Čínská centrální banka zavádí největší opatření na podporu ekonomiky od pandemie
Peking 24. září (ČTK) - Čínská centrální banka zavádí největší opatření na podporu hospodářského růstu od pandemie nemoci covid-19. Jejich cílem je dostat ekonomiku z deflační stagnace a nasměrovat ji zpět k vládnímu cíli růstu. Analytici však upozorňují, že pro dosažení cílů je nezbytná další fiskální pomoc, uvedla dnes agentura Reuters.
Podpůrná opatření zahrnují nabídku většího objemu finančních prostředků a snížení úrokových sazeb. Jsou přitom širší, než se očekávalo. Představují další pokus obnovit důvěru v druhou největší ekonomiku světa. Řada neuspokojivých statistických údajů z poslední doby vyvolala obavy z dlouhodobého zpomalení růstu.
Analytici ale zpochybnili, jak produktivní bude poskytnutí další likvidity, vzhledem k velmi slabé poptávce po úvěrech od podniků i spotřebitelů. Upozornili také na absenci politiky zaměřené na podporu reálné ekonomické aktivity.
"Je to nejvýznamnější stimulační balíček, jaký centrální banka zavádí od začátku pandemie," uvedl analytik Julian Evans-Pritchard z Capital Economics. "Sám o sobě ale nemusí stačit," dodal. Vláda si dala cíl, aby se hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýšil zhruba o pět procent.
Po oznámení plánů na snížení výpůjčních nákladů a přísun dalších finančních prostředků do ekonomiky a zmírnění zátěže pro domácnosti při splácení hypoték zpevnily čínské akcie i dluhopisy. Širší index asijských akcií se dostal na nejvyšší hodnotu za dva a půl roku, čínský jüan k dolaru je pak nejvýše za 16 měsíců.
Guvernér centrální banky Pchan Kung-šeng na tiskové konferenci uvedl, že banka už brzy sníží o půl procentního bodu sazbu povinných minimálních rezerv (RRR). Tou centrální banka reguluje objem hotovosti, který musejí komerční banky držet jako rezervu. Uvolní se tak zhruba jedna miliarda jüanů (3,2 miliardy Kč) pro nové úvěry. V závislosti na vývoji likvidity na trhu bude možné sazbu v letošním roce snížit o dalšího čtvrt až půl procentního bodu.
Centrální banka také o 0,2 procentního bodu na 1,5 procenta sníží sedmidenní repo sazbu, což je její nová referenční sazba, stejně jako další úrokové sazby. Guvernér ale neupřesnil, kdy tyto kroky vstoupí v platnost.
"Ta opatření pravděpodobně přicházejí trochu pozdě, ale je lepší pozdě než nikdy," řekl hlavní ekonom firmy Natixis Gary Ng. "Čína potřebuje prostředí nižších sazeb, aby posílila důvěru," dodal.
Oznámená opatření také zahrnují snížení průměrných úrokových sazeb u stávajících hypoték o půl procentního bodu a snížení požadavku na minimální akontaci úvěru na 15 procent u všech typů obytných nemovitostí. Analytici nejsou přesvědčeni, že nejnovější opatření budou mít výrazný dopad na trh.
Čínský trh s nemovitostmi je od dosažení vrcholu v roce 2021 v silném útlumu. Peking v reakci na to zrušil řadu omezení pro nákup nemovitostí a prudce snížil hypoteční sazby a požadavky na akontaci. Zatím se mu ale nepodařilo zvýšit poptávku ani zastavit prudký propad cen realit. Krize na trhu s nemovitostmi těžce doléhá na ekonomiku a ochromuje důvěru spotřebitelů vzhledem k tomu, že 70 procent úspor domácností je uloženo v nemovitostech.
