Heslo Gašpar
SLOVNÍK
NAJÍT
gastro
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "gastro". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo gastro je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 50 záznamů.
Globální oteplování podle vědců snižuje pálivost chilli papriček
Singapur 28. prosince (ČTK) - Extrémní počasí v hlavních oblastech, kde se pěstují chilli papričky, letos narušilo jejich odbyt, zvýšilo ceny a co je nejhorší - papričky ztrácejí pálivost a jsou jemnější. Podle vědců to není jednorázový jev, ale dlouhodobý trend, který ovlivňuje i další potraviny. Nepravidelné srážky zvyšují hořkost kávových směsí, zatímco kokosové ořechy mají méně výraznou chuť. Rostoucí teploty pak ovlivňují kvalitu a množství čínského zelí, které je hlavní ingrediencí oblíbeného korejského pokrmu kimči. Napsala to agentura Bloomberg. Chilli papričky jsou plody rostlin z rodu Capsicum a používají se jako koření v kuchyních po celém světě. Odhaduje se, že jich existuje na 4000 odrůd, včetně jalapeno, habanero či bird’s eye (paprička ptačí oko), které se liší barvou, velikostí a pálivostí. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) odhaduje hodnotu obchodu s chilli papričkami na devět miliard USD (asi 215 miliard Kč) ročně. Asie se na celosvětové nabídce podílí ze 70 procent. Pálivost chilli pochází ze skupiny speciálních alkaloidů v plodech, včetně kapsaicinu. Pálivost obvykle zvyšují teplejší a sušší podmínky. Ideální podmínky pro pěstování jsou ale stále obtížnější, protože klimatické změny zvyšují četnost extrémů počasí, jako jsou sucha a záplavy, a zesilují srážky. "Vzhledem k tomu, že plodina absorbuje spoustu této dodatečné vlhkosti, dostává se do dužiny plodů chilli papriček. Najednou se ostrost zředí," říká agroekolog Kraig Kraft, který zkoumá dopad globálního oteplování na tuto plodinu. Sucho a extrémní horko mohou také stresovat mladé rostliny a zabránit tomu, aby vůbec vykvetly. Letošní velké sucho v Mexiku způsobilo nedostatek červených zimních paprik jalapenos. Podobně v Číně, která je největším světovým producentem chilli, ovlivnilo úrodu léto plné tajfunů a záplav. Velkoobchodní ceny červených chilli papriček tam stouply na dvouleté maximum. Vědci vytvářejí nové odrůdy, které jsou odolnější vůči klimatickým změnám a chorobám, problém je ale v zachování stejných chutí. Komerční kuchyně se tak musejí přizpůsobovat změně chutí. Kuchaři uvádějí, že musejí používat více papriček než před lety, aby vykompenzovali nižší pálivost, někdy je zase potřeba změnit směs a zkombinovat různé druhy chilli. Kraft se domnívá, že šéfkuchaři budou nakonec nuceni hledat inovativní řešení a také alternativy, protože změna klimatu ovlivňuje chuť potravin. Ohrožuje to však hluboké kulturní spojení s tradiční kuchyní a takzvanou chutí místa. "Pokud se zaměříme na chilli papričky a jejich roli v kulinářských tradicích, chuť daného místa je často závislá na jediném koření," řekl Kraft. "Pokud se jeho dostupnost omezí, nelze ho jednoduše nahradit něčím jiným a očekávat stejný výsledek," dodal. irl sprEl Periódico: Cena mexických mravenců roste, stali se gurmánskou pochoutkou
Mexiko 27. prosince (ČTK) - V posledních letech výrazně vzrostla cena mexického mravence rodu Atta, který se stal gurmánskou pochoutkou. Podle některých labužníků chutná podobně jako čokoláda, jiní jeho chuť přirovnávají k arašídům a další k vepřovým škvarkům. Navíc je bohatý na esenciální aminokyseliny a peptidy, napsal španělský deník El Periódico s odvoláním na studii mexických vědců. "Poptávka po mravencích atta mexicana roste. Zatímco před několika lety se kilo prodávalo za sto pesos (asi 120 Kč), teď se cena pohybuje mezi 500 až 1000 pesos (600 až 1120 Kč)," řekl španělskému deníku šéfkuchař Mario Piňón Melgarejo, který se specializuje na entomofagii, tedy využívá hmyzu jako potraviny. Mexické mravence rodu Atta jedli už původní obyvatelé jihu Mexika a části střední Ameriky. Někteří jim trhali křídla a nohy a pak je opékali. "Mravenci atta mexicana mají vysoký obsah bílkovin, dají se přirovnat k hovězímu masu, navíc mají výhodu: obsahují vlákninu," uvedla Guiomar Melgarová-Lalanneová z Veracruzské univerzity, která se podílela na výzkumu těchto mravenců. "Jsou velmi bohatí na esenciální aminokyseliny," dodala. Obsahují také peptidy, což jsou sloučeniny, z nichž některé mají antibakteriální vlastnosti či fungují jako antioxidanty. nob nim
Na Staroměstském náměstí v Praze se dnes tradičně rozlévala rybí polévka
Praha 24. prosince (ČTK) - Místní, lidé bez domova i turisté si dnes na Staroměstském náměstí v Praze pochutnali na rybí polévce. Po 11:00 ji společně s dalšími členy vedení města rozléval primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Výroba vánočních perníčků začala před 3 měsíci, říká šéfka firmy JaJa z Pardubic
Pardubice 3. prosince (ČTK) - Vánočně zdobené perníčky začíná Jana Janurová a její zaměstnanci připravovat už tři měsíce před Vánocemi. Je to pro ně nejhektičtější období v roce. Po období pandemie nemoci covid-19 se oboru začíná postupně dařit lépe, i když se neobnovily objednávky do ciziny, řekla ČTK majitelka pardubické firmy JaJa. The Observer: Švédům kvůli virálnímu trendu docházejí sladkosti
Stockholm 20. listopadu (ČTK/The Observer) - Švédové milují sladkosti. Takže když letos americká odbornice na marketing na TikToku rozpoutala mánii po švédských bonbónech, cítili hrdost, že se důležitá část národní kultury dočkala světového uznání. Polští vědci vyvinuli chipsy z kaprů jako zdravější alternativu brambůrků
