Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Praha 4. listopadu 2023 (ČTK) - Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. Zdražení je mírnější než loni, kdy zejména nedostatek hus a energetická krize donutily restauratéry ceny zvednout o 15 až 20 procent. ČTK to řekl Luboš Kastner z Českého gastronomického institutu, který je i spolumajitelem pražské restaurace Červený jelen. Letos je podle něj hus na trhu dostatek.
Nikdo není zvědavý na to, že to uděláte moderně a nebude to chutnat. Lidé chtějí výborný tradiční svátek...
"Nebude to takový šok jako loni. Letos na to není prostor ani nálada. Bude to standardní cena, která bude akceptovatelná," uvedl Kastner. Odmítl, že by byl tento rok hus na trhu nedostatek. Přesto podle něj ale značná část provozovatelů nabídne místo husy kachnu, aby konkurovali nižší cenou. "Kachnu si můžete dát kdykoliv a není to o svatomartinský huse, ale o levnější variantě, náhražce," doplnil. Kachnu na svatomartinském menu podle něj lidé najdou především ve vesnicích.
Někteří provozovatelé podle Kastnera také nabídnou husí kaldoun nebo stehno zvlášť, aby si tak lidé nemuseli kupovat celé menu. "Lidé jsou opravdu citlivější na cenu. Chtějí si ten svátek užít a my si ho chceme užít s nimi. Ale když jim teď vláda v týdnu vyhlásí, že budou mít dražší energie, tak je to pro ně náročnější," řekl. Kolem svátku svatého Martina, který připadá na středu 8. listopadu, bude podle něj v kvalitnějších restauracích plno. Lidé tak místo už pravděpodobně neseženou, dodal.
Svatomartinské hody jsou pro restauratéry významným obdobím, každoročně návštěvnost stoupá o 15 až 20 procent, uvedl Kastner. Kuchaři podle něj na svatého Martina spíše ctí tradici a příliš neexperimentují. "Nikdo není zvědavý na to, že to uděláte moderně a nebude to chutnat. Lidé chtějí výborný tradiční svátek," řekl.
Restaurace Pivovar Národní v Praze letos svatomartinské menu zdražila o desetinu. Před pandemií covidu-19 byly husí hody vyhledávanou akcí, poté, co husy zdražily, ale zájem polevil, uvedl majitel Jan Mužátko. Letos by však návštěvnost mohla být vysoká, dodal. Pražské Bistro Ansámbl bude šestinu pečené husy s knedlíky a se zelím podávat za 679 korun. "Rozhodli jsme se jít tradiční cestou. Letos jsme husu nenahrazovali žádnou alternativou," řekl ČTK šéfkuchař Martin Charvát.
V pražské restauraci La Republica si budou moci návštěvníci na svatomartinském menu pochutnat od pátku 10. do neděle 12. listopadu. Jako předkrm podnik nabídne husí paštiku a zákuskem bude švestková bublanina. Menu s celou husou pro čtyři osoby vyjde na 2990 korun.
Čeští chovatelé letos podle Českomoravské drůbežářské unie vykrmili 125.000 hus, což je o 26 procent méně než loni. Podniky se potýkají s vysokými náklady hlavně na krmné směsi, sdělila unie. Naopak svatomartinských vín bude letos na trhu rekordní počet, a to 2,78 milionu lahví. Od roku 2005, odkdy Vinařský fond ochrannou známku vinařům propůjčuje, je to nejvíce.
mib ptd - sdílejte článek
Následuje: Jediný šlechtitelský chov hus v ČR drží loňské ceny hus pro svatomartinská menu
Nové Hrady (Českobudějovicko) 4. listopadu (ČTK) - Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově prodává letos husy pro svatomartinská menu za stejné ceny jako loni. Kilogram v živé váze prodává Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun. Na svatého Martina a pro vánoční trh nabízí 3000 hus. Je to víc než loni, kdy na chov ještě dopadaly následky ptačí chřipky. Zájem o svatomartinská menu je v Českých Budějovicích velký, zjistila ČTK. Na svatomartinská menu v restauracích dodají z chovu v Byňově u Nových Hradů asi 2000 hus. "Každý rok navyšujeme mladé chovné. Většina se prodá v malých housatech. Pro nás je na prvním místě vybrat mladý chovný materiál na příští rok, zbytek housat prodáváme zákazníkům. Máme stejné ceny jako loni," řekla ČTK vedoucí střediska chovu drůbeže Naďa Hrvolová. Objednávky brali od poloviny září. Zájem letos vzrostl, vyprodáno ještě není. Loni zdražila firma kvůli vyšším nákladům na energie kilogram o 40 korun. Zájem o svatomartinská menu je letos obrovský, plní se rezervace i lůžka v hotelích, uvedl ředitel Turistické oblasti Budějovicko Tomáš Polanský. Jen na Českobudějovicku eviduje 20 restaurací, jež menu nabídnou. Podle rodinného receptu připravuje husu víc než deset let budějovická restaurace Klika Kitchen. "Husy máme z volného chovu od manželů Tůmových z Chelčic. V nabídce bude přes oběd pečená husí čtvrtka, husí kaldoun a další speciality, ale na večeře připravujeme nově takzvanou husí hostinu ve stylu sharing plate. (pokračování...)
Nové Hrady (Českobudějovicko) 4. listopadu (ČTK) - Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově prodává letos husy pro svatomartinská menu za stejné ceny jako loni. Kilogram v živé váze prodává Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun. Na svatého Martina a pro vánoční trh nabízí 3000 hus. Je to víc než loni, kdy na chov ještě dopadaly následky ptačí chřipky. Zájem o svatomartinská menu je v Českých Budějovicích velký, zjistila ČTK. Na svatomartinská menu v restauracích dodají z chovu v Byňově u Nových Hradů asi 2000 hus. "Každý rok navyšujeme mladé chovné. Většina se prodá v malých housatech. Pro nás je na prvním místě vybrat mladý chovný materiál na příští rok, zbytek housat prodáváme zákazníkům. Máme stejné ceny jako loni," řekla ČTK vedoucí střediska chovu drůbeže Naďa Hrvolová. Objednávky brali od poloviny září. Zájem letos vzrostl, vyprodáno ještě není. Loni zdražila firma kvůli vyšším nákladům na energie kilogram o 40 korun. Zájem o svatomartinská menu je letos obrovský, plní se rezervace i lůžka v hotelích, uvedl ředitel Turistické oblasti Budějovicko Tomáš Polanský. Jen na Českobudějovicku eviduje 20 restaurací, jež menu nabídnou. Podle rodinného receptu připravuje husu víc než deset let budějovická restaurace Klika Kitchen. "Husy máme z volného chovu od manželů Tůmových z Chelčic. V nabídce bude přes oběd pečená husí čtvrtka, husí kaldoun a další speciality, ale na večeře připravujeme nově takzvanou husí hostinu ve stylu sharing plate. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent' je zařazena do kategorií Cestovní ruch (tur) - Služby (slz) - Zemědělství (zem) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2023110302952|507742. Vydána 04.11.2023 6:55:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent' je zařazena do kategorií Cestovní ruch (tur) - Služby (slz) - Zemědělství (zem) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2023110302952|507742. Vydána 04.11.2023 6:55:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.