ČHMÚ: Množství saharského prachu nad Českem bylo ojedinělým jevem
Brno 3. dubna (ČTK) - Množství saharského prachu, které výrazně negativně ovlivnilo kvalitu ovzduší v celém Česku od soboty do pondělí, bylo ojedinělým jevem. Podle dosavadních zkušeností se prach obvykle pohyboval ve vyšších vrstvách atmosféry, případně byly přízemní koncentrace prachových částic v ovzduší výrazně nižší než tentokrát, řekl ČTK Ondřej Vlček, vedoucí oddělení modelování a expertiz Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) .
Přesnou příčinu toho, proč se prach dostal do nižších vrstev atmosféry a jeho koncentrace byly vysoké, budou meteorologové teprve analyzovat. 'Nicméně lze předpokládat, že velmi dobré rozptylové podmínky, stabilní proudění a související vertikální promíchávání vedlo k přenosu prachu z vyšších hladin do nižších,' uvedl Vlček.
Šlo o jev, který dosud pracoviště ČHMÚ průběžně nesledovala a ČHMÚ ani nemá v tomto případě vhodný mechanismus pro včasné informování veřejnosti. Obvykle totiž při přenosu saharského prachu šlo z pohledu přízemních koncentrací o časově omezený jev, který zasahoval pouze část území Česka. Vlček také zmínil, že předpověď jednoho z modelů, který ČHMÚ využívá, predikoval několikanásobně nižší koncentrace.
I když meteorologové věděli o příchodu saharského prachu tři dny předem a ve veřejných zdrojích byly informace dostupné, směrem k veřejnosti se dostala z ČHMÚ až v sobotu informace o vyhlášení smogové situace. Ta se vydává v okamžiku, kdy dvanáctihodinové koncentrace prachových částic překročí hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový alespoň na polovině stanic pro danou oblast a je zřejmé, že v následujících 24 hodinách koncentrace neklesnou pod tuto hodnotu.
'Zpočátku byla situace v Česku nejhorší v jižní a východní části území, nicméně poměrně rychle byly vysoké koncentrace zaznamenány i na severu republiky v Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Při predikci vývoje situace bylo podstatné, že se Česko nacházelo na západním okraji oblasti vysokých koncentrací prachových částic a z toho vyplývala i vyšší nejistota budoucího vývoje, případně zaznamenané poklesy a opětovné nárůsty koncentrací, například na Ostravsku,' popsal Vlček. Z pohledu celkového počtu hodin, kdy průměrné hodinové koncentrace překročily hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový, byla situace nejhorší na severní Moravě. Na Ostravsku dosahovaly hodinové průměry koncentrací v pondělí i přes 200 mikrogramů na metr krychlový.
Zatímco například v jižních Čechách dosáhly koncentrace hodnot, které se nevyskytují ani v zimních měsících při špatných rozptylových podmínkách, na Ostravsku v tomto období mohou být naměřené podobné koncentrace. Vlček ale zdůraznil, že v zimě bývá toxicita prachu vyšší kvůli jeho původu. Zatímco nyní šlo o pouštní prach, v zimě jsou v něm spaliny z dopravy, průmyslu a lokálních topenišť, které obsahují řadu rakovinotvorných látek.