Varšava 17. listopadu (ČTK) - Jako zdravější alternativu bramborových chipsů vyvinuli vědci v Polsku lupínky z kaprů. Mají nižší obsah kalorií a tuků a jsou několikanásobně bohatší na bílkoviny a zdraví prospěšné omega-3 kyseliny, informovala na svých internetových stránkách Polská televize. BBC: Čínská policie zasáhla proti nočním cyklistům jezdícím si pro knedlíčky
Peking 12. listopadu (ČTK/BBC News) - Začalo to příspěvkem na sociálních sítích o výletu na kole za knedlíčky k snídani - a skončilo policejním zákrokem proti desítkám tisíc cyklistů, kteří zablokovali dopravu mezi dvěma městy v centrální části Číny, napsal zpravodajský server BBC News. Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni
Praha 3. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu letos Češi v restauracích utratí zhruba stejně jako loni, navýšení cen bude maximálně o jednotky procent. Vyplývá to z odpovědí restaurací a jejich asociace pro ČTK. Svatý Martin v Uherském Hradišti znovu požehná letošním mladým vínům
Uherské Hradiště 1. listopadu (ČTK) - Svatý Martin posedmnácté požehná na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti mladým vínům. Na bílém koni dorazí a láhev nového svatomartinského vína otevře v pondělí 11. CNN: Lidé prožívají pálivost jídel podle svých očekávání, roli mohou mít i geny
Washington 21. října (ČTK/CNN) - Moje rodina mi ráda říká "baby spice". Ne, mé dospělé děti mě nesrovnávají s žádnou zpěvačkou ze skupiny Spice Girls, která v 90. letech uchvátila fanoušky. Tu přezdívku jsem si vysloužila proto, že jsem strašný zbabělec co se pálivého jídla týče, napsala Sandee LaMotteová v článku na webu televize CNN. Průzkum: Překážkou pro zdravé stravování je pro Čechy cena a složení jídel
Praha 16. října (ČTK) - Češi dávají přednost ceně před vyváženou stravou, překážkou ke konzumaci nutričně hodnotnějšího jídla je také nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa, a naopak nedostatečná konzumace zeleniny. Známou vídeňskou klobásu ze stánků budou nově dovážet kurýři až domů
Vídeň 11. října (ČTK) - Známý stánek Bitzinger s typickými rakouskými klobásami v centru Vídně nově nabídne svým zákazníkům donášku až domů. Informuje o tom rakouský deník Der Standard. Majitel známého stánku Josef Bitzinger je nazýván "klobásovým baronem". V Česku si každý peče doma, tady to tak není, říká český cukrář v Belgii
Brusel 24. září (zpravodajka ČTK Tereza Šupová) - Letos v září uplynulo 20 let od chvíle, kdy tehdy dvacetiletý český cukrář Stanislav Piják dorazil poprvé do Bruselu, aby nastoupil na stáž u slavného výrobce čokolády Pierra Marcoliniho. BBC: Mohou recepty vytvořené AI restauracím pomoci navařit nebo jim zavařit?
Dubaj 7. září (ČTK/BBC News) - Může umělá inteligence (AI) pomoci majitelům restaurací vymyslet nové jídelníčky, které nalákají hosty, anebo je jen receptem na katastrofu? "Požádali jsme ChatGPT, aby vytvořil recept na nejlepší pizzu pro Dubaj," řekl BBC News Spartak Arutyunyan, který zodpovídá za tvorbu menu pro městskou pobočku řetězce restaurací a rozvozů Dodo Pizza. Vědecká knihovna v Olomouci představí na výstavě vzácné kuchařské tisky
Olomouc 27. srpna (ČTK) - Kuchařkám vydávaným napříč pěti staletími bude věnována výstava, kterou otevře Vědecká knihovna v Olomouci (VKOL). Na expozici s názvem O umění kuchařském představí nejzajímavější a nejvzácnější kulinářské publikace ze svého fondu, které byly vydány od 16. Dřevěnice ve Valašských Kloboukách nabídnou valašská řemesla a lidovou muziku
Valašské Klobouky (Zlínsko) 15. srpna (ČTK) - Dřevěnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku se po roce znovu otevřou návštěvníkům. Lidé v objektech z 19. století i v dalších památkách ve městě uvidí ukázky valašských řemesel, potěšit se budou moci také lidovou muzikou. Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a medovina jsou žádaným zbožím slavnosti
Domažlice 11. srpna (ČTK) - Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a produkty z medu jsou vyhlášeným zbožím, jež nabízí třídenní národopisný festival Chodské slavnosti, který dnes končí. Ve stáncích i obchodech v Domažlicích je nakupují hlavně lidé ze vzdálenějších částí republiky a cizinci, zejména z Bavorska. Kopřivnická firma letos vyrobí 75.000 remosek, jejich princip je 60 let stejný
Kopřivnice (Novojičínsko) 21. července (ČTK) - Mění se technika její výroby či povrchové úpravy, ale princip fungování pečicích mís Remoska je už déle než 60 let stejný. Stejnojmenná společnost jich letos v novém závodě v Kopřivnici na Novojičínsku vyrobí okolo 75.000, což je dvaapůlkrát tolik, kolik vyráběl před deseti lety závod ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zámecký park v Buchlovicích po roce znovu prostoupí aroma česneku
Buchlovice (Uherskohradišťsko) 18. července (ČTK) - Zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku a jeho okolí po roce znovu prostoupí aroma česneku. V sobotu 27. července se tam pojednadvacáté uskuteční slavnosti věnované této zelenině. Mnichov má první nealkoholickou pivní zahrádku, slibuje kulturu bez kocoviny
Berlín 18. července (zpravodaj ČTK) - Mnichov, německé hlavní město piva, má ode dneška první nealkoholickou pivní zahrádku s příznačným názvem Die Null (Nula). V bavorské metropoli, která se díky Oktoberfestu na přelomu září a října každoročně stává pivním středobodem světa, je to první takové zařízení.
