Prodejci: Na grilu Češi v posledních letech více opékají sýry a rostlinná masa
Praha 14. července (ČTK) - Sýry nebo rostlinné alternativy mas, například zeleninové burgery, patří k produktům, které Češi v posledních letech čím dál častěji opékají na svých grilech. Větší oblibě se ale těší také marinovaná masa a čerstvé bylinky. Vyplývá to z informací obchodníků, které oslovila ČTK. Prodejům surovin na gril podle nich přeje teplé počasí, které poptávku oproti chladnějším dnům zvedá i o desítky procent.
'Relativně novým segmentem pro grilování jsou sýry určené na gril. Mezi zákazníky jsou oblíbené camemberty, pološtiepky či halloumi, které prodáváme ve větších rodinných baleních,' uvedl mluvčí Albert Jiří Mareček. Stejně jako další obchodní řetězce podle něj letos firma nabídku grilovacích surovin rozšířila, a to například o prémiový hovězí steak z plemene Wagyu.
Za suroviny na celou grilovací sezonu, kterou každoročně symbolicky otevírají oslavy pálení čarodějnic 30. dubna, letos Češi plánují utratit průměrně 8000 korun, což je o 3000 korun více než loni. Zjistil to průzkum on-line supermarketu Košík.cz mezi asi 2000 domácnostmi, který má ČTK k dispozici. Stoupl i průměrný počet očekávaných grilování za sezonu, a to na více než deset.
'Češi milují maso. Ostatně vidíme to i u preferencí, které mají – výrazně vzrostla poptávka po mase z malých chovů nebo bio kvalitě. Je však logické, že ne při každém grilování dáme na rošt master-chef steak. Vyšší počet grilování se tak odráží v rostoucí oblibě kuřecího masa, které se dostalo na první příčky,' uvedl za Košík Jaroslav Herman.
V obchodech Globus si mohou zákazníci na gril nově koupit marinované jehněcí maso. 'Novinky na gril jsme uvedli pro tuto sezonu i v rámci oddělení zdravý svět, protože i vegetariánské a veganské potraviny na gril jsou pro zákazníky atraktivní,' řekla ČTK mluvčí Globus Aneta Turnovská. Tesco pak pozoruje meziročně vyšší poptávku po grilování. Více nákupů také firma podle mluvčí Ivy Pavlouskové doručí také do chat a chalup.
V Lidlu přední příčky prodejů grilovacích surovin podle mluvčí Elišky Froschové Stehlíkové zaujímají špekáčky, bavorské a jiné klobásky. 'Nabídku pak doplňují alkoholické nápoje vhodné k přípravě osvěžujících koktejlů. Obecně pak pozorujeme nárůst oblíbenosti plechovkového piva a speciálně v letní sezoně rostoucí popularitu nealkoholických mixů,' doplnila.
Z alkoholických nápojů se v Kauflandu podle mluvčí Renaty Maierl daří prodejům už namíchaných drinků, v Penny pak zákazníci vyhledávají také ochucená piva. 'Vedle nápojů nakupují zákazníci společně s produkty ke grilování velmi často také různé druhy zeleniny nebo slané pochutiny, jako jsou například brambůrky, oříšky či různé krekry,' uvedl mluvčí Tomáš Kubík.
Prodeje špekáčků a klobás začaly v řetězci Billa díky příznivému počasí růst od přelomu dubna a května. 'Z našeho průzkumu z jara letošního roku vyplývá, že tradičně Češi grilují maso v nejrůznějších podobách. Překvapivě na druhém místě v oblíbenosti je zelenina, následují sýry,' uvedla mluvčí Dana Bratánková. I díky širší nabídce je podle ní letos poptávka po grilovacím sortimentu o pětinu vyšší než loni.
Nákup na grilování bude stát letos Čechy většinou víc než loni. Litr olivového oleje zdražil o polovinu. Kuřecí prsa, vepřová pečeně nebo makrela zdražila zhruba o čtvrtinu. O třetinu více si pak lidé připlatí za cuketu a brambory, informovala už dříve ve své analýze společnost Česká distribuční.
