Upozornění: Provozní doba během vánočních svátků a na přelomu roku. Máme omezený provoz. Více na otevírací doba.
Zlatovna Zlato Zprávy Magazín

Globální oteplování podle vědců snižuje pálivost chilli papriček

Singapur 28. prosince 2024 (ČTK) - Extrémní počasí v hlavních oblastech, kde se pěstují chilli papričky, letos narušilo jejich odbyt, zvýšilo ceny a co je nejhorší - papričky ztrácejí pálivost a jsou jemnější. Podle vědců to není jednorázový jev, ale dlouhodobý trend, který ovlivňuje i další potraviny. Nepravidelné srážky zvyšují hořkost kávových směsí, zatímco kokosové ořechy mají méně výraznou chuť. Rostoucí teploty pak ovlivňují kvalitu a množství čínského zelí, které je hlavní ingrediencí oblíbeného korejského pokrmu kimči. Napsala to agentura Bloomberg.
Pokud se zaměříme na chilli papričky a jejich roli v kulinářských tradicích, chuť daného místa je často závislá na jediném koření...
Chilli papričky jsou plody rostlin z rodu Capsicum a používají se jako koření v kuchyních po celém světě. Odhaduje se, že jich existuje na 4000 odrůd, včetně jalapeno, habanero či bird’s eye (paprička ptačí oko), které se liší barvou, velikostí a pálivostí. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) odhaduje hodnotu obchodu s chilli papričkami na devět miliard USD (asi 215 miliard Kč) ročně. Asie se na celosvětové nabídce podílí ze 70 procent. Pálivost chilli pochází ze skupiny speciálních alkaloidů v plodech, včetně kapsaicinu. Pálivost obvykle zvyšují teplejší a sušší podmínky. Ideální podmínky pro pěstování jsou ale stále obtížnější, protože klimatické změny zvyšují četnost extrémů počasí, jako jsou sucha a záplavy, a zesilují srážky. "Vzhledem k tomu, že plodina absorbuje spoustu této dodatečné vlhkosti, dostává se do dužiny plodů chilli papriček. Najednou se ostrost zředí," říká agroekolog Kraig Kraft, který zkoumá dopad globálního oteplování na tuto plodinu. Sucho a extrémní horko mohou také stresovat mladé rostliny a zabránit tomu, aby vůbec vykvetly. Letošní velké sucho v Mexiku způsobilo nedostatek červených zimních paprik jalapenos. Podobně v Číně, která je největším světovým producentem chilli, ovlivnilo úrodu léto plné tajfunů a záplav. Velkoobchodní ceny červených chilli papriček tam stouply na dvouleté maximum. Vědci vytvářejí nové odrůdy, které jsou odolnější vůči klimatickým změnám a chorobám, problém je ale v zachování stejných chutí. Komerční kuchyně se tak musejí přizpůsobovat změně chutí. Kuchaři uvádějí, že musejí používat více papriček než před lety, aby vykompenzovali nižší pálivost, někdy je zase potřeba změnit směs a zkombinovat různé druhy chilli.
Klíčová slova - Svět - gastro - zemědělství - počasí -
Kraft se domnívá, že šéfkuchaři budou nakonec nuceni hledat inovativní řešení a také alternativy, protože změna klimatu ovlivňuje chuť potravin. Ohrožuje to však hluboké kulturní spojení s tradiční kuchyní a takzvanou chutí místa. "Pokud se zaměříme na chilli papričky a jejich roli v kulinářských tradicích, chuť daného místa je často závislá na jediném koření," řekl Kraft. "Pokud se jeho dostupnost omezí, nelze ho jednoduše nahradit něčím jiným a očekávat stejný výsledek," dodal. irl spr - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Globální oteplování podle vědců snižuje pálivost chilli papriček' je zařazena do kategorií Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag) - Zemědělství (zem) - Počasí (met). ID zprávy: T2024121603782|512675. Vydána 28.12.2024 4:04:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

Globální oteplování podle vědců snižuje pálivost chilli papriček


Rakušané stále nevyměnili šilinky v hodnotě přes 12 miliard korun
Austrálie získala právo veta na dohody ostrova Nauru, chce tím omezit vliv Číny
V JAR se daří nelegálnímu obchodu se zvláštně vypadajícími sukulenty, píše BBC
Slovensko je připraveno hostit mírová jednání o Ukrajině, potvrdil Blanár
El Periódico: Cena mexických mravenců roste, stali se gurmánskou pochoutkou

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
NEAKTIVNÍ COOKIES Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.