Praha 24. prosince (ČTK) - Místní, lidé bez domova i turisté si dnes na Staroměstském náměstí v Praze pochutnali na rybí polévce. Po 11:00 ji společně s dalšími členy vedení města rozléval primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Výroba vánočních perníčků začala před 3 měsíci, říká šéfka firmy JaJa z Pardubic
Pardubice 3. prosince (ČTK) - Vánočně zdobené perníčky začíná Jana Janurová a její zaměstnanci připravovat už tři měsíce před Vánocemi. Je to pro ně nejhektičtější období v roce. Po období pandemie nemoci covid-19 se oboru začíná postupně dařit lépe, i když se neobnovily objednávky do ciziny, řekla ČTK majitelka pardubické firmy JaJa. The Observer: Švédům kvůli virálnímu trendu docházejí sladkosti
Stockholm 20. listopadu (ČTK/The Observer) - Švédové milují sladkosti. Takže když letos americká odbornice na marketing na TikToku rozpoutala mánii po švédských bonbónech, cítili hrdost, že se důležitá část národní kultury dočkala světového uznání. Polští vědci vyvinuli chipsy z kaprů jako zdravější alternativu brambůrků
Varšava 17. listopadu (ČTK) - Jako zdravější alternativu bramborových chipsů vyvinuli vědci v Polsku lupínky z kaprů. Mají nižší obsah kalorií a tuků a jsou několikanásobně bohatší na bílkoviny a zdraví prospěšné omega-3 kyseliny, informovala na svých internetových stránkách Polská televize. BBC: Čínská policie zasáhla proti nočním cyklistům jezdícím si pro knedlíčky
Peking 12. listopadu (ČTK/BBC News) - Začalo to příspěvkem na sociálních sítích o výletu na kole za knedlíčky k snídani - a skončilo policejním zákrokem proti desítkám tisíc cyklistů, kteří zablokovali dopravu mezi dvěma městy v centrální části Číny, napsal zpravodajský server BBC News. Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni
Praha 3. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu letos Češi v restauracích utratí zhruba stejně jako loni, navýšení cen bude maximálně o jednotky procent. Vyplývá to z odpovědí restaurací a jejich asociace pro ČTK. Svatý Martin v Uherském Hradišti znovu požehná letošním mladým vínům
Uherské Hradiště 1. listopadu (ČTK) - Svatý Martin posedmnácté požehná na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti mladým vínům. Na bílém koni dorazí a láhev nového svatomartinského vína otevře v pondělí 11. CNN: Lidé prožívají pálivost jídel podle svých očekávání, roli mohou mít i geny
Washington 21. října (ČTK/CNN) - Moje rodina mi ráda říká "baby spice". Ne, mé dospělé děti mě nesrovnávají s žádnou zpěvačkou ze skupiny Spice Girls, která v 90. letech uchvátila fanoušky. Tu přezdívku jsem si vysloužila proto, že jsem strašný zbabělec co se pálivého jídla týče, napsala Sandee LaMotteová v článku na webu televize CNN. Průzkum: Překážkou pro zdravé stravování je pro Čechy cena a složení jídel
Praha 16. října (ČTK) - Češi dávají přednost ceně před vyváženou stravou, překážkou ke konzumaci nutričně hodnotnějšího jídla je také nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa, a naopak nedostatečná konzumace zeleniny. Známou vídeňskou klobásu ze stánků budou nově dovážet kurýři až domů
Vídeň 11. října (ČTK) - Známý stánek Bitzinger s typickými rakouskými klobásami v centru Vídně nově nabídne svým zákazníkům donášku až domů. Informuje o tom rakouský deník Der Standard. Majitel známého stánku Josef Bitzinger je nazýván "klobásovým baronem". V Česku si každý peče doma, tady to tak není, říká český cukrář v Belgii
Brusel 24. září (zpravodajka ČTK Tereza Šupová) - Letos v září uplynulo 20 let od chvíle, kdy tehdy dvacetiletý český cukrář Stanislav Piják dorazil poprvé do Bruselu, aby nastoupil na stáž u slavného výrobce čokolády Pierra Marcoliniho. BBC: Mohou recepty vytvořené AI restauracím pomoci navařit nebo jim zavařit?
