Heslo Gašpar
SLOVNÍK
NAJÍT
gastro
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "gastro". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo gastro je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 50 záznamů.
The Observer: Švédům kvůli virálnímu trendu docházejí sladkosti
Stockholm 20. listopadu (ČTK/The Observer) - Švédové milují sladkosti. Takže když letos americká odbornice na marketing na TikToku rozpoutala mánii po švédských bonbónech, cítili hrdost, že se důležitá část národní kultury dočkala světového uznání. Ano, Dánové sice dali světu lék na hubnutí Ozempic, ale Švédové mají své lördagsgodis – sobotní sladkosti - kdy rodiny spořádají za jediný večer víc než kilo lepkavých laskomin, napsal server The Observer. Ale pak tuto hrdost vystřídalo podráždění - to když dodávky některých švédských sladkostí na podzim vyschly kvůli vysoké poptávce ve Spojených státech, Jižní Koreji a Skandinávii. Do hry totiž vstoupil další faktor v podobě jiné, neméně důležité švédské tradice: šestitýdenní letní dovolená. "Tenhle trend začal sílit už na jaře, ale my bohužel neměli dostatek zásob, než přišlo léto," řekl Niclas Arnelin, řekl ředitel společnosti Orkla, která vyrábí sladkosti Bubs, jichž se nyní nedostává. "Během léta musíme ze zákona dát lidem v továrně dovolenou a taky zavíráme kvůli údržbě. V létě jsme prodali všechno, co jsme předtím vyrobili. A pak nám bonbóny došly," dodal. Poté bylo nutné nastavit výrobu sladkostí Bubs v mnohem užším sortimentu a zredukovat počet druhů sladkostí, aby bylo možné zvýšit produkci. Na výrobu různých cukrovinek je pokaždé potřeba stroje přenastavit, takže zaměřit se na pouhé tři řady umožnilo uspokojit poptávku. Byť jen tak tak. Šílenství kolem švédských sladkostí začalo, když Marygrace Gravesová, newyorská marketingová odbornice, natočila svou návštěvu ve švédském obchodě se sladkostmi v Brooklynu jménem BonBon. Namíchala si tam vlastní směsku cukrovinek, což je zábava, kterou podle Arnelina většina Američanů nezná. O několik milionů zobrazení později stojí nyní před BonBonem fronty a Američané přijali za svůj nový termín "bonbónový salát". V Británii začala nová firma - Skandy - nabízet týdenní dodávky sladkostí. Ve Švédsku se dodávají výrobky Bubs jen do místních obchodů v rámci politiky "Švédové mají přednost" a místní obyvatelé se návštěvníků ptají, jestli si doma nemohou pořídit bonbóny vlastní. "U nás Bubs máme," řekl Jonas Aurell, který v centru Londýna vede obchod ScandiKitchen. "Stejně jako všichni ostatní jsme měli problém je sehnat, ale spolupracujeme s dodavatelem," podotkl ale. Aurell s manželkou Bronte otevřeli ScandiKitchen před 17 lety, částečně i proto, že jim chyběly lördagsgodis. "Nedokázal jsem sehnat své kilo týdně," řekl. "Naším hlavním trhem jsou přistěhovalci ze Skandinávie. Když se vám stýská po domově, pak představa, že si dáte trochu sladkostí, je pro nás samozřejmě velká věc," upozornil. Lördagsgodis je součástí dalšího skandinávského konceptu známého jako lagom - ani málo, ani moc, dodala Bronte Aurellová. "Vychovávali nás tak, že můžete jíst sladkosti jednou týdně," řekla s tím, že je v pořádku se nacpat, "ale jen jednou za týden." Jako Dánka to ovšem Bronte dělá trochu jinak. "U nás se cukrovinky tradičně jedí v pátek. Ale jinak je to v zásadě stejné v celé Skandinávii," vysvětlila. Tradice vznikla v 50. letech 20. století, kdy se švédští lékaři snažili bojovat proti rostoucímu počtu zubních kazů a tvrdili, že cukr by se měl jíst jen jednou týdně. Z této myšlenky se postupně stala ceněná součást místní kultury. "Lagom znamená, že dodržujete jistou rovnováhu a máte osobní odpovědnost," řekla. "Když si dám k obědu kynutého kardamomového šneka, možná bych si měla dát k večeři jen salát," dodala Bronte. Dole ve ScandiKitchen se o regál s přihrádkami, kde jsou vystavené pestrobarevné vážené bonbóny, stará asistentka vedoucí Freja Haulriková; další Dánka, která dohlíží na to, aby byly Salta Katten (slané lékořicové kočky), Vattenmelon (melounové želé) a Amerikanska Pastiller (čokoládové dražé) správně naaranžované. "Vypadá to docela dobře," řekla. "Přes léto jsme šest týdnů neměli žádnou dodávku. Zastihli jste nás v dobrý den. I když," zamračí se a ukáže na přihrádku s lékořicovými tyčkami, "máme tu dvakrát lékořici vedle sebe." Zavrtí hlavou. "Musíme je přendat jinam." dk jdPolští vědci vyvinuli chipsy z kaprů jako zdravější alternativu brambůrků
