Heslo restituce
SLOVNÍK
NAJÍT
restaurace
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "restaurace". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo restaurace je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 50 záznamů.
AP: Dvě španělské restaurace se přou o titul nejstarší hospody na světě
Madrid 12. června (ČTK/AP) - Restaurace Sobrino de Botín v centru španělského hlavního města je držitelem prestižního Guinnessova rekordu jako nejstarší restaurace na světě. Přesně tři sta let poté, co byla otevřena, vítá Botín denně davy návštěvníků lačnících po kastilských jídlech servírovaných se štědrou porcí historie. Ale jak napsala agentura AP, na předměstí Madridu, stranou od obchodů se suvenýry a dalších turistických lákadel, stojí rustikální taverna Casa Pedro, která přišla s odvážným tvrzením. Její majitelé tvrdí, že podnik přečkal nejen španělskou občanskou válku ve 30. letech 19. století a napoleonskou invazi na počátku 19. století, ale dokonce i válku o španělské dědictví na počátku 18. století. To je rodokmen, díky němuž by Casa Pedro bylo starší než Botín, a mohlo by se tak ucházet o titul nejstaršího hostince. "Je opravdu frustrující, když řeknete: 'Ano, jsme tu od roku 1702,' ale nemůžete to dokázat," řekla manažerka a majitelka osmé generace Irene Guinalesová. "Když se podíváte na logo restaurace, je tam napsáno 'Casa Pedro, od roku 1702', tak jsme si řekli: 'Sakra, zkusíme to prokázat'." Jednapadesátiletá Guinalesová si vzpomíná, že její dědeček přísahal, že Casa Pedro je skutečně tak staré, jak stojí v logu. Bylo jí ale naprosto jasné, že desítky let staré povídání hrdého starousedlíka na prokázání stáří hostince nestačí. Její rodina si proto najala historika, který zatím objevil dokumenty datující provoz restaurace nejméně do roku 1750, což je přivádí na dostřel rekordu Sobrino de Botín. Oba hostince jsou v rodinném vlastnictví. Oba nabízejí kastilskou klasiku, jako jsou dušené dršťky a pečené sele. Jsou vyzdobené půvabnými španělskými dlaždicemi, mají stropy s odkrytými dřevěnými trámy a podzemní vinné sklepy. A oba se pyšní bohatou, hvězdami ověnčenou historií. Botín má za sebou slavnou minulost, která zahrnuje řadu literárních mecenášů, jako byli Truman Capote, Francis Scott Fitzgerald a Graham Greene. Ernest Hemingway ji ve své knize I slunce vychází, označil za "jednu z nejlepších restaurací na světě". Casa Pedro se sice nemůže pochlubit stejným uměleckým rodokmenem, ale má své vlastní VIP hosty. Její stěny zdobí desítky let staré fotografie bývalého španělského krále Juana Carlose I., jak večeří v jedné z mnoha místností. Současný španělský panovník, král Felipe VI., zde také občas obědvá, i když nenápadněji než jeho otec. Tím však podobnost mezi oběma vyhlášenými místy končí. Casa Pedro byla kdysi jedinou zastávkou na silnici vedoucí ze španělského hlavního města na sever do Francie. Její klientelu tvoří převážně místní štamgasti, jako David González a Mayte Villena, kteří už léta chodí do hospody každý pátek na oběd. "Nic by to pro nás nezměnilo," řekl Villena o možnosti, že by restaurace mohla jednou získat titul Guinnessovy knihy rekordů. Na druhou stranu Botín leží jen kousek od proslulého madridského náměstí Plaza Mayor, kudy průvodci každý den v týdnu vodí po městě turistické skupiny - a často je naženou přímo před vchod restaurace. Antonio González, třetí generace majitelů restaurace Botín, připouští, že Guinnessův rekord, který restaurace získala v roce 1987, pomohl obchodu. Podnik ale podle něj měl dostatečnou historii, aby i předtím přitahoval návštěvníky. "Má své kouzlo," řekl. Otázka zní: Jak může některá z restaurací definitivně získat titul? Podle mluvčí Kylie Gallowayové poskytuje společnost Guinness World Records konkrétní pokyny pro získání prvenství pouze samotným žadatelům. Dodala ale, že je třeba doložit pádné důkazy a dokumentaci o provozu restaurace v průběhu