Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla
Praha 23. května (ČTK) - Umělá inteligence by mohla ovlivnit vaření v restauracích. Jejich provozovatelé a kuchaři ji mohou využít při vymýšlení nových receptů, úpravě jídelníčku podle výživových hodnot, vytváření stejných porcí nebo zajišťování práce tam, kde chybí zaměstnanci. Problém ale může být energetická náročnost AI a její dopad na životní prostředí. Umělá inteligence může rovněž přispět k omezení regionálních kuchyní. V rozhovoru, který ČTK poskytla Akademie věd ČR (AV ČR), to řekli odborníci z Filosofického ústavu AV ČR.
Juraj Hvorecký z Filosofického ústavu AV ČR uvedl, že umělá inteligence se do vaření a gastronomického sektoru může zapojit vymýšlením nových receptů nebo optimalizováním surovin podle potřeb jídelníčku daného člověka. 'Rizikem ale je, že umělá inteligence bude replikovat i nezdravé vzorce chování ve stravování lidí. Stejně tak je možné, že kvůli zobecňování skončíme u těch nejobvyklejších receptů. Musíme si dát pozor na to, abychom neskončili u průměrných receptů,' řekl.
Generativní umělá inteligence, která sdružuje ohromné množství dat, sbírá podle Tomáš Hříbek z Filosofického ústavu AV ČR i předsudky, které pak reprodukuje. Podle něj se to v kuchyni může projevit třeba i tím, že z ní umělá inteligence některé věci vyloučí. 'Tedy menšinové kuchyně by mohly být upozaděné a některé variace jídel by se mohly vytratit,' řekl Hříbek. S tím, že hrozí ztráta regionálních kuchyní a jejich specifik, souhlasil i Hvorecký.
Výhodou umělé inteligence je podle Hříbka to, že na rozdíl od člověka není unavená a nemá špatnou náladu. Velký problém je podle vědců ovšem energetická náročnost umělé inteligence.
Poukázali na to, že pracná je nejen samotná výroba, ale také spotřeba energie na údržbu AI. 'Je potřeba brát ohled i na náklady, které tak porostou,' řekl Hvorecký. Umělá inteligence v kuchyni proto není využitelná všude i z toho důvodu, že je nutné ji připojit k elektřině a do internetové sítě.
'Roboti dokáží zajistit jednotný standard pro všechny. Každý dostane stejnou porci, je tam vysoká rychlost doručení a zároveň zaplnění pracovních míst, které v tomto odvětví v poslední době klesají,' řekl Hvorecký. Podle něj ale nehrozí, že by stroje zcela nahradily lidi, protože na ně lidé budou muset dohlížet.
O výhodách a nevýhodách zapojení umělé inteligence do vaření a stravování diskutují odborníci na mezinárodním workshopu AI Kitchens Robot Cooks: Ethical and Social Impacts, které v těchto dnech pořádá výzkumné Centrum pro enviromentální a technologickou etiku – Praha, jež působí při Filosofickém ústavu AV ČR.
puz ptd - sdílejte článek
Následuje: Rakouský vinař objevil při renovaci sklípku kosti mamutů
Vídeň 23. května (ČTK) - Rakouský vinař Andreas Pernerstorfer učinil při renovaci vinného sklípku mimořádný objev. Nebylo to archivní bílé nebo červené, ale pozůstatky prehistorických mamutů. Na svém webu to napsala stanice BBC News. Výzkumníci z Archeologického ústavu Rakouské akademie věd podle ní nález označili za archeologickou senzaci. Pernerstorfer narazil na několik obrovských kostí pohřbených hluboko ve vinném sklepě v obci Gobelsburg, která se nachází několik desítek kilometrů severozápadně od Vídně. 'Myslel jsem, že je to kus dřeva po dědečkovi. Ale pak jsem to trochu vykopal a vzpomněl jsem si, že mi kdysi děda řekl, že našel zuby. Pak mě hned napadlo, že je to mamut,' popsal vinař. (pokračování...)
Vídeň 23. května (ČTK) - Rakouský vinař Andreas Pernerstorfer učinil při renovaci vinného sklípku mimořádný objev. Nebylo to archivní bílé nebo červené, ale pozůstatky prehistorických mamutů. Na svém webu to napsala stanice BBC News. Výzkumníci z Archeologického ústavu Rakouské akademie věd podle ní nález označili za archeologickou senzaci. Pernerstorfer narazil na několik obrovských kostí pohřbených hluboko ve vinném sklepě v obci Gobelsburg, která se nachází několik desítek kilometrů severozápadně od Vídně. 'Myslel jsem, že je to kus dřeva po dědečkovi. Ale pak jsem to trochu vykopal a vzpomněl jsem si, že mi kdysi děda řekl, že našel zuby. Pak mě hned napadlo, že je to mamut,' popsal vinař. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla' je zařazena do kategorií Věda a technika (vat) - Cestovní ruch (tur) - Služby (slz) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag) - Telekomunikace a IT (pit). ID zprávy: T2024052305497|510150. Vydána 23.05.2024 16:50:02. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Vědci: AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla' je zařazena do kategorií Věda a technika (vat) - Cestovní ruch (tur) - Služby (slz) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag) - Telekomunikace a IT (pit). ID zprávy: T2024052305497|510150. Vydána 23.05.2024 16:50:02. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.