Poullainová
SLOVNÍK
NAJÍT
potraviny
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "potraviny". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo potraviny je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 50 záznamů.
Mléčný krém Pribináček se v Přibyslavi vyrábí 70 let, vyváží se na Slovensko
Přibyslav (Havlíčkobrodsko) 4. září (ČTK) - Mléčný krém Pribináček se v mlékárně v Přibyslavi - Hesově vyrábí 70 let. Sladký krém z tvarohu a smetany byl na trh uvedený v roce 1954, aby dětem po válce dodal potřebnou výživu. Ze závodu, který teď patří společnosti Savencia, se Pribináček vyváží i na Slovensko. Podle podniku tam je nejprodávanější značkou mléčných dezertů. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl generální ředitel společnosti Aleš Malenka. Pribináček se vyrábí jen v Hesově. Na produkci závodu se skoro 400 zaměstnanci se podílí přibližně 30 procenty. V minulém roce bylo Pribináčku vyrobeno přibližně 4800 tun. Na Slovensku se prodává pod stejnou značkou. Mimo území bývalého Československa sladký tvaroh nikdo nezná, řekl dnes novinářům Vladimír Čejna, manažer firmy pro gastrovýrobky. Limitem pro export do vzdálenějších zemí je podle něj i trvanlivost Pribináčku, která je něco přes měsíc. Společnost Savencia je držitelem ochranné známky Pribináček a jeho grafických prvků. Snaží se rozšiřovat portfolio výrobků s touto značkou. Do odborné soutěže Mlékárenského dne, který bude v sobotu v Přibyslavi, poslal výrobce banánový Pribináček. Na druhou stranu zůstává věrný klasickým recepturám a příchutím, jako je vanilka a kakao. Nejvýraznější změnou bylo podle Čejny zavedení termizace krému v 90. letech, která podstatně prodloužila jeho trvanlivost. Výroba Pribináčku se už díky automatizaci uskutečňuje téměř bez dotyku lidské ruky, krém se do kelímku plní ještě horký. Obsah zavřeného kelímku kontrolují detektory a rentgen. Pribináček se dlouho prodával v kelímcích se sloganem Pramen zdraví z Posázaví. Tento slogan zazněl i v komedii režiséra Oldřicha Lipského Ať žijí duchové z roku 1977, k níž složil hudbu Jaroslav Uhlíř. "Chcete-li prospěti dítěti bledému, kupte mu pramen zdraví z Posázaví," zpívá Lubomír Lipský v roli vedoucího samoobsluhy. V roce 1994 se na obalu Pribináčku poprvé objevil kocourek. Poslední roky už slogan na obalu Pribináčku není. Čejna to zdůvodnil tím, že stoupl počet nutričních údajů, které se na něm musí uvádět. "Druhá věc, to souvisí i s exportem na Slovensko, že jsme potřebovali dát větší důraz na logo kocourka, který byl trochu v záplavě textu upozaděný," řekl. Mezi značky vyráběné v Hesově patří i Lučina, Král Sýrů a Sedlčanský Hermelín. V Česku má Savencia druhý závod v Hodoníně. Podle naposled zveřejněné výroční zprávy ve Sbírce listin měla Savencia Fromage Dairy Czech Republic, a.s., v roce 2022 čistý obrat 3,5 miliardy korun. V ČR a na Slovensku Savencia zaměstnává přes 800 lidí, patří do francouzské skupiny. Do českého mlékárenství přišla francouzská skupina Bongrain v roce 1993, kdy získala majoritu v hesovské mlékárně Pribina. Následovala akvizice Povltavských mlékáren Sedlčany a TPK Hodonín. Skupina vstoupila také do mlékáren v Liptovském Mikuláši na Slovensku. V roce 2015 změnila název na Savencia Fromage Dairy, změna se týkala i dceřiných firem v ČR a na SR. Podrobnosti jsou na webu. vst hjBloomberg: Rozsáhlé požáry v Brazílii zřejmě povedou ke zdražování cukru
Sao Paulo 26. srpna (ČTK) - Rozsáhlé požáry, které během víkendu zasáhly pole s cukrovou třtinou v Brazílii, zřejmě budou mít negativní dopad na celosvětové dodávky cukru a povedou k růstu jeho cen. Informuje o tom agentura Bloomberg. Brazílie je největším vývozcem cukru na světě. Podle společnosti Alvean, která patří mezi přední obchodníky s cukrem, budou mít nynější požáry výraznější dopady než velké mrazy, jež zasáhly produkci cukrové třtiny v Brazílii v roce 2021. "Rozsah problémů je nyní mnohem větší," uvedl analytik Mauro Virgino z firmy Alvean. "Požáry z roku 2024 jsou jako mrazy z roku 2021, ale na steroidech," dodal. Stát Sao Paulo, který má největší podíl na produkci cukrové třtiny v Brazílii, nyní kvůli vlně veder a nízké vlhkosti vzduchu čelí rekordnímu množství požárů. Podle brazilského svazu producentů cukrové třtiny Orplana zde požáry o víkendu zasáhly až 60.000 hektarů polí. Negativní dopady nynějších požárů by mohly přetrvávat i v příštím roce. "Za 20 let v branži jsem nic takového neviděl," uvedl Almir Torcato ze svazu Canoeste, který sdružuje pěstitele cukrové třtiny v západní části státu Sao Paulo. "Obdrželi jsme četné žádosti o pomoc," dodal. Ceny termínových kontraktů na surový cukr na burze v New Yorku si během dnešního obchodování připisovaly přes čtyři procenta. Podle předběžných odhadů poradenských společností Green Pool Commodity Specialists a FG/A mohly vést požáry ve státě Sao Paulo ke ztrátě až pěti milionů tun cukrové třtiny, píše Bloomberg. pmh mka
Při modernizaci továrny v Holešově odkryli archeologové pohřebiště z 5. století
