Zařazení modrotisku na seznam UNESCO přilákalo japonské turisty
Brno 26. listopadu 2023 (ČTK) - Zařazení modrotisku na seznam nehmotného dědictví UNESCO před pěti lety přineslo oběma jihomoravských dílnám, které jsou jediné v Česku, větší zájem japonských turistů. Jak ČTK řekli zástupci obou dílen, další vlivy tohoto kroku nepociťují.
"Jsou určité skupiny turistů, které vyhledávají zajímavosti ze seznamu UNESCO, zejména jde o japonské turisty. Tam určité zvýšení zájmu vidíme," řekl ČTK Jiří Danzinger, majitel dílny v Olešnici na Blanensku.
Zájem japonských turistů zaznamenali i ve Strážnici na Hodonínsku, ukončily jej ale restrikce spojené s pandemií covidu. Na dřívější úroveň se zatím nevrátil.
"Nemůžeme říci, zda je to v souvislosti se zápisem na seznam UNESCO, ale letos byl enormní zájem o exkurze, ale také o workshopy nebo pronájem naší dílny. Je vidět, že lidé potřebují nějakou terapeutickou činnost při ruční práci, kdy se uklidní a soustředí se na jiné věci než na své starosti," podotkla Iva Bartošková z modrotiskové dílny Jochových ve Strážnici na Hodonínsku.
Ve Strážnici se v posledních letech soustředí na to, aby zvýšili povědomí o tom, že modrotisk není jen folklorní záležitostí.
"Začali jsme dělat konfekci, šijeme šaty na míru. Pořádáme také módní přehlídky, které ukazují, že z modrotisku se dají šít moderní nositelné šaty, že nejde jen o záležitost na kroje," uvedla Bartošková.
Ani jedna z dílen neplánuje žádný větší růst, technologické změny vzhledem k zápisu na seznamu UNESCO ani nejsou možné. "Myslím, že udržování výroby v zakonzervovaném stavu je jedním z důvodů, proč se lidé o techniku zajímají. To, že se u nás zastavil čas, se jim líbí," podotkl Danzinger.
Modrotisková plátna vznikají obvykle pomocí desek se vzory, které se natřou speciální hmotou, takzvanou reservou, jež zabrání barvě v obarvení vlákna. Teprve potom se plátno namáčí do barvy indigo a barví se obvykle na sytě modrou. Reserva se pak z plátna odstraňuje v kyselé lázni.
Seznam nehmotného dědictví zahrnuje více než čtyři stovky různých zvyků, tradic nebo kulturních událostí. Doplňuje tak známější soupis světového kulturního a přírodního dědictví o více než 1000 položkách, mezi nimiž jsou hory, jezera, národní parky, budova, ale i celá města.
ska dr - sdílejte článek
Následuje: BBC: Budete pít geneticky modifikované pivo?
New York 26. listopadu (ČTK/BBC) - Charles Denby říká, že jeho práce je jednoduše o tom, že se snaží zlepšit chuť piva. Zajímá ho, jak zvýšit žádoucí chutě a snížit ty nepříliš dobré, a také jak vytvářet chutě nové. Milionům fanoušků ležáků a dalších piv připadají všechny tyto výroky skvělé. Ale když víte, co Denbyho americká společnost vlastně dělá, začne být všechno jinak, napsal server televize BBC. Denby je spoluzakladatelem a výkonným ředitelem společnosti Berkeley Yeast, jednoho z předních tvůrců geneticky modifikovaných (GM) kvasinek pro pivovarnický průmysl. Kvasinky jsou pro pivovarnictví zásadní, protože přeměňují cukry z ječného sladu a dalších obilovin na alkohol a zároveň přidávají vlastní chuť. Berkeley Yeast upravuje DNA kmenů kvasinek tak, že odstraňuje nebo přidává určitý gen. Jeden z produktů firmy, kvasinky Tropics, byl upraven tak, aby dával produktům chuť mučenky a kvajávy. Denby tvrdí, že tyto kvasinky jsou pro výrobu piva vhodnější a lepší, protože jinak by výrobci museli složitě shánět dodavatele těchto plodů nebo používat umělá aromata. Geneticky modifikované kvasinky jsou podle něj mnohem stabilnější a snižují závislost na dalších přísadách, jejichž pěstování by si vyžádalo množství vody a hnojiva. Berkeley Yeast se však nezaměřuje pouze na přidávání chutí do půllitrů, ale dokáže je také odebírat. Jeden z jejích kvasinkových kmenů pomáhá odstraňovat diacetyl, nepříjemnou příchuť, která trápí některá chmelená piva. Jiné kvasinky pak údajně dokážou vytvořit kyselé pivo belgického typu za zlomek času, který je k tomu obvykle potřeba. Ve Spojených státek jsou předpisy týkající se geneticky modifikovaných potravin volnější než ve většině zemí. Američtí konzumenti tak už mají možnost ochutnat pivo vyrobené s produkty společnosti Berkeley Yeast, protože už je používají řemeslné pivovary po celé zemi. Patří mezi ně kalifornské pivovary Temescal, Alvarado Street a Cellarmaker. V případě prodeje do zahraničí je však firma podle Denbyho omezena legislativou v mnoha zemích, která brání používání geneticky modifikovaných organismů v potravinářském a nápojovém průmyslu. Dalším poskytovatelem modifikovaných kvasnic je chicagská společnost Omega Yeast Labs. Ta začátkem července oznámila, že objevila specifický gen, který způsobuje zakalení piva. (pokračování...)