Dubaj 7. září (ČTK/BBC News) - Může umělá inteligence (AI) pomoci majitelům restaurací vymyslet nové jídelníčky, které nalákají hosty, anebo je jen receptem na katastrofu? "Požádali jsme ChatGPT, aby vytvořil recept na nejlepší pizzu pro Dubaj," řekl BBC News Spartak Arutyunyan, který zodpovídá za tvorbu menu pro městskou pobočku řetězce restaurací a rozvozů Dodo Pizza. Vědecká knihovna v Olomouci představí na výstavě vzácné kuchařské tisky
Olomouc 27. srpna (ČTK) - Kuchařkám vydávaným napříč pěti staletími bude věnována výstava, kterou otevře Vědecká knihovna v Olomouci (VKOL). Na expozici s názvem O umění kuchařském představí nejzajímavější a nejvzácnější kulinářské publikace ze svého fondu, které byly vydány od 16. Dřevěnice ve Valašských Kloboukách nabídnou valašská řemesla a lidovou muziku
Valašské Klobouky (Zlínsko) 15. srpna (ČTK) - Dřevěnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku se po roce znovu otevřou návštěvníkům. Lidé v objektech z 19. století i v dalších památkách ve městě uvidí ukázky valašských řemesel, potěšit se budou moci také lidovou muzikou. Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a medovina jsou žádaným zbožím slavnosti
Domažlice 11. srpna (ČTK) - Chodské kroje, keramika, koláče, pivo a produkty z medu jsou vyhlášeným zbožím, jež nabízí třídenní národopisný festival Chodské slavnosti, který dnes končí. Ve stáncích i obchodech v Domažlicích je nakupují hlavně lidé ze vzdálenějších částí republiky a cizinci, zejména z Bavorska. Kopřivnická firma letos vyrobí 75.000 remosek, jejich princip je 60 let stejný
Kopřivnice (Novojičínsko) 21. července (ČTK) - Mění se technika její výroby či povrchové úpravy, ale princip fungování pečicích mís Remoska je už déle než 60 let stejný. Stejnojmenná společnost jich letos v novém závodě v Kopřivnici na Novojičínsku vyrobí okolo 75.000, což je dvaapůlkrát tolik, kolik vyráběl před deseti lety závod ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zámecký park v Buchlovicích po roce znovu prostoupí aroma česneku
Buchlovice (Uherskohradišťsko) 18. července (ČTK) - Zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku a jeho okolí po roce znovu prostoupí aroma česneku. V sobotu 27. července se tam pojednadvacáté uskuteční slavnosti věnované této zelenině. Mnichov má první nealkoholickou pivní zahrádku, slibuje kulturu bez kocoviny
Berlín 18. července (zpravodaj ČTK) - Mnichov, německé hlavní město piva, má ode dneška první nealkoholickou pivní zahrádku s příznačným názvem Die Null (Nula). V bavorské metropoli, která se díky Oktoberfestu na přelomu září a října každoročně stává pivním středobodem světa, je to první takové zařízení.
Anketa: V ČR roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutě
Praha 10. července (ČTK) - Ve výběru zmrzliny jsou podle prodejců Češi spíše konzervativní, vedou tradiční příchutě jako vanilková, čokoládová nebo ovocná, roste ale zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci. V letních měsících se zvyšují některým řetězcům prodeje zmrzliny až pětinásobně. Po tradičních příchutích nejčastěji lidé sahají i podle řetězce Lidl, vedle vanilkové a čokoládové zmrzliny prodávají ve velkém slaný karamel, řekla ČTK mluvčí Eliška Froschová Stehlíková. Zákazníci podle ní mají zájem také o udržitelné nebo odlehčené varianty, nabízejí proto například veganské zmrzliny či zmrzliny se zvýšeným obsahem proteinu. Hypermarket Globus, který nabízí mimo jiné točené zmrzliny, tvrdí, že zatímco dříve lidé vyhledávali spíše mléčné zmrzliny, aktuálně je větší zájem o sorbety. 'Ve prospěch sorbetů hrají nejen vysoké venkovní teploty, ale také to, že mnoho lidí se mléčné vyhýbá kvůli laktóze ze zdravotních nebo z jiných stravovacích důvodů,“ uvedl za Globus Pavel Meduna. Loni během letních měsíců prodali zhruba 703.000 porcí točené zmrzliny a 92.000 kusů zmrzliny ve vaničkách. Nové trendy vyplývají také z průzkumu společnosti Ipsos Instant Research pro on-line supermarket Rohlik.cz, který má ČTK k dispozici. Podle průzkumu, kterého se v červnu letošního roku zúčastnilo 800 respondentů, je pro tři čtvrtiny Čechů při výběru zmrzliny nejdůležitější kvalita a čerstvost použitých potravin. Téměř polovina lidí upřednostňuje zmrzliny, které neobsahují umělé přísady. Pokud mají zákazníci jistotu, že výrobce použil přírodní ingredience, sezonní a lokální suroviny, jsou podle průzkumu ochotni za zmrzlinu připlatit. Respondenti mimo jiné uváděli, že je ovlivňuje i ekologičnost zpracování přísad a udržitelnost výroby. 'Přestože výrobci jsou schopni nabídnout širokou nabídku často velmi exotických příchutí, jako je krupicová kaše, štrúdl nebo pražený kokos, stále jsou nejoblíbenější příchutě ty základní, jako je jahoda, pistácie, čokoláda,' řekla mluvčí Rohlíku Denisa Morgensteinová. Výsledky průzkumu potvrdily také informace od oslovených řetězců. 'Zákazníci kvalitu bezpečně poznají. Neocení a nevrátí se pro zmrzlinu, která není poctivá,' uvedl Meduna. Řetězce se také shodují, že lidé většinou kupují buď nanuky na špejli, které si dají ihned po nákupu, nebo velká balení. 'Zákazník si tak ve spojení s rodinným balením zmrzliny může udělat vlastní kopečkovou zmrzlinu i doma,' uvedli zástupci Kauflandu. Řetězec Tesco v těchto kategoriích pozoruje až pětinásobné prodeje oproti období mimo letní sezonu. Tomáš Kubík za řetězec Penny ČTK sdělil, že v horkých letních dnech narůstají prodeje o desítky až stovky procent. Nejoblíbenější jsou podle něj takzvané ruské zmrzliny. Albertu rostou tržby v létě zhruba pětinásobně, i tady nejvíce prodávají čokoládovou, vanilkovou a jahodovou zmrzlinu, někteří zákazníci ale vybírají i netradiční příchutě, například cookies nebo exotické ovoce. Mluvčí on-line supermarketu Košík František Brož uvedl, že teplé počasí zvyšuje poptávku až trojnásobně, zmrzlina se podle něj vyskytuje zhruba v každém desátém nákupu. 'Lidé si jsou ochotni za kvalitní zmrzlinu připlatit a často kupují na léto poměrně velké zásoby, které pak mají v mrazáku,' doplnil Brož. trp rot
