AFP: Je artyčok zelenina, která se ve Francii ocitla v ohrožení?
Henvic (Francie) 16. července 2023 (ČTK/AFP) - Artyčok, symbol francouzské gastronomie, v této zemi upadá v nemilost. Je vnímán jako náročný na přípravu, mladá generace se mu vyhýbá a jeho prodej ve Francii stále klesá. Naproti tomu v Itálii nebo ve Španělsku zůstává oblíbenou zeleninou, píše agentura AFP.
"Rok 2022 byl katastrofický a letos stále trpíme následky horkého a suchého počasí," vysvětluje 52letý Christian Bernard uprostřed svého pole s artyčoky v severní Bretani na západě Francie. Právě tento region je hlavní oblastí pěstování této plodiny v zemi.
"U velkých masitých artyčoků jsme se dostali na 20 až 25 eurocentů (4,7 až 5,9 koruny) za kus pro pěstitele. Potřebovali bychom být na 55 až 60 centech (13 až 14,3 koruny)," stěžuje si zelinář, který tuto zeleninu příbuznou bodláku pěstuje již 30 let. Na znamení nespokojenosti rozdali 9. června pěstitelé desítky tun neprodaných artyčoků v Lannionu v západní Francii zdarma místním.
Jedním z důvodů poklesu ceny je počasí. O artyčoku se říká, že má rád nohy ve vodě a hlavu na slunci. Vedle Bretaně je druhou pěstební oblastí Roussillon na jihovýchodě Francie a artyčoky tam zpravidla dozrávají jindy. Letos ale v obou těchto regionech přišla úroda prakticky zároveň a v červnu tak pulty přetékaly artyčoky.
Vedle této souhry okolností je ale možné pozorovat i strukturální trendy. "Každých deset let klesne spotřeba artyčoků o 10.000 tun," uvedl Pierre Gélébart, vedoucí produkce artyčoků ve společnosti Prince de Bretagne, která zastřešuje několik pěstitelů. Na severu Bretaně už se teď vypěstuje jen zhruba 20.000 tun artyčoků ročně.
Jak si vysvětlit nezájem spotřebitelů o tuto zeleninu, která byla kdysi základem jídelníčku v domácnostech i ve školách? Čas, který lidé věnují přípravě jídla se zkracuje, a artyčok je vnímán jako zelenina, jejíž příprava trvá příliš dlouho a nesouzní s novými návyky spotřebitelů. "Francouzské jídlo, tedy předkrm, hlavní chod a dezert, ať chceme nebo ne, ztrácí půdu pod nohama," uvedl Gélébart a poukazuje na to, že i artyčok lze připravit za pouhých deset minut v mikrovlnné troubě.
Artyčok, kterému konkurují pokrmy dříve na talířích Francouzů nevídané, jako je třeba avokádo, mladou generaci sotva osloví. "Téměř 70 procent spotřebitelů (artyčoků) je starších 60 let," řekl Gélébart.
Mezi zemědělci se artyčokům přezdívá "zelenina pro odvážné", protože pěstování je náročné na čas a rentabilita je poměrně nízká.
"Je potřeba 300 hodin práce ročně na hektar," zatímco pole s obilím si žádá zhruba osm hodin práce na hektar ročně, srovnává Marc Rousseau s pohledem upřeným na své pole v Henvicu s výhledem na zátoku baie de Morlaix.
"Musíme najít spotřebitele a vydobýt si přijatelné výkupní ceny, jinak to pěstitele přestane bavit a přeorientují se na jiné plodiny. Je škoda, že mizí plodiny, které jsou součástí francouzské gastronomie," dodává zemědělec a poukazuje na to, že v Itálii a Španělsku dosahuje roční spotřeba "carciofo" a "alcachofa" osmi až devíti kilogramů na osobu. Ve Franci je to už jen zhruba 400 gramů na osobu ročně.
Artyčoky se poprvé do Francie dostaly v 16. století, kdy se objevily na stole panovníků. Kolem roku 1810 se začaly pěstovat na polích v Bretani. Jejich propagátoři vyzdvihují jejich nutriční kvality, vysoký obsah vlákniny, hluboké kořeny, které odvodňují půdu, a neobvyklý vzhled.
"Konzumace artyčoků má spoustu předností a je to skvělá zábava pro děti, když ho mají olupovat," říká Arnaud Lécuyer, viceprezident regionu Bretaň zodpovědný za zemědělství.
lsa hab - sdílejte článek
Následuje: BBC: Jak budou vypadat nové lidské stopy na Měsíci?