New York 26. listopadu (ČTK/BBC) - Charles Denby říká, že jeho práce je jednoduše o tom, že se snaží zlepšit chuť piva. Zajímá ho, jak zvýšit žádoucí chutě a snížit ty nepříliš dobré, a také jak vytvářet chutě nové. Milionům fanoušků ležáků a dalších piv připadají všechny tyto výroky skvělé. Ale když víte, co Denbyho americká společnost vlastně dělá, začne být všechno jinak, napsal server televize BBC. Denby je spoluzakladatelem a výkonným ředitelem společnosti Berkeley Yeast, jednoho z předních tvůrců geneticky modifikovaných (GM) kvasinek pro pivovarnický průmysl. Kvasinky jsou pro pivovarnictví zásadní, protože přeměňují cukry z ječného sladu a dalších obilovin na alkohol a zároveň přidávají vlastní chuť. Berkeley Yeast upravuje DNA kmenů kvasinek tak, že odstraňuje nebo přidává určitý gen. Jeden z produktů firmy, kvasinky Tropics, byl upraven tak, aby dával produktům chuť mučenky a kvajávy. Denby tvrdí, že tyto kvasinky jsou pro výrobu piva vhodnější a lepší, protože jinak by výrobci museli složitě shánět dodavatele těchto plodů nebo používat umělá aromata. Geneticky modifikované kvasinky jsou podle něj mnohem stabilnější a snižují závislost na dalších přísadách, jejichž pěstování by si vyžádalo množství vody a hnojiva. Berkeley Yeast se však nezaměřuje pouze na přidávání chutí do půllitrů, ale dokáže je také odebírat. Jeden z jejích kvasinkových kmenů pomáhá odstraňovat diacetyl, nepříjemnou příchuť, která trápí některá chmelená piva. Jiné kvasinky pak údajně dokážou vytvořit kyselé pivo belgického typu za zlomek času, který je k tomu obvykle potřeba. Ve Spojených státek jsou předpisy týkající se geneticky modifikovaných potravin volnější než ve většině zemí. Američtí konzumenti tak už mají možnost ochutnat pivo vyrobené s produkty společnosti Berkeley Yeast, protože už je používají řemeslné pivovary po celé zemi. Patří mezi ně kalifornské pivovary Temescal, Alvarado Street a Cellarmaker. V případě prodeje do zahraničí je však firma podle Denbyho omezena legislativou v mnoha zemích, která brání používání geneticky modifikovaných organismů v potravinářském a nápojovém průmyslu. Dalším poskytovatelem modifikovaných kvasnic je chicagská společnost Omega Yeast Labs. Ta začátkem července oznámila, že objevila specifický gen, který způsobuje zakalení piva. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Zařazení modrotisku na seznam UNESCO přilákalo japonské turisty' je zařazena do kategorií Kultura (kul). ID zprávy: T2023112405123|508006. Vydána 26.11.2023 6:05:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Zařazení modrotisku na seznam UNESCO přilákalo japonské turisty' je zařazena do kategorií Kultura (kul). ID zprávy: T2023112405123|508006. Vydána 26.11.2023 6:05:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.