Zlatovna Zlato Zprávy Magazín

Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí

 Švýcarsko věda potraviny zajímavosti čokoláda
Ilustrační fotografie. zdroj:istock.com
Curych 29. května (ČTK) - Švýcarští vědci vyvinuli nový způsob výroby čokolády, která by měla být zdravější a šetrnější k životnímu prostředí. V nové receptuře se využívají vedle kakaových bobů ještě další části kakaového plodu, které slouží také částečně jako sladidlo, informovala agentura DPA. 'Náš proces využívá k výrobě čokolády další komponenty z kakaových plodů,' uvedl vědecký tým kolem Kima Mishry ze Spolkové vysoké technické školy v Curychu v časopisu Nature Food. Výsledný produkt má podobnou chuť jako obvyklá čokoláda, ale nabízí zároveň lepší nutriční hodnoty, obsahuje více vlákniny a menší podíl nasycených mastných kyselin. Zároveň by tento způsob výroby čokolády mohl výrazně snížit potřebu půdy k pěstování kakaa 'a s tím spojené oteplování povrchu země v porovnání s průměrnou evropskou produkcí hořké čokolády', stojí v článku. I když jsou kakaové boby - z nichž se čokoláda vyrábí - jen malou částí plodu kakaovníku, je k jejich produkci zapotřebí velké množství zemědělské plochy. A tedy i objem vyprodukovaných skleníkových plynů je v porovnání s výsledným produktem získaným z plodů nepoměrně vysoký. 'Z toho důvodu by mohl postup využívající větší část z kakaového plodu, jako jsou dužina a slupka, vést k redukci dopadů na životní prostředí,' uvádí výzkumný tým. Podlouhlý plod kakaovníku - známý také jako kakaový lusk - má tvrdou vnější vrstvu. Když se plod rozřízne, je vidět skořápka a uvnitř seřazené kakaové boby, které jsou obklopeny světlou dužinou. Drobní pěstitelé by mohli využít novou čokoládu k prodeji dalších složek plodů, a získat tak další zdroj příjmu, píší výzkumníci. Z exotického ovoce pak zůstane nevyužitá pouze vnější slupka, která se podle vědců tradičně používá především jako palivo nebo na kompost.
Klíčová slova - Švýcarsko - věda - potraviny - zajímavosti - čokoláda -
Než bude možné novou čokoládu koupit, bude to ale ještě nějakou dobu trvat. 'Ukázali jsme, že naše čokoláda je atraktivní a chuťově srovnatelná,' říká Mishra. Curyšská technická vysoká škola už požádala o patent na recepturu čokolády z kakaových lusků. cht jrm - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí' je zařazena do kategorií Věda a technika (vat) - Potravinářství (ptr) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2024052806170|510176. Vydána 29.05.2024 6:43:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí


BBC: Krajně pravicové strany upínají svůj zrak k volbám do Evropského parlamentu
Česká národní banka vydala zlatou minci s motivy historického jádra Olomouce
Analýza: Inflace ve střední Evropě ožívá, za rok 2024 by měla být v ČR 3,7 pct.
Postoj bank k obrannému průmyslu je pro firmy stále komplikací, řekl Hynek
CNBC: Podvodů označovaných deepfakes přibývá, firmy už přišly o miliony dolarů

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
Mám rád ZLATOVNA .CZ
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.