let. Anonio González uvedl, že Guinnessova společnost požaduje, aby restaurace prokázala, že působí nepřetržitě na stejném místě a se stejným názvem. Sobrino de Botín byla uzavřena pouze v době pandemie COVID-19, stejně jako Casa Pedro. Toto kritérium by znamenalo, že na označení nemohou dosáhnout restaurace, které jsou ještě starší - pařížská Le Procope, která uvádí, že byla založena v roce 1686, nebo pekingská Pien-i-fang, založená v roce 1416, či hospoda White Horse Tavern v Newportu na Rhode Islandu založená v roce 1673. La Campana v historickém centru Říma tvrdí, že je v provozu více než 500 let; její majitelé tvrdí, že už dali dohromady potřebné dokumenty a hodlají je předložit Guinnessově společnosti. Guinalesová a její manžel nemohli nahlédnout do archivů bývalého města Fuencarral, které je dnes madridskou čtvrtí, protože tyto dokumenty lehly popelem během španělské občanské války. Místo toho se ponořili do španělských národních archivů, kde našli pozemkové knihy z doby prvního markýze z Ensenady (1743-1754), které dokládají existenci hostince, vinného sklepa a hospody v městečku k roku 1750. Ve volném čase manželé pokračují v pátrání po záznamech, které by dokázaly, že Casa Pedro skutečně pochází z roku 1702, jak hlásají její zdi, obaly na jídlo s sebou a balíčky cukru. Ale i kdyby dokázali vydolovat nejstarší dokumenty a uzmout restauraci Sobrino de Botín její titul, není pravděpodobné, že by se jim podařilo přetáhnout klientelu z podniku v centru Madridu. "Představa, že bychom byli schopní oslovit podobný okruh lidí, je neuvěřitelná," řekla Guinalesová. "Bylo by to jako sen, ale zatím to není nic jiného - jenom sen," dodala. dkAutor: Pražské hospody a pivnice jsou od 19. století centry národního života
Praha 4. května (ČTK) - V pražských restauracích a pivnicích se od druhé poloviny 19. století formoval český národní život, byly centry spolků a místem potkávání osobností kulturního, politického i ekonomického života rozvíjející se české společnosti. ČTK to řekl spisovatel Lukáš Berný, který nedávno vydal už několikátou knihu mapující historii tradičních pražských hospod, nyní konkrétně podniků U Pinkasů, Demínka, Balbínka (původně U Zlatého litru) a už neexistující Choděrovy restaurace. I když hospody v českých zemích samozřejmě existovaly odjakživa, v podmínkách národního obrození se podle Berného jejich společenská role výrazně proměnila. Do té doby šlo především o občerstvovny nebo místa k přespání pro pocestné, s rozvojem českého národního vědomí se však ve druhé polovině 19. století postupně vyvinuly ve společenská centra. Známým fenoménem českého hospodského prostředí se tak staly stolní společnosti, kde se u piva scházeli významní lidé a osobnosti z umělecké, politické nebo ekonomické sféry. Roli hrál podle Berného i přístup habsburského režimu, který zakazoval srocování a případné schůzky v bytech byly brány jako podezřelé s rizikem perzekuce. Hospody byly podle Berného zásadní i pro spolkový život, který ve druhé polovině 19. století zažíval v souvislosti s národním obrozením mimořádný rozkvět. Spolky byly formální organizace, které musely být zaregistrované u tehdejších úřadů, ale jakmile se tak stalo, už byly plně v režii svých českých členů. "Proto jich vznikalo tak strašně moc, a byly jich tisíce," řekl Berný. Některé fungují dodneška, například Sokol, ale i sportovní kluby jako Sparta či Slavia. Podle autora je až s podivem, co všechno původně vzniklo při posezení u piva. "První úřad práce založil šéf Medvídků Karel Vendulák. Skoro cokoliv, co vymyslíme, tak zjistíme, že vzniklo v hospodě," uvedl. Dodal, že možná ještě lépe než ve městě byla role hospod jako zásadních míst společenského života vidět na vesnicích. "Tam byly opravdu centrem všeho," řekl. Berného aktuální kniha Kde se pivo pije je jeho šestou publikací o pražských hospodách. Mapuje čtyři tradiční pražské podniky. "Jsou vybrané tak, aby měly