Holešov (Kroměřížsko) 6. srpna (ČTK) - Při modernizaci továrny Sfinx v Holešově na Kroměřížsku odkryli archeologové pohřebiště z 5. století. Pochází tedy ještě z období před vznikem Velké Moravy. Odborníci objevili několik hrobů a spolu s nimi skleněné nádoby nebo železné předměty, které zrestaurují a přistoupí k jejich konzervaci. Ministři zemědělství EU budou debatovat o hmyzu i masu vypěstovaném v laboratoři
Brusel 15. července (zpravodajka ČTK) - Unijní ministři zemědělství budou dnes při jednání v Bruselu diskutovat také o tom, zda hmyz, rostlinné potraviny nebo maso vypěstované v laboratoři mohou ohrozit evropské kulinářské tradice, informoval server Euractiv. Prodejci: Na grilu Češi v posledních letech více opékají sýry a rostlinná masa
Praha 14. července (ČTK) - Sýry nebo rostlinné alternativy mas, například zeleninové burgery, patří k produktům, které Češi v posledních letech čím dál častěji opékají na svých grilech. Větší oblibě se ale těší také marinovaná masa a čerstvé bylinky. Anketa: V ČR roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutě
Praha 10. července (ČTK) - Ve výběru zmrzliny jsou podle prodejců Češi spíše konzervativní, vedou tradiční příchutě jako vanilková, čokoládová nebo ovocná, roste ale zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny. Zrna kávy robusta od začátku roku zdražila o 60 procent na 4625 USD za tunu
Londýn 9. července (ČTK) - Ceny zrn kávy robusta dnes na světových trzích vystoupaly na rekordní maxima v důsledku zpomalení dodávek z Vietnamu, největšího světového producenta této odrůdy. Od začátku roku komodita zdražila o 60 procent, přičemž dnes na londýnské komoditní burze dosáhla ceny 4625 USD za tunu. Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí
Curych 29. května (ČTK) - Švýcarští vědci vyvinuli nový způsob výroby čokolády, která by měla být zdravější a šetrnější k životnímu prostředí. V nové receptuře se využívají vedle kakaových bobů ještě další části kakaového plodu, které slouží také částečně jako sladidlo, informovala agentura DPA. BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné
Dillí 22. května (ČTK/BBC News) - Rozmanitost chutí je ohromující. Indické koření vylepšuje nakládanou zeleninu i maso a dochucuje ostrá pouliční jídla. Pikantní koření dodává říz místním ovocným nápojům i štiplavý nádech ovocným a zeleninovým salátům. Ve Francii upekli rekordně dlouhou bagetu, měřila 140,5 metru
Paříž 6. května (ČTK) - Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens
Washington 22. dubna (ČTK) - Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610.000 až jedním milionem let v etiopských lesích. Madeta se soudila kvůli selskému baroku v ochranné známce, u NSS neuspěla
Brno 17. dubna (ČTK) - Mlékárna Madeta neuspěla v právní bitvě o zneplatnění ochranné známky, která obsahuje podobný motiv staveb selského baroka, jaký sama zobrazuje na obalech svých výrobků. Sporná známka se využívá v různých variacích pro Jihočeská čerstvá vejce. Kraslice pojmenovaly bývalé autobusové nádraží po rodákovi Juliu Meinlovi
Kraslice (Sokolovsko) 10. dubna (ČTK) - Zastupitelé Kraslic dnes rozhodli, že pojmenují jedno z míst ve městě po Juliu Meinlovi. Obchodník, inovátor pražení kávy a zakladatel potravinářské firmy je kraslickým rodákem. Cena kakaa už se letos více než zdvojnásobila, je rekordních 10.000 USD za tunu
Londýn/Praha 26. března (ČTK) - Cena kakaa pokračuje v růstu na nové rekordy a dnes poprvé překonala 10.000 USD (232.600 Kč) za tunu. K hlavním příčinám patří obavy o dodávky kvůli špatné úrodě v důležitých pěstitelských zemích v západní Africe. Češi spotřebují podobně potravin jako v roce 1950, jí ale víc masa a míň brambor
Praha 19. března (ČTK) - Češi spotřebovali v roce 2022 podobný objem potravin jako v roce 1950, a to téměř 800 kilogramů na jednoho obyvatele za rok. O více než polovinu ale například stoupla od roku 1950 spotřeba masa nebo alkoholu. Výborný kritizoval ÚOHS za výsledek prošetřování cen cukru
Praha 17. března (ČTK) - Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) kritizoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za jeho postup při vyšetřování růstu cen cukru. Nelíbí se mu, k jakému závěru úřad dospěl, a chce, aby dodržování hospodářské soutěže víc hlídal. Zamrazilová: Ke vstupu Česka do eurozóny musí být širší politická shoda
Praha 28. ledna (ČTK) - Ke vstupu České republiky do eurozóny musí být širší politická shoda, proces přijetí eura je dlouhý a náročný. V pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce to dnes řekla viceguvernérka České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová. Izraelská společnost vypěstovala úhoří maso v laboratoři
Londýn 23. ledna (ČTK) - Izraelské firmě se jako první na světě podařilo laboratorně vypěstovat maso úhořů říčních. Uvedl to list The Guardian, podle kterého nadměrný rybolov způsobil, že populace těchto ryb prudce klesá, hrozí jim vyhynutí a jejich ceny rostou. CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Londýn 3. ledna (ČTK/CNBC) - Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou. Cena kakaa na trhu v Londýně letos vzrostla nejvíce od roku 1989
Londýn 28. prosince (ČTK) - Cena kakaa na komoditní burze v Londýně v letošním roce zaznamená zřejmě nejvyšší nárůst za více než tři desetiletí. Pro spotřebitele to mimo jiné znamená, že by se mohly dál zvyšovat ceny čokolády.