Mexické město si připomíná 100 let salátu Caesar, kuře či ančovičky v něm nebyly
Mexiko 4. července (ČTK) - Mexické město Tijuana si v těchto dnech připomíná 100 let od vynálezu jednoho z nejznámějších pokrmů na světě - salátu Caesar. Podle vícero zdrojů tento salát poprvé nabídla restaurace italského imigranta Cesara Cardiniho, který se chystal na nápor hostů k oslavě amerického dni nezávislosti, píše agentura AP. V Japonsku se začala prodávat lžička, díky níž jídlo chutná slaněji
Tokio 3. června (ČTK) - V Japonsku se začala prodávat lžíce na baterky, díky níž jídlo chutná slaněji, informoval zpravodajský web Sky News. Lžíce vyrobená z plastu a kovu má podle vynálezců přispět ke zdravější životosprávě, jelikož milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla. Švédští milovníci české pivní kultury provozují v Malmö dvě hospody zvané Pivo
Malmö (Švédsko) 2. června (zvláštní zpravodajka ČTK Lucie Mikolášková) - Hned dvě hospody s českým názvem Pivo lze navštívit ve městě Malmö na jihu Švédska. Založili je švédští nadšenci, kteří byli nespočetněkrát v Česku a kterým učarovala česká pivní kultura. Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla
Praha 23. května (ČTK) - Umělá inteligence by mohla ovlivnit vaření v restauracích. Jejich provozovatelé a kuchaři ji mohou využít při vymýšlení nových receptů, úpravě jídelníčku podle výživových hodnot, vytváření stejných porcí nebo zajišťování práce tam, kde chybí zaměstnanci. BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné
Dillí 22. května (ČTK/BBC News) - Rozmanitost chutí je ohromující. Indické koření vylepšuje nakládanou zeleninu i maso a dochucuje ostrá pouliční jídla. Pikantní koření dodává říz místním ovocným nápojům i štiplavý nádech ovocným a zeleninovým salátům. Francie představila poštovní známku s obrázkem a vůní bagety
Paříž 19. května (ČTK) - Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory. Vzdává tak hold symbolu francouzské gastronomie, který je od roku 2022 na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Ve Francii upekli rekordně dlouhou bagetu, měřila 140,5 metru
Paříž 6. května (ČTK) - Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji
Praha 20. dubna (ČTK) - Ukázky bojových umění, čajové obřady nebo turnaj v seku samurajským mečem nabídne dnes festival japonské kultury Hanami v Praze. Zahájí ho průvod samurajů ve zbroji, kteří v poledne vyrazí z Pivovaru Strahov do Clam-Gallasova paláce na Starém Městě, kde se od 13:00 do 19:00 bude konat další kulturní program. Gastrofestival v Uherském Brodě nabídne pštrosí maso nebo hmyzí speciality
Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 12. dubna (ČTK) - Pštrosí maso nebo hmyzí speciality budou moci lidé ochutnat při Gastro Brod Festivalu. Jeho sedmý ročník se uskuteční v sobotu 20. dubna na louce za Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty
Washington 25. března (ČTK/The Washington Post) - Jsou šupinaté, mají rozeklaný jazyk a mohou měřit až šest metrů. Krajty ovšem mohou být také jedním z nejekologičtějších tvorů, jaké lze na planetě chovat na maso, napsal zpravodajský server The Washington Post. Prodej currywurstu automobilky Volkswagen byl loni rekordní
Wolfsburg (Německo) 9. března (ČTK) - Již několik let patří mezi neprodávanější produkty značky Volkswagen její currywurst, tedy klobása s kořením karí. Poptávku po oblíbeném pokrmu neoslabil ani dočasný zákaz prodeje v kantýně v centrále VW. Loni se Česko na festivalu eat! Berlin představilo s pivem, nyní přivezlo víno
Berlín 2. března (zpravodaj ČTK) - Loni v listopadu se Česká republika představila na kulinářském festivalu eat! Berlin s pivem, nyní do německého hlavního města přivezla jihomoravská vína. Gastronomický výlet doplnila netradičně podaná kuchyně pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Levého nejen z jižní Moravy, ale také z tradice rakousko-uherské monarchie. Itálie chce regulovat internetová hodnocení restaurací či hotelů
Řím 31. ledna (ČTK) - Italská vláda premiérky Giorgii Meloniové chce regulovat internetová hodnocení hotelů, restaurací a dalších podniků. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministryni cestovního ruchu Danielu Santancheovou. CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Londýn 3. ledna (ČTK/CNBC) - Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou. V nejstarší kavárně v belgických Bruggách se dodržují tradice staré stovky let
Bruggy (Belgie) 29. prosince (zpravodajka ČTK) - V tiché uličce nedaleko centra belgického města Bruggy by chodec Café Vlissinghe možná i přehlédl. Kdo ale vchod do malé kavárny v ulici Blekersstraat objeví, ocitne se na cestě zpátky do minulosti. Italský svaz Coldiretti sestavil seznam hrůzných přísad na pizzu
Neapol (Itálie) 24. prosince (ČTK) - Itálie je na své národní jídlo, pizzu, obzvláště hrdá. Italové trvají na tom, že mají nejlepší kuchyni na světě a svou kulinářskou tradici jsou připraveni bránit. Pizzu s ananasem, která je oblíbena zejména ve Spojených státech, považují za skutečnou svatokrádež. Čínský šéfkuchař urazil videem, v němž učil přípravu smažené rýže s vejcem
Peking 1. prosince (ČTK) - Čínského šéfkuchaře Wang Kanga obvinili diváci, že se vysmíval památce syna komunistického vůdce Mao Ce-tunga, když v době výročí jeho smrti zveřejnil výukové video s návodem na přípravu smažené rýže se vejcem. AP: Američané přišli na chuť rybičkám v konzervě, objevili i něco víc než tuňáka
Los Angeles 25. listopadu (ČTK/AP) - Sardinky naložené v citronové šťávě, makrela v kari omáčce, grilované olihně v inkoustu. Tyto pochoutky, které jsou už dlouho oblíbené v Evropě, se nyní dostávají i na menu gastronomických podniků ve Spojených státech. Průzkum: Polovina Čechů jí na svatého Martina husu, sama ji ale peče jen pětina
Praha 11. listopadu (ČTK) - Husu si dá na svatého Martina více než polovina Čechů, sama ji ale peče jen pětina lidí. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury SCC. Lidé většinou chodí na svatomartinskou husu do restaurace nebo k příbuzným.
