Upozornění: Provozní doba během vánočních svátků a na přelomu roku. Máme omezený provoz. Více na otevírací doba.
Zlatovna Zlato Zprávy Magazín

Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí

 Švýcarsko věda potraviny zajímavosti čokoláda
Ilustrační fotografie. zdroj:istock.com
Curych 29. května (ČTK) - Švýcarští vědci vyvinuli nový způsob výroby čokolády, která by měla být zdravější a šetrnější k životnímu prostředí. V nové receptuře se využívají vedle kakaových bobů ještě další části kakaového plodu, které slouží také částečně jako sladidlo, informovala agentura DPA. 'Náš proces využívá k výrobě čokolády další komponenty z kakaových plodů,' uvedl vědecký tým kolem Kima Mishry ze Spolkové vysoké technické školy v Curychu v časopisu Nature Food. Výsledný produkt má podobnou chuť jako obvyklá čokoláda, ale nabízí zároveň lepší nutriční hodnoty, obsahuje více vlákniny a menší podíl nasycených mastných kyselin. Zároveň by tento způsob výroby čokolády mohl výrazně snížit potřebu půdy k pěstování kakaa 'a s tím spojené oteplování povrchu země v porovnání s průměrnou evropskou produkcí hořké čokolády', stojí v článku. I když jsou kakaové boby - z nichž se čokoláda vyrábí - jen malou částí plodu kakaovníku, je k jejich produkci zapotřebí velké množství zemědělské plochy. A tedy i objem vyprodukovaných skleníkových plynů je v porovnání s výsledným produktem získaným z plodů nepoměrně vysoký. 'Z toho důvodu by mohl postup využívající větší část z kakaového plodu, jako jsou dužina a slupka, vést k redukci dopadů na životní prostředí,' uvádí výzkumný tým. Podlouhlý plod kakaovníku - známý také jako kakaový lusk - má tvrdou vnější vrstvu. Když se plod rozřízne, je vidět skořápka a uvnitř seřazené kakaové boby, které jsou obklopeny světlou dužinou. Drobní pěstitelé by mohli využít novou čokoládu k prodeji dalších složek plodů, a získat tak další zdroj příjmu, píší výzkumníci. Z exotického ovoce pak zůstane nevyužitá pouze vnější slupka, která se podle vědců tradičně používá především jako palivo nebo na kompost.
Klíčová slova - Švýcarsko - věda - potraviny - zajímavosti - čokoláda -
Než bude možné novou čokoládu koupit, bude to ale ještě nějakou dobu trvat. 'Ukázali jsme, že naše čokoláda je atraktivní a chuťově srovnatelná,' říká Mishra. Curyšská technická vysoká škola už požádala o patent na recepturu čokolády z kakaových lusků. cht jrm - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí' je zařazena do kategorií Věda a technika (vat) - Potravinářství (ptr) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2024052806170|510176. Vydána 29.05.2024 6:43:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí


BBC: Krajně pravicové strany upínají svůj zrak k volbám do Evropského parlamentu
Česká národní banka vydala zlatou minci s motivy historického jádra Olomouce
Analýza: Inflace ve střední Evropě ožívá, za rok 2024 by měla být v ČR 3,7 pct.
Postoj bank k obrannému průmyslu je pro firmy stále komplikací, řekl Hynek
CNBC: Podvodů označovaných deepfakes přibývá, firmy už přišly o miliony dolarů

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
NEAKTIVNÍ COOKIES Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.