Holešov (Kroměřížsko) 6. srpna (ČTK) - Při modernizaci továrny Sfinx v Holešově na Kroměřížsku odkryli archeologové pohřebiště z 5. století. Pochází tedy ještě z období před vznikem Velké Moravy. Odborníci objevili několik hrobů a spolu s nimi skleněné nádoby nebo železné předměty, které zrestaurují a přistoupí k jejich konzervaci. Ministři zemědělství EU budou debatovat o hmyzu i masu vypěstovaném v laboratoři
Brusel 15. července (zpravodajka ČTK) - Unijní ministři zemědělství budou dnes při jednání v Bruselu diskutovat také o tom, zda hmyz, rostlinné potraviny nebo maso vypěstované v laboratoři mohou ohrozit evropské kulinářské tradice, informoval server Euractiv. Prodejci: Na grilu Češi v posledních letech více opékají sýry a rostlinná masa
Praha 14. července (ČTK) - Sýry nebo rostlinné alternativy mas, například zeleninové burgery, patří k produktům, které Češi v posledních letech čím dál častěji opékají na svých grilech. Větší oblibě se ale těší také marinovaná masa a čerstvé bylinky. Anketa: V ČR roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutě
Praha 10. července (ČTK) - Ve výběru zmrzliny jsou podle prodejců Češi spíše konzervativní, vedou tradiční příchutě jako vanilková, čokoládová nebo ovocná, roste ale zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny. Zrna kávy robusta od začátku roku zdražila o 60 procent na 4625 USD za tunu
Londýn 9. července (ČTK) - Ceny zrn kávy robusta dnes na světových trzích vystoupaly na rekordní maxima v důsledku zpomalení dodávek z Vietnamu, největšího světového producenta této odrůdy. Od začátku roku komodita zdražila o 60 procent, přičemž dnes na londýnské komoditní burze dosáhla ceny 4625 USD za tunu. Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí
Curych 29. května (ČTK) - Švýcarští vědci vyvinuli nový způsob výroby čokolády, která by měla být zdravější a šetrnější k životnímu prostředí. V nové receptuře se využívají vedle kakaových bobů ještě další části kakaového plodu, které slouží také částečně jako sladidlo, informovala agentura DPA. BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné
Dillí 22. května (ČTK/BBC News) - Rozmanitost chutí je ohromující. Indické koření vylepšuje nakládanou zeleninu i maso a dochucuje ostrá pouliční jídla. Pikantní koření dodává říz místním ovocným nápojům i štiplavý nádech ovocným a zeleninovým salátům. Ve Francii upekli rekordně dlouhou bagetu, měřila 140,5 metru
Paříž 6. května (ČTK) - Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens
Washington 22. dubna (ČTK) - Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610.000 až jedním milionem let v etiopských lesích. Madeta se soudila kvůli selskému baroku v ochranné známce, u NSS neuspěla
Brno 17. dubna (ČTK) - Mlékárna Madeta neuspěla v právní bitvě o zneplatnění ochranné známky, která obsahuje podobný motiv staveb selského baroka, jaký sama zobrazuje na obalech svých výrobků. Sporná známka se využívá v různých variacích pro Jihočeská čerstvá vejce. Kraslice pojmenovaly bývalé autobusové nádraží po rodákovi Juliu Meinlovi
Kraslice (Sokolovsko) 10. dubna (ČTK) - Zastupitelé Kraslic dnes rozhodli, že pojmenují jedno z míst ve městě po Juliu Meinlovi. Obchodník, inovátor pražení kávy a zakladatel potravinářské firmy je kraslickým rodákem. Cena kakaa už se letos více než zdvojnásobila, je rekordních 10.000 USD za tunu
Londýn/Praha 26. března (ČTK) - Cena kakaa pokračuje v růstu na nové rekordy a dnes poprvé překonala 10.000 USD (232.600 Kč) za tunu. K hlavním příčinám patří obavy o dodávky kvůli špatné úrodě v důležitých pěstitelských zemích v západní Africe. Češi spotřebují podobně potravin jako v roce 1950, jí ale víc masa a míň brambor
Praha 19. března (ČTK) - Češi spotřebovali v roce 2022 podobný objem potravin jako v roce 1950, a to téměř 800 kilogramů na jednoho obyvatele za rok. O více než polovinu ale například stoupla od roku 1950 spotřeba masa nebo alkoholu. Výborný kritizoval ÚOHS za výsledek prošetřování cen cukru
Praha 17. března (ČTK) - Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) kritizoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za jeho postup při vyšetřování růstu cen cukru. Nelíbí se mu, k jakému závěru úřad dospěl, a chce, aby dodržování hospodářské soutěže víc hlídal. Zamrazilová: Ke vstupu Česka do eurozóny musí být širší politická shoda
Praha 28. ledna (ČTK) - Ke vstupu České republiky do eurozóny musí být širší politická shoda, proces přijetí eura je dlouhý a náročný. V pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce to dnes řekla viceguvernérka České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová. Izraelská společnost vypěstovala úhoří maso v laboratoři
Londýn 23. ledna (ČTK) - Izraelské firmě se jako první na světě podařilo laboratorně vypěstovat maso úhořů říčních. Uvedl to list The Guardian, podle kterého nadměrný rybolov způsobil, že populace těchto ryb prudce klesá, hrozí jim vyhynutí a jejich ceny rostou. CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Londýn 3. ledna (ČTK/CNBC) - Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou. Cena kakaa na trhu v Londýně letos vzrostla nejvíce od roku 1989
Londýn 28. prosince (ČTK) - Cena kakaa na komoditní burze v Londýně v letošním roce zaznamená zřejmě nejvyšší nárůst za více než tři desetiletí. Pro spotřebitele to mimo jiné znamená, že by se mohly dál zvyšovat ceny čokolády.
