Heslo hutě
SLOVNÍK
NAJÍT
husy
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "husy". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo husy je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 50 záznamů.
Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni
Praha 3. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu letos Češi v restauracích utratí zhruba stejně jako loni, navýšení cen bude maximálně o jednotky procent. Vyplývá to z odpovědí restaurací a jejich asociace pro ČTK. Největší nápor provozovatelé čekají o víkendu před svátkem svatého Martina, který připadá na pondělí 11. listopadu. Na zvýšenou poptávku se připravují také prodejci potravin. Někteří z nich husy ve stálém sortimentu nemají, navážet je začnou příští týden. 'Cenu svatomartinského menu máme v naší žižkovské restauraci SOU100 úplně stejnou jako loni. Stejně tak k tomu přistupujeme i u svatomartinského vína – cenu oproti loňsku nezvyšujeme,' řekl ČTK Luděk Vocílka, generální ředitel skupiny In Catering Group, do které restaurace patří. Každým rokem podle něj obliba svátku svatého Martina roste, na příští víkend bude mít restaurace plno. 'Během tohoto víkendu očekáváme až dvojnásobné zvýšení tržeb,' doplnil Vocílka. Ze skupiny Ambiente letos svatomartinské menu nabídne sedm podniků a řetězec Lokál. 'Za svatomartinskou husu se zelím a knedlíky nebo lokši u nás hosté zaplatí 548 korun. Oproti minulému roku se jedná o mírné zdražení v jednotkách procent,' řekl ČTK manažer značky Lokál Adam Utíkal. Hus má podle něj řetězec omezený počet, celkem jich připraví 500. 'Očekáváme, že stejně jako loni bude vyprodáno,' doplnil. Podnik U Kalendů letos nachystá 80 porcí husy, v Čestru kromě tradičního menu nabídnou i konfitované husí žaludky a srdíčka. Jinou než českou variaci si pro hosty připraví italská restaurace Pasta Fresca. 'Hosté se u nás mohou těšit na pečené husí stehno na bylinkách, česneku a pomerančích s dýňovými noky a kapustou,' řekl ČTK manažer Milan Tuhovčák. Ve srovnání s loňskem podle něj husa v restauraci zdraží asi o pět procent. Při oslavách svatého Martina restauracím stoupají prodeje alkoholu, třeba v SOU100 o polovinu proti běžným dnům. 'Svátek svatého Martina je tradičně spojen nejen s mladým svatomartinským vínem z našich vinic, ale stále více také se speciálními pivy, která jsou zvláště pro toto období připravována. Speciální piva mají většinou ovocnou příchuť višní, třešní, případně karamelizovaného sladu,' řekl ČTK prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Od příštího týdne husu zákazníkům nabídnou řetězce Penny Market, Tesco, Albert nebo Lidl. 'Zatímco loni a předloni v souvislosti s vysokou inflací zákazníci výrazně upřednostnili kachny, v letošním roce očekáváme návrat poptávky po husách,' uvedl mluvčí Penny Tomáš Kubík. Svatomartinská husa letos podle oslovených prodejců vyjde zpravidla levněji než loni, on-line supermarket Košík.cz uvedl pokles o pětinu, Rohlík.cz o 30 procent. Většinu hus přitom prodejci nabízejí ze zahraničí. V ČR totiž podle mluvčí Kauflandu Renaty Maierl není dostatečná kapacita. 'Na svatého Martina zákazníci upřednostňují husy, pokud hledají levnější alternativu, kupují kuře nebo kachnu,' doplnila. mib ptdPrůzkum: Polovina Čechů jí na svatého Martina husu, sama ji ale peče jen pětina
Praha 11. listopadu (ČTK) - Husu si dá na svatého Martina více než polovina Čechů, sama ji ale peče jen pětina lidí. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury SCC. Lidé většinou chodí na svatomartinskou husu do restaurace nebo k příbuzným. Na svátek svatého Martina 11. listopadu si tradiční pokrm, husu, dopřeje podle průzkumu 55 procent lidí v Česku. Pouze 21 procent dotázaných si však husu připravuje doma. Do restaurace chodí na husu 20 procent Čechů a 14 procent jich zajde na husu k rodičům, jiným příbuzným nebo k přátelům. V přílohách k huse mají lidé rádi pestrost. Největší podíl Čechů si k ní dává kombinaci různých knedlíků a také kombinaci červeného a bílého dušeného zelí. Takové varianty volí téměř polovina lidí v Česku. U lidí, kteří si dávají pouze jeden typ přílohy a zelí, je nejpopulárnější bramborový knedlík a červené zelí. Malá část populace si k huse dává specifické regionální přílohy, což jsou třeba lokše či drbáky čili placky a knedlíčky z bramborového těsta. Ke svátku svatého Martina patří také svatomartinská vína, tedy první vína nového ročníku. Že jde o nejmladší vína, v průzkumu správně odpověděla většina lidí, celkem dvě třetiny. Průzkum agentura prováděla od 3. do 5. listopadu. Zúčastnilo se jej 1312 obyvatel Česka starších 18 let. ver rot
Farma v Rohozné vykrmila okolo 1500 svatomartinských hus, už jsou prodané
Rohozná (Jihlavsko) 4. listopadu (ČTK) - Svatomartinské husy z Rohozné na Jihlavsku už jsou asi měsíc vyprodané, přestože jich je o polovinu víc než loni. Tamní farma jich letos vykrmila okolo 1500. Zamluvily si je restaurace a obchody, přijíždějí pro ně drobní zákazníci. Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Praha 4. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. Jediný šlechtitelský chov hus v ČR drží loňské ceny hus pro svatomartinská menu
Nové Hrady (Českobudějovicko) 4. listopadu (ČTK) - Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově prodává letos husy pro svatomartinská menu za stejné ceny jako loni. Kilogram v živé váze prodává Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun.
Rohozná (Jihlavsko) 4. listopadu (ČTK) - Svatomartinské husy z Rohozné na Jihlavsku už jsou asi měsíc vyprodané, přestože jich je o polovinu víc než loni. Tamní farma jich letos vykrmila okolo 1500. Zamluvily si je restaurace a obchody, přijíždějí pro ně drobní zákazníci. Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Praha 4. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. Jediný šlechtitelský chov hus v ČR drží loňské ceny hus pro svatomartinská menu
Nové Hrady (Českobudějovicko) 4. listopadu (ČTK) - Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově prodává letos husy pro svatomartinská menu za stejné ceny jako loni. Kilogram v živé váze prodává Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun.
NEAKTIVNÍ COOKIES
Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky
dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte
lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.