Mexiko 4. července (ČTK) - Mexické město Tijuana si v těchto dnech připomíná 100 let od vynálezu jednoho z nejznámějších pokrmů na světě - salátu Caesar. Podle vícero zdrojů tento salát poprvé nabídla restaurace italského imigranta Cesara Cardiniho, který se chystal na nápor hostů k oslavě amerického dni nezávislosti, píše agentura AP. V Japonsku se začala prodávat lžička, díky níž jídlo chutná slaněji
Tokio 3. června (ČTK) - V Japonsku se začala prodávat lžíce na baterky, díky níž jídlo chutná slaněji, informoval zpravodajský web Sky News. Lžíce vyrobená z plastu a kovu má podle vynálezců přispět ke zdravější životosprávě, jelikož milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla. Švédští milovníci české pivní kultury provozují v Malmö dvě hospody zvané Pivo
Malmö (Švédsko) 2. června (zvláštní zpravodajka ČTK Lucie Mikolášková) - Hned dvě hospody s českým názvem Pivo lze navštívit ve městě Malmö na jihu Švédska. Založili je švédští nadšenci, kteří byli nespočetněkrát v Česku a kterým učarovala česká pivní kultura. Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla
Praha 23. května (ČTK) - Umělá inteligence by mohla ovlivnit vaření v restauracích. Jejich provozovatelé a kuchaři ji mohou využít při vymýšlení nových receptů, úpravě jídelníčku podle výživových hodnot, vytváření stejných porcí nebo zajišťování práce tam, kde chybí zaměstnanci. BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné
Dillí 22. května (ČTK/BBC News) - Rozmanitost chutí je ohromující. Indické koření vylepšuje nakládanou zeleninu i maso a dochucuje ostrá pouliční jídla. Pikantní koření dodává říz místním ovocným nápojům i štiplavý nádech ovocným a zeleninovým salátům. Francie představila poštovní známku s obrázkem a vůní bagety
Paříž 19. května (ČTK) - Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory. Vzdává tak hold symbolu francouzské gastronomie, který je od roku 2022 na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Ve Francii upekli rekordně dlouhou bagetu, měřila 140,5 metru
Paříž 6. května (ČTK) - Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji
Praha 20. dubna (ČTK) - Ukázky bojových umění, čajové obřady nebo turnaj v seku samurajským mečem nabídne dnes festival japonské kultury Hanami v Praze. Zahájí ho průvod samurajů ve zbroji, kteří v poledne vyrazí z Pivovaru Strahov do Clam-Gallasova paláce na Starém Městě, kde se od 13:00 do 19:00 bude konat další kulturní program. Gastrofestival v Uherském Brodě nabídne pštrosí maso nebo hmyzí speciality
Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 12. dubna (ČTK) - Pštrosí maso nebo hmyzí speciality budou moci lidé ochutnat při Gastro Brod Festivalu. Jeho sedmý ročník se uskuteční v sobotu 20. dubna na louce za Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty
Washington 25. března (ČTK/The Washington Post) - Jsou šupinaté, mají rozeklaný jazyk a mohou měřit až šest metrů. Krajty ovšem mohou být také jedním z nejekologičtějších tvorů, jaké lze na planetě chovat na maso, napsal zpravodajský server The Washington Post. Prodej currywurstu automobilky Volkswagen byl loni rekordní
Wolfsburg (Německo) 9. března (ČTK) - Již několik let patří mezi neprodávanější produkty značky Volkswagen její currywurst, tedy klobása s kořením karí. Poptávku po oblíbeném pokrmu neoslabil ani dočasný zákaz prodeje v kantýně v centrále VW. Loni se Česko na festivalu eat! Berlin představilo s pivem, nyní přivezlo víno
Berlín 2. března (zpravodaj ČTK) - Loni v listopadu se Česká republika představila na kulinářském festivalu eat! Berlin s pivem, nyní do německého hlavního města přivezla jihomoravská vína. Gastronomický výlet doplnila netradičně podaná kuchyně pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Levého nejen z jižní Moravy, ale také z tradice rakousko-uherské monarchie. Itálie chce regulovat internetová hodnocení restaurací či hotelů
Řím 31. ledna (ČTK) - Italská vláda premiérky Giorgii Meloniové chce regulovat internetová hodnocení hotelů, restaurací a dalších podniků. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministryni cestovního ruchu Danielu Santancheovou. CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Londýn 3. ledna (ČTK/CNBC) - Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou. V nejstarší kavárně v belgických Bruggách se dodržují tradice staré stovky let
Bruggy (Belgie) 29. prosince (zpravodajka ČTK) - V tiché uličce nedaleko centra belgického města Bruggy by chodec Café Vlissinghe možná i přehlédl. Kdo ale vchod do malé kavárny v ulici Blekersstraat objeví, ocitne se na cestě zpátky do minulosti. Italský svaz Coldiretti sestavil seznam hrůzných přísad na pizzu
Neapol (Itálie) 24. prosince (ČTK) - Itálie je na své národní jídlo, pizzu, obzvláště hrdá. Italové trvají na tom, že mají nejlepší kuchyni na světě a svou kulinářskou tradici jsou připraveni bránit. Pizzu s ananasem, která je oblíbena zejména ve Spojených státech, považují za skutečnou svatokrádež. Čínský šéfkuchař urazil videem, v němž učil přípravu smažené rýže s vejcem