Italský svaz Coldiretti sestavil seznam hrůzných přísad na pizzu
Neapol (Itálie) 24. prosince (ČTK) - Itálie je na své národní jídlo, pizzu, obzvláště hrdá. Italové trvají na tom, že mají nejlepší kuchyni na světě a svou kulinářskou tradici jsou připraveni bránit. Pizzu s ananasem, která je oblíbena zejména ve Spojených státech, považují za skutečnou svatokrádež. Podle italského svazu zemědělců a výrobců potravin Coldiretti ale existují v zahraničí ještě odpornější přísady na pizzu, které se tento svaz rozhodl představit ve své galerií hrůz. Seznam hororových přísad zahrnuje klokaní a krokodýlí maso používané v Austrálii, zebří maso a banán z Jihoafrické republiky nebo pikantní přísady zastoupené kuřecím masem tandoori namočeným v jogurtu, které nabízejí v Indii. Ve Vietnamu a Thajsku je možné si dát pizzu s cvrčky a konopím. Za nejodpornější však italský svaz označil pizzu z Hongkongu, která je ozdobená hadím masem. Kritice se nevyhnuly ani evropské země. Portugalci se podle sdružení neštítí dělat pizzu s treskou a vařenými vejci. Ve Švédsku dávají k základním ingrediencím cokoliv navíc - krůtí maso a med, konzervované ovoce a čokoládu, masové kuličky a dokonce i zelí. Nizozemci si oblíbili křížence pizzy a kebabu. Svaz upozornil i na to, že některé země se snaží pizzu ozvláštnit kečupem a čedarem. Průzkum provedený svazem Coldiretti a společností Ipsos ukázal, že čtvrtina Italů si nedovolí jíst pizzu mimo Itálii. Více než třetina z nich tvrdí, že jsou z těchto exotických ingrediencí zděšeni a považují je za nepoživatelné. V roce 2017 se Itálii podařilo dosáhnout toho, že umění neapolských pizzařů uznala organizace UNESCO za nehmotné kulturní dědictví. Pravicová vláda vedená premiérkou Giorgiou Meloniovou, která je u moci od loňského října, se silně zasazuje o ochranu domácí produkce potravin. Ministerstvo zemědělství bylo přejmenováno na ministerstvo zemědělství, potravinové soběstačnosti a lesnictví, a vláda mimo jiné vede kampaň proti laboratorně pěstovanému masu nebo mouce z hmyzu. Podle svazu Coldiretti činí celosvětová hodnota trhu s napodobeninami italských potravin 120 miliard eur (2,9 bilionu Kč). irl spr
Řetězce reagují akcemi na změny DPH, podle analytika je to hlavně marketing
Praha 14. prosince (ČTK) - Některé obchodní řetězce již nyní reagují na plánované změny v DPH na potraviny akcemi, které do cen promítají snížení sazby z 15 na 12 procent, které bude od ledna. Podle analytika společnosti XTB Jiřího Tylečka zprávy o zlevnění určitého zboží jsou hlavně dílem marketérů firem a nejde o závazek, který by znamenal dlouhodobé zlevnění. Bloomberg: Producenty olivového oleje v Itálii zachraňují turisté
Pisa (Itálie) 10. prosince (ČTK/Bloomberg) - Maria Angela Macchiaová zasekne třímetrovou tyč zakončenou elektrickým hřebenem do horní části 200 let starého olivovníku a roztočí motor. Nástroj s dlouhými zuby, který byl vytvořen na pomoc při sklízení nepoddajných plodů z nejvyšších větví, energicky zatřese korunou stromu a z větví začnou padat do zelených sítí pod stromem proudy oliv. Výborný: Potraviny budou zdražovat, přestože klesne sazba DPH
Praha 4. prosince (ČTK) - Potraviny od ledna zdraží, přestože klesne sazba. Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o tom informovali zástupci obchodních řetězců. Ministr to řekl novinářům po jednání se zástupci největších obchodníků a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR). AP: Rostlinné bílkoviny mohou změnit klimatický trend, jen je musí jíst víc lidí
Washington 3. prosince (ČTK/AP) - Odborníci na změnu klimatu už dlouho soudí, že jedním z nejjednodušších způsobů, jak omezit dopady lidstva na životní prostředí, je jíst méně zvířat a více rostlin. Poslední roky přináší boom nejrůznějších rostlinných náhražek masa, stále však roste i konzumace živočišných produktů, upozorňuje v reportáži agentura AP. Češi chystají tradiční mikulášskou nadílku, proti loňsku ale zdražila čokoláda
Praha 1. prosince (ČTK) - Jako tradiční hodnotí prodejci nadílku, kterou Češi v posledních dnech nakupují u příležitosti blížícího se Mikuláše. Nejčastěji děti obdarují čokoládovými a perníkovými cukrovinkami, arašídy či mandarinkami. Itálie zakázala prodej a výrobu masa kultivovaného v laboratoři, hrozí pokutami
Řím 16. listopadu (ČTK) - Italský parlament dnes schválil návrh zákona, který zakazuje výrobu a prodej umělého masa. Za porušení nařízení hrozí pokuty až 150.000 eur (téměř 3,7 milionu Kč), píše ekonomický deník Il Sole 24 Ore. Jeden pekař ve Francii nechává na zákaznících, kolik mu zaplatí za bagetu
Paříž 15. listopadu (ČTK) - Jeden pekař ve Francii nechává celý listopad na zákaznících, kolik mu zaplatí za bagetu. Minimum je 60 centů (zhruba 15 Kč), což je výrazně méně než tržní cena. Prodejce tak chce pomoct těm, kteří se ocitli v problémech kvůli růstu cen. Potravinářská komora kritizuje Fialův nákup v Německu, poukazuje na nižší DPH