nějakou roli v historii, aby na nich bylo něco zajímavého. Například v Demínce se scházeli hodně literáti, spisovatelé, hudebníci a politici. U Zlatého litru hlavně ti literáti, tam zakládal (Jaroslav) Hašek Stranu mírného pokroku v mezích zákona. Vedle Pinkasů bydlel (František) Palacký, takže Staročeši tam měl svoje 'agitační středisko'," řekl autor. Dodal, že historicky zajímavá byla i už neexistující Choděrova restaurace, kterou otevřel v roce 1887 restauratér Josef Choděra na tehdejší Ferdinandově, dnes Národní třídě. Podle Berného šlo o první "lepší" podnik založený Čechy, kteří jinak do té doby provozovali spíše pivnice a hospůdky. Restaurace se tak rychle stala místem, kde byly "štamgasty" největší tehdejší osobnosti. "Od (Aloise) Jiráska po (Tomáše Garrigue) Masaryka, kdokoliv něco znamenal, ten tam chodil," řekl autor. Restaurace zanikla za první republiky. Stejně jako dnes i tehdy se v dodnes známých podnicích podle Berného čepoval především plzeňský Prazdroj, a to v podstatě od zahájení jeho výroby v roce 1842. "Je to zajímavé, protože ho jednak bylo nutné do Prahy z Plzně dostat, což zdaleka nebylo tak jednoduché jako dnes, a jednak bylo v Praze tehdy kolem 60 malých pivovarů," řekl. Doplnil, že velké pražské pivovary jako smíchovský či už neexistující holešovický začaly vznikat až po vzoru Plzně. Ministerstvo kultury začátkem letošního roku zařadilo českou pivní kulturu na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR, což je nutnou podmínkou pro případný zápis na seznam světového dědictví UNESCO. Pivní kultura se zařadila k dalším českým nemateriálním statkům, jako jsou například slovácký verbuňk, ruční výroba skla nebo loutkářství. Na seznamu je také žatecké chmelařství, které bylo v roce 2023 zapsáno i na seznam UNESCO. psc snm
Téměř stoletý šéfkuchař v Japonsku strávil celou kariéru přípravou jednoho jídla
Tokio 3. května (ČTK) - Téměř stoletý japonský šéfkuchař strávil celou svou kariéru přípravou jednoho jídla - úhoří pochoutky zvané unagi. Napsal o tom australský web ABC. V Tokiu, kde se kulinářství stalo místní posedlostí, spočívá úspěch mnohých restaurací, kuchařů a prodejců v soustředění se na jednu konkrétní surovinu nebo pokrm. AFP: Zážitkové, zábavné - restaurace se snaží vyniknout s pomocí konceptů
Paříž 30. března (ČTK/AFP) - Jíst ve vesmíru nebo pod hladinou moře, aniž byste opustili Paříž. Napsat mezi předkrmem a hlavním chodem dopis, který vám bude doručen o rok později... O čem je řeč? O nových restauracích, kam lidé chodí nejen kvůli jídlu, ale také kvůli jejich inovativnímu konceptu. V Šanghaji prodávají v přepočtu za 1500 Kč půl kuřete, které poslouchalo klasiku
Šanghaj (Čína) 25. března (ČTK) - Šanghajská restaurace si účtuje 480 jüanů (přes 1500 Kč) za půlku kuřete, které podle chovatelů poslouchalo klasickou hudbu a pilo šťávu ze stvolů slunečnice. Napsal to web South China Morning Post. Francouzští poslanci podpořili vznik venkovských barů, bojují tak proti izolaci
Paříž 11. března (ČTK) - Francouzští poslanci podpořili zákon, který má usnadnit otevření barů či hospod v malých obcích a vesnicích. Cílem normy je obnovit společenský život a bojovat proti izolaci ve venkovských komunitách. Fastfoody v ČR tvoří až 15 pct trhu, začínají přibývat i na venkově
Praha 23. února (ČTK) - Podniky rychlého občerstvení a bistra v současnosti tvoří 12 až 15 procent gastronomických podniků v ČR. Vyplývá to z dat pokladního systému Dotykačka. Podle ředitele tržních a datových analýz Dotykačky Vladimíra Sirotka se jedná o prosperující kategorii podniků, která se v posledních letech velmi rozrůstá, nově přibývají i na venkově. Požár restaurace v Mostě nepřežilo šest lidí, 3 z 8 zraněných v kritickém stavu
Most 12. ledna (ČTK) - Šest lidí nepřežilo v noci na dnešek požár restaurace U Kojota v Mostě. Osm lidí skončilo se zraněními v nemocnicích. Tři z nich jsou v kritickém stavu, další ve vážném a jednoho zraněného už nemocnice propustila domů. Japonská hospoda musela po stížnosti ukončit fackovací službu pro zákazníky