Peking 1. prosince (ČTK) - Čínského šéfkuchaře Wang Kanga obvinili diváci, že se vysmíval památce syna komunistického vůdce Mao Ce-tunga, když v době výročí jeho smrti zveřejnil výukové video s návodem na přípravu smažené rýže se vejcem. AP: Američané přišli na chuť rybičkám v konzervě, objevili i něco víc než tuňáka
Los Angeles 25. listopadu (ČTK/AP) - Sardinky naložené v citronové šťávě, makrela v kari omáčce, grilované olihně v inkoustu. Tyto pochoutky, které jsou už dlouho oblíbené v Evropě, se nyní dostávají i na menu gastronomických podniků ve Spojených státech. Průzkum: Polovina Čechů jí na svatého Martina husu, sama ji ale peče jen pětina
Praha 11. listopadu (ČTK) - Husu si dá na svatého Martina více než polovina Čechů, sama ji ale peče jen pětina lidí. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury SCC. Lidé většinou chodí na svatomartinskou husu do restaurace nebo k příbuzným.
Svatého Martina si lidé připomenou mladými víny, husou nebo průvody
Praha 11. listopadu (ČTK) - Lidé na mnoha místech země dnes oslaví svátek svatého Martina. Konají se svatomartinské hody, průvody a slavnosti, často spojené s otvíráním a ochutnáváním prvních lahví vína pocházejícího z poslední úrody. Tradiční součástí oslav je pečená husa s knedlíkem a zelím - někteří si ji připravují doma, jiní využijí nabídku restaurací na svatomartinské menu. Pranostika spojená se svatým Martinem, podle níž by měl 11. listopadu přijet na bílém koni, se podle všeho letos nevyplní - i když se ochladí, sněhové přeháňky se objeví zřejmě jen na horách. V brněnské katedrále na Petrově se dopoledne bude žehnat svatomartinským vínům, následuje průvod na náměstí Svobody, kde se po 11:00 slavnostně otevře první láhev. Na český trh letos míří 2,78 milionu lahví svatomartinských vín. Je to nejvíce od roku 2005, odkdy Vinařský fond tuto ochrannou známku propůjčuje vinařům. Svatomartinský průvod dnes dopoledne projde přes pražský Karlův most, Martina na bílém koni s družinou přivítají i Hustopeče, večer se koná průvod, k němuž se připojí obří loutky, divadelníci a muzikanti, také v Jihlavě. Na celý týden je připravený program v Mikulově. Národní zemědělské muzeum v Praze zve na 15. ročník akce Letenská husa. Návštěvníky čekají svatomartinská husa i vína, cimbálová muzika, výroba mašlovaček z husího peří, moštování či starokladrubští koně ve službách pražských strážníků. Svatomartinské akce se konají i na dalších místech republiky. Svatý Martin se narodil zřejmě roku 316 jako syn pohanského římského důstojníka v římské provincii Horní Panonie v dnešním Maďarsku. Ve svých 15 letech začal proti své vůli sloužit v císařské armádě. Legenda říká, že jedné chladné noci uviděl promrzlého žebráka. Martin neváhal a svým mečem rozetnul svůj plášť na dvě poloviny, z nichž jednu podal žebrákovi. Následující noci se mu zjevil Kristus, oděný právě do poloviny jeho pláště. Po tomto zážitku se Martin nechal pokřtít, opustil armádu a začal sloužit bohu. Roku 372 přijal svatý Martin biskupský stolec v Tours. I po jmenování biskupem žil nadále jako mnich ve své chatrči poblíž řeky Loiry. Svatý Martin je patronem vojáků, koní, jezdců a vinařů. Je také patronem hus, což údajně vzniklo díky legendě, že když se zdráhal přijmout biskupský úřad v Tours, schoval se do husince, hejno hus ho ale svým kejháním prozradilo, a proto musel poctu přijmout. Podle jiné legendy husy rušily svatého Martina při kázání, a proto si nyní odpykávají trest na pekáči. V minulosti byl 11. listopad důležitým mezníkem hospodářského roku - tento den končívala čeledi služba, čeledíni a děvečky dostávali mzdu a hledali nové hospodáře. V tento den se také uzavíraly obecní smlouvy, konaly se dobytčí a výroční trhy, posvícení a hody. Blížil se adventní půst, svatomartinské husy tak často byly posledními tučnými masitými jídly, která si lidé tehdy před Vánocemi dopřávali. abz ptd
Farma v Rohozné vykrmila okolo 1500 svatomartinských hus, už jsou prodané
Rohozná (Jihlavsko) 4. listopadu (ČTK) - Svatomartinské husy z Rohozné na Jihlavsku už jsou asi měsíc vyprodané, přestože jich je o polovinu víc než loni. Tamní farma jich letos vykrmila okolo 1500. Zamluvily si je restaurace a obchody, přijíždějí pro ně drobní zákazníci. Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Praha 4. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. Jediný šlechtitelský chov hus v ČR drží loňské ceny hus pro svatomartinská menu
Nové Hrady (Českobudějovicko) 4. listopadu (ČTK) - Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově prodává letos husy pro svatomartinská menu za stejné ceny jako loni. Kilogram v živé váze prodává Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun. Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku doprovází nabídka rybích specialit