Varšava 17. listopadu (ČTK) - Jako zdravější alternativu bramborových chipsů vyvinuli vědci v Polsku lupínky z kaprů. Mají nižší obsah kalorií a tuků a jsou několikanásobně bohatší na bílkoviny a zdraví prospěšné omega-3 kyseliny, informovala na svých internetových stránkách Polská televize. Karpioky pocházející z laboratoří Západopomořanské technologické univerzity ve Štětíně mají velmi jednoduché složení. Obsahují kapří maso, vodu, tapiokový škrob a sůl. Název karpiok vznikl z polského karp (kapr) a tapiok. Kapří lupínky vědci vyvinuli díky penězům z evropských fondů. Cílem je zatraktivnit konzumaci kaprů po celý rok a ne jen o Vánocích, kdy tyto ryby tradičně patří na štědrovečerní tabuli nejen v Česku, ale i v Polsku. K výrobě chipsů se používá maso z páteře kapra, které na ní zůstane po filetování. Tým ze Západopomořanské univerzity shání partnera, který by měl zájem zahájit komerční výrobu karpioků. Mohly by se prodávat hotové nebo pro domácí přípravu. Nejlépe prý chutnají okořeněné citrónovým pepřem. Polsko, Česko nebo Maďarsko patří k největším producentům kaprům v EU. hab
BBC: Čínská policie zasáhla proti nočním cyklistům jezdícím si pro knedlíčky
Peking 12. listopadu (ČTK/BBC News) - Začalo to příspěvkem na sociálních sítích o výletu na kole za knedlíčky k snídani - a skončilo policejním zákrokem proti desítkám tisíc cyklistů, kteří zablokovali dopravu mezi dvěma městy v centrální části Číny, napsal zpravodajský server BBC News. Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni
Praha 3. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu letos Češi v restauracích utratí zhruba stejně jako loni, navýšení cen bude maximálně o jednotky procent. Vyplývá to z odpovědí restaurací a jejich asociace pro ČTK. Svatý Martin v Uherském Hradišti znovu požehná letošním mladým vínům
Uherské Hradiště 1. listopadu (ČTK) - Svatý Martin posedmnácté požehná na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti mladým vínům. Na bílém koni dorazí a láhev nového svatomartinského vína otevře v pondělí 11. CNN: Lidé prožívají pálivost jídel podle svých očekávání, roli mohou mít i geny
Washington 21. října (ČTK/CNN) - Moje rodina mi ráda říká "baby spice". Ne, mé dospělé děti mě nesrovnávají s žádnou zpěvačkou ze skupiny Spice Girls, která v 90. letech uchvátila fanoušky. Tu přezdívku jsem si vysloužila proto, že jsem strašný zbabělec co se pálivého jídla týče, napsala Sandee LaMotteová v článku na webu televize CNN. Průzkum: Překážkou pro zdravé stravování je pro Čechy cena a složení jídel
Praha 16. října (ČTK) - Češi dávají přednost ceně před vyváženou stravou, překážkou ke konzumaci nutričně hodnotnějšího jídla je také nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa, a naopak nedostatečná konzumace zeleniny. Známou vídeňskou klobásu ze stánků budou nově dovážet kurýři až domů
Vídeň 11. října (ČTK) - Známý stánek Bitzinger s typickými rakouskými klobásami v centru Vídně nově nabídne svým zákazníkům donášku až domů. Informuje o tom rakouský deník Der Standard. Majitel známého stánku Josef Bitzinger je nazýván "klobásovým baronem". V Česku si každý peče doma, tady to tak není, říká český cukrář v Belgii
Brusel 24. září (zpravodajka ČTK Tereza Šupová) - Letos v září uplynulo 20 let od chvíle, kdy tehdy dvacetiletý český cukrář Stanislav Piják dorazil poprvé do Bruselu, aby nastoupil na stáž u slavného výrobce čokolády Pierra Marcoliniho. BBC: Mohou recepty vytvořené AI restauracím pomoci navařit nebo jim zavařit?
Dubaj 7. září (ČTK/BBC News) - Může umělá inteligence (AI) pomoci majitelům restaurací vymyslet nové jídelníčky, které nalákají hosty, anebo je jen receptem na katastrofu? "Požádali jsme ChatGPT, aby vytvořil recept na nejlepší pizzu pro Dubaj," řekl BBC News Spartak Arutyunyan, který zodpovídá za tvorbu menu pro městskou pobočku řetězce restaurací a rozvozů Dodo Pizza. Vědecká knihovna v Olomouci představí na výstavě vzácné kuchařské tisky
Olomouc 27. srpna (ČTK) - Kuchařkám vydávaným napříč pěti staletími bude věnována výstava, kterou otevře Vědecká knihovna v Olomouci (VKOL). Na expozici s názvem O umění kuchařském představí nejzajímavější a nejvzácnější kulinářské publikace ze svého fondu, které byly vydány od 16. Dřevěnice ve Valašských Kloboukách nabídnou valašská řemesla a lidovou muziku
Valašské Klobouky (Zlínsko) 15. srpna (ČTK) - Dřevěnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku se po roce znovu otevřou návštěvníkům. Lidé v objektech z 19. století i v dalších památkách ve městě uvidí ukázky valašských řemesel, potěšit se budou moci také lidovou muzikou. Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a medovina jsou žádaným zbožím slavnosti
Domažlice 11. srpna (ČTK) - Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a produkty z medu jsou vyhlášeným zbožím, jež nabízí třídenní národopisný festival Chodské slavnosti, který dnes končí. Ve stáncích i obchodech v Domažlicích je nakupují hlavně lidé ze vzdálenějších částí republiky a cizinci, zejména z Bavorska. Kopřivnická firma letos vyrobí 75.000 remosek, jejich princip je 60 let stejný