Centrální banka také představila dva nové nástroje na podporu kapitálového trhu. Jeden poskytuje fondům, pojišťovnám a makléřům snadnější přístup k financování nákupu akcií, zatímco ten druhý poskytuje komerčním bankám levné úvěry od centrální banky k financování nákupů akcií jiných subjektů nebo k odkupu vlastních akcií.
irl spr - sdílejte článek
Následuje: V Česku si každý peče doma, tady to tak není, říká český cukrář v Belgii
Brusel 24. září (zpravodajka ČTK Tereza Šupová) - Letos v září uplynulo 20 let od chvíle, kdy tehdy dvacetiletý český cukrář Stanislav Piják dorazil poprvé do Bruselu, aby nastoupil na stáž u slavného výrobce čokolády Pierra Marcoliniho. Místo jednoho roku nakonec v Belgii zůstal dodnes, zkušenosti získal v mnoha cukrárnách, naučil se dělat místní čokoládu i pralinky a teď pracuje jako hlavní cukrář v síti pekáren a cukráren La Magie du Pain nedaleko Bruselu. "V Česku si každý peče doma, tady to tak není," říká o Belgii nyní čtyřicetiletý cukrář a zároveň dlouholetý herec českého ochotnického divadla v Bruselu. "Byli jsme tehdy čtyři kluci, kteří přijeli na stáž k Pierru Marcolinimu. Pamatuji si to jako dnes, jak jsme v dodávce bloudili Bruselem," vzpomíná Piják. Tehdy byl těsně po škole, vyučil se cukrářem a udělal si nástavbu na průmyslové škole potravinářství v Pardubicích. "Měl jsem po maturitě, chtěl jsem ještě studoval potravinářství na univerzitě, byly prázdniny, sekal jsem doma trávu a najednou zazvonil telefon," popisuje. Tehdejší šéf asociace cukrářů mu nabídl, zda nechce na rok na stáž do Belgie. Psal se rok 2004 a Česká republika právě vstoupila do Evropské unie. "Přesně si pamatuji ten moment, kdy jsme dorazili a teď jsme viděli, že tady je všechno úplně jinak než v Česku. Byla to pro nás obrovská výzva," líčí český cukrář. "V Česku nás v té době učili, jak udělat máslovou roládu, takové ty klasiky, a tady jsme najednou dělali čokoládovou pěnu z pravé čokolády. V Česku se užívala cukrářská kakaová poleva, samý tuk s kakaem a tady najednou člověk viděl suroviny, o kterých do té doby jen slyšel. A všechno jsme si mohli vyzkoušet, chytit, ochutnat a naučit se s tím pracovat, což taky zabralo pár let," říká. Co pro něj bylo tehdy nejtěžší? "Francouzština, cukrařina nebyla tak hrozná. V českých školách byl dobrý systém, teoreticky jste měl velký základ, učili jsme se o všech surovinách i technologiích," uvádí. Po roce se měl rozhodnout, zda se vrátí domů. "Bylo to velké váhání, už jsem poskládal první francouzské fráze, v cukrařině jsem se něco naučil, ale říkal jsem si, že bych chtěl ještě víc a pan Pierre Marcolini tehdy řekl, že by nás ještě rád zaměstnal. Takže z těch čtyř jsme tady tři zůstali," popisuje Piják. Po pár letech se od Marcoliniho přesunul do další bruselské cukrárny, která byla tehdy vyhlášená tím, že kladla důraz na tradiční ruční výrobu. "Všechno jsme si museli dělat sami od A až do Z a naše dorty byly velmi oblíbené. I v neděli jsme měli před obchodem dvacetimetrové fronty," říká český cukrář. "Jenže pak se to začalo měnit, lidé si začali dávat víc pozor na to, co jedí. Chtěli méně cukru, návyky se změnily, do toho se všechno začalo zdražovat a cukrárna nakonec zkrachovala," dodává. "Bylo to ale pěkné období, jejich výrobky byly hrozně krásné, pracovalo se s čerstvým ovocem, dělaly se různé moussy (pěny) - ovocné, oříškové, čokoládové. Byl tam mnohem větší sortiment než u Pierra Marcoliniho a byla to úžasná škola," doplňuje. Pak pracoval v další cukrárně a nakonec skončil na sedm let v cateringové společnosti. (pokračování...)