Lázně Bohdaneč (Pardubicko) 25. října (ČTK) - Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku opět nabídne návštěvníkům řadu rybích specialit. Letos ochutnají uzeného a grilovaného kapra, pstruha na grilu či rybí polévku a nově budou k dostání rybí klobásy, kapří paštika a pikantní směs na topinky. Produkce foie gras ve Francii by letos poprvé po pěti letech měla vzrůst
Paříž 20. října (ČTK) - Produkce foie gras, tedy ztučnělých jater vodních ptáků, ve Francii by v letošním roce měla poprvé po pěti letech vzrůst, protože Francie spustila očkování kachen proti ptačí chřipce, která v posledních letech ničila chovy. Průzkum: Vyváženost stravy řeší 62 procent Čechů, v Evropě více než tři čtvrtiny
Praha 16. října (ČTK) - Vyváženost stravy podle průzkumu společnosti Edenred řeší 62 procent Čechů, v Evropě jsou to více než tři čtvrtiny. Většina lidí si myslí, že dokáže rozeznat zdravé jídlo od nezdravého, často se ale mýlí. CNBC: Prodej šampaňského roste, ale jeho chuť se může kvůli klimatu brzy změnit
Paříž 19. srpna (ČTK/CNBC) - Šampaňské je po staletí znakem oslav a luxusního života. Stoupající teploty v Evropě a stále proměnlivější počasí však vyvolávají obavy, že by se proslulá francouzská oblast Champagne mohla stát nevhodnou pro produkci tohoto šumivého vína, uvedl server zpravodajské televize CNBC. Festival Vizovické Trnkobraní opět začal koštem slivovic a dalších pálenek
Vizovice (Zlínsko) 18. srpna (ČTK) - Tradičním koštem slivovice a dalších pálenek začal dnes ve Vizovicích na Zlínsku dvoudenní festival Vizovické Trnkobraní. Přehlídka se koná již 54. rokem, navštěvují ji tisíce lidí. AFP: Vegetariánské restaurace v Paříži jako vyjádření životního přesvědčení
Paříž 5. srpna (ČTK) - Veganské gastronomické menu podávané v bytě nebo podnik se 100 místy k sezení, kde se servírují vegetariánské pokrmy. Šéfkuchařka Claire Valléeová a podnikatelka Julia Chicanová se v Paříži každá po svém snaží propagovat gastronomii šetrnější k životnímu prostředí, napsala agentura AFP.
Rohozná (Jihlavsko) 4. listopadu (ČTK) - Svatomartinské husy z Rohozné na Jihlavsku už jsou asi měsíc vyprodané, přestože jich je o polovinu víc než loni. Tamní farma jich letos vykrmila okolo 1500. Zamluvily si je restaurace a obchody, přijíždějí pro ně drobní zákazníci. Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Praha 4. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. Jediný šlechtitelský chov hus v ČR drží loňské ceny hus pro svatomartinská menu
Nové Hrady (Českobudějovicko) 4. listopadu (ČTK) - Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově prodává letos husy pro svatomartinská menu za stejné ceny jako loni. Kilogram v živé váze prodává Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun. Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku doprovází nabídka rybích specialit
Lázně Bohdaneč (Pardubicko) 25. října (ČTK) - Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku opět nabídne návštěvníkům řadu rybích specialit. Letos ochutnají uzeného a grilovaného kapra, pstruha na grilu či rybí polévku a nově budou k dostání rybí klobásy, kapří paštika a pikantní směs na topinky. Produkce foie gras ve Francii by letos poprvé po pěti letech měla vzrůst
Paříž 20. října (ČTK) - Produkce foie gras, tedy ztučnělých jater vodních ptáků, ve Francii by v letošním roce měla poprvé po pěti letech vzrůst, protože Francie spustila očkování kachen proti ptačí chřipce, která v posledních letech ničila chovy. Průzkum: Vyváženost stravy řeší 62 procent Čechů, v Evropě více než tři čtvrtiny
Praha 16. října (ČTK) - Vyváženost stravy podle průzkumu společnosti Edenred řeší 62 procent Čechů, v Evropě jsou to více než tři čtvrtiny. Většina lidí si myslí, že dokáže rozeznat zdravé jídlo od nezdravého, často se ale mýlí. CNBC: Prodej šampaňského roste, ale jeho chuť se může kvůli klimatu brzy změnit
Paříž 19. srpna (ČTK/CNBC) - Šampaňské je po staletí znakem oslav a luxusního života. Stoupající teploty v Evropě a stále proměnlivější počasí však vyvolávají obavy, že by se proslulá francouzská oblast Champagne mohla stát nevhodnou pro produkci tohoto šumivého vína, uvedl server zpravodajské televize CNBC. Festival Vizovické Trnkobraní opět začal koštem slivovic a dalších pálenek
Vizovice (Zlínsko) 18. srpna (ČTK) - Tradičním koštem slivovice a dalších pálenek začal dnes ve Vizovicích na Zlínsku dvoudenní festival Vizovické Trnkobraní. Přehlídka se koná již 54. rokem, navštěvují ji tisíce lidí. AFP: Vegetariánské restaurace v Paříži jako vyjádření životního přesvědčení
Paříž 5. srpna (ČTK) - Veganské gastronomické menu podávané v bytě nebo podnik se 100 místy k sezení, kde se servírují vegetariánské pokrmy. Šéfkuchařka Claire Valléeová a podnikatelka Julia Chicanová se v Paříži každá po svém snaží propagovat gastronomii šetrnější k životnímu prostředí, napsala agentura AFP.
NEAKTIVNÍ COOKIES
Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky
dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte
lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.