Heslo pizza
SLOVNÍK
NAJÍT
pivo
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "pivo". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo pivo je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 50 záznamů.
Bednáři začali smolit v areálu Prazdroje 20 ležáckých sudů vážících až 950 kg
Plzeň 4. března (ČTK) - Osmičlenná bednářská parta z Plzeňského Prazdroje dnes v pivovaru začala opravovat a smolit 20 dubových ležáckých sudů vážících až 950 kilogramů. Pivovar jich má dodnes 110 v historických sklepech deset metrů pod povrchem. Na jaře a na podzim část nádob vyvalí a jejich vnitřky ošetří smolou uvařenou podle vlastní receptury. Ležák Pilsner Urquell v sudech kvasí a zraje stejně jako před 183 lety. Slouží sládkům k pravidelnému porovnávání s pivem vyrobeným v moderních tancích, aby strážili jeho stále stejnou chuť, řekl dnes ČTK mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář. Ve sklepech má pivovar ještě 30 dubových kádí, v nichž zraje mladina. "Smolení je tradiční postup údržby dřevěných sudů, který je prakticky celou pivovarskou historii neměnný. Jde vlastně o dezinfekci sudu před jeho opětovným naplněním pivem," uvedl mistr plzeňských bednářů Karel Hofman. Toto řemeslo se už podle něj nikde na světě nevyučuje. Pivovar, v jehož učilišti skončila jeho výuka v roce 1974 po zavedení ocelových nádob, nabídl práci truhlářům. "Dvakrát do roka vyvalí sudy ze sklepa a opraví některou z dužin, obruč nebo dno. A závěrem je jejich přesmolení. Smolu rozehřátou na 200 až 210 stupňů Celsia nalijí do sudu. Potom sud uzavřou a štorcují ho, tedy převalují, aby se rozprostřela po celém vnitřním prostoru," uvedl manažer tradičních řemesel Petr Tůma. V sudu se smola rozprostře, vytvoří jeden až dva milimetry tenkou vrstvu, čímž se dosáhne čistého prostředí pro další naplnění pivem. Smola funguje podobně jako glazura v hrnku, řekl. Vnitřní vrstva smoly zajistí, že pivo nebude v přímém kontaktu se dřevem a nepřebere z něj nežádoucí vůně a chutě. Základním materiálem pro výrobu smoly je pryskyřice z jehličnatých stromů, hlavně z borovic. Bednáři používají směs čínské, kanadské a americké pryskyřice a přidávají k ní parafín a medicinální olej, aby se křehká smola neoprýskala. Po smolení se ze sudu přebytečná smola vylije a znovu použije. Vyvalení až 40hektolitrových sudů, smolení a návrat do sklepů zabere dva týdny. Podle emeritního vrchního sládka Václava Berky se sice technologie postupně modernizují, ale klíčové prvky výroby plzeňského ležáku zůstávají stejné. "Například trojité rmutování, přímé ohřívání měděných kotlů ohněm a pomalé studené kvašení a dokvašování. Chuť piva tím zůstává stejná. Srovnání můžeme dělat právě díky bednářské partě," řekl. Bednáři ročně vyrobí desítky transportních soudků do 50 litrů, na jednom pracují tři dny, velký ležácký sud trvá dvěma až třem bednářům měsíc, spotřebují 2,5 metru krychlového dřeva. "Používáme výhradně dubové, rostlé pomalu na tvrdém podloží, kde vzniká husté dřevo s letokruhy velmi blízko u sebe. Schne přirozeně šest až deset let," řekl Hofman. Bednáři se podle Tůmy zaměřují na důslednější opravu 110 sudů ze sklepů. "Při dodržení údržby má sud životnost třeba 80 let," uvedl. Dnes se smolili sudy vyrobené po roce 2000. Po smolení a odvětrání se do sklepů vracejí čtvrtý den. Velkovýroba sudů skončila v Prazdroji v roce 1992, odkdy používá výhradně nerezové tanky. "Práce plzeňských bednářů je natolik unikátní, že byli v roce 2018 zapsáni na národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury. Nyní usilují o zápis na seznam UNESCO," dodal Kovář. Původní bednárna byla v Prazdroji zřízena hned při otevření pivovaru v roce 1842, o 50 let později tam pracovalo 150 bednářů. Na přelomu 19. a 20. století se sklepech používalo až 7000 velkých ležáckých sudů. Václav Prokš kšThe New York Times: To není špatně natočené pivo, to je mlíko
