V Japonsku se začala prodávat lžička, díky níž jídlo chutná slaněji
Tokio 3. června (ČTK) - V Japonsku se začala prodávat lžíce na baterky, díky níž jídlo chutná slaněji, informoval zpravodajský web Sky News. Lžíce vyrobená z plastu a kovu má podle vynálezců přispět ke zdravější životosprávě, jelikož milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla.
Dlouhodobá nadměrná konzumace soli zvyšuje krevní tlak, zatěžuje ledviny, zvyšuje riziko mozkové mrtvice a dalších zdravotních komplikací. Dospělý Japonec v průměru zkonzumuje deset gramů soli denně, což je dvojnásobek oproti doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO).
Šedesát gramů vážící elektrická 'slaná lžíce' je poháněná dobíjecí lithiovou baterií. Špičkou zařízení prochází slabý elektrický proud, což koncentruje molekuly iontů sodíku na jazyku.
Slanost jídla se díky použití lžíce podle výrobce Kirin zvýší až jedenapůlkrát. Uživatelé si přitom mohou vybrat ze čtyř intenzit slanosti, uvedla společnost, která vyrábí jedno z nejpopulárnějších piv v Japonsku a nyní více expanduje do oblasti zdravotnictví a zdravé výživy. Podle průzkumu společnosti z roku 2021 si lidé, kteří se snaží omezit příjem soli, často stěžují, že jim jídlo přijde bez chuti.
Na vývoji lžíce se podílel profesor Homei Mijašita z tokijské univerzity Meidži, který dříve představil prototyp chuť zvýrazňujících elektrických jídelních hůlek a loni za tuto technologii obdržel Ig Nobelobu cenu v oblasti výživy, což je humorná obdoba Nobelových cen a uděluje se od roku 1991.
Společnost Kirin zpočátku nabízí 200 kusů těchto produktů v on-line prodeji za 19.800 jenů (2865 Kč) za kus. Ještě v červnu bude první série nabízena také v japonském maloobchodním prodeji. Kirin však doufá, že do pěti let se zařízení podaří prodat milionu zákazníků po celém světě.
ngl jrm - sdílejte článek
Následuje: AFP: Vraky lodí u pobřeží v Normandii čekají na zápis na seznam UNESCO
Courseulles-sur-Mer (Francie) 3. června (ČTK/AFP) - Le Courbet, Centurion, Grief... Francouzské, britské a německé válečné lodě jsou u pobřeží Normandie už 80 let. Zhruba 150 vraků lodí, o kterých široká veřejnost mnohdy nemá ani tušení, je rájem pro potápěče. Pozůstatky vylodění na severu Francie jsou teď pečlivě popsané, roztříděné a už jen čekají na zápis na seznam UNESCO spolu s plážemi, na jejichž písku začalo 6. června 1944 osvobozování Evropy, píše agentura AFP. "Ne všechny jsou dobře zachovalé, ale jsou velmi rozmanité a velmi dobře reprezentují prostředky používané během vylodění," uvedla archeoložka Cécile Sauvageová z Oddělení podmořského archeologického výzkumu francouzského ministerstva kultury (Drassm). Podmořské naleziště je podle ní díky své rozmanitosti skvělým dokladem historických událostí. Na ploše 2000 kilometrů čtverečních na dně moře leží asi 120 torpédoborců, minolovek, remorkérů, kesonů a člunů a lávek pro vyloďování vojáků a techniky na plážích. Pod vodou je také asi 30 obojživelných tanků. Na dně Lamanšského průlivu jsou i lodě, které potopila torpéda, nebo cíleně potopené lodě, které sloužily jako vlnolamy nebo opora pro vyloďování techniky. Potápěči u Normandie mohou prozkoumávat například zbytky britské nákladní lodi Empire Broadsword. Loď převážející vojáky a výsadkové čluny v červenci 1944 při několikáté cestě mezi Británií a Francií narazila na pláži Omaha na dvě miny. Loď se rozlomila a potopila, zemřelo na ní sedm lidí a dalších 170 bylo zraněných. Čištění pěti pláží, na nichž se spojenci vylodili, začalo už v zimě 1944. Anglické, belgické i jiné společnosti si zřídily provizorní sídla v obcích mezi Sainte-Mere-Eglise a Ouistrehamem a začaly z lodních kotlů a kondenzátorů získávat měď, mosaz a bronz. Kovové součásti lodí tahaly na pláž, větší díly porcovaly přímo pod vodou. (pokračování...)
