káva
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "káva". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo káva je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 50 záznamů.
Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens
Washington 22. dubna (ČTK) - Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610.000 až jedním milionem let v etiopských lesích. To znamená, že tento druh je starší než Homo sapiens, který vznikl v Africe před 300.000 lety, upozornila agentura Reuters. Vědci doufají, že se díky tomu dozvědí o rostlinách více, aby je mohli lépe chránit před škůdci a klimatickými změnami. Vědci analyzovali genomy 39 odrůd arabiky, a vytvořili tak dosud nejkvalitnější genom kávovníku arabského. Odhalili také specifickou oblast genomu, která může být důležitá pro šlechtění a odolnost vůči chorobám. Součástí zkoumání byl i vzorek z 18. století, který použil švédský přírodovědec Carl Linné při pojmenování tohoto druhu. Arabica podle vědců vznikla přirozeným křížením dvou rodičovských druhů, kterými byly kávovník statný (Coffea canephora) a Coffea eugenioides. Kávovník statný je známý jako robusta a jeho genom byl analyzován v roce 2014. Robusta se běžně používá v instantní kávě. Arabica je považována za kávu s lepší chutí, je ceněná pro svoji jemnost a relativně sladkou chuť. Robusta pochází z pralesů rovníkové Afriky a je známá tím, že je poměrně odolná vůči hlavním kávovým škůdcům a chorobám. Arabica dnes tvoří 60 až 70 procent světového trhu s kávou. Zbytek tvoří robusta. Ukázalo se, že populace arabiky během tisíciletí, než ji lidé začali pěstovat, rostla a klesala, podle toho, jak se oteplovalo a ochlazovalo klima. Vzkvétala v teplých a vlhkých obdobích a trpěla v obdobích sucha. Tato chudá období vytvářela úzká místa v populaci, kdy přežilo jen malé množství geneticky podobných rostlin. Dnes má proto arabica nízkou genetickou rozmanitost, a je tak náchylnější vůči škůdcům a chorobám, jako je houbová choroba nazývaná rez listů, které každoročně způsobují ztráty v řádu miliard dolarů. Lze ji také pěstovat jen v omezeném počtu lokalit, kde jsou příznivé klimatické podmínky a hrozby chorob nižší. Výzkum tak otevřel cestu k novým přístupům ke šlechtění kávy, které mohou pomoci vývoji nových odrůd se zvýšenou odolností vůči chorobám, klimatickým změnám a s novými chuťovými vlastnostmi, upozornil odborník společnosti Nestlé, který se studie účastnil, Patrick Descombes. Káva je jedním z nejrozšířenějších nápojů na světě. Podle odhadů se jí denně vypije 2,25 miliardy šálků. Je také jednou z nejvíce obchodovaných komodit. irl jrm
Yahoo! News: Levandulové latté je oblíbené, ale má jeho pití nějaký přínos?
New York 24. března (ČTK/Yahoo! News) - Jaro je tady a spolu s ním přichází období, kdy levandule nejen rozkvete, ale kdy si najde cestu i do oblíbeného ranního nápoje mnoha lidí. Levandulová káva je čím dál tím oblíbenější a tento trend zatím nejeví známky toho, že by začínal opadávat - zejména díky tomu, že společnost Starbucks nedávno uvedla na trh kávu Iced Lavender Oat Milk Latte, která obsahuje patentovaný levandulový prášek, napsal server Yahoo! News. CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Londýn 3. ledna (ČTK/CNBC) - Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou. NYT: Kolik kávy je příliš mnoho?
New York 29. září (ČTK/NYT) - Káva může být spoustou věcí: ranním rituálem, kulturní tradicí, prostředkem k zvýšení produktivity a dokonce i zdravým nápojem, napsal zpravodajský server The New York Times. Východočeské muzeum připravilo webovou výstavu o náhražkách kávy
Pardubice 1. prosince (ČTK) - Východočeské muzeum v Pardubicích spustilo další webovou výstavu, jejím tématem je známá pardubická firma Kávoviny, dříve podnik Franckovka, která vyráběla kávovinové náhražky.
New York 24. března (ČTK/Yahoo! News) - Jaro je tady a spolu s ním přichází období, kdy levandule nejen rozkvete, ale kdy si najde cestu i do oblíbeného ranního nápoje mnoha lidí. Levandulová káva je čím dál tím oblíbenější a tento trend zatím nejeví známky toho, že by začínal opadávat - zejména díky tomu, že společnost Starbucks nedávno uvedla na trh kávu Iced Lavender Oat Milk Latte, která obsahuje patentovaný levandulový prášek, napsal server Yahoo! News. CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Londýn 3. ledna (ČTK/CNBC) - Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou. NYT: Kolik kávy je příliš mnoho?
New York 29. září (ČTK/NYT) - Káva může být spoustou věcí: ranním rituálem, kulturní tradicí, prostředkem k zvýšení produktivity a dokonce i zdravým nápojem, napsal zpravodajský server The New York Times. Východočeské muzeum připravilo webovou výstavu o náhražkách kávy
Pardubice 1. prosince (ČTK) - Východočeské muzeum v Pardubicích spustilo další webovou výstavu, jejím tématem je známá pardubická firma Kávoviny, dříve podnik Franckovka, která vyráběla kávovinové náhražky.
NEAKTIVNÍ COOKIES
Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky
dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte
lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.