Kopřivnice (Novojičínsko) 21. července (ČTK) - Mění se technika její výroby či povrchové úpravy, ale princip fungování pečicích mís Remoska je už déle než 60 let stejný. Stejnojmenná společnost jich letos v novém závodě v Kopřivnici na Novojičínsku vyrobí okolo 75.000, což je dvaapůlkrát tolik, kolik vyráběl před deseti lety závod ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zámecký park v Buchlovicích po roce znovu prostoupí aroma česneku
Buchlovice (Uherskohradišťsko) 18. července (ČTK) - Zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku a jeho okolí po roce znovu prostoupí aroma česneku. V sobotu 27. července se tam pojednadvacáté uskuteční slavnosti věnované této zelenině. Mnichov má první nealkoholickou pivní zahrádku, slibuje kulturu bez kocoviny
Berlín 18. července (zpravodaj ČTK) - Mnichov, německé hlavní město piva, má ode dneška první nealkoholickou pivní zahrádku s příznačným názvem Die Null (Nula). V bavorské metropoli, která se díky Oktoberfestu na přelomu září a října každoročně stává pivním středobodem světa, je to první takové zařízení. Anketa: V ČR roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutě
Praha 10. července (ČTK) - Ve výběru zmrzliny jsou podle prodejců Češi spíše konzervativní, vedou tradiční příchutě jako vanilková, čokoládová nebo ovocná, roste ale zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny. Mexické město si připomíná 100 let salátu Caesar, kuře či ančovičky v něm nebyly
Mexiko 4. července (ČTK) - Mexické město Tijuana si v těchto dnech připomíná 100 let od vynálezu jednoho z nejznámějších pokrmů na světě - salátu Caesar. Podle vícero zdrojů tento salát poprvé nabídla restaurace italského imigranta Cesara Cardiniho, který se chystal na nápor hostů k oslavě amerického dni nezávislosti, píše agentura AP. V Japonsku se začala prodávat lžička, díky níž jídlo chutná slaněji
Tokio 3. června (ČTK) - V Japonsku se začala prodávat lžíce na baterky, díky níž jídlo chutná slaněji, informoval zpravodajský web Sky News. Lžíce vyrobená z plastu a kovu má podle vynálezců přispět ke zdravější životosprávě, jelikož milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla. Švédští milovníci české pivní kultury provozují v Malmö dvě hospody zvané Pivo
Malmö (Švédsko) 2. června (zvláštní zpravodajka ČTK Lucie Mikolášková) - Hned dvě hospody s českým názvem Pivo lze navštívit ve městě Malmö na jihu Švédska. Založili je švédští nadšenci, kteří byli nespočetněkrát v Česku a kterým učarovala česká pivní kultura.
Peking 12. listopadu (ČTK/BBC News) - Začalo to příspěvkem na sociálních sítích o výletu na kole za knedlíčky k snídani - a skončilo policejním zákrokem proti desítkám tisíc cyklistů, kteří zablokovali dopravu mezi dvěma městy v centrální části Číny, napsal zpravodajský server BBC News. Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni
Praha 3. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu letos Češi v restauracích utratí zhruba stejně jako loni, navýšení cen bude maximálně o jednotky procent. Vyplývá to z odpovědí restaurací a jejich asociace pro ČTK. Svatý Martin v Uherském Hradišti znovu požehná letošním mladým vínům
Uherské Hradiště 1. listopadu (ČTK) - Svatý Martin posedmnácté požehná na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti mladým vínům. Na bílém koni dorazí a láhev nového svatomartinského vína otevře v pondělí 11. CNN: Lidé prožívají pálivost jídel podle svých očekávání, roli mohou mít i geny
Washington 21. října (ČTK/CNN) - Moje rodina mi ráda říká "baby spice". Ne, mé dospělé děti mě nesrovnávají s žádnou zpěvačkou ze skupiny Spice Girls, která v 90. letech uchvátila fanoušky. Tu přezdívku jsem si vysloužila proto, že jsem strašný zbabělec co se pálivého jídla týče, napsala Sandee LaMotteová v článku na webu televize CNN. Průzkum: Překážkou pro zdravé stravování je pro Čechy cena a složení jídel
Praha 16. října (ČTK) - Češi dávají přednost ceně před vyváženou stravou, překážkou ke konzumaci nutričně hodnotnějšího jídla je také nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa, a naopak nedostatečná konzumace zeleniny. Známou vídeňskou klobásu ze stánků budou nově dovážet kurýři až domů
Vídeň 11. října (ČTK) - Známý stánek Bitzinger s typickými rakouskými klobásami v centru Vídně nově nabídne svým zákazníkům donášku až domů. Informuje o tom rakouský deník Der Standard. Majitel známého stánku Josef Bitzinger je nazýván "klobásovým baronem". V Česku si každý peče doma, tady to tak není, říká český cukrář v Belgii
Brusel 24. září (zpravodajka ČTK Tereza Šupová) - Letos v září uplynulo 20 let od chvíle, kdy tehdy dvacetiletý český cukrář Stanislav Piják dorazil poprvé do Bruselu, aby nastoupil na stáž u slavného výrobce čokolády Pierra Marcoliniho. BBC: Mohou recepty vytvořené AI restauracím pomoci navařit nebo jim zavařit?
