Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni
Praha 3. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu letos Češi v restauracích utratí zhruba stejně jako loni, navýšení cen bude maximálně o jednotky procent. Vyplývá to z odpovědí restaurací a jejich asociace pro ČTK. Největší nápor provozovatelé čekají o víkendu před svátkem svatého Martina, který připadá na pondělí 11. listopadu. Na zvýšenou poptávku se připravují také prodejci potravin. Někteří z nich husy ve stálém sortimentu nemají, navážet je začnou příští týden.
"Cenu svatomartinského menu máme v naší žižkovské restauraci SOU100 úplně stejnou jako loni. Stejně tak k tomu přistupujeme i u svatomartinského vína – cenu oproti loňsku nezvyšujeme," řekl ČTK Luděk Vocílka, generální ředitel skupiny In Catering Group, do které restaurace patří. Každým rokem podle něj obliba svátku svatého Martina roste, na příští víkend bude mít restaurace plno. "Během tohoto víkendu očekáváme až dvojnásobné zvýšení tržeb," doplnil Vocílka.
Ze skupiny Ambiente letos svatomartinské menu nabídne sedm podniků a řetězec Lokál. "Za svatomartinskou husu se zelím a knedlíky nebo lokši u nás hosté zaplatí 548 korun. Oproti minulému roku se jedná o mírné zdražení v jednotkách procent," řekl ČTK manažer značky Lokál Adam Utíkal. Hus má podle něj řetězec omezený počet, celkem jich připraví 500. "Očekáváme, že stejně jako loni bude vyprodáno," doplnil.
Podnik U Kalendů letos nachystá 80 porcí husy, v Čestru kromě tradičního menu nabídnou i konfitované husí žaludky a srdíčka. Jinou než českou variaci si pro hosty připraví italská restaurace Pasta Fresca. "Hosté se u nás mohou těšit na pečené husí stehno na bylinkách, česneku a pomerančích s dýňovými noky a kapustou," řekl ČTK manažer Milan Tuhovčák. Ve srovnání s loňskem podle něj husa v restauraci zdraží asi o pět procent.
Při oslavách svatého Martina restauracím stoupají prodeje alkoholu, třeba v SOU100 o polovinu proti běžným dnům. "Svátek svatého Martina je tradičně spojen nejen s mladým svatomartinským vínem z našich vinic, ale stále více také se speciálními pivy, která jsou zvláště pro toto období připravována. Speciální piva mají většinou ovocnou příchuť višní, třešní, případně karamelizovaného sladu," řekl ČTK prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
Od příštího týdne husu zákazníkům nabídnou řetězce Penny Market, Tesco, Albert nebo Lidl. "Zatímco loni a předloni v souvislosti s vysokou inflací zákazníci výrazně upřednostnili kachny, v letošním roce očekáváme návrat poptávky po husách," uvedl mluvčí Penny Tomáš Kubík.
Svatomartinská husa letos podle oslovených prodejců vyjde zpravidla levněji než loni, on-line supermarket Košík.cz uvedl pokles o pětinu, Rohlík.cz o 30 procent. Většinu hus přitom prodejci nabízejí ze zahraničí. V ČR totiž podle mluvčí Kauflandu Renaty Maierl není dostatečná kapacita. "Na svatého Martina zákazníci upřednostňují husy, pokud hledají levnější alternativu, kupují kuře nebo kachnu," doplnila.
mib ptd - sdílejte článek
Následuje: Na hřbitově v Teplicích odborníci restaurovali dvě historické hrobky
Teplice 3. listopadu (ČTK) - Teplice postupně restaurují historické náhrobky, plastiky a dominanty na městském hřbitově. Letos odborníci pracovali na dvou hrobkách. Informovala o tom mluvčí radnice Adina Sedláková. Hrobky významných občanů opravují i jinde v regionu. Významná Dittrichova hrobka v Krásné Lípě na Děčínsku bude mít letos střechu. Na území Ústeckého kraje je skoro 60.000 hrobů patřících s velkou pravděpodobností původním německy hovořícím obyvatelům, vyplynulo z průzkumu spolku Omnium. Na hřbitově v Teplicích je řada náhrobků a plastik, které mají zajímavé architektonické či řemeslné zpracování nebo se vážou k významným osobnostem a historii města. Teplice je postupně opravují. Při vytipovávání objektů vhodných k restaurování město úzce spolupracuje s teplickým muzeem. Letos byly restaurovány dva objekty ve spodní části hřbitova, a to hrobka Westmann poblíž centrálního kříže a hrobka Kunert podél zdi. Každá z nich je podle Sedlákové architektonicky cenná díky náhrobku se sochou anděla. Na hrobce Kunert je věnování Martina Kunerta ženě Agnes, která zemřela ve věku 22 let. Podle Pavlíny Bouškové z místního muzea to bylo přibližně sedm měsíců po jejich svatbě. Protože se v roce 1840 na teplickém hřbitově ještě nepohřbívalo, byla sem hrobka přesunuta později. Není známo, zda se stěhovala i s ostatky. Restaurátorské práce na hrobkách opět provedli Markéta Kynclová a Jan Kyncl, s nimiž Teplice už v minulosti spolupracovaly. (pokračování...)
Teplice 3. listopadu (ČTK) - Teplice postupně restaurují historické náhrobky, plastiky a dominanty na městském hřbitově. Letos odborníci pracovali na dvou hrobkách. Informovala o tom mluvčí radnice Adina Sedláková. Hrobky významných občanů opravují i jinde v regionu. Významná Dittrichova hrobka v Krásné Lípě na Děčínsku bude mít letos střechu. Na území Ústeckého kraje je skoro 60.000 hrobů patřících s velkou pravděpodobností původním německy hovořícím obyvatelům, vyplynulo z průzkumu spolku Omnium. Na hřbitově v Teplicích je řada náhrobků a plastik, které mají zajímavé architektonické či řemeslné zpracování nebo se vážou k významným osobnostem a historii města. Teplice je postupně opravují. Při vytipovávání objektů vhodných k restaurování město úzce spolupracuje s teplickým muzeem. Letos byly restaurovány dva objekty ve spodní části hřbitova, a to hrobka Westmann poblíž centrálního kříže a hrobka Kunert podél zdi. Každá z nich je podle Sedlákové architektonicky cenná díky náhrobku se sochou anděla. Na hrobce Kunert je věnování Martina Kunerta ženě Agnes, která zemřela ve věku 22 let. Podle Pavlíny Bouškové z místního muzea to bylo přibližně sedm měsíců po jejich svatbě. Protože se v roce 1840 na teplickém hřbitově ještě nepohřbívalo, byla sem hrobka přesunuta později. Není známo, zda se stěhovala i s ostatky. Restaurátorské práce na hrobkách opět provedli Markéta Kynclová a Jan Kyncl, s nimiž Teplice už v minulosti spolupracovaly. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni' je zařazena do kategorií Cestovní ruch (tur) - Služby (slz) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag) - Obchod (obo) - Zemědělství (zem). ID zprávy: T2024110104616|512012. Vydána 03.11.2024 9:40:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni' je zařazena do kategorií Cestovní ruch (tur) - Služby (slz) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag) - Obchod (obo) - Zemědělství (zem). ID zprávy: T2024110104616|512012. Vydána 03.11.2024 9:40:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.