Upozornění: Provozní doba během vánočních svátků a na přelomu roku. Máme omezený provoz. Více na otevírací doba.
Zlatovna Zlato Zprávy Magazín

Článek FT o smyšlených tradicích italské gastronomie vyvolal v Itálii nevoli

Řím 27. března 2023 (ČTK) - Článek o tradičních pokrmech či potravinách italské kuchyně, který vyšel ve víkendové příloze deníku Financial Times, vyvolal mezi italskými médii a zemědělci vlnu nevole. Britský deník oslovil profesora na univerzitě v Parmě Alberta Grandiho, který zastává názor, že mnoho tradicí v italské kuchyni je nedávného původu či jsou smyšlené. To například odmítá svaz zemědělců Coldiretti, podle kterého článek "bagatelizuje tradiční národní jídla", napsala dnes agentura ANSA. Grandi se ve své akademické práci věnuje původu mnohých italských receptů či potravin. Známé úpravy těstovin jako carbonara, o kterých se traduje, že mají dávný původ, podle jeho zjištění vznikly po roce 1940. S tím souhlasí i další odborník na historii italské gastronomie Luca Cesari, který označuje carbonaru za "americký pokrm zrozený v Itálii". První recept totiž zřejmě vznikl pro americké vojáky rozmístěné v Itálii za druhé světové války. Naopak jiná úprava těstovin, fettuccine Alfredo, opravdu vznikla v Římě, byť dnes ji mnoho Italů považuje za nepůvodní recept. Některé potraviny sice mají vskutku dávný původ, ale jejich podoba se velmi změnila. To je případ tvrdého sýru Parmigiano Reggiano, který je vyráběn na severu Itálie přes tisíc let. "Do 60. let (minulého století) kola parmigiana vážila jen deset kilogramů a byla pokryta černou krustou. Jeho konzistence byla měkčí a tučnější," tvrdí Grandi. Podle něj se současný italský sýr, který je vyráběný ve velkých kolech vážících 40 kilogramů a se světlou krustou, více podobá parmezánu, který začali vyrábět italští migranti v americkém Wisconsinu. "Italská kuchyně je popravdě více americká než italská," řekl FT Grandi. Grandi mimo jiné poukazuje na překvapení amerických vojáků, kteří bojovali v Itálii ve druhé světové válce, že ve městech na poloostrově nenacházeli žádné pizzerie. První takové restaurační zařízení vzniklo v roce 1911 v New Yorku. Pizza se stala jídlem rozšířeným po celé Itálii až po druhé světové válce, dodává výzkumník. Článek zpochybňující zavedené představy o tradicích italské gastronomie vzbudil v Itálii velký ohlas. Podle stanice Sky News britský deník "zničil" italskou gastronomii, další mluví o útocích. Svaz zemědělců Coldiretti varoval před ekonomickými dopady na export italských zemědělských produktů. Grandi je podle svých slov na ostré reakce na svá tvrzení a zjištění zvyklý. Ve svých vystoupeních vtipkuje, že na veřejnosti může mluvit jen s ochrankou. Deník ho popisuje jako "marxistického vědce a zdráhajícího se provozovatele podcastu". Grandi však odmítl, že by byl stoupencem filozofa z Trevíru. Ve své akademické činnosti se odkazuje na britského marxistického historika Erica Hobsbwama, který smyšleným tradicím a jejich umělému udržování věnoval část své akademické práce.
Klíčová slova - Itálie - Británie - styl - gastro -
Jídlo a gastronomie se v posledních letech stávají čím dál silnější složkou italské národní identity a také politické agitace. Současný ministr dopravy a šéf krajně pravicové Ligy Matteo Salvini rád objíždí různé oslavy, kde se podávají tradiční pokrmy, a agituje za přísné dodržování italských gastronomických tradic. Na místní úrovni se pak politici přou o složení jídelníčků v menzách a jídelnách. Italští politici a podnikatelé věnují poměrně velkou pozornost různých známkám chráněného původu a jejich vymáhání. Častým argumentem zastánců pravé italské kuchyně přitom je, že se jedná o dávnou tradici předků. Grandi tyto tendence označuje za "gastronacionalismus" a odmítá je. "Jedinou jejich tradicí (předků) byla snaha nehladovět," tvrdí vysokoškolský pedagog. jkh mka - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Článek FT o smyšlených tradicích italské gastronomie vyvolal v Itálii nevoli' je zařazena do kategorií Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2023032704719|505473. Vydána 27.03.2023 15:47:59. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

Článek FT o smyšlených tradicích italské gastronomie vyvolal v Itálii nevoli


Princ Harry se dnes dostavil k soudu v Londýně, žaluje vydavatele Daily Mail
Analytici: Současné problémy některých bank jsou jiné než za krize v roce 2008
Výstava ve Svitavách představí díla výtvarníků Lamrových
Ekonom: Růst základní sazby DPH na 23 pct by rozpočtu přineslo asi 24 mld. Kč
ČNB udělila pokutu milion korun Fio bance za chyby ve výkaznictví

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
NEAKTIVNÍ COOKIES Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.