Praha 7. listopadu (ČTK) - Video předsedy vlády Petra Fialy (ODS) o srovnání nákupu potravin v Německu a v Česku vyvolává podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové dojem, že premiér chce, aby Češi jezdili častěji nakupovat do zahraničí, a zvyšovali tak tržby tamním obchodům. Komora: Průměrný zisk potravinářů za posledních 10 let je 0,2 pct jejich obratu
Praha 4. listopadu (ČTK) - Zisk potravinářských firem v posledních deseti let činí v průměru 0,2 procenta jejich ročního obratu, v samotném loňském roce zisk firem v různých oborech byl na úrovni od dvou do pěti procent jejich obratu. Průzkum: Vyváženost stravy řeší 62 procent Čechů, v Evropě více než tři čtvrtiny
Praha 16. října (ČTK) - Vyváženost stravy podle průzkumu společnosti Edenred řeší 62 procent Čechů, v Evropě jsou to více než tři čtvrtiny. Většina lidí si myslí, že dokáže rozeznat zdravé jídlo od nezdravého, často se ale mýlí. Analytik: Ceny komodit na trzích letos spíše klesaly, index je v minusu 4,5 pct
Praha 29. září (ČTK) - Ceny komodit na světových trzích v prvních třech čtvrtletích roku spíše klesaly, nejvíce zlevnily průmyslové kovy, pšenice, kukuřice, plyn a elektřina. Naopak výrazně zdražil cukr a v posledních měsících i ropa. Pavel a Čaputová vnímají roztržku Polska a Ukrajiny jen jako nedorozumění
New York 21. září (zvláštní zpravodajka ČTK) - Český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vnímají roztržku mezi Polskem a Ukrajinou, která vznikla kolem sporu o vývoz ukrajinského obilí, jen jako nedorozumění. MZe: Produkce drůbežího masa v ČR loni klesla o 4 pct, poprvé od roku 2013
Praha 19. září (ČTK) - Produkce drůbežího masa v Česku loni klesla o čtyři procenta. Je to první pokles od roku 2013. Vliv na to měla inflace, která změnila spotřebitelské chování. Rentabilitu producentů drůbeže ohrožuje levný dovoz, roste import ze Slovenska i z Ukrajiny. Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice, tvrdí studie
Londýn 28. srpna (ČTK) - Průmyslově zpracované potraviny výrazně zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Napsal to list The Guardian s odkazem na dvě na sobě nezávislé studie, které by podle expertů měly být varováním pro vlády po celém světě. NYT: Tunisané milují tuňáka, ale ten je čím dál tím nedostupnější
Tunis 24. července (ČTK/The New York Times) - Možná patříte mezi více než 5000 odběratelů e-mailového zpravodaje "Otevírání plechovek" (Popping Tins), který se věnuje výhradně konzervovaným mořským plodům. Indie zakázala vývoz některé rýže, jde o čtvrtinu jejího celkového vývozu
Dillí 20. července (ČTK) - Indie s okamžitou platností zakázala vývoz bílé rýže jiných druhů než basmati, snaží se tak zabránit prudkému růstu cen na domácím trhu. Úrodu poškodily silné deště a ceny rýže se v Indii za poslední rok zvýšily o více než 11 procent. Bloomberg: Nedostatek cibule otevírá novou kapitolu světové potravinové krize
Manila/Rabat 27. března (ČTK/Bloomberg) - Lalaine Basaová používá cibuli k přípravě jarních závitků ve svém cateringovém podniku severně od Manily. Teď ale kvůli růstu cen na Filipínách změnila recept a používá poloviční množství. Putin slíbil Africe bezplatně potraviny, pokud neprodlouží obilnou dohodu
Moskva 20. března (ČTK) - Rusko bezplatně poskytne africkým zemím potraviny, pokud po 60 dnech neprodlouží dohodu s Ukrajinou o dodávkách obilí, řekl dnes podle agentury TASS prezident Vladimir Putin na konferenci nazvané Rusko-Afrika v multipolárním světě. Francouzská vláda se dohodla s řetězci na nabídce potravin za nízké ceny
Paříž 6. března (ČTK) - Francouzský ministr financí Bruno Le Maire se dohodl s předními řetězci supermarketů na mechanismu, který má spotřebitelům pomoci vypořádat se s růstem cen potravin. Řetězce souhlasily, že budou po dobu tří měsíců nabízet "nejnižší možné ceny" u souboru vybraného zboží.
Praha 14. prosince (ČTK) - Některé obchodní řetězce již nyní reagují na plánované změny v DPH na potraviny akcemi, které do cen promítají snížení sazby z 15 na 12 procent, které bude od ledna. Podle analytika společnosti XTB Jiřího Tylečka zprávy o zlevnění určitého zboží jsou hlavně dílem marketérů firem a nejde o závazek, který by znamenal dlouhodobé zlevnění. Bloomberg: Producenty olivového oleje v Itálii zachraňují turisté
Pisa (Itálie) 10. prosince (ČTK/Bloomberg) - Maria Angela Macchiaová zasekne třímetrovou tyč zakončenou elektrickým hřebenem do horní části 200 let starého olivovníku a roztočí motor. Nástroj s dlouhými zuby, který byl vytvořen na pomoc při sklízení nepoddajných plodů z nejvyšších větví, energicky zatřese korunou stromu a z větví začnou padat do zelených sítí pod stromem proudy oliv. Výborný: Potraviny budou zdražovat, přestože klesne sazba DPH
Praha 4. prosince (ČTK) - Potraviny od ledna zdraží, přestože klesne sazba. Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o tom informovali zástupci obchodních řetězců. Ministr to řekl novinářům po jednání se zástupci největších obchodníků a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR). AP: Rostlinné bílkoviny mohou změnit klimatický trend, jen je musí jíst víc lidí
