Libušín na Pustevnách po požáru ožil, je tam restaurace, zájem je o prohlídky
Prostřední Bečva (Vsetínsko) 2. března (ČTK) - Chata Libušín na Pustevnách v Beskydech po požáru, který ji zachvátil 3. března před deseti lety, ožila. Funguje v ní restaurace, která využívá regionální suroviny. Zájem je o prohlídky objektu, které provozovatel nabízí. Každý měsíc také pořádá nějakou besídku se zajímavými osobnostmi, řekl ČTK provozovatel Jakub Nykl.
Libušín je národní kulturní památkou, chata byla postavena v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče, patřila do souboru nejznámějších beskydských secesních staveb. Libušín byl jedním z největších turistických lákadel na česko-slovenském pomezí. V roce 2014 však chata vyhořela. Valašské muzeum v přírodě coby správce památky rozhodlo po požáru o obnově objektu, a to formou vědecké rekonstrukce, kdy se používaly tradiční metody a postupy. Libušín se po rekonstrukci vrátil do podoby v roce 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. Nový Libušín byl otevřen 30. července 2020, náklady na obnovu byly 117,5 milionu korun.
Obnovený Libušín i sousední hotel Maměnka provozuje tři roky společnost Beskydy 4 all. 'Libušín je jedinečná stavba a naše srdcová záležitost. Zájem veřejnosti stavba vzbuzuje. Prohlídky děláme o víkendech od jara do konce léta a dle zájmu veřejnosti,' uvedl jednatel společnosti Nykl. Prohlídky směřují zejména do věžičky Libušína, loni jich využily stovky lidí. 'V letošním roce plánujeme prohlídky násobně rozšířit a začít s nimi už o Velikonocích,' uvedl Nykl. Každý měsíc se na Libušíně pořádají také besedy, chystají se vystoupení cimbálové muziky. 'Pokud počasí o víkendech dovolí, děláme také plackové hody ve dvoře,' uvedl Nykl.
V restauraci se využívají zejména suroviny typické pro kraj, zelí, brynza, brambory, švestky. Nabízí se tradiční valašská polévka kyselice, brynzové strapačky, borůvkové knedlíky nebo bramborové šulánky s mákem a povidly. 'Každý týden máme také speciální nabídku a co půl roku obměňujeme část jídelníčku,' uvedl Nykl.
Libušín vyžaduje průběžnou péči a údržbu. Pravidelně je potřeba obnovovat venkovní nátěry a nástřiky šindelových střech. 'Obnovený Libušín se dodnes těší zájmu našich odborných kolegů, které na Pustevny rádi zveme. Zabezpečovací systémy jsme měli příležitost představit mimo jiné i hasičům z norského města Roros,' uvedl ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.
'Vědecká rekonstrukce Libušína je pro nás stále velkou chloubou. Využití tradičních technologických postupů a řemesel při znovuobnovení Libušína se dočkalo řady ocenění, čehož si velmi vážíme. Je to zhodnocení usilovné práce všech, kteří se na rekonstrukci podíleli. Od počátku jsme si byli vědomi, že obnova Libušína představuje významný celospolečenský počin a zároveň významný přínos pro rozvoj cestovního ruchu v Beskydech. V loňském roce jsme ve věžičce Libušína instalovali novou výstavku o secesních stavbách na Pustevnách. Na časové ose a dobových fotografiích se návštěvník seznámí s jejich historií. K vidění jsou i torza ohořelých předmětů,' uvedl Ondruš.
jmk kš - sdílejte článek
Následuje: AFP: Na anglických kanálech se množí čluny se zeleným pohonem
Birmingham (Británie) 2. března (ČTK/AFP) - Vodní dopravní kanály křižují celou Anglii už od konce 18. století, v Birminghamu jich je dokonce víc než v italských Benátkách. Malebnou krajinou teď stále častěji proplouvají nové typy plavidel: elektrické čluny, které jsou šetrnější k životnímu prostředí než lodě s naftovým pohonem, píše AFP. Po kanále Staffordshire Worcestershire ve střední Anglii se plaví i loď Neila Cocksedge, která na první pohled vypadá stejně jako všechny ostatní. Má ale jednu zvláštnost, je tichá. "Na elektrických lodích si lidé nejčastěji všimnou, jak jsou tiché," říká Cocksedge. Své plavidlo pojmenoval Eau de Folles (Bláznivá voda) po dnes již uzavřené restauraci v Toulouse, kde před desítkami let požádal svou ženu o ruku. Baterie, které pohánějí motor a kuchyňské spotřebiče na palubě, troubu, lednici a varnou konvici, se dobíjejí pomocí solárních panelů na střeše, nabíjecích míst podél kanálu a generátoru poháněného palivem. Eau de Folles spotřebuje čtyřikrát méně nafty než tradiční lodě. Cocksedge je penzionovaný manažer ocelářské firmy a patří k průkopníkům přechodu na ekologické čluny. "Chtěli jsme být co nejšetrnější k životnímu prostředí," vysvětluje tento sedmdesátiletý muž, který si svůj na zakázku postavený výletní člun koupil v květnu 2022. Elektrických lodí je v současné době velmi málo, ale jejich obliba roste. Většinu lodí posledních 100 let poháněly naftové motory. Zlatým věkem výstavby plavebních kanálu v Británii byl konec 18. století. Umělé vodní toky tehdy sloužily k přepravě zboží, a přispívaly tak k rozmachu průmyslové revoluce. V následujícím století je nahradila železnice. Anglie a Wales však stále mají více než 3200 kilometrů splavných kanálů a řek a Birmingham a jeho okolí jsou jejich středobodem. Velká část těchto kanálů je širokých pouhý metr, a proto se lodím, které po nich plují, v angličtině říká narrowboats, tedy úzké lodě. Plavba idylickou krajinou i městskými oblastmi se v posledních desetiletích těší opětovnému zájmu. (pokračování...)
