Skanzen Chanovice má novou expozici Tradiční lidová kultura regionů Klatovy-Cham
Chanovice (Klatovsko) 27. března 2023 (ČTK) - Trvalou expozici tradiční rukodělné výroby i nemateriálních projevů tradiční lidové kultury Plzeňského kraje otevřelo dnes ve dvou historických chalupách skanzenu v Chanovicích Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech. Tradiční lidová kultura regionů Klatovy - Cham představuje 13 tradičních řemesel, přišla téměř na šest milionů korun a podpořila ji EU. Otevřeno bude mít spolu se skanzenem, v němž je 20 nemovitostí 200 let staré lidové architektury Pošumaví, kdykoliv po domluvě, v červnu a v září o víkendech a o prázdninách každý den, řekl ČTK ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše Klatovy Luboš Smolík.
V obou chalupách je interaktivní infokiosek, tedy v češtině a v němčině setříděné informace do částí - historické foto, staré foto, současné foto, archiválie, audio- a videospoty...
"V obytném domě Těšetiny číslo popisné 12 představujeme 13 mistrů rukodělné výroby, tedy tradičních řemeslníků Plzeňského kraje, jimž byl tento titul od roku 2017 udělen. Ve druhé chalupě Lužany číslo popisné 35 je 24 nositelů nehmotné tradiční lidové kultury regionu, což jsou třeba ochotnická divadla, dechové a dudácké kapely, masopusty a řemeslnické technologie," uvedl.
Mezi mistry řemesel je po dvou kovářích, řezbářích a krajkářkách, dále výrobce chodských dud, produkty z proutí a smrkových kořenů, soustružené dřevo a bednářské soudky a džbery. U nositelů nemateriálního dědictví jsou informační panely, divadelní kulisy a výjevy ze scén, masopustní masky, staročeské svatby z Plánice, uniforma dechové kapely Nýřaňanka z Plzeňska.
"V obou chalupách je interaktivní infokiosek, tedy v češtině a v němčině setříděné informace do částí - historické foto, staré foto, současné foto, archiválie, audio- a videospoty," řekl Smolík. V jedné z místností v chalupě z Těšetin je také ukázka prací 13 bavorských řemeslníků. "Ti ale mají svoji hlavní expozici v Neukrirchenu, kde má Plzeňský kraj také zástupce, například hračky, keramiku a soudky bednářů," uvedl.
Expozice je díky podpoře přeshraničního programu Cíl 3 EÚS kvalitně provedená profesionální firmou. Musí mít minimálně pětiletou udržitelnost a podle Smolíka určitě podpoří návštěvnost 30 let fungujícího skanzenu, který je regionálním pracovištěm pro tradiční lidovou kulturu v kraji a je pověřený výzkumem jejích projevů. Muzeum, kde je třeba špýchar, stodola a boží muka, má v depozitáři ještě deset rozebraných chalup a pět kandidátů v terénu, na jejichž obnovu shání dotace. "Už teď se mohou zájemci objednat a domluvit návštěvu skanzenu i nové expozice," dodal.