Tokio 18. prosince (ČTK) - Japonská síť hospod musela ukončit fackovací službu pro zákazníky poté, co si jeden z nich stěžoval, že při fackování utrpěl zranění. Řetězec Yotteba, známý cenově dostupným pivem a kuřecími křidélky, dříve umožňoval zákazníkům dostat od servírky za 500 jenů (78 korun) facku známou pod pojmem binta. Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni
Praha 3. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu letos Češi v restauracích utratí zhruba stejně jako loni, navýšení cen bude maximálně o jednotky procent. Vyplývá to z odpovědí restaurací a jejich asociace pro ČTK. Dotykačka: Vegetariánská jídla nabízí dvojnásobný počet podniků než před 5 lety
Praha 1. října (ČTK) - Vegetariánská jídla aktuálně v ČR nabízí dvojnásobný počet podniků oproti roku 2019. Vyplývá to z dat, která ČTK poskytl pokladní systém Dotykačka. Z vegetariánských pokrmů je podle ředitele Dotykačky Petra Menclíka nejoblíbenější smažený sýr s bramborami a tatarskou omáčkou. BBC: Mohou recepty vytvořené AI restauracím pomoci navařit nebo jim zavařit?
Dubaj 7. září (ČTK/BBC News) - Může umělá inteligence (AI) pomoci majitelům restaurací vymyslet nové jídelníčky, které nalákají hosty, anebo je jen receptem na katastrofu? "Požádali jsme ChatGPT, aby vytvořil recept na nejlepší pizzu pro Dubaj," řekl BBC News Spartak Arutyunyan, který zodpovídá za tvorbu menu pro městskou pobočku řetězce restaurací a rozvozů Dodo Pizza. CNN: Japonské restaurace tvrdí, že turistům neúčtují více - jen místním méně
Tokio 17. července (ČTK/CNN) - Pokud umíte perfektně japonsky a objednáte si jídlo v tokijském suši baru, pak bod pro vás, protože pokud to umíte, je pravděpodobné, že při své příští cestě do Japonska ušetříte. BBC: Čínské finanční centrum Šanghaj je městem kaváren
Šanghaj 3. srpna (ČTK/BBC) - Při procházce ulicemi Šanghaje člověk zjistí, že místní kavárenská kultura je nepřehlédnutelná. V některých oblastech narazíte na novou malou kavárnu prakticky na každém rohu. Švédští milovníci české pivní kultury provozují v Malmö dvě hospody zvané Pivo
Malmö (Švédsko) 2. června (zvláštní zpravodajka ČTK Lucie Mikolášková) - Hned dvě hospody s českým názvem Pivo lze navštívit ve městě Malmö na jihu Švédska. Založili je švédští nadšenci, kteří byli nespočetněkrát v Česku a kterým učarovala česká pivní kultura. Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla
Praha 23. května (ČTK) - Umělá inteligence by mohla ovlivnit vaření v restauracích. Jejich provozovatelé a kuchaři ji mohou využít při vymýšlení nových receptů, úpravě jídelníčku podle výživových hodnot, vytváření stejných porcí nebo zajišťování práce tam, kde chybí zaměstnanci. Stále více jihokorejských restaurací a kaváren láká zákazníky na bezdětné zóny
Soul 25. února (ČTK) - Jihokorejská společnost vykazuje stále nižší porodnost a už samotná přítomnost dětí část lidí obtěžuje. Množí se stravovací podniky, které zakazují vstup dětem a cíleně se prezentují jako "zóny bez dětí". Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Praha 4. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. AFP: Vegetariánské restaurace v Paříži jako vyjádření životního přesvědčení
Paříž 5. srpna (ČTK) - Veganské gastronomické menu podávané v bytě nebo podnik se 100 místy k sezení, kde se servírují vegetariánské pokrmy. Šéfkuchařka Claire Valléeová a podnikatelka Julia Chicanová se v Paříži každá po svém snaží propagovat gastronomii šetrnější k životnímu prostředí, napsala agentura AFP. Počet bankrotů hospod a barů v Británii loni vzrostl o 83 procent
Londýn 13. února (ČTK) - Počet insolvencí hospod v Británii loni prudce vzrostl. Celkem podalo návrh na insolvenci 512 podniků, zatímco o rok dříve skončilo jen 280 hospod. Vyplývá to ze studie účetní firmy UHY Hacker Young.