Birmingham (Británie) 2. března (ČTK/AFP) - Vodní dopravní kanály křižují celou Anglii už od konce 18. století, v Birminghamu jich je dokonce víc než v italských Benátkách. Malebnou krajinou teď stále častěji proplouvají nové typy plavidel: elektrické čluny, které jsou šetrnější k životnímu prostředí než lodě s naftovým pohonem, píše AFP. Po kanále Staffordshire Worcestershire ve střední Anglii se plaví i loď Neila Cocksedge, která na první pohled vypadá stejně jako všechny ostatní. Má ale jednu zvláštnost, je tichá. "Na elektrických lodích si lidé nejčastěji všimnou, jak jsou tiché," říká Cocksedge. Své plavidlo pojmenoval Eau de Folles (Bláznivá voda) po dnes již uzavřené restauraci v Toulouse, kde před desítkami let požádal svou ženu o ruku. Baterie, které pohánějí motor a kuchyňské spotřebiče na palubě, troubu, lednici a varnou konvici, se dobíjejí pomocí solárních panelů na střeše, nabíjecích míst podél kanálu a generátoru poháněného palivem. Eau de Folles spotřebuje čtyřikrát méně nafty než tradiční lodě. Cocksedge je penzionovaný manažer ocelářské firmy a patří k průkopníkům přechodu na ekologické čluny. "Chtěli jsme být co nejšetrnější k životnímu prostředí," vysvětluje tento sedmdesátiletý muž, který si svůj na zakázku postavený výletní člun koupil v květnu 2022. Elektrických lodí je v současné době velmi málo, ale jejich obliba roste. Většinu lodí posledních 100 let poháněly naftové motory. Zlatým věkem výstavby plavebních kanálu v Británii byl konec 18. století. Umělé vodní toky tehdy sloužily k přepravě zboží, a přispívaly tak k rozmachu průmyslové revoluce. V následujícím století je nahradila železnice. Anglie a Wales však stále mají více než 3200 kilometrů splavných kanálů a řek a Birmingham a jeho okolí jsou jejich středobodem. Velká část těchto kanálů je širokých pouhý metr, a proto se lodím, které po nich plují, v angličtině říká narrowboats, tedy úzké lodě. Plavba idylickou krajinou i městskými oblastmi se v posledních desetiletích těší opětovnému zájmu. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Libušín na Pustevnách po požáru ožil, je tam restaurace, zájem je o prohlídky' je zařazena do kategorií Kriminalita a právo (zak) - Kultura (kul). ID zprávy: T2024030104299|509137. Vydána 02.03.2024 5:30:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
Profimédia
Profimedia nabízí uživatelům snímky z celého světa ze všech oblastí: ilustrační fotografie, zpravodajství, celebrity, móda, jídlo, zahrada, portréty, historické, reportáže, umění, hudba, filmové záběry. Profimedia nabízí své fotografie ve třinácti zemích střední a jihovýchodní Evropy.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Libušín na Pustevnách po požáru ožil, je tam restaurace, zájem je o prohlídky' je zařazena do kategorií Kriminalita a právo (zak) - Kultura (kul). ID zprávy: T2024030104299|509137. Vydána 02.03.2024 5:30:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
Profimédia
Profimedia nabízí uživatelům snímky z celého světa ze všech oblastí: ilustrační fotografie, zpravodajství, celebrity, móda, jídlo, zahrada, portréty, historické, reportáže, umění, hudba, filmové záběry. Profimedia nabízí své fotografie ve třinácti zemích střední a jihovýchodní Evropy.