mib rdo - sdílejte článek
Následuje: Věděl jsem, že tento okamžik se musí zdokumentovat, řekl autor snímku s Trumpem
Washington 14. července (ČTK) - Fotograf agentury AP, který krátce po útoku střelce zachytil zakrváceného amerického exprezidenta Donalda Trumpa se vzdorně zdviženou pěstí, nemyslel v klíčovém okamžiku na vlastní bezpečí. Zajímalo ho jediné - mít svůj objekt v záběru. Držitel Pulitzerovy ceny Evan Vucci to řekl v telefonickém rozhovoru se serverem The Daily Beast několik hodin poté, co šokující snímky pořídil. "Všechno se to seběhlo hodně rychle. Ve chvíli, kdy jsem slyšel výstřely, jsem věděl, že tento okamžik americké historie je nutné zdokumentovat," prohlásil Vucci ve videu zveřejněném agenturou AP. Vucci byl jedním z řady fotografů, kteří byli vysláni na Trumpovo předvolební shromáždění ve městě Butler v Pensylvánii. Očekával, že to bude běžný mítink, který se nebude nijak lišit od těch, které pokrýval v minulosti. Dokud nezaslechl výstřely. "Co se bude dít dál? Co musím udělat? Kde musím být? Jaké jsou světelné podmínky? Co kompozice? Takové věci vám proběhnou hlavou," řekl Vucci. "Jako fotograf musíte být u toho. Nemůžete o tom napsat později. Nemůžete se vrátit v čase a přepracovat to. Musíte dělat svou práci," dodal. Na videonahrávkách z místa je vidět, jak Vucci pár vteřin po střelbě spěchá k pravé straně pódia. Tudy totiž předpokládal, že agenti tajné služby budou Trumpa odvádět. "Postaví se a pak (Trump) začne zdvihat pěst směrem k davu... V tu chvíli se jen ujistíte, že máte dobrou kompozici, a pořizujete snímky, které potřebujete," popsal. Vucciho fotografie, zachycující zkrvaveného Trumpa jen pár dnů předtím, než má být nominován republikánským kandidátem na prezidenta, rychle zaplavily média a sociální sítě, společně se snímky jeho kolegů Douga Millse z listu The New York Times a Anny Moneymakerové z Getty Images. (pokračování...)
Washington 14. července (ČTK) - Fotograf agentury AP, který krátce po útoku střelce zachytil zakrváceného amerického exprezidenta Donalda Trumpa se vzdorně zdviženou pěstí, nemyslel v klíčovém okamžiku na vlastní bezpečí. Zajímalo ho jediné - mít svůj objekt v záběru. Držitel Pulitzerovy ceny Evan Vucci to řekl v telefonickém rozhovoru se serverem The Daily Beast několik hodin poté, co šokující snímky pořídil. "Všechno se to seběhlo hodně rychle. Ve chvíli, kdy jsem slyšel výstřely, jsem věděl, že tento okamžik americké historie je nutné zdokumentovat," prohlásil Vucci ve videu zveřejněném agenturou AP. Vucci byl jedním z řady fotografů, kteří byli vysláni na Trumpovo předvolební shromáždění ve městě Butler v Pensylvánii. Očekával, že to bude běžný mítink, který se nebude nijak lišit od těch, které pokrýval v minulosti. Dokud nezaslechl výstřely. "Co se bude dít dál? Co musím udělat? Kde musím být? Jaké jsou světelné podmínky? Co kompozice? Takové věci vám proběhnou hlavou," řekl Vucci. "Jako fotograf musíte být u toho. Nemůžete o tom napsat později. Nemůžete se vrátit v čase a přepracovat to. Musíte dělat svou práci," dodal. Na videonahrávkách z místa je vidět, jak Vucci pár vteřin po střelbě spěchá k pravé straně pódia. Tudy totiž předpokládal, že agenti tajné služby budou Trumpa odvádět. "Postaví se a pak (Trump) začne zdvihat pěst směrem k davu... V tu chvíli se jen ujistíte, že máte dobrou kompozici, a pořizujete snímky, které potřebujete," popsal. Vucciho fotografie, zachycující zkrvaveného Trumpa jen pár dnů předtím, než má být nominován republikánským kandidátem na prezidenta, rychle zaplavily média a sociální sítě, společně se snímky jeho kolegů Douga Millse z listu The New York Times a Anny Moneymakerové z Getty Images. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Prodejci: Na grilu Češi v posledních letech více opékají sýry a rostlinná masa' je zařazena do kategorií Obchod (obo) - Potravinářství (ptr) - Počasí (met) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2024071403363|510727. Vydána 14.07.2024 13:52:50. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Prodejci: Na grilu Češi v posledních letech více opékají sýry a rostlinná masa' je zařazena do kategorií Obchod (obo) - Potravinářství (ptr) - Počasí (met) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2024071403363|510727. Vydána 14.07.2024 13:52:50. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.