Washington 3. prosince (ČTK/AP) - Odborníci na změnu klimatu už dlouho soudí, že jedním z nejjednodušších způsobů, jak omezit dopady lidstva na životní prostředí, je jíst méně zvířat a více rostlin. Poslední roky přináší boom nejrůznějších rostlinných náhražek masa, stále však roste i konzumace živočišných produktů, upozorňuje v reportáži agentura AP. Češi chystají tradiční mikulášskou nadílku, proti loňsku ale zdražila čokoláda
Praha 1. prosince (ČTK) - Jako tradiční hodnotí prodejci nadílku, kterou Češi v posledních dnech nakupují u příležitosti blížícího se Mikuláše. Nejčastěji děti obdarují čokoládovými a perníkovými cukrovinkami, arašídy či mandarinkami. Itálie zakázala prodej a výrobu masa kultivovaného v laboratoři, hrozí pokutami
Řím 16. listopadu (ČTK) - Italský parlament dnes schválil návrh zákona, který zakazuje výrobu a prodej umělého masa. Za porušení nařízení hrozí pokuty až 150.000 eur (téměř 3,7 milionu Kč), píše ekonomický deník Il Sole 24 Ore. Jeden pekař ve Francii nechává na zákaznících, kolik mu zaplatí za bagetu
Paříž 15. listopadu (ČTK) - Jeden pekař ve Francii nechává celý listopad na zákaznících, kolik mu zaplatí za bagetu. Minimum je 60 centů (zhruba 15 Kč), což je výrazně méně než tržní cena. Prodejce tak chce pomoct těm, kteří se ocitli v problémech kvůli růstu cen. Potravinářská komora kritizuje Fialův nákup v Německu, poukazuje na nižší DPH
Praha 7. listopadu (ČTK) - Video předsedy vlády Petra Fialy (ODS) o srovnání nákupu potravin v Německu a v Česku vyvolává podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové dojem, že premiér chce, aby Češi jezdili častěji nakupovat do zahraničí, a zvyšovali tak tržby tamním obchodům. Komora: Průměrný zisk potravinářů za posledních 10 let je 0,2 pct jejich obratu
Praha 4. listopadu (ČTK) - Zisk potravinářských firem v posledních deseti let činí v průměru 0,2 procenta jejich ročního obratu, v samotném loňském roce zisk firem v různých oborech byl na úrovni od dvou do pěti procent jejich obratu. Průzkum: Vyváženost stravy řeší 62 procent Čechů, v Evropě více než tři čtvrtiny
Praha 16. října (ČTK) - Vyváženost stravy podle průzkumu společnosti Edenred řeší 62 procent Čechů, v Evropě jsou to více než tři čtvrtiny. Většina lidí si myslí, že dokáže rozeznat zdravé jídlo od nezdravého, často se ale mýlí. Analytik: Ceny komodit na trzích letos spíše klesaly, index je v minusu 4,5 pct
Praha 29. září (ČTK) - Ceny komodit na světových trzích v prvních třech čtvrtletích roku spíše klesaly, nejvíce zlevnily průmyslové kovy, pšenice, kukuřice, plyn a elektřina. Naopak výrazně zdražil cukr a v posledních měsících i ropa. Pavel a Čaputová vnímají roztržku Polska a Ukrajiny jen jako nedorozumění
New York 21. září (zvláštní zpravodajka ČTK) - Český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vnímají roztržku mezi Polskem a Ukrajinou, která vznikla kolem sporu o vývoz ukrajinského obilí, jen jako nedorozumění. MZe: Produkce drůbežího masa v ČR loni klesla o 4 pct, poprvé od roku 2013
Praha 19. září (ČTK) - Produkce drůbežího masa v Česku loni klesla o čtyři procenta. Je to první pokles od roku 2013. Vliv na to měla inflace, která změnila spotřebitelské chování. Rentabilitu producentů drůbeže ohrožuje levný dovoz, roste import ze Slovenska i z Ukrajiny. Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice, tvrdí studie
Londýn 28. srpna (ČTK) - Průmyslově zpracované potraviny výrazně zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Napsal to list The Guardian s odkazem na dvě na sobě nezávislé studie, které by podle expertů měly být varováním pro vlády po celém světě. NYT: Tunisané milují tuňáka, ale ten je čím dál tím nedostupnější
Tunis 24. července (ČTK/The New York Times) - Možná patříte mezi více než 5000 odběratelů e-mailového zpravodaje "Otevírání plechovek" (Popping Tins), který se věnuje výhradně konzervovaným mořským plodům. Indie zakázala vývoz některé rýže, jde o čtvrtinu jejího celkového vývozu
Dillí 20. července (ČTK) - Indie s okamžitou platností zakázala vývoz bílé rýže jiných druhů než basmati, snaží se tak zabránit prudkému růstu cen na domácím trhu. Úrodu poškodily silné deště a ceny rýže se v Indii za poslední rok zvýšily o více než 11 procent. Bloomberg: Nedostatek cibule otevírá novou kapitolu světové potravinové krize
Manila/Rabat 27. března (ČTK/Bloomberg) - Lalaine Basaová používá cibuli k přípravě jarních závitků ve svém cateringovém podniku severně od Manily. Teď ale kvůli růstu cen na Filipínách změnila recept a používá poloviční množství. Putin slíbil Africe bezplatně potraviny, pokud neprodlouží obilnou dohodu
Moskva 20. března (ČTK) - Rusko bezplatně poskytne africkým zemím potraviny, pokud po 60 dnech neprodlouží dohodu s Ukrajinou o dodávkách obilí, řekl dnes podle agentury TASS prezident Vladimir Putin na konferenci nazvané Rusko-Afrika v multipolárním světě. Francouzská vláda se dohodla s řetězci na nabídce potravin za nízké ceny
Paříž 6. března (ČTK) - Francouzský ministr financí Bruno Le Maire se dohodl s předními řetězci supermarketů na mechanismu, který má spotřebitelům pomoci vypořádat se s růstem cen potravin. Řetězce souhlasily, že budou po dobu tří měsíců nabízet "nejnižší možné ceny" u souboru vybraného zboží.