Courseulles-sur-Mer (Francie) 3. června (ČTK/AFP) - Le Courbet, Centurion, Grief... Francouzské, britské a německé válečné lodě jsou u pobřeží Normandie už 80 let. Zhruba 150 vraků lodí, o kterých široká veřejnost mnohdy nemá ani tušení, je rájem pro potápěče. Pozůstatky vylodění na severu Francie jsou teď pečlivě popsané, roztříděné a už jen čekají na zápis na seznam UNESCO spolu s plážemi, na jejichž písku začalo 6. června 1944 osvobozování Evropy, píše agentura AFP. "Ne všechny jsou dobře zachovalé, ale jsou velmi rozmanité a velmi dobře reprezentují prostředky používané během vylodění," uvedla archeoložka Cécile Sauvageová z Oddělení podmořského archeologického výzkumu francouzského ministerstva kultury (Drassm). Podmořské naleziště je podle ní díky své rozmanitosti skvělým dokladem historických událostí. Na ploše 2000 kilometrů čtverečních na dně moře leží asi 120 torpédoborců, minolovek, remorkérů, kesonů a člunů a lávek pro vyloďování vojáků a techniky na plážích. Pod vodou je také asi 30 obojživelných tanků. Na dně Lamanšského průlivu jsou i lodě, které potopila torpéda, nebo cíleně potopené lodě, které sloužily jako vlnolamy nebo opora pro vyloďování techniky. Potápěči u Normandie mohou prozkoumávat například zbytky britské nákladní lodi Empire Broadsword. Loď převážející vojáky a výsadkové čluny v červenci 1944 při několikáté cestě mezi Británií a Francií narazila na pláži Omaha na dvě miny. Loď se rozlomila a potopila, zemřelo na ní sedm lidí a dalších 170 bylo zraněných. Čištění pěti pláží, na nichž se spojenci vylodili, začalo už v zimě 1944. Anglické, belgické i jiné společnosti si zřídily provizorní sídla v obcích mezi Sainte-Mere-Eglise a Ouistrehamem a začaly z lodních kotlů a kondenzátorů získávat měď, mosaz a bronz. Kovové součásti lodí tahaly na pláž, větší díly porcovaly přímo pod vodou. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'V Japonsku se začala prodávat lžička, díky níž jídlo chutná slaněji' je zařazena do kategorií Magazínový servis (mag) - Věda a technika (vat) - Životní styl (spl). ID zprávy: T2024060202701|510221. Vydána 03.06.2024 5:30:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
Profimédia
Profimedia nabízí uživatelům snímky z celého světa ze všech oblastí: ilustrační fotografie, zpravodajství, celebrity, móda, jídlo, zahrada, portréty, historické, reportáže, umění, hudba, filmové záběry. Profimedia nabízí své fotografie ve třinácti zemích střední a jihovýchodní Evropy.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'V Japonsku se začala prodávat lžička, díky níž jídlo chutná slaněji' je zařazena do kategorií Magazínový servis (mag) - Věda a technika (vat) - Životní styl (spl). ID zprávy: T2024060202701|510221. Vydána 03.06.2024 5:30:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
Profimédia
Profimedia nabízí uživatelům snímky z celého světa ze všech oblastí: ilustrační fotografie, zpravodajství, celebrity, móda, jídlo, zahrada, portréty, historické, reportáže, umění, hudba, filmové záběry. Profimedia nabízí své fotografie ve třinácti zemích střední a jihovýchodní Evropy.