Dubaj 7. září (ČTK/BBC News) - Může umělá inteligence (AI) pomoci majitelům restaurací vymyslet nové jídelníčky, které nalákají hosty, anebo je jen receptem na katastrofu? "Požádali jsme ChatGPT, aby vytvořil recept na nejlepší pizzu pro Dubaj," řekl BBC News Spartak Arutyunyan, který zodpovídá za tvorbu menu pro městskou pobočku řetězce restaurací a rozvozů Dodo Pizza. Vědecká knihovna v Olomouci představí na výstavě vzácné kuchařské tisky
Olomouc 27. srpna (ČTK) - Kuchařkám vydávaným napříč pěti staletími bude věnována výstava, kterou otevře Vědecká knihovna v Olomouci (VKOL). Na expozici s názvem O umění kuchařském představí nejzajímavější a nejvzácnější kulinářské publikace ze svého fondu, které byly vydány od 16. Dřevěnice ve Valašských Kloboukách nabídnou valašská řemesla a lidovou muziku
Valašské Klobouky (Zlínsko) 15. srpna (ČTK) - Dřevěnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku se po roce znovu otevřou návštěvníkům. Lidé v objektech z 19. století i v dalších památkách ve městě uvidí ukázky valašských řemesel, potěšit se budou moci také lidovou muzikou. Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a medovina jsou žádaným zbožím slavnosti
Domažlice 11. srpna (ČTK) - Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a produkty z medu jsou vyhlášeným zbožím, jež nabízí třídenní národopisný festival Chodské slavnosti, který dnes končí. Ve stáncích i obchodech v Domažlicích je nakupují hlavně lidé ze vzdálenějších částí republiky a cizinci, zejména z Bavorska. Kopřivnická firma letos vyrobí 75.000 remosek, jejich princip je 60 let stejný
Kopřivnice (Novojičínsko) 21. července (ČTK) - Mění se technika její výroby či povrchové úpravy, ale princip fungování pečicích mís Remoska je už déle než 60 let stejný. Stejnojmenná společnost jich letos v novém závodě v Kopřivnici na Novojičínsku vyrobí okolo 75.000, což je dvaapůlkrát tolik, kolik vyráběl před deseti lety závod ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zámecký park v Buchlovicích po roce znovu prostoupí aroma česneku
Buchlovice (Uherskohradišťsko) 18. července (ČTK) - Zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku a jeho okolí po roce znovu prostoupí aroma česneku. V sobotu 27. července se tam pojednadvacáté uskuteční slavnosti věnované této zelenině. Mnichov má první nealkoholickou pivní zahrádku, slibuje kulturu bez kocoviny
Berlín 18. července (zpravodaj ČTK) - Mnichov, německé hlavní město piva, má ode dneška první nealkoholickou pivní zahrádku s příznačným názvem Die Null (Nula). V bavorské metropoli, která se díky Oktoberfestu na přelomu září a října každoročně stává pivním středobodem světa, je to první takové zařízení. Anketa: V ČR roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutě
Praha 10. července (ČTK) - Ve výběru zmrzliny jsou podle prodejců Češi spíše konzervativní, vedou tradiční příchutě jako vanilková, čokoládová nebo ovocná, roste ale zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny. Mexické město si připomíná 100 let salátu Caesar, kuře či ančovičky v něm nebyly
Mexiko 4. července (ČTK) - Mexické město Tijuana si v těchto dnech připomíná 100 let od vynálezu jednoho z nejznámějších pokrmů na světě - salátu Caesar. Podle vícero zdrojů tento salát poprvé nabídla restaurace italského imigranta Cesara Cardiniho, který se chystal na nápor hostů k oslavě amerického dni nezávislosti, píše agentura AP. V Japonsku se začala prodávat lžička, díky níž jídlo chutná slaněji
Tokio 3. června (ČTK) - V Japonsku se začala prodávat lžíce na baterky, díky níž jídlo chutná slaněji, informoval zpravodajský web Sky News. Lžíce vyrobená z plastu a kovu má podle vynálezců přispět ke zdravější životosprávě, jelikož milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla. Švédští milovníci české pivní kultury provozují v Malmö dvě hospody zvané Pivo
Malmö (Švédsko) 2. června (zvláštní zpravodajka ČTK Lucie Mikolášková) - Hned dvě hospody s českým názvem Pivo lze navštívit ve městě Malmö na jihu Švédska. Založili je švédští nadšenci, kteří byli nespočetněkrát v Česku a kterým učarovala česká pivní kultura.
Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla
Praha 23. května (ČTK) - Umělá inteligence by mohla ovlivnit vaření v restauracích. Jejich provozovatelé a kuchaři ji mohou využít při vymýšlení nových receptů, úpravě jídelníčku podle výživových hodnot, vytváření stejných porcí nebo zajišťování práce tam, kde chybí zaměstnanci. Problém ale může být energetická náročnost AI a její dopad na životní prostředí. Umělá inteligence může rovněž přispět k omezení regionálních kuchyní. V rozhovoru, který ČTK poskytla Akademie věd ČR (AV ČR), to řekli odborníci z Filosofického ústavu AV ČR. Juraj Hvorecký z Filosofického ústavu AV ČR uvedl, že umělá inteligence se do vaření a gastronomického sektoru může zapojit vymýšlením nových receptů nebo optimalizováním surovin podle potřeb jídelníčku daného člověka. 'Rizikem ale je, že umělá inteligence bude replikovat i nezdravé vzorce chování ve stravování lidí. Stejně tak je možné, že kvůli zobecňování skončíme u těch nejobvyklejších receptů. Musíme si dát pozor na to, abychom neskončili u průměrných receptů,' řekl. Generativní umělá inteligence, která sdružuje ohromné množství dat, sbírá podle Tomáš Hříbek z Filosofického ústavu AV ČR i předsudky, které pak reprodukuje. Podle něj se to v kuchyni může projevit třeba i tím, že z ní umělá inteligence některé věci vyloučí. 'Tedy menšinové kuchyně by mohly být upozaděné a některé variace jídel by se mohly vytratit,' řekl Hříbek. S tím, že hrozí ztráta regionálních kuchyní a jejich specifik, souhlasil i Hvorecký. Výhodou umělé inteligence je podle Hříbka to, že na rozdíl od člověka není unavená a nemá špatnou náladu. Velký problém je podle vědců ovšem energetická náročnost umělé inteligence. Poukázali na to, že pracná je nejen samotná výroba, ale také spotřeba energie na údržbu AI. 'Je potřeba brát ohled i na náklady, které tak porostou,' řekl Hvorecký. Umělá inteligence v kuchyni proto není využitelná všude i z toho důvodu, že je nutné ji připojit k elektřině a do internetové sítě. 'Roboti dokáží zajistit jednotný standard pro všechny. Každý dostane stejnou porci, je tam vysoká rychlost doručení a zároveň zaplnění pracovních míst, které v tomto odvětví v poslední době klesají,' řekl Hvorecký. Podle něj ale nehrozí, že by stroje zcela nahradily lidi, protože na ně lidé budou muset dohlížet. O výhodách a nevýhodách zapojení umělé inteligence do vaření a stravování diskutují odborníci na mezinárodním workshopu AI Kitchens Robot Cooks: Ethical and Social Impacts, které v těchto dnech pořádá výzkumné Centrum pro enviromentální a technologickou etiku – Praha, jež působí při Filosofickém ústavu AV ČR. puz ptd
BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné
Dillí 22. května (ČTK/BBC News) - Rozmanitost chutí je ohromující. Indické koření vylepšuje nakládanou zeleninu i maso a dochucuje ostrá pouliční jídla. Pikantní koření dodává říz místním ovocným nápojům i štiplavý nádech ovocným a zeleninovým salátům. Francie představila poštovní známku s obrázkem a vůní bagety
Paříž 19. května (ČTK) - Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory. Vzdává tak hold symbolu francouzské gastronomie, který je od roku 2022 na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Ve Francii upekli rekordně dlouhou bagetu, měřila 140,5 metru
Paříž 6. května (ČTK) - Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji
Praha 20. dubna (ČTK) - Ukázky bojových umění, čajové obřady nebo turnaj v seku samurajským mečem nabídne dnes festival japonské kultury Hanami v Praze. Zahájí ho průvod samurajů ve zbroji, kteří v poledne vyrazí z Pivovaru Strahov do Clam-Gallasova paláce na Starém Městě, kde se od 13:00 do 19:00 bude konat další kulturní program. Gastrofestival v Uherském Brodě nabídne pštrosí maso nebo hmyzí speciality
Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 12. dubna (ČTK) - Pštrosí maso nebo hmyzí speciality budou moci lidé ochutnat při Gastro Brod Festivalu. Jeho sedmý ročník se uskuteční v sobotu 20. dubna na louce za Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty
Washington 25. března (ČTK/The Washington Post) - Jsou šupinaté, mají rozeklaný jazyk a mohou měřit až šest metrů. Krajty ovšem mohou být také jedním z nejekologičtějších tvorů, jaké lze na planetě chovat na maso, napsal zpravodajský server The Washington Post. Prodej currywurstu automobilky Volkswagen byl loni rekordní
Wolfsburg (Německo) 9. března (ČTK) - Již několik let patří mezi neprodávanější produkty značky Volkswagen její currywurst, tedy klobása s kořením karí. Poptávku po oblíbeném pokrmu neoslabil ani dočasný zákaz prodeje v kantýně v centrále VW. Loni se Česko na festivalu eat! Berlin představilo s pivem, nyní přivezlo víno
Berlín 2. března (zpravodaj ČTK) - Loni v listopadu se Česká republika představila na kulinářském festivalu eat! Berlin s pivem, nyní do německého hlavního města přivezla jihomoravská vína. Gastronomický výlet doplnila netradičně podaná kuchyně pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Levého nejen z jižní Moravy, ale také z tradice rakousko-uherské monarchie. Itálie chce regulovat internetová hodnocení restaurací či hotelů
Řím 31. ledna (ČTK) - Italská vláda premiérky Giorgii Meloniové chce regulovat internetová hodnocení hotelů, restaurací a dalších podniků. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministryni cestovního ruchu Danielu Santancheovou. CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Londýn 3. ledna (ČTK/CNBC) - Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou. V nejstarší kavárně v belgických Bruggách se dodržují tradice staré stovky let
Bruggy (Belgie) 29. prosince (zpravodajka ČTK) - V tiché uličce nedaleko centra belgického města Bruggy by chodec Café Vlissinghe možná i přehlédl. Kdo ale vchod do malé kavárny v ulici Blekersstraat objeví, ocitne se na cestě zpátky do minulosti. Italský svaz Coldiretti sestavil seznam hrůzných přísad na pizzu
Neapol (Itálie) 24. prosince (ČTK) - Itálie je na své národní jídlo, pizzu, obzvláště hrdá. Italové trvají na tom, že mají nejlepší kuchyni na světě a svou kulinářskou tradici jsou připraveni bránit. Pizzu s ananasem, která je oblíbena zejména ve Spojených státech, považují za skutečnou svatokrádež. Čínský šéfkuchař urazil videem, v němž učil přípravu smažené rýže s vejcem
Peking 1. prosince (ČTK) - Čínského šéfkuchaře Wang Kanga obvinili diváci, že se vysmíval památce syna komunistického vůdce Mao Ce-tunga, když v době výročí jeho smrti zveřejnil výukové video s návodem na přípravu smažené rýže se vejcem. AP: Američané přišli na chuť rybičkám v konzervě, objevili i něco víc než tuňáka
Los Angeles 25. listopadu (ČTK/AP) - Sardinky naložené v citronové šťávě, makrela v kari omáčce, grilované olihně v inkoustu. Tyto pochoutky, které jsou už dlouho oblíbené v Evropě, se nyní dostávají i na menu gastronomických podniků ve Spojených státech. Průzkum: Polovina Čechů jí na svatého Martina husu, sama ji ale peče jen pětina
Praha 11. listopadu (ČTK) - Husu si dá na svatého Martina více než polovina Čechů, sama ji ale peče jen pětina lidí. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury SCC. Lidé většinou chodí na svatomartinskou husu do restaurace nebo k příbuzným. Svatého Martina si lidé připomenou mladými víny, husou nebo průvody
Praha 11. listopadu (ČTK) - Lidé na mnoha místech země dnes oslaví svátek svatého Martina. Konají se svatomartinské hody, průvody a slavnosti, často spojené s otvíráním a ochutnáváním prvních lahví vína pocházejícího z poslední úrody. Farma v Rohozné vykrmila okolo 1500 svatomartinských hus, už jsou prodané
Rohozná (Jihlavsko) 4. listopadu (ČTK) - Svatomartinské husy z Rohozné na Jihlavsku už jsou asi měsíc vyprodané, přestože jich je o polovinu víc než loni. Tamní farma jich letos vykrmila okolo 1500. Zamluvily si je restaurace a obchody, přijíždějí pro ně drobní zákazníci. Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Praha 4. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. Jediný šlechtitelský chov hus v ČR drží loňské ceny hus pro svatomartinská menu
Nové Hrady (Českobudějovicko) 4. listopadu (ČTK) - Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově prodává letos husy pro svatomartinská menu za stejné ceny jako loni. Kilogram v živé váze prodává Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun.
