Festival v Plzni: Češi jedí více čokolády, ale požadují stále kvalitnější druhy
Plzeň 10. února (ČTK) - Češi jedí každým rokem více čokolády a požadují stále kvalitnější druhy. Na Čokoládový festival s podtitulem Největší sladká událost v ČR přišly dnes do plzeňského obchodního centra tisíce lidí, vybíraly si ve 40 stáncích. Plzeň je čokoládově silná, chodí celé rodiny, řekl ČTK spoluorganizátor festivalu Tomáš Okurek.
V Praze je podle něj jiné složení lidí a hodně se ještě změnilo s válkou na Ukrajině. 'V Plzni to jádro českých návštěvníků zůstává stejné a velmi silné,' uvedl Pavel Šír, technický ředitel festivalu, Jeho zakladatelem je Francouz Christophe Delattre, který se přestěhoval do ČR a divil se tomu, jak je tu málo čokolády. Před 16 lety začal pořádat akce a za 14 dnů bude poprvé i ve Vídni.
'Spotřeba čokolády trvale roste, lidé si nachází cestu ke kvalitě, je to obecný trend v kulinářství,' uvedl Šír. Prodejci podle Okurka museli trochu zdražit, ale ceny se snaží držet níže a nezvýšili je ani o inflaci. 'Každý se snaží odlišovat a mít jedinečné zboží. Je cenově dostupné, i když je jasné, že u kvalitních surovin a ruční práce nemůžete čekat ceny jako v obchodě,' řekl Šír.
Díky festivalu vzniklo několik čokoládoven, které už mají jméno, třeba Janek z jižní Moravy. 'Jsou i malí stánkaři, kteří doma dělají zajímavé čokolády s netradičními chutěmi,' řekl Šír. Podle něj není kvalita ani tak o obsahu kakaa, jako o tom, odkud čokoláda pochází a jakým způsobem je zpracovávaná. 'A naši stánkaři používají úplně jinou čokoládu, než běžně koupíte v obchodě. 'Jsou tu dokonce pralinky z nejdražší čokolády, jež se dá na světě koupit,' řekl.
Stánkaři nabízeli čokoládové pralinky jako umělecká díla stříkaná duhovými barvami, s nejpálivější papričkou na světě nebo čokoládové květiny. Květ se skládá z 20 až 30 ručně balených bonbónů.
'Festival ukazuje, co je kvalitní čokoláda. Hodně lidí dnes zajímá, z čeho je, ustupují od náhražek. Dbáme na to, aby čokoláda byla prvotřídní. Není tam palmový tuk, žádné náhražky,' řekl Andrej Pospíšil z Čokolandie z Letovic, která používá kakaové boby z Venezuely. Kvalitní čokoládu si podle něj lidé dokážou najít a zaplatí za ni více. Pražská Chocotopia prodávala čokoládu bez cukru, slazenou kořenem čekanky. 'Diabetici mají širší sortiment zdravějšího mlsání a je také pro lidi, co nechtějí cukr. Kupují ji hodně moderní rodiny pro děti,' řekla Hana Tichá z firmy.
Václav Prokš dr - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva je zařazena do kategorií Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2024021003731|508866. Vydána 10.02.2024 17:39:26. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva je zařazena do kategorií Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2024021003731|508866. Vydána 10.02.2024 17:39:26. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.