Výstava v muzeu stříbra v Kutné Hoře přiblíží kouzlo kaváren a cukráren
Kutná Hora 16. října (ČTK) - Příběhy dobových kaváren, cukráren a koloniálů představí nová výstava Cukr, káva, limonáda v Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře. Vedle fotografií bude zahrnovat autentické předměty a zajímavosti ze "sladkého" podnikání. Návštěvníci si prohlédnou například nádobí, nejrůznější formy, obaly od cukrovinek, kávy i kdysi oblíbených kávových náhražek. Expozice v historické budově na Hrádku začne 25. října a potrvá do konce roku, informovala dnes ČTK za muzeum Jana Bryndová.
Texty a exponáty doplní mnoho obrázků, prospektů a dalších materiálů pocházejících často přímo od potomků místních cukrářů. Naprostá většina těchto snímků nebyla nikdy dříve prezentována. "Děti uvidí, jak kdysi probíhala výroba cukrovinek, a mohou si vyzkoušet práci cukráře nebo hokynáře," uvedla ředitelka muzea Lenka Mazačová.
Výstava se zaměří nejen na kavárny, ale i na další podniky, jejichž společným jmenovatelem je cukr, káva nebo limonáda. "Jádrem je období první republiky a dnešního člověka ihned zaujme pestrost a množství tehdejších živností. Překvapí i kvalita cukrárenských výrobků a světový dosah některých kutnohorských podniků. Trochu trpký je pak pohled na přeměnu osobitých a malebných kaváren či cukráren v podniky stejného ražení typu Jednota nebo Pramen po roce 1948. I ty ovšem návštěvníkům připomeneme," uvedla kurátorka Eva Altová.
Výstava představí i kuriozity z tehdejšího podnikání v Kutné Hoře, kdy se živnostníci potýkali s byrokracií. Pro současného podnikatele bude podle Mazačové zajímavý pohled na tehdejší potíže, které si podle ní dnes už někdo těžko dokáže představit. Například když si cukrář musel pracně vydobýt právo servírovat ke svému dortu i šálek kávy. Lákadlem má být i model kutnohorské továrny na čokoládu Lidka z roku 1928, který ukáže ve své zmenšené podobě všechna oddělení výroby.
Součástí výstavy budou i komentované prohlídky. První je plánována na pátek 25. října, kdy v centru Kutné Hory souběžně s výstavou začíná první ročník festivalu Čokoládová republika. Návštěvníci se mohou do neděle těšit na degustace, přednášky, promítání, tvořivé dílny, výstavy i hudební vystoupení.
khj kš - sdílejte článek
Následuje: Průzkum: Překážkou pro zdravé stravování je pro Čechy cena a složení jídel
Praha 16. října (ČTK) - Češi dávají přednost ceně před vyváženou stravou, překážkou ke konzumaci nutričně hodnotnějšího jídla je také nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa, a naopak nedostatečná konzumace zeleniny. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred mezi 2807 strávníky, který dnes představila novinářům Aneta Martišková ze společnosti. Výzkumníci poukazují na tendenci Čechů stravování spíše odbývat, zároveň ale tvrdí, že zájem o zdravé stravování v poslední době mírně roste. Podle Martiškové lidé nejí dostatečně zdravě kvůli pomalému nástupu zdravých a udržitelných trendů v Česku a rostoucím nákladům na stravování. Podle dat Edenredu činila v srpnu cena oběda v průměru 192 korun, což je o téměř osm korun víc než loni. Od roku 2020 průměrná částka za polední menu vzrostla o 53 korun. Při výběru restaurace se přitom cenou řídí 83 procent lidí, k výživovým hodnotám přihlíží 64 procent respondentů. Lidé tak podle průzkumu upřednostňují levnější, ale méně zdravé varianty, jako jsou například podniky s rychlým občerstvením nebo polotovary. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza také považuje za problém, že cena za oběd v restauraci a rychlém občerstvení je srovnatelná. Mladí přitom podle něj dají téměř pokaždé přednost takzvanému fast foodu. "Češi nejčastěji utratí mezi deseti až 30 procenty svých příjmů. Polovina z nás navíc nad cenou jídla při vaření přemýšlí víc než před rokem," uvedla Martišková. Pokud by náklady na stravování dál rostly, 55 procent Čechů plánuje snížit výdaje na nákup jídla a 93 procent z nich by omezilo návštěvy restaurací. Problém stravování ale představuje také složení jídel, které je zejména u pokrmů typických pro českou kuchyni podle výzkumníků daleko od ideálního stavu. Prouza ale podotkl, že česká gastronomie už umí pracovat i s tradiční českou kuchyní a připravovat pokrmy zdravěji. (pokračování...)
Praha 16. října (ČTK) - Češi dávají přednost ceně před vyváženou stravou, překážkou ke konzumaci nutričně hodnotnějšího jídla je také nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa, a naopak nedostatečná konzumace zeleniny. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred mezi 2807 strávníky, který dnes představila novinářům Aneta Martišková ze společnosti. Výzkumníci poukazují na tendenci Čechů stravování spíše odbývat, zároveň ale tvrdí, že zájem o zdravé stravování v poslední době mírně roste. Podle Martiškové lidé nejí dostatečně zdravě kvůli pomalému nástupu zdravých a udržitelných trendů v Česku a rostoucím nákladům na stravování. Podle dat Edenredu činila v srpnu cena oběda v průměru 192 korun, což je o téměř osm korun víc než loni. Od roku 2020 průměrná částka za polední menu vzrostla o 53 korun. Při výběru restaurace se přitom cenou řídí 83 procent lidí, k výživovým hodnotám přihlíží 64 procent respondentů. Lidé tak podle průzkumu upřednostňují levnější, ale méně zdravé varianty, jako jsou například podniky s rychlým občerstvením nebo polotovary. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza také považuje za problém, že cena za oběd v restauraci a rychlém občerstvení je srovnatelná. Mladí přitom podle něj dají téměř pokaždé přednost takzvanému fast foodu. "Češi nejčastěji utratí mezi deseti až 30 procenty svých příjmů. Polovina z nás navíc nad cenou jídla při vaření přemýšlí víc než před rokem," uvedla Martišková. Pokud by náklady na stravování dál rostly, 55 procent Čechů plánuje snížit výdaje na nákup jídla a 93 procent z nich by omezilo návštěvy restaurací. Problém stravování ale představuje také složení jídel, které je zejména u pokrmů typických pro českou kuchyni podle výzkumníků daleko od ideálního stavu. Prouza ale podotkl, že česká gastronomie už umí pracovat i s tradiční českou kuchyní a připravovat pokrmy zdravěji. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Výstava v muzeu stříbra v Kutné Hoře přiblíží kouzlo kaváren a cukráren' je zařazena do kategorií Kultura (kul) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2024101506905|511848. Vydána 16.10.2024 11:26:17. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Výstava v muzeu stříbra v Kutné Hoře přiblíží kouzlo kaváren a cukráren' je zařazena do kategorií Kultura (kul) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T2024101506905|511848. Vydána 16.10.2024 11:26:17. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.