Upozornění: Provozní doba během vánočních svátků a na přelomu roku. Máme omezený provoz. Více na otevírací doba.
Zlatovna Zlato Zprávy Magazín

Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla

 ČR věda restaurace gastro AI
Ilustrační fotografie. zdroj:istock.com
Praha 23. května (ČTK) - Umělá inteligence by mohla ovlivnit vaření v restauracích. Jejich provozovatelé a kuchaři ji mohou využít při vymýšlení nových receptů, úpravě jídelníčku podle výživových hodnot, vytváření stejných porcí nebo zajišťování práce tam, kde chybí zaměstnanci. Problém ale může být energetická náročnost AI a její dopad na životní prostředí. Umělá inteligence může rovněž přispět k omezení regionálních kuchyní. V rozhovoru, který ČTK poskytla Akademie věd ČR (AV ČR), to řekli odborníci z Filosofického ústavu AV ČR. Juraj Hvorecký z Filosofického ústavu AV ČR uvedl, že umělá inteligence se do vaření a gastronomického sektoru může zapojit vymýšlením nových receptů nebo optimalizováním surovin podle potřeb jídelníčku daného člověka. 'Rizikem ale je, že umělá inteligence bude replikovat i nezdravé vzorce chování ve stravování lidí. Stejně tak je možné, že kvůli zobecňování skončíme u těch nejobvyklejších receptů. Musíme si dát pozor na to, abychom neskončili u průměrných receptů,' řekl. Generativní umělá inteligence, která sdružuje ohromné množství dat, sbírá podle Tomáš Hříbek z Filosofického ústavu AV ČR i předsudky, které pak reprodukuje. Podle něj se to v kuchyni může projevit třeba i tím, že z ní umělá inteligence některé věci vyloučí. 'Tedy menšinové kuchyně by mohly být upozaděné a některé variace jídel by se mohly vytratit,' řekl Hříbek. S tím, že hrozí ztráta regionálních kuchyní a jejich specifik, souhlasil i Hvorecký. Výhodou umělé inteligence je podle Hříbka to, že na rozdíl od člověka není unavená a nemá špatnou náladu. Velký problém je podle vědců ovšem energetická náročnost umělé inteligence. Poukázali na to, že pracná je nejen samotná výroba, ale také spotřeba energie na údržbu AI. 'Je potřeba brát ohled i na náklady, které tak porostou,' řekl Hvorecký. Umělá inteligence v kuchyni proto není využitelná všude i z toho důvodu, že je nutné ji připojit k elektřině a do internetové sítě. 'Roboti dokáží zajistit jednotný standard pro všechny. Každý dostane stejnou porci, je tam vysoká rychlost doručení a zároveň zaplnění pracovních míst, které v tomto odvětví v poslední době klesají,' řekl Hvorecký. Podle něj ale nehrozí, že by stroje zcela nahradily lidi, protože na ně lidé budou muset dohlížet.
Klíčová slova - ČR - věda - restaurace - gastro - AI -
O výhodách a nevýhodách zapojení umělé inteligence do vaření a stravování diskutují odborníci na mezinárodním workshopu AI Kitchens Robot Cooks: Ethical and Social Impacts, které v těchto dnech pořádá výzkumné Centrum pro enviromentální a technologickou etiku – Praha, jež působí při Filosofickém ústavu AV ČR. puz ptd - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla' je zařazena do kategorií Věda a technika (vat) - Cestovní ruch (tur) - Služby (slz) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag) - Telekomunikace a IT (pit). ID zprávy: T2024052305497|510150. Vydána 23.05.2024 16:50:02. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla


Rakouský vinař objevil při renovaci sklípku kosti mamutů
Většina Američanů se mylně domnívá, že USA jsou v recesi, ukazuje průzkum
Klášter v Nové Říši začne nabízet ubytování v upravených historických prostorách
Čínská armáda uvedla, že zahájila manévry kolem Tchaj-wanu
Jablonec mimořádně otevřel Kantorovu vilu, architekti představili návrh obnovy

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
NEAKTIVNÍ COOKIES Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.