Brusel 24. září (zpravodajka ČTK Tereza Šupová) - Letos v září uplynulo 20 let od chvíle, kdy tehdy dvacetiletý český cukrář Stanislav Piják dorazil poprvé do Bruselu, aby nastoupil na stáž u slavného výrobce čokolády Pierra Marcoliniho. Místo jednoho roku nakonec v Belgii zůstal dodnes, zkušenosti získal v mnoha cukrárnách, naučil se dělat místní čokoládu i pralinky a teď pracuje jako hlavní cukrář v síti pekáren a cukráren La Magie du Pain nedaleko Bruselu. "V Česku si každý peče doma, tady to tak není," říká o Belgii nyní čtyřicetiletý cukrář a zároveň dlouholetý herec českého ochotnického divadla v Bruselu. "Byli jsme tehdy čtyři kluci, kteří přijeli na stáž k Pierru Marcolinimu. Pamatuji si to jako dnes, jak jsme v dodávce bloudili Bruselem," vzpomíná Piják. Tehdy byl těsně po škole, vyučil se cukrářem a udělal si nástavbu na průmyslové škole potravinářství v Pardubicích. "Měl jsem po maturitě, chtěl jsem ještě studoval potravinářství na univerzitě, byly prázdniny, sekal jsem doma trávu a najednou zazvonil telefon," popisuje. Tehdejší šéf asociace cukrářů mu nabídl, zda nechce na rok na stáž do Belgie. Psal se rok 2004 a Česká republika právě vstoupila do Evropské unie. "Přesně si pamatuji ten moment, kdy jsme dorazili a teď jsme viděli, že tady je všechno úplně jinak než v Česku. Byla to pro nás obrovská výzva," líčí český cukrář. "V Česku nás v té době učili, jak udělat máslovou roládu, takové ty klasiky, a tady jsme najednou dělali čokoládovou pěnu z pravé čokolády. V Česku se užívala cukrářská kakaová poleva, samý tuk s kakaem a tady najednou člověk viděl suroviny, o kterých do té doby jen slyšel. A všechno jsme si mohli vyzkoušet, chytit, ochutnat a naučit se s tím pracovat, což taky zabralo pár let," říká. Co pro něj bylo tehdy nejtěžší? "Francouzština, cukrařina nebyla tak hrozná. V českých školách byl dobrý systém, teoreticky jste měl velký základ, učili jsme se o všech surovinách i technologiích," uvádí. Po roce se měl rozhodnout, zda se vrátí domů. "Bylo to velké váhání, už jsem poskládal první francouzské fráze, v cukrařině jsem se něco naučil, ale říkal jsem si, že bych chtěl ještě víc a pan Pierre Marcolini tehdy řekl, že by nás ještě rád zaměstnal. Takže z těch čtyř jsme tady tři zůstali," popisuje Piják. Po pár letech se od Marcoliniho přesunul do další bruselské cukrárny, která byla tehdy vyhlášená tím, že kladla důraz na tradiční ruční výrobu. "Všechno jsme si museli dělat sami od A až do Z a naše dorty byly velmi oblíbené. I v neděli jsme měli před obchodem dvacetimetrové fronty," říká český cukrář. "Jenže pak se to začalo měnit, lidé si začali dávat víc pozor na to, co jedí. Chtěli méně cukru, návyky se změnily, do toho se všechno začalo zdražovat a cukrárna nakonec zkrachovala," dodává. "Bylo to ale pěkné období, jejich výrobky byly hrozně krásné, pracovalo se s čerstvým ovocem, dělaly se různé moussy (pěny) - ovocné, oříškové, čokoládové. Byl tam mnohem větší sortiment než u Pierra Marcoliniho a byla to úžasná škola," doplňuje. Pak pracoval v další cukrárně a nakonec skončil na sedm let v cateringové společnosti. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Čínská centrální banka zavádí největší opatření na podporu ekonomiky od pandemie' je zařazena do kategorií Makroekonomika (mak) - Finance (fin). ID zprávy: T2024092402214|511572. Vydána 24.09.2024 9:24:03. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Čínská centrální banka zavádí největší opatření na podporu ekonomiky od pandemie' je zařazena do kategorií Makroekonomika (mak) - Finance (fin). ID zprávy: T2024092402214|511572. Vydána 24.09.2024 9:24:03. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.