Tokio 3. května (ČTK) - Téměř stoletý japonský šéfkuchař strávil celou svou kariéru přípravou jednoho jídla - úhoří pochoutky zvané unagi. Napsal o tom australský web ABC. V Tokiu, kde se kulinářství stalo místní posedlostí, spočívá úspěch mnohých restaurací, kuchařů a prodejců v soustředění se na jednu konkrétní surovinu nebo pokrm. AFP: Zážitkové, zábavné - restaurace se snaží vyniknout s pomocí konceptů
Paříž 30. března (ČTK/AFP) - Jíst ve vesmíru nebo pod hladinou moře, aniž byste opustili Paříž. Napsat mezi předkrmem a hlavním chodem dopis, který vám bude doručen o rok později... O čem je řeč? O nových restauracích, kam lidé chodí nejen kvůli jídlu, ale také kvůli jejich inovativnímu konceptu. V Šanghaji prodávají v přepočtu za 1500 Kč půl kuřete, které poslouchalo klasiku
Šanghaj (Čína) 25. března (ČTK) - Šanghajská restaurace si účtuje 480 jüanů (přes 1500 Kč) za půlku kuřete, které podle chovatelů poslouchalo klasickou hudbu a pilo šťávu ze stvolů slunečnice. Napsal to web South China Morning Post. Francouzští poslanci podpořili vznik venkovských barů, bojují tak proti izolaci
Paříž 11. března (ČTK) - Francouzští poslanci podpořili zákon, který má usnadnit otevření barů či hospod v malých obcích a vesnicích. Cílem normy je obnovit společenský život a bojovat proti izolaci ve venkovských komunitách. Fastfoody v ČR tvoří až 15 pct trhu, začínají přibývat i na venkově
Praha 23. února (ČTK) - Podniky rychlého občerstvení a bistra v současnosti tvoří 12 až 15 procent gastronomických podniků v ČR. Vyplývá to z dat pokladního systému Dotykačka. Podle ředitele tržních a datových analýz Dotykačky Vladimíra Sirotka se jedná o prosperující kategorii podniků, která se v posledních letech velmi rozrůstá, nově přibývají i na venkově. Požár restaurace v Mostě nepřežilo šest lidí, 3 z 8 zraněných v kritickém stavu
Most 12. ledna (ČTK) - Šest lidí nepřežilo v noci na dnešek požár restaurace U Kojota v Mostě. Osm lidí skončilo se zraněními v nemocnicích. Tři z nich jsou v kritickém stavu, další ve vážném a jednoho zraněného už nemocnice propustila domů. Japonská hospoda musela po stížnosti ukončit fackovací službu pro zákazníky
Tokio 18. prosince (ČTK) - Japonská síť hospod musela ukončit fackovací službu pro zákazníky poté, co si jeden z nich stěžoval, že při fackování utrpěl zranění. Řetězec Yotteba, známý cenově dostupným pivem a kuřecími křidélky, dříve umožňoval zákazníkům dostat od servírky za 500 jenů (78 korun) facku známou pod pojmem binta. Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni
Praha 3. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu letos Češi v restauracích utratí zhruba stejně jako loni, navýšení cen bude maximálně o jednotky procent. Vyplývá to z odpovědí restaurací a jejich asociace pro ČTK. Dotykačka: Vegetariánská jídla nabízí dvojnásobný počet podniků než před 5 lety
Praha 1. října (ČTK) - Vegetariánská jídla aktuálně v ČR nabízí dvojnásobný počet podniků oproti roku 2019. Vyplývá to z dat, která ČTK poskytl pokladní systém Dotykačka. Z vegetariánských pokrmů je podle ředitele Dotykačky Petra Menclíka nejoblíbenější smažený sýr s bramborami a tatarskou omáčkou. BBC: Mohou recepty vytvořené AI restauracím pomoci navařit nebo jim zavařit?