New York 8. února (ČTK/The New York Times) - Není to špatně natočené pivo, je to "mlíko". V malé, ale rostoucí podskupině amerických pivovarů se rozmáhá vlna pěnivých českých piv, napsal americký deník The New York Times. Objednávka "mléčného nálevu" od Niteglow Beer Company v brooklynském Bushwicku, může v zákazníkovi vyvolat pocit, že se něco strašně pokazilo. Samotné pivo, tmavý ležák vyrobený z místních obilovin, je ale v pořádku. Problémem je podle návštěvníků jeho vzhled - sklenice je plná pěny. Jde o takzvané mlíko, jeden z několika stylů čepování piva, který pochází z České republiky, kde se ležáky záměrně čepují s několika centimetry pěny - a občas se točí i jen pěna. "Dodává to pivu jinou vrstvu textury, na kterou většina Američanů není zvyklá," říká devětatřicetiletý majitel společnosti Niteglow Jonathan Ifergan. Obecně je pivní pěna ve Spojených státech víceméně odmítaná. Stále více amerických pivovarů to však začíná přehodnocovat. Stále víc jich oceňuje staleté pivovarské techniky z České republiky a speciální výčepní zařízení, která tato pěnivá piva umožňují. Točené "mlíko" lze objednat v Novare Res Bier Cafe v Portlandu ve státě Maine, Little Lager v St. Louis a Notch Brewing v Salemu a Brightonu ve státě Massachusetts, který se stal jedním z prvních pivovarů, jež si tento způsob točení piva osvojil. "Spousta lidí hledá způsoby, jak se odlišit," říká 36letý majitel pivovaru Cohesion Brewing Company v Denveru Eric Larkin, který si krémové české ležáky s nízkým obsahem alkoholu oblíbil během svých líbánek v Praze. "Mlíko" je jedním ze tří druhů servírování piva nabízených v jeho podniku Cohesion. Standardní styl známý jako "hladinka" se dodává s pěnou vysokou na tři prsty, uvádí Larkin, ačkoli mnoho zákazníků volí takzvaný "šnyt", tedy dvě třetiny pěny a jednu třetinu piva. Jen opravdoví fajnšmekři si dají "mlíko" - plnou sklenici pěny, jejíž název pochází z českého slangového výrazu pro mléko. "Lidé se pěny oprávněně bojí," říká Eric Larkin. "Učí nás, že pěna je špatná. Učí nás, že je to plýtvání místem ve sklenici," dodal. Voňavá pěna na českém ležáku je podle Evana Raila, který píše o pivu z Prahy, "něco jako poleva na dortu" a mlíko poleva se sladkou, nikoli hořkou chutí. Není jasné, kdy nebo proč způsob točení piva na "mlíko" vznikl. Často uváděná teorie říká, že způsob byl vynalezen v 19. století jako alternativa pro ženy, kterým nechutnalo pivo. "Takové historky jsou často nesmysly používané kvůli reklamě," řekl Evan Rail. Podle něj vzniklo nalévání během minulého století jako vtip mezi výčepními v Praze, když pípy chrlí hustou pěnu, která se několik minut mění na tekutinu. Na rozdíl od pákových rukojetí oblíbených ve Spojených státech, fungují české pípy na čepování piva jinak. V roce 2015 začal výrobce výčepní techniky se sídlem v Plzni společnost Lukr prodávat výčepní kohouty americkým barům. První rok, kdy je vedoucí mezinárodního prodeje společnosti Lukr Jan Havránek prodával ve Spojených státech, dokončil jen asi desítku prodejů. "Byli to většinou pivní nadšenci," řekl. V následujících letech se tato čísla zlepšila. Společnost nyní ve Spojených státech prodává 1000 až 2000 výčepních kohoutů ročně. cht nob
Mnichovský pivní festival Oktoberfest navštívilo 6,7 mil. lidí, méně než loni