mei kš - sdílejte článek
Následuje: BBC: Jak ochránit britskou pintu piva před změnou klimatu
Londýn 3. dubna (BBC/ČTK) - S postupnou klimatickou změnou hrozí, že typické britské pintě piva 'zazvoní hrana', píše BBC News. Vědci se pokoušejí najít způsoby, jak pivovarnickému průmyslu v zemi pomoci. Chmel pivu propůjčuje jeho typickou nahořklou chuť, ale rostliny chmele nemají rády vysoké teploty a sucho, což jsou podmínky, které s postupem klimatické změny v posledních desetiletích zažíváme, a produkce chmelu tak rok od roku klesá. Výzkumníci v Kentu izolují geny chmele v naději, že se jim podaří vyšlechtit nové varianty odolnější vůči oteplujícímu se klimatu. Chtějí také vyprodukovat nové varianty s intenzivnější chuťovou stopou, které se nyní stávají stále populárnějšími. 'Bez toho britská pinta piva zkrátka postupně zanikne,' míní Danielle Whelanová z pivovaru Shepherd Neame. 'Nakonec nám nezbyde než pivo dovážet, a přijdeme tak o veškerou kulturu, která se s tím procesem pojí,' řekla Whelanová. Teplejší a sušší podmínky mají také vliv na charakteristickou hořkost plodů chmele a panují obavy, že se s postupem globálního oteplování problém bude jen zhoršovat. 'Klimatická změna se nás velmi dotýká,' řekl vrchní sládek pivovaru Ramsgate Eddie Gadd. 'Většinu chmele nakupuji v Kentu a za posledních deset až 12 let jsem na vlastní oči viděl, jak úroda klesá a stoupá, je to jak na horské dráze. Zemědělci, kteří chmel pěstují, to pociťují a hledávání genů odolných vůči suchu a horku bude mít do budoucna mimořádný význam,' myslí si britský sládek. Sucho ovlivňující produkci chmele je problém v celé Evropě. Analýza publikovaná v loňském roce uvádí, že v oblastech, kde se chmel tradičně pěstuje, klesla jeho celková úroda až o 20 procent. Na novém výzkumu spolupracuje doktorka Helena Cockertonová z Univerzity v Kentu. (pokračování...)
Londýn 3. dubna (BBC/ČTK) - S postupnou klimatickou změnou hrozí, že typické britské pintě piva 'zazvoní hrana', píše BBC News. Vědci se pokoušejí najít způsoby, jak pivovarnickému průmyslu v zemi pomoci. Chmel pivu propůjčuje jeho typickou nahořklou chuť, ale rostliny chmele nemají rády vysoké teploty a sucho, což jsou podmínky, které s postupem klimatické změny v posledních desetiletích zažíváme, a produkce chmelu tak rok od roku klesá. Výzkumníci v Kentu izolují geny chmele v naději, že se jim podaří vyšlechtit nové varianty odolnější vůči oteplujícímu se klimatu. Chtějí také vyprodukovat nové varianty s intenzivnější chuťovou stopou, které se nyní stávají stále populárnějšími. 'Bez toho britská pinta piva zkrátka postupně zanikne,' míní Danielle Whelanová z pivovaru Shepherd Neame. 'Nakonec nám nezbyde než pivo dovážet, a přijdeme tak o veškerou kulturu, která se s tím procesem pojí,' řekla Whelanová. Teplejší a sušší podmínky mají také vliv na charakteristickou hořkost plodů chmele a panují obavy, že se s postupem globálního oteplování problém bude jen zhoršovat. 'Klimatická změna se nás velmi dotýká,' řekl vrchní sládek pivovaru Ramsgate Eddie Gadd. 'Většinu chmele nakupuji v Kentu a za posledních deset až 12 let jsem na vlastní oči viděl, jak úroda klesá a stoupá, je to jak na horské dráze. Zemědělci, kteří chmel pěstují, to pociťují a hledávání genů odolných vůči suchu a horku bude mít do budoucna mimořádný význam,' myslí si britský sládek. Sucho ovlivňující produkci chmele je problém v celé Evropě. Analýza publikovaná v loňském roce uvádí, že v oblastech, kde se chmel tradičně pěstuje, klesla jeho celková úroda až o 20 procent. Na novém výzkumu spolupracuje doktorka Helena Cockertonová z Univerzity v Kentu. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'ČHMÚ: Množství saharského prachu nad Českem bylo ojedinělým jevem' je zařazena do kategorií Počasí (met) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2024040302719|509507. Vydána 03.04.2024 10:31:56. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'ČHMÚ: Množství saharského prachu nad Českem bylo ojedinělým jevem' je zařazena do kategorií Počasí (met) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2024040302719|509507. Vydána 03.04.2024 10:31:56. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.