Dubaj 7. září (ČTK/BBC News) - Může umělá inteligence (AI) pomoci majitelům restaurací vymyslet nové jídelníčky, které nalákají hosty, anebo je jen receptem na katastrofu? "Požádali jsme ChatGPT, aby vytvořil recept na nejlepší pizzu pro Dubaj," řekl BBC News Spartak Arutyunyan, který zodpovídá za tvorbu menu pro městskou pobočku řetězce restaurací a rozvozů Dodo Pizza. CNN: Japonské restaurace tvrdí, že turistům neúčtují více - jen místním méně
Tokio 17. července (ČTK/CNN) - Pokud umíte perfektně japonsky a objednáte si jídlo v tokijském suši baru, pak bod pro vás, protože pokud to umíte, je pravděpodobné, že při své příští cestě do Japonska ušetříte. BBC: Čínské finanční centrum Šanghaj je městem kaváren
Šanghaj 3. srpna (ČTK/BBC) - Při procházce ulicemi Šanghaje člověk zjistí, že místní kavárenská kultura je nepřehlédnutelná. V některých oblastech narazíte na novou malou kavárnu prakticky na každém rohu. Švédští milovníci české pivní kultury provozují v Malmö dvě hospody zvané Pivo
Malmö (Švédsko) 2. června (zvláštní zpravodajka ČTK Lucie Mikolášková) - Hned dvě hospody s českým názvem Pivo lze navštívit ve městě Malmö na jihu Švédska. Založili je švédští nadšenci, kteří byli nespočetněkrát v Česku a kterým učarovala česká pivní kultura. Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla
Praha 23. května (ČTK) - Umělá inteligence by mohla ovlivnit vaření v restauracích. Jejich provozovatelé a kuchaři ji mohou využít při vymýšlení nových receptů, úpravě jídelníčku podle výživových hodnot, vytváření stejných porcí nebo zajišťování práce tam, kde chybí zaměstnanci. Stále více jihokorejských restaurací a kaváren láká zákazníky na bezdětné zóny
Soul 25. února (ČTK) - Jihokorejská společnost vykazuje stále nižší porodnost a už samotná přítomnost dětí část lidí obtěžuje. Množí se stravovací podniky, které zakazují vstup dětem a cíleně se prezentují jako "zóny bez dětí". Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Praha 4. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. AFP: Vegetariánské restaurace v Paříži jako vyjádření životního přesvědčení
Paříž 5. srpna (ČTK) - Veganské gastronomické menu podávané v bytě nebo podnik se 100 místy k sezení, kde se servírují vegetariánské pokrmy. Šéfkuchařka Claire Valléeová a podnikatelka Julia Chicanová se v Paříži každá po svém snaží propagovat gastronomii šetrnější k životnímu prostředí, napsala agentura AFP. Počet bankrotů hospod a barů v Británii loni vzrostl o 83 procent
Londýn 13. února (ČTK) - Počet insolvencí hospod v Británii loni prudce vzrostl. Celkem podalo návrh na insolvenci 512 podniků, zatímco o rok dříve skončilo jen 280 hospod. Vyplývá to ze studie účetní firmy UHY Hacker Young.