Česká firma vyvinula technologii sušení hotových jídel, které vydrží deset let
Praha 5. března (ČTK) - Česká společnost Freeze Dry Company se věnuje lyofilizaci potravin, při které se suší potraviny za velmi nízkých teplot. Vyvinula technologii sušení hotových jídel, které vydrží deset let a jsou po zalití horkou vodou poživatelné. V rozhovoru s ČTK to řekl za společnost Rudolf Kalovský, který se na vývoji tohoto produktu podílel. Firma ho tři roky dodává Armádě ČR. Příští týden spustí sbírku, která by měla umožnit posílat zásilky sušených jídel vojákům na Ukrajině. Kalovský uvedl, že firma se začala možností sušení hotových pokrmů zabývat poté, co ji s tím oslovila přímo česká armáda. Mezi hlavními požadavky byla dlouhodobá trvanlivost nebo aby jídlo co nejméně vážilo a zároveň bylo chutné. Firma se sušení potravin věnovala již dříve, sušila například ovoce a zpočátku podle Kalovského očekávala, že sušení přímo celých pokrmů nebude možné. V EU je podle něj asi šest firem, které tuto technologii používají, ale žádná se nevěnuje sušení přímo hotových pokrmů, uvedl. Celý proces lze zjednodušeně popsat tak, že surovina se mrazí na zhruba minus 35 stupňů a poté se vytvoří vakuum a výrobek opustí voda. Tím se vytvoří suchý polotovar, který má například jedno procento vody. Kalovský uvedl, že právě minimální vlhkost zabraňuje degradaci potravin. Jako hlavní výhodu pro použití v armádě vidí v podstatně menší hmotnosti, než mají běžné potraviny. Například pokrm, který po uvaření váží zhruba 470 gramů, má po vysušení kolem 100 gramů. Vojáci pak mohou mít pět kusů jídla, které váží půl kilogramu. Další důležitá vlastnost je podle Kalovského velmi dlouhá trvanlivost. "Jsme schopni uchovat výrobek při pokojové teplotě po dobu více jak deset let bez toho, aniž by ztratil kvalitu," uvedl. Doplnil, že hmotnost sušeného jídla také umožňuje jednodušší transport, kdy například jeden kamion, který uveze 20 tun materiálů, uveze 200.000 sušených jídel. V současnosti firma vyrábí 18 druhů jídel, mezi nimi běžné pokrmy jako například hrachová kaše. Podle Kalovského lze vysušit jakýkoli pokrm obsahující vodu, do kterého se poté pouze naleje voda a je normálně poživatelný. Firma již na Ukrajinu odeslala jako podporu vojákům na vlastní náklady zásilku zboží za zhruba 2,5 milionu Kč. Kalovský spatřuje možné využití sušených jídel nejen v armádě, ale také pro hmotné rezervy, pro zásobování oblastí postižených různými katastrofami nebo například u složek záchranného systému. Nabízí se podle něj i komerční prodej sušených hotových pokrmů. Kalovský uvedl, že firma má v současnosti obrat v nižších stovkách milionů korun ročně, chce se ale dále rozvíjet. Měsíčně dokáže vyrobit 250.000 až 300.000 kusů jídel. Sídlí v Praze a výrobu má u Přerova v Olomouckém kraji. Věnuje se pouze samotnému sušení, hotové pokrmy odebírá od dodavatelské společnosti. zaz rdo
Německý zmrzlinář nabízí zmrzlinu s příchutí cvrčků
Berlín 3. března (ČTK) - Německý zmrzlinář rozšířil svoji nabídku o zmrzlinu s příchutí cvrčků. Navrch ji posype také tímto hnědým, sušeným hmyzem, napsala agentura AP. Nejde o první takovou extravaganci, ke které se Thomas Micolino z jihoněmeckého města Rottenburg am Neckar odvážil, v minulosti nabízel zákazníkům zmrzlinu chutnající po jitrnici, plísňovém sýru gorgonzola nebo zmrzlinu se šupinkami zlata v ceně čtyř eur (93,7 koruny) za kopeček. Víčka od smetany jako sběratelskou vášeň dnes v Pelhřimově předvedl Jan Beťák
Pelhřimov 22. února (ČTK) - Ve sbírce Jana Beťáka z Prahy je 25.723 víček od smetan do kávy. Je českým rekordmanem, což dnes oficiálně uznala pelhřimovská Agentura Dobrý den evidující česká nej. Většinu sbírky, kterou začal Beťák kompletovat v roce 1990, tvoří víčka ze Švýcarska, kde má tradici jejich zajímavé výtvarné provedení i sběratelství. Partneři přislíbili Africe 30 miliard dolarů na rozvoj produkce potravin
Dakar 27. ledna (ČTK) - Rozvojoví partneři se zavázali přispět 30 miliard dolarů (přes 657 miliard korun) na rozvoj produkce potravin v Africe v následujících pěti letech. Na závěr třídenního summitu o potravinové bezpečnosti v Dakaru to dnes podle agentury Reuters řekl Akinwumi Adesina, prezident Africké rozvojové banky. Bloomberg: Falešné maso mělo zachránit svět, ale stalo se jen módou
New York 21. ledna (ČTK/Bloomberg) - Ethan Brown založil v roce 2009 firmu Beyond Meat s tehdy fantastickým nápadem vyrábět maso bez zvířat. V roce 2011 se k němu přidala firma Impossible Foods. Jejich snahou bylo od základů změnit světový masný průmysl, který vytváří roční tržby kolem jednoho bilionu dolarů (přes 22 bilionů Kč). V Náhorním Karabachu kvůli blokádě zejí obchody s potravinami prázdnotou
Jerevan 6. ledna (ČTK) - Kvůli blokádě přístupových cest se v Náhorním Karabachu prohloubil nedostatek potravin a léků, upozornil dnes ruskojazyčný server BBC. Problém s dodávkami do regionu trvá už několik týdnů od doby, kdy stovky Ázerbájdžánců, kteří se označují za ekologické aktivisty, začaly v polovině prosince blokovat Lačinský koridor. Analytik: Plyn a a uhlí letos zdražily o desítky procent, drahé kovy zlevnily
Praha 4. prosince (ČTK) - Burzovní ceny plynu, elektřiny či uhlí vzrostly od začátku letošního roku do konce listopadu o desítky procent, ropy zhruba o desetinu. Naopak drahé i průmyslové kovy vesměs zlevnily. Moskva a Kyjev prodloužily dohodu o vývozu obilí z černomořských přístavů
Kyjev/Moskva 17. listopadu (ČTK) - Rusko schválilo prodloužení dohody o vývozu ukrajinského obilí, oznámilo dnes v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. Dohoda poprvé uzavřená v červenci umožnila obnovit vývoz ukrajinských zemědělských produktů z několika černomořských přístavů, které do té doby Rusko blokovalo. Výstava Šejdíři a šizuňkové v Třinci ukáže, jak kupci šidili klienty v minulosti
Třinec (Frýdecko-Místecko) 11. listopadu (ČTK) - Jakým způsobem šidili obchodníci v minulosti zákazníky, ukazuje výstava Šejdíři a šizuňkové, která v úterý začne v Muzeu Třineckých železáren (TŽ) a města Třince. Z ukrajinských přístavů dnes vyplulo 12 lodí v rámci dohody o vývozu obilí
Kyjev/Ankara 31. října (ČTK) - Z ukrajinských přístavů vyplulo dnes v rámci dohody o vývozu obilí 12 lodí, uvedl podle Reuters ukrajinský ministr pro infrastrukturu Oleksandr Kubrakov. Rusko v sobotu pozastavilo svoji účast na dohodách umožňujících vývoz potravin z ukrajinských přístavů přes Černé moře.