Václav Prokš kš - sdílejte článek
Následuje: Článek FT o smyšlených tradicích italské gastronomie vyvolal v Itálii nevoli
Řím 27. března (ČTK) - Článek o tradičních pokrmech či potravinách italské kuchyně, který vyšel ve víkendové příloze deníku Financial Times, vyvolal mezi italskými médii a zemědělci vlnu nevole. Britský deník oslovil profesora na univerzitě v Parmě Alberta Grandiho, který zastává názor, že mnoho tradicí v italské kuchyni je nedávného původu či jsou smyšlené. To například odmítá svaz zemědělců Coldiretti, podle kterého článek "bagatelizuje tradiční národní jídla", napsala dnes agentura ANSA. Grandi se ve své akademické práci věnuje původu mnohých italských receptů či potravin. Známé úpravy těstovin jako carbonara, o kterých se traduje, že mají dávný původ, podle jeho zjištění vznikly po roce 1940. S tím souhlasí i další odborník na historii italské gastronomie Luca Cesari, který označuje carbonaru za "americký pokrm zrozený v Itálii". První recept totiž zřejmě vznikl pro americké vojáky rozmístěné v Itálii za druhé světové války. Naopak jiná úprava těstovin, fettuccine Alfredo, opravdu vznikla v Římě, byť dnes ji mnoho Italů považuje za nepůvodní recept. Některé potraviny sice mají vskutku dávný původ, ale jejich podoba se velmi změnila. To je případ tvrdého sýru Parmigiano Reggiano, který je vyráběn na severu Itálie přes tisíc let. "Do 60. let (minulého století) kola parmigiana vážila jen deset kilogramů a byla pokryta černou krustou. Jeho konzistence byla měkčí a tučnější," tvrdí Grandi. Podle něj se současný italský sýr, který je vyráběný ve velkých kolech vážících 40 kilogramů a se světlou krustou, více podobá parmezánu, který začali vyrábět italští migranti v americkém Wisconsinu. "Italská kuchyně je popravdě více americká než italská," řekl FT Grandi. Grandi mimo jiné poukazuje na překvapení amerických vojáků, kteří bojovali v Itálii ve druhé světové válce, že ve městech na poloostrově nenacházeli žádné pizzerie. (pokračování...)
Řím 27. března (ČTK) - Článek o tradičních pokrmech či potravinách italské kuchyně, který vyšel ve víkendové příloze deníku Financial Times, vyvolal mezi italskými médii a zemědělci vlnu nevole. Britský deník oslovil profesora na univerzitě v Parmě Alberta Grandiho, který zastává názor, že mnoho tradicí v italské kuchyni je nedávného původu či jsou smyšlené. To například odmítá svaz zemědělců Coldiretti, podle kterého článek "bagatelizuje tradiční národní jídla", napsala dnes agentura ANSA. Grandi se ve své akademické práci věnuje původu mnohých italských receptů či potravin. Známé úpravy těstovin jako carbonara, o kterých se traduje, že mají dávný původ, podle jeho zjištění vznikly po roce 1940. S tím souhlasí i další odborník na historii italské gastronomie Luca Cesari, který označuje carbonaru za "americký pokrm zrozený v Itálii". První recept totiž zřejmě vznikl pro americké vojáky rozmístěné v Itálii za druhé světové války. Naopak jiná úprava těstovin, fettuccine Alfredo, opravdu vznikla v Římě, byť dnes ji mnoho Italů považuje za nepůvodní recept. Některé potraviny sice mají vskutku dávný původ, ale jejich podoba se velmi změnila. To je případ tvrdého sýru Parmigiano Reggiano, který je vyráběn na severu Itálie přes tisíc let. "Do 60. let (minulého století) kola parmigiana vážila jen deset kilogramů a byla pokryta černou krustou. Jeho konzistence byla měkčí a tučnější," tvrdí Grandi. Podle něj se současný italský sýr, který je vyráběný ve velkých kolech vážících 40 kilogramů a se světlou krustou, více podobá parmezánu, který začali vyrábět italští migranti v americkém Wisconsinu. "Italská kuchyně je popravdě více americká než italská," řekl FT Grandi. Grandi mimo jiné poukazuje na překvapení amerických vojáků, kteří bojovali v Itálii ve druhé světové válce, že ve městech na poloostrově nenacházeli žádné pizzerie. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Skanzen Chanovice má novou expozici Tradiční lidová kultura regionů Klatovy-Cham' je zařazena do kategorií Kultura (kul). ID zprávy: T2023032704771|505474. Vydána 27.03.2023 16:41:36. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Skanzen Chanovice má novou expozici Tradiční lidová kultura regionů Klatovy-Cham' je zařazena do kategorií Kultura (kul). ID zprávy: T2023032704771|505474. Vydána 27.03.2023 16:41:36. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.