Dillí 22. května (ČTK/BBC News) - Rozmanitost chutí je ohromující. Indické koření vylepšuje nakládanou zeleninu i maso a dochucuje ostrá pouliční jídla. Pikantní koření dodává říz místním ovocným nápojům i štiplavý nádech ovocným a zeleninovým salátům. Francie představila poštovní známku s obrázkem a vůní bagety
Paříž 19. května (ČTK) - Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory. Vzdává tak hold symbolu francouzské gastronomie, který je od roku 2022 na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Ve Francii upekli rekordně dlouhou bagetu, měřila 140,5 metru
Paříž 6. května (ČTK) - Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji
Praha 20. dubna (ČTK) - Ukázky bojových umění, čajové obřady nebo turnaj v seku samurajským mečem nabídne dnes festival japonské kultury Hanami v Praze. Zahájí ho průvod samurajů ve zbroji, kteří v poledne vyrazí z Pivovaru Strahov do Clam-Gallasova paláce na Starém Městě, kde se od 13:00 do 19:00 bude konat další kulturní program. Gastrofestival v Uherském Brodě nabídne pštrosí maso nebo hmyzí speciality
Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 12. dubna (ČTK) - Pštrosí maso nebo hmyzí speciality budou moci lidé ochutnat při Gastro Brod Festivalu. Jeho sedmý ročník se uskuteční v sobotu 20. dubna na louce za Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty
Washington 25. března (ČTK/The Washington Post) - Jsou šupinaté, mají rozeklaný jazyk a mohou měřit až šest metrů. Krajty ovšem mohou být také jedním z nejekologičtějších tvorů, jaké lze na planetě chovat na maso, napsal zpravodajský server The Washington Post. Prodej currywurstu automobilky Volkswagen byl loni rekordní
Wolfsburg (Německo) 9. března (ČTK) - Již několik let patří mezi neprodávanější produkty značky Volkswagen její currywurst, tedy klobása s kořením karí. Poptávku po oblíbeném pokrmu neoslabil ani dočasný zákaz prodeje v kantýně v centrále VW. Loni se Česko na festivalu eat! Berlin představilo s pivem, nyní přivezlo víno
Berlín 2. března (zpravodaj ČTK) - Loni v listopadu se Česká republika představila na kulinářském festivalu eat! Berlin s pivem, nyní do německého hlavního města přivezla jihomoravská vína. Gastronomický výlet doplnila netradičně podaná kuchyně pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Levého nejen z jižní Moravy, ale také z tradice rakousko-uherské monarchie. Itálie chce regulovat internetová hodnocení restaurací či hotelů
Řím 31. ledna (ČTK) - Italská vláda premiérky Giorgii Meloniové chce regulovat internetová hodnocení hotelů, restaurací a dalších podniků. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministryni cestovního ruchu Danielu Santancheovou. CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Londýn 3. ledna (ČTK/CNBC) - Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou. V nejstarší kavárně v belgických Bruggách se dodržují tradice staré stovky let
Bruggy (Belgie) 29. prosince (zpravodajka ČTK) - V tiché uličce nedaleko centra belgického města Bruggy by chodec Café Vlissinghe možná i přehlédl. Kdo ale vchod do malé kavárny v ulici Blekersstraat objeví, ocitne se na cestě zpátky do minulosti. Italský svaz Coldiretti sestavil seznam hrůzných přísad na pizzu
Neapol (Itálie) 24. prosince (ČTK) - Itálie je na své národní jídlo, pizzu, obzvláště hrdá. Italové trvají na tom, že mají nejlepší kuchyni na světě a svou kulinářskou tradici jsou připraveni bránit. Pizzu s ananasem, která je oblíbena zejména ve Spojených státech, považují za skutečnou svatokrádež. Čínský šéfkuchař urazil videem, v němž učil přípravu smažené rýže s vejcem
Peking 1. prosince (ČTK) - Čínského šéfkuchaře Wang Kanga obvinili diváci, že se vysmíval památce syna komunistického vůdce Mao Ce-tunga, když v době výročí jeho smrti zveřejnil výukové video s návodem na přípravu smažené rýže se vejcem. AP: Američané přišli na chuť rybičkám v konzervě, objevili i něco víc než tuňáka
Los Angeles 25. listopadu (ČTK/AP) - Sardinky naložené v citronové šťávě, makrela v kari omáčce, grilované olihně v inkoustu. Tyto pochoutky, které jsou už dlouho oblíbené v Evropě, se nyní dostávají i na menu gastronomických podniků ve Spojených státech. Průzkum: Polovina Čechů jí na svatého Martina husu, sama ji ale peče jen pětina
Praha 11. listopadu (ČTK) - Husu si dá na svatého Martina více než polovina Čechů, sama ji ale peče jen pětina lidí. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury SCC. Lidé většinou chodí na svatomartinskou husu do restaurace nebo k příbuzným. Svatého Martina si lidé připomenou mladými víny, husou nebo průvody
Praha 11. listopadu (ČTK) - Lidé na mnoha místech země dnes oslaví svátek svatého Martina. Konají se svatomartinské hody, průvody a slavnosti, často spojené s otvíráním a ochutnáváním prvních lahví vína pocházejícího z poslední úrody. Farma v Rohozné vykrmila okolo 1500 svatomartinských hus, už jsou prodané
Rohozná (Jihlavsko) 4. listopadu (ČTK) - Svatomartinské husy z Rohozné na Jihlavsku už jsou asi měsíc vyprodané, přestože jich je o polovinu víc než loni. Tamní farma jich letos vykrmila okolo 1500. Zamluvily si je restaurace a obchody, přijíždějí pro ně drobní zákazníci. Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Praha 4. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. Jediný šlechtitelský chov hus v ČR drží loňské ceny hus pro svatomartinská menu
Nové Hrady (Českobudějovicko) 4. listopadu (ČTK) - Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově prodává letos husy pro svatomartinská menu za stejné ceny jako loni. Kilogram v živé váze prodává Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun.
Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku doprovází nabídka rybích specialit
Lázně Bohdaneč (Pardubicko) 25. října (ČTK) - Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku opět nabídne návštěvníkům řadu rybích specialit. Letos ochutnají uzeného a grilovaného kapra, pstruha na grilu či rybí polévku a nově budou k dostání rybí klobásy, kapří paštika a pikantní směs na topinky. Kdo bude chtít vidět výlov, musí si přivstat. Výlov se koná tradičně 28. října od 07:00. ČTK to řekl majitel společnosti Rybniční hospodářství Adolf Vondrka. "Připravujeme klasickou ukázku lovení rybníka na podložní síť. Tradičně probíhá sháňka ryb na loviště od 07:00 do 07:30, pak budeme plnou síť zvedat, ryba se potom třídí. Prodej živých ryb bude od 08:00 a bude probíhat až do odpoledne," řekl Vondrka. Jednotná cena za kapra při sobotním výlovu bude 135 korun, loni stál 130 korun. Vánoční ceny budou v regionu o něco vyšší, mezi 140 až 150 korunami, odhadl Vondrka. "U velkých řetězců se dá očekávat takováto cena. Zahrnujeme do toho velkou inflaci, nárůst nákladů, kteří mají stánkaři s přepravou ryb, mzdové náklady," řekl Vondrka. Růst ceny bude proti loňsku o deset až 15 korun za kilogram, dodal. Letošní sezonu trápí rybáře rybožraví predátoři. Kormorán velký způsobil na jaře škody na násadách. Na počet kusů bude proto možná výlov chudší a kvůli tomu se i změní poměr ryb. Bude letos o něco častější bílá ryba, plotice, perlín či cejn. "Na rybnících, které od září lovíme, tam na počet kusů ryby chybí. Ryby pak mají tendenci dorůst vyšší hmotnosti. Jenom nárůstem hmotnosti ale letošní výlov nedoženeme," uvedl Vondrka. Bohdanečský rybník leží poblíž Lázní Bohdaneč a je významnou ornitologickou lokalitou. Rozloha vodní hladiny je 90 hektarů. Společně s rybníkem Matka je národní přírodní rezervací. Kromě sobotního výlovu tak budou mít návštěvníci možnost poznat místní faunu. "Ornitologové ukazují kroužkování ptactva. Mají stativové dalekohledy, lze jimi dohlédnout na obnažené dno rybníka, které láká množství ptáků. Je to rozhodně událost, kterou lze doporučit dospělým i dětem," řekl Vondrka. Lidé přicházejí na akci po celý den, na ranní výlov přijíždí kolem 500 lidi. V průběhu dne tam projde kolem 3000 až 5000 lidí. Rozprostřou se po hrázi, na Polákův ostrov, řekl Vondrka. "Nejsou tady tlačenice, fronty, je to příjemná společenská událost," dodal. jlc ver
Produkce foie gras ve Francii by letos poprvé po pěti letech měla vzrůst
Paříž 20. října (ČTK) - Produkce foie gras, tedy ztučnělých jater vodních ptáků, ve Francii by v letošním roce měla poprvé po pěti letech vzrůst, protože Francie spustila očkování kachen proti ptačí chřipce, která v posledních letech ničila chovy. Průzkum: Vyváženost stravy řeší 62 procent Čechů, v Evropě více než tři čtvrtiny
Praha 16. října (ČTK) - Vyváženost stravy podle průzkumu společnosti Edenred řeší 62 procent Čechů, v Evropě jsou to více než tři čtvrtiny. Většina lidí si myslí, že dokáže rozeznat zdravé jídlo od nezdravého, často se ale mýlí. CNBC: Prodej šampaňského roste, ale jeho chuť se může kvůli klimatu brzy změnit
Paříž 19. srpna (ČTK/CNBC) - Šampaňské je po staletí znakem oslav a luxusního života. Stoupající teploty v Evropě a stále proměnlivější počasí však vyvolávají obavy, že by se proslulá francouzská oblast Champagne mohla stát nevhodnou pro produkci tohoto šumivého vína, uvedl server zpravodajské televize CNBC. Festival Vizovické Trnkobraní opět začal koštem slivovic a dalších pálenek
Vizovice (Zlínsko) 18. srpna (ČTK) - Tradičním koštem slivovice a dalších pálenek začal dnes ve Vizovicích na Zlínsku dvoudenní festival Vizovické Trnkobraní. Přehlídka se koná již 54. rokem, navštěvují ji tisíce lidí. AFP: Vegetariánské restaurace v Paříži jako vyjádření životního přesvědčení
Paříž 5. srpna (ČTK) - Veganské gastronomické menu podávané v bytě nebo podnik se 100 místy k sezení, kde se servírují vegetariánské pokrmy. Šéfkuchařka Claire Valléeová a podnikatelka Julia Chicanová se v Paříži každá po svém snaží propagovat gastronomii šetrnější k životnímu prostředí, napsala agentura AFP. Ruská diplomatka ukrajinského původu na protest proti invazi rezignovala a peče
Montevideo 27. července (ČTK) - Čtyřicetiletá Jekatěrina Germanovičová, která má ukrajinské kořeny, pracovala jako ekonomická poradkyně na ruském velvyslanectví v uruguayském Montevideu. Loni se na protest proti invazi Ruska na Ukrajinu vzdala diplomatické práce a vydala se novou cestou: začala péct a vyhrála v celostátní kulinářské soutěži této latinskoamerické země, napsala agentura AFP. NYT: Tunisané milují tuňáka, ale ten je čím dál tím nedostupnější
Tunis 24. července (ČTK/The New York Times) - Možná patříte mezi více než 5000 odběratelů e-mailového zpravodaje "Otevírání plechovek" (Popping Tins), který se věnuje výhradně konzervovaným mořským plodům. AFP: Je artyčok zelenina, která se ve Francii ocitla v ohrožení?