Berlín 3. března (ČTK) - Německý zmrzlinář rozšířil svoji nabídku o zmrzlinu s příchutí cvrčků. Navrch ji posype také tímto hnědým, sušeným hmyzem, napsala agentura AP. Nejde o první takovou extravaganci, ke které se Thomas Micolino z jihoněmeckého města Rottenburg am Neckar odvážil, v minulosti nabízel zákazníkům zmrzlinu chutnající po jitrnici, plísňovém sýru gorgonzola nebo zmrzlinu se šupinkami zlata v ceně čtyř eur (93,7 koruny) za kopeček. Víčka od smetany jako sběratelskou vášeň dnes v Pelhřimově předvedl Jan Beťák
Pelhřimov 22. února (ČTK) - Ve sbírce Jana Beťáka z Prahy je 25.723 víček od smetan do kávy. Je českým rekordmanem, což dnes oficiálně uznala pelhřimovská Agentura Dobrý den evidující česká nej. Většinu sbírky, kterou začal Beťák kompletovat v roce 1990, tvoří víčka ze Švýcarska, kde má tradici jejich zajímavé výtvarné provedení i sběratelství. Partneři přislíbili Africe 30 miliard dolarů na rozvoj produkce potravin
Dakar 27. ledna (ČTK) - Rozvojoví partneři se zavázali přispět 30 miliard dolarů (přes 657 miliard korun) na rozvoj produkce potravin v Africe v následujících pěti letech. Na závěr třídenního summitu o potravinové bezpečnosti v Dakaru to dnes podle agentury Reuters řekl Akinwumi Adesina, prezident Africké rozvojové banky. Bloomberg: Falešné maso mělo zachránit svět, ale stalo se jen módou
New York 21. ledna (ČTK/Bloomberg) - Ethan Brown založil v roce 2009 firmu Beyond Meat s tehdy fantastickým nápadem vyrábět maso bez zvířat. V roce 2011 se k němu přidala firma Impossible Foods. Jejich snahou bylo od základů změnit světový masný průmysl, který vytváří roční tržby kolem jednoho bilionu dolarů (přes 22 bilionů Kč). V Náhorním Karabachu kvůli blokádě zejí obchody s potravinami prázdnotou
Jerevan 6. ledna (ČTK) - Kvůli blokádě přístupových cest se v Náhorním Karabachu prohloubil nedostatek potravin a léků, upozornil dnes ruskojazyčný server BBC. Problém s dodávkami do regionu trvá už několik týdnů od doby, kdy stovky Ázerbájdžánců, kteří se označují za ekologické aktivisty, začaly v polovině prosince blokovat Lačinský koridor. Analytik: Plyn a a uhlí letos zdražily o desítky procent, drahé kovy zlevnily
Praha 4. prosince (ČTK) - Burzovní ceny plynu, elektřiny či uhlí vzrostly od začátku letošního roku do konce listopadu o desítky procent, ropy zhruba o desetinu. Naopak drahé i průmyslové kovy vesměs zlevnily. Moskva a Kyjev prodloužily dohodu o vývozu obilí z černomořských přístavů
Kyjev/Moskva 17. listopadu (ČTK) - Rusko schválilo prodloužení dohody o vývozu ukrajinského obilí, oznámilo dnes v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. Dohoda poprvé uzavřená v červenci umožnila obnovit vývoz ukrajinských zemědělských produktů z několika černomořských přístavů, které do té doby Rusko blokovalo. Výstava Šejdíři a šizuňkové v Třinci ukáže, jak kupci šidili klienty v minulosti
Třinec (Frýdecko-Místecko) 11. listopadu (ČTK) - Jakým způsobem šidili obchodníci v minulosti zákazníky, ukazuje výstava Šejdíři a šizuňkové, která v úterý začne v Muzeu Třineckých železáren (TŽ) a města Třince. Z ukrajinských přístavů dnes vyplulo 12 lodí v rámci dohody o vývozu obilí
Kyjev/Ankara 31. října (ČTK) - Z ukrajinských přístavů vyplulo dnes v rámci dohody o vývozu obilí 12 lodí, uvedl podle Reuters ukrajinský ministr pro infrastrukturu Oleksandr Kubrakov. Rusko v sobotu pozastavilo svoji účast na dohodách umožňujících vývoz potravin z ukrajinských přístavů přes Černé moře.
NEAKTIVNÍ COOKIES
Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky
dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte
lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.