Upozornění: Provozní doba během vánočních svátků a na přelomu roku. Máme omezený provoz. Více na otevírací doba.
Zlatovna Zlato Zprávy Magazín

WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty

 Svět gastro příroda krajty
Ilustrační fotografie. zdroj:istock.com
Washington 25. března (ČTK/The Washington Post) - Jsou šupinaté, mají rozeklaný jazyk a mohou měřit až šest metrů. Krajty ovšem mohou být také jedním z nejekologičtějších tvorů, jaké lze na planetě chovat na maso, napsal zpravodajský server The Washington Post. Skupina vědců zkoumala dva druhy velkých krajt po dobu 12 měsíců na farmách v Thajsku a Vietnamu, kde je hadí maso považováno za lahůdku, a zjistila, že jejich chov je efektivnější než chov jiných hospodářských zvířat. Jejich výzkum, který zveřejnil časopis Scientific Reports, naznačuje, že chov krajt by mohl nabídnout řešení rostoucího nedostatku potravin na celém světě, který zhoršuje změna klimatu. Vědci, kteří studovali více než 4600 krajt, zjistili, že jak krajta tmavá, tak krajta kroužkovaná rostou během prvního roku života velmi rychle. Navíc vyžadují méně potravy z hlediska takzvané konverze krmiva, tedy množství potřebné potravy na výrobu jednoho kilogramu masa, než jiní tvorové chovaní na farmách včetně kuřat, skotu, vepřů, lososů a dokonce i cvrčků. Hadi byli krmeni směsí krmiva z místních zdrojů, včetně volně žijících hlodavců, vedlejších produktů z vepřového masa a rybích granulí. Denně přibírali až 45 gramů, přičemž samice rostly rychleji než samci. Hadi nebyli nikdy krmeni násilím a vědci zjistili, že plazi mohou dlouho hladovět, aniž by ztratili mnoho tělesné hmotnosti, což znamená, že potřebují méně práce při krmení než tradiční hospodářská zvířata. 'Potřebují velmi málo vody. Krajta může žít z rosy, která se tvoří na jejích šupinách. Ráno se jen napije ze svých šupin a to jí stačí,' řekl Daniel Natusch, herpetolog a odborník na biodiverzitu, který se na výzkumu podílel. 'Teoreticky byste ji mohli na rok přestat krmit,' dodal. Ve světě, kde vědci předpovídají, že změna klimatu povede k extrémnějšímu počasí a klimatickým šokům, je druh, který je odolný vůči teplu, nedostatku potravin a dokáže produkovat bílkoviny 'mnohem efektivněji než cokoli jiného, co bylo dosud studováno, téměř splněným snem', řekl Natusch. Hadi jsou již dlouho ceněni v Asii, kde se používají v tradiční medicíně a také v pokrmech, jako je proslulá hongkongská hadí polévka. V posledních letech vznikají v jihovýchodní Asii a Číně hadí farmy, které uspokojují rostoucí poptávku po hadím mase a kůžích používaných v luxusním koženém zboží. Během svého výzkumu Natusch jedl hady grilované, smažené na špízu, v karí a jako sušené maso. Chuť hada popsal jako podobnou kuřecímu masu, ale o něco chutnější. Protože hadi nemají končetiny, při řezničině se podle něj plýtvá jen velmi málo. A je pozoruhodně snadné je filetovat: 'Stačí přiložit nůž podél hřbetu a získáte čtyřmetrový kus masa.' Přesto Natusch uznává, že hadi se v blízké době pravděpodobně nestanou součástí západního jídelníčku. V jeho rodné Austrálii přetrvává tvrzení, že 'jediný dobrý had je mrtvý had' a lidé se jich dost bojí.
Klíčová slova - Svět - gastro - příroda - krajty -
Ve Spojených státech jsou krajty tmavé řazeny mezi invazivní druhy. Tento druh se rozšířil ve floridském Everglades, kde je povoleno je lovit. Ovšem vzhledem k tomu, že maso kupované v obchodech je relativně levné a snáze dostupné než odchyt těchto kluzkých tvorů, Natusch si nepředstavuje budoucnost, kdy se chov hadů stane řešením amerických problémů s krajtami. V hadech však vidí potenciální řešení klimatických problémů pro zemědělce v místech, jako je Afrika, kde je nedostatek potravin stále větším problémem, protože klimatické katastrofy překonávají veškeré inovace v zemědělských technikách. 'Pokud by zemědělci byli svolní s tím, že občas ve svém poli kukuřice odchytí pár hlodavců-škůdců a nakrmí jimi krajtu, získají kvalitní a odolné bílkoviny,' dodal Natusch. dk jrm - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty' je zařazena do kategorií Monitor (mnt) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag) - Životní prostředí (ekl). ID zprávy: T2024031801920|509417. Vydána 25.03.2024 4:30:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty


Harris byl zvolen do čela Fine Gael, stane se nejmladším irským premiérem
Islámský stát je v Iráku stále hrozbou, uvedla americká velvyslankyně v Bagdádu
Cichanouská dnes odhalila v Praze pamětní desku knihtiskaře Františka Skoriny
Příštím slovenským prezidentem bude Korčok, nebo Pellegrini, rozhodli voliči
Někteří čeští politici čekají ostrou kampaň před slovenským prezidentským finále

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
NEAKTIVNÍ COOKIES Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.