Berlín/Mnichov 6. října (zpravodaj ČTK) - Mnichovský pivní festival Oktoberfest, který dnes po 16 dnech končí, letos navštívilo 6,7 milionu lidí. V předběžné zprávě o tom informovali organizátoři. Návštěvníků bylo méně než loni, kdy ale pivní slavnosti trvaly o dva dny déle. Skanzen Zubnice na Ústecku nabídl ochutnávku regionálních ciderů a mošty
Zubrnice (Ústecko) 7. září (ČTK) - Skanzen v Zubrnicích nedaleko Ústí nad Labem dnes patřil regionálním výrobcům ciderů a moštů. Při prvním ročníku Ciderfestu v nově zpřístupněném dvoře muzea v přírodě nabídlo své produkty osm výrobců ciderů ze severu Čech. Mnichov má první nealkoholickou pivní zahrádku, slibuje kulturu bez kocoviny
Berlín 18. července (zpravodaj ČTK) - Mnichov, německé hlavní město piva, má ode dneška první nealkoholickou pivní zahrádku s příznačným názvem Die Null (Nula). V bavorské metropoli, která se díky Oktoberfestu na přelomu září a října každoročně stává pivním středobodem světa, je to první takové zařízení. Sněmovna podpořila snazší přístup k nižší spotřební dani pro minipivovary
Praha 10. července (ČTK) - Zákon o spotřebních daních zřejmě zmírní podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Zemědělcům umožní žádat o vratku spotřební daně dvakrát do roka místo jednou ročně. Propojené minipivovary by měly snáze dosáhnout na nižší daň z piva
Praha 9. července (ČTK) - Zákon o spotřebních daních zřejmě zmírní podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Předpokládá to novela zákona o spotřebních daních, kterou má ve středu projednat Sněmovna na mimořádné schůzi. Kamenářský dům muzea v Turnově se na léto změní v hostinec, je součástí výstavy
Turnov (Semilsko) 26. června (ČTK) - V prvorepublikový hostinec se promění na letní prázdniny Kamenářský dům muzea v Turnově v Českém ráji. Jde o součást dvojvýstavy věnované pivovarnictví a pohostinství v tomto regionu, která začne ve čtvrtek. Bloomberg: Pivovary sázejí na nealkoholická piva, jejichž spotřeba roste
Brusel 9. června (ČTK/Bloomberg) - Lahve s pivem zdobené pěti olympijskými kruhy již v rámci příprav na letní hry v Paříži sjíždějí z výrobní linky v belgickém pivovaru Anheuser-Busch InBev. Od posledních letních olympijských her ve francouzském hlavním městě uplynulo 100 let a město chce zanechat svoji stopu poté, co se předchozí olympijské hry v Tokiu kvůli pandemii nemoci covid-19 konaly prakticky na prázdných stadionech. DPA: Doba trvanlivosti běží... kdy se vaše skladované pivo zkazí?
Berlín 11. května (ČTK/DPA) - Tohle je docela dobrý problém, který člověk může mít: Řekněme, že grilování, které jste si naplánovali, ztroskotalo. A vám zbylo pár bas piva, které teď budete pít téměř věčnost. BBC: Jak ochránit britskou pintu piva před změnou klimatu
Londýn 3. dubna (BBC/ČTK) - S postupnou klimatickou změnou hrozí, že typické britské pintě piva 'zazvoní hrana', píše BBC News. Vědci se pokoušejí najít způsoby, jak pivovarnickému průmyslu v zemi pomoci. Ruský pivovar Baltika žaluje dánský Carlsberg o vysoké odškodné
Moskva 1. dubna (ČTK) - Ruský pivovar Baltika zažaloval čtyři divize dánské pivovarnické skupiny Carlsberg o odškodné ve výši 6,24 miliardy dánských korun (zhruba 21 miliard Kč). Vyplývá to ze soudních dokumentů, píše agentura Reuters. Národní muzeum pivovarnictví v Kostelci n.Č.l. otevře v květnu novou expozici
Kostelec nad Černými lesy (u Prahy) 17. března (ČTK) - V Kostelci nad Černými lesy u Prahy se v květnu otevře nová expozice Národního muzea pivovarnictví. Tříleté úpravy v areálu pivovaru, kde muzeum sídlí, a restaurování historických pivovarských technologií podpořily částkou 1,45 milionu eur (přibližně 36,6 milionu korun) Fondy EHP. BBC: Budete pít geneticky modifikované pivo?