Henvic (Francie) 16. července (ČTK/AFP) - Artyčok, symbol francouzské gastronomie, v této zemi upadá v nemilost. Je vnímán jako náročný na přípravu, mladá generace se mu vyhýbá a jeho prodej ve Francii stále klesá. Korunovace Karla III. se zúčastní zdravotníci a veteráni, na menu je slaný koláč
Londýn 17. dubna (ČTK) - Britský král Karel III. věnuje téměř 4000 míst na korunovaci zdravotníkům a veteránům. Oznámil to dnes Buckinghamský palác, podle kterého panovník a jeho manželka Camilla také vybrali recept na slaný koláč, který se bude podávat při korunovačních oslavách na začátku příštího měsíce.
Paříž 20. října (ČTK) - Produkce foie gras, tedy ztučnělých jater vodních ptáků, ve Francii by v letošním roce měla poprvé po pěti letech vzrůst, protože Francie spustila očkování kachen proti ptačí chřipce, která v posledních letech ničila chovy. Průzkum: Vyváženost stravy řeší 62 procent Čechů, v Evropě více než tři čtvrtiny
Praha 16. října (ČTK) - Vyváženost stravy podle průzkumu společnosti Edenred řeší 62 procent Čechů, v Evropě jsou to více než tři čtvrtiny. Většina lidí si myslí, že dokáže rozeznat zdravé jídlo od nezdravého, často se ale mýlí. CNBC: Prodej šampaňského roste, ale jeho chuť se může kvůli klimatu brzy změnit
Paříž 19. srpna (ČTK/CNBC) - Šampaňské je po staletí znakem oslav a luxusního života. Stoupající teploty v Evropě a stále proměnlivější počasí však vyvolávají obavy, že by se proslulá francouzská oblast Champagne mohla stát nevhodnou pro produkci tohoto šumivého vína, uvedl server zpravodajské televize CNBC. Festival Vizovické Trnkobraní opět začal koštem slivovic a dalších pálenek
Vizovice (Zlínsko) 18. srpna (ČTK) - Tradičním koštem slivovice a dalších pálenek začal dnes ve Vizovicích na Zlínsku dvoudenní festival Vizovické Trnkobraní. Přehlídka se koná již 54. rokem, navštěvují ji tisíce lidí. AFP: Vegetariánské restaurace v Paříži jako vyjádření životního přesvědčení
Paříž 5. srpna (ČTK) - Veganské gastronomické menu podávané v bytě nebo podnik se 100 místy k sezení, kde se servírují vegetariánské pokrmy. Šéfkuchařka Claire Valléeová a podnikatelka Julia Chicanová se v Paříži každá po svém snaží propagovat gastronomii šetrnější k životnímu prostředí, napsala agentura AFP. Ruská diplomatka ukrajinského původu na protest proti invazi rezignovala a peče
Montevideo 27. července (ČTK) - Čtyřicetiletá Jekatěrina Germanovičová, která má ukrajinské kořeny, pracovala jako ekonomická poradkyně na ruském velvyslanectví v uruguayském Montevideu. Loni se na protest proti invazi Ruska na Ukrajinu vzdala diplomatické práce a vydala se novou cestou: začala péct a vyhrála v celostátní kulinářské soutěži této latinskoamerické země, napsala agentura AFP. NYT: Tunisané milují tuňáka, ale ten je čím dál tím nedostupnější
Tunis 24. července (ČTK/The New York Times) - Možná patříte mezi více než 5000 odběratelů e-mailového zpravodaje "Otevírání plechovek" (Popping Tins), který se věnuje výhradně konzervovaným mořským plodům. AFP: Je artyčok zelenina, která se ve Francii ocitla v ohrožení?
Henvic (Francie) 16. července (ČTK/AFP) - Artyčok, symbol francouzské gastronomie, v této zemi upadá v nemilost. Je vnímán jako náročný na přípravu, mladá generace se mu vyhýbá a jeho prodej ve Francii stále klesá. Korunovace Karla III. se zúčastní zdravotníci a veteráni, na menu je slaný koláč
Londýn 17. dubna (ČTK) - Britský král Karel III. věnuje téměř 4000 míst na korunovaci zdravotníkům a veteránům. Oznámil to dnes Buckinghamský palác, podle kterého panovník a jeho manželka Camilla také vybrali recept na slaný koláč, který se bude podávat při korunovačních oslavách na začátku příštího měsíce.
JÁ ZLATOVNA .CZ