Bývalý šéf McDonald's dostal v USA pokutu za lhaní o vztahu na pracovišti
New York 10. ledna (ČTK) - Bývalý šéf společnosti McDonald's Stephen Easterbrook dostal od amerického úřadu pro finanční dohled pokutu za to, že v roce 2019 uvedl investory v omyl v souvislosti s okolnostmi, za kterých jej firma propustila. McDonald's tehdy zjistil, že Easterbrook měl vztah s jednou zaměstnankyní, čímž porušil firemní politiku. Později se ale ukázalo, že zatajil další vztahy, aby získal odstupné. Easterbrook souhlasil se zaplacením pokuty 400.000 USD (devět milionů Kč), aniž by obvinění přiznal nebo vyvrátil. McDonald's propustil Easterbrooka v roce 2019 kvůli nefyzickému vztahu se zaměstnankyní. S tímto vztahem sice obě strany souhlasily, firma ho ale považovala za porušení firemní politiky. McDonald's zakazuje "jakýkoliv druh intimního vztahu mezi zaměstnanci v přímém nebo nepřímém podřízeném vztahu". Easterbrook také v té době prohlásil, že žádné jiné podobné vztahy neexistovaly, a obdržel odstupné více než 105 milionů USD. Firma však zahájila vyšetřování, v rámci kterého se zjistilo, že měl i další vztahy. Firma uvedla, že kdyby o tom věděla, odstupné by neschválila, a zahájila proti němu právní kroky. Obvinila ho ze lhaní o sexuálních vztazích se zaměstnanci. Easterbrook v prosinci 2021 peníze vrátil a omluvil se. Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) nyní uvedla, že Easterbrook učinil "nepravdivá a zavádějící prohlášení vůči investorům". Dodala, že věděl, nebo i kdyby nevěděl, bylo to z jeho nedbalosti, že neoznámením porušení firemní politiky před ukončením pracovního poměru ovlivní informace, které McDonald's poskytl investorů v souvislosti s jeho odchodem a odměnou. SEC také obvinila McDonald's z nedostatků při zveřejňování informací souvisejících s Easterbookovým propuštěním, ale protože firma při vyšetřování spolupracovala, nebude jí vyměřena žádná pokuta. Easterbrook je občanem Británie. V čele McDonald's stál od března 2015 do listopadu 2019, předtím vedl britské aktivity firmy. Všeobecně se mu přičítala zásluha za oživení nabídky jídel, přestavbu prodejen a používání kvalitnějších surovin. Cena akcií podniku se za jeho působení v USA více než zdvojnásobila, upozornil server televize BBC. irl spr
El País: Obyvatelé Barcelony se bouří proti velkému počtu restauračních zahrádek
Barcelona 7. listopadu (ČTK) - Obyvatelé centra Barcelony, kteří si už mnoho let stěžují na negativní dopady nadměrného cestovního ruchu, se začali mobilizovat proti velkému počtu restauračních zahrádek v ulicích. KFC i McDonald's v ČR letos zdražovaly, cheeseburger zdražil o pětinu
Praha 4. listopadu (ČTK) - Dva nejrozšířenější řetězce rychlého občerstvení KFC a McDonald's letos zvyšovaly ceny svých pokrmů v ČR. McDonald's podle ceníku na webu společnosti letos ceny upravil dvakrát a doporučená cena cheeseburgeru vzrostla o pětinu na 42 Kč - tj. McDonald's ve Francii zaplatí kvůli daním pokutu 1,25 miliardy eur
Paříž 16. června (ČTK) - Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's ve Francii zaplatí pokutu 1,25 miliardy eur (30,9 miliardy Kč), aby se vyhnul trestnímu stíhání za daňové úniky v letech 2009 až 2020.
Barcelona 7. listopadu (ČTK) - Obyvatelé centra Barcelony, kteří si už mnoho let stěžují na negativní dopady nadměrného cestovního ruchu, se začali mobilizovat proti velkému počtu restauračních zahrádek v ulicích. KFC i McDonald's v ČR letos zdražovaly, cheeseburger zdražil o pětinu
Praha 4. listopadu (ČTK) - Dva nejrozšířenější řetězce rychlého občerstvení KFC a McDonald's letos zvyšovaly ceny svých pokrmů v ČR. McDonald's podle ceníku na webu společnosti letos ceny upravil dvakrát a doporučená cena cheeseburgeru vzrostla o pětinu na 42 Kč - tj. McDonald's ve Francii zaplatí kvůli daním pokutu 1,25 miliardy eur
Paříž 16. června (ČTK) - Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's ve Francii zaplatí pokutu 1,25 miliardy eur (30,9 miliardy Kč), aby se vyhnul trestnímu stíhání za daňové úniky v letech 2009 až 2020.
NEAKTIVNÍ COOKIES
Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky
dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte
lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.