Washington 15. července (ČTK/BBC) - Jde o jeden z nejpamátnějších výjevů kosmické éry letů Apollo - osamělá, mělká stopa obtisknutá do šedivé, prašné půdy lunárního povrchu. Několik podélných pruhů, které vytvořila podrážka boty amerického astronauta Buzze Aldrina. Jedna z prvních stop, které kdy člověk zanechal na jiném světě, je dodnes nezapomenutelným symbolem lidského úsilí, píše server BBC. Ve skutečnosti jde o jednu ze stovek stop 12 astronautů, kteří v letech 1969 až 1972 vkročili na povrch Měsíce. A otisky mohutných vesmírných obleků tam jsou podle všeho dodnes - bez větru a deště, které by je smazaly, zůstanou na Měsíci miliony let. S tím, jak se americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) připravuje na vyslání nové generace astronautů na lunární jižní pól, by se na povrchu Měsíce měly objevit nové věčné stopy. Jak ale budou tyto první otisky po více než 50 letech vypadat? A jak moc se budou nové boty lišit od těch, které nosili astronauti misí Apollo? NASA ve spolupráci se svými soukromými partnery strávila roky navrhováním a zdokonalováním materiálů pro novou generaci měsíčních bot. Až v roce 2025 na Měsíci v rámci mise Artemis přistane čtveřice nových astronautů, bude jejich obuv muset vydržet to, co boty jejich předchůdců nikdy nemusely. Astronauty musí chránit po delší dobu při teplotách až minus 225 stupňů Celsia a zajistit jim stabilitu na krátery posetém povrchu lunárního jižního pólu. "Určitě do nich musíme zabudovat nějaké funkční vlastnosti," uvádí Zach Fester, vedoucí výzkumu a vývoje nových bot pro astronauty v Johnsonově vesmírném středisku NASA. "Podrážky bot vystavujete řadě povrchových prvků, takže potřebují dobrou přilnavost na tvrdé skále nebo v měkké půdě, ale i na tvrdších kovových površích jaké mají vozítka nebo žebříky. Podrážka musí být také odolná proti opotřebení. Ale estetická stránka je toho také součástí, protože ty snímky (stop) jsou poměrně kultovní," říká Fester. Celkový design skafandrů, do kterých budou oblečení astronauti programu Artemis, má na starosti soukromá společnost Axiom Space. Klíčovou součástí nových obleků, které firma představila letos v březnu, jsou i boty. Jejich konkrétní design ale zatím zveřejněn nebyl. Určitá vodítka nicméně poskytuje jak výzkum NASA ohledně požadavků na tyto boty, tak první testy některých návrhů. Asi největší výzvou budou teploty, kterým budou astronauti čelit v porovnání s generací Apollo. (pokračování...)
Washington 15. července (ČTK/BBC) - Jde o jeden z nejpamátnějších výjevů kosmické éry letů Apollo - osamělá, mělká stopa obtisknutá do šedivé, prašné půdy lunárního povrchu. Několik podélných pruhů, které vytvořila podrážka boty amerického astronauta Buzze Aldrina. Jedna z prvních stop, které kdy člověk zanechal na jiném světě, je dodnes nezapomenutelným symbolem lidského úsilí, píše server BBC. Ve skutečnosti jde o jednu ze stovek stop 12 astronautů, kteří v letech 1969 až 1972 vkročili na povrch Měsíce. A otisky mohutných vesmírných obleků tam jsou podle všeho dodnes - bez větru a deště, které by je smazaly, zůstanou na Měsíci miliony let. S tím, jak se americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) připravuje na vyslání nové generace astronautů na lunární jižní pól, by se na povrchu Měsíce měly objevit nové věčné stopy. Jak ale budou tyto první otisky po více než 50 letech vypadat? A jak moc se budou nové boty lišit od těch, které nosili astronauti misí Apollo? NASA ve spolupráci se svými soukromými partnery strávila roky navrhováním a zdokonalováním materiálů pro novou generaci měsíčních bot. Až v roce 2025 na Měsíci v rámci mise Artemis přistane čtveřice nových astronautů, bude jejich obuv muset vydržet to, co boty jejich předchůdců nikdy nemusely. Astronauty musí chránit po delší dobu při teplotách až minus 225 stupňů Celsia a zajistit jim stabilitu na krátery posetém povrchu lunárního jižního pólu. "Určitě do nich musíme zabudovat nějaké funkční vlastnosti," uvádí Zach Fester, vedoucí výzkumu a vývoje nových bot pro astronauty v Johnsonově vesmírném středisku NASA. "Podrážky bot vystavujete řadě povrchových prvků, takže potřebují dobrou přilnavost na tvrdé skále nebo v měkké půdě, ale i na tvrdších kovových površích jaké mají vozítka nebo žebříky. Podrážka musí být také odolná proti opotřebení. Ale estetická stránka je toho také součástí, protože ty snímky (stop) jsou poměrně kultovní," říká Fester. Celkový design skafandrů, do kterých budou oblečení astronauti programu Artemis, má na starosti soukromá společnost Axiom Space. Klíčovou součástí nových obleků, které firma představila letos v březnu, jsou i boty. Jejich konkrétní design ale zatím zveřejněn nebyl. Určitá vodítka nicméně poskytuje jak výzkum NASA ohledně požadavků na tyto boty, tak první testy některých návrhů. Asi největší výzvou budou teploty, kterým budou astronauti čelit v porovnání s generací Apollo. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'AFP: Je artyčok zelenina, která se ve Francii ocitla v ohrožení?' je zařazena do kategorií Monitor (mnt) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag) - Zemědělství (zem). ID zprávy: T2023071004783|506376. Vydána 16.07.2023 4:30:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'AFP: Je artyčok zelenina, která se ve Francii ocitla v ohrožení?' je zařazena do kategorií Monitor (mnt) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag) - Zemědělství (zem). ID zprávy: T2023071004783|506376. Vydána 16.07.2023 4:30:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.