tři čtvrtiny libanonské populace. Svatý Martin v Uherském Hradišti znovu požehná letošním mladým vínům
Svatý Martin letos počtrnácté požehná na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti mladým vínům. Na bílém koni dorazí a láhev nového svatomartinského vína otevře ve čtvrtek 11. listopadu. O slavnostní atmosféru se vystoupením postará folklorní soubor, sdělila dnes ČTK Veronika Friedlová ze spolupořádajícího sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Region Slovácko. Valtické muzeum představuje řemeslníky, kteří pomáhají vinařům
Řemeslníky, bez kterých by nevzniklo dobré víno, představuje nová výstava Národního zemědělského muzea ve Valticích na Břeclavsku. Vinaři totiž v minulosti potřebovali - a dosud potřebují - pomoc mnoha specialistů, do bednářů po skláře.
NEAKTIVNÍ COOKIES
Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky
dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte
lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.