New York 26. listopadu (ČTK/BBC) - Charles Denby říká, že jeho práce je jednoduše o tom, že se snaží zlepšit chuť piva. Zajímá ho, jak zvýšit žádoucí chutě a snížit ty nepříliš dobré, a také jak vytvářet chutě nové. Nové belgické muzeum přibližuje historii piva a doporučí, které vám sedne
Brusel 24. září (zpravodajka ČTK) - Kolik druhů piv můžete v Belgii ochutnat? Jaké jsou pro ně typické sklenice? A co je vlastně na belgické pivní kultuře jedinečné? Odpověď na tyto otázky nabízí Belgický pivní svět (Belgian Beer World), který se v Bruselu otevřel na začátku září. V Mnichově začíná tradiční festival piva Oktoberfest, tuplák vyjde až na 369 Kč
Berlín 15. září (zpravodaj ČTK) - V sobotu přesně v poledne na Tereziánské louce v Mnichově narazí primátor bavorské metropole Dieter Reiter sud piva, čímž zahájí vyhlášený pivní festival Oktoberfest. Přípravy na mnichovský Oktoberfest jsou v plném proudu, nevyhne se mu zdražení
Berlín 23. července (zpravodaj ČTK) - Pivní festival Oktoberfest ovládne bavorskou metropoli až za dva měsíce, přípravy jsou ale již nyní v plném proudu a na Tereziánské louce v Mnichově vyrůstají obří stany pro milovníky zlatavého moku. Prazdroj oslaví 180. výročí uvaření první várky ležáku tradičním Pilsner Festem
Plzeň 30. září (ČTK) - Plzeňský Prazdroj oslaví 180. výročí uvaření první várky ležáku Pilsner Urquell na tradičním Pilsner Festu. Konat se bude po dvouleté pauze v areálu pivovaru 7. a 8. října. Nabídne hudbu, školy čepování a speciální prohlídky. Šéf Oktoberfestu: Pivní slavnost není o rekordech, ale o spokojenosti hostů
Berlín 21. září (zpravodaj ČTK Aleš Zápotocký) - Mnichovský svátek piva Oktoberfest není o lámání návštěvnických rekordů, ale o spokojenosti hostů. V rozhovoru se zahraničními novináři to prohlásil šéf festivalu Clemens Baumgärtner. Starobrno slaví 150 let, pozvalo návštěvníky do starých ležáckých sklepů
Brno 3. září (ČTK) - Do historických ležáckých sklepů i současných výrobních prostor dnes výjimečně pozval návštěvníky brněnský pivovar Starobrno. Letos slaví 150 let existence, připravil proto zábavní program s koncerty, kostýmovanými výstupy herců z Městského divadla nebo školou čepování piva.
Berlín/Mnichov 6. října (zpravodaj ČTK) - Mnichovský pivní festival Oktoberfest, který dnes po 16 dnech končí, letos navštívilo 6,7 milionu lidí. V předběžné zprávě o tom informovali organizátoři. Návštěvníků bylo méně než loni, kdy ale pivní slavnosti trvaly o dva dny déle. Skanzen Zubnice na Ústecku nabídl ochutnávku regionálních ciderů a mošty
Zubrnice (Ústecko) 7. září (ČTK) - Skanzen v Zubrnicích nedaleko Ústí nad Labem dnes patřil regionálním výrobcům ciderů a moštů. Při prvním ročníku Ciderfestu v nově zpřístupněném dvoře muzea v přírodě nabídlo své produkty osm výrobců ciderů ze severu Čech. Mnichov má první nealkoholickou pivní zahrádku, slibuje kulturu bez kocoviny
Berlín 18. července (zpravodaj ČTK) - Mnichov, německé hlavní město piva, má ode dneška první nealkoholickou pivní zahrádku s příznačným názvem Die Null (Nula). V bavorské metropoli, která se díky Oktoberfestu na přelomu září a října každoročně stává pivním středobodem světa, je to první takové zařízení. Sněmovna podpořila snazší přístup k nižší spotřební dani pro minipivovary
Praha 10. července (ČTK) - Zákon o spotřebních daních zřejmě zmírní podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Zemědělcům umožní žádat o vratku spotřební daně dvakrát do roka místo jednou ročně. Propojené minipivovary by měly snáze dosáhnout na nižší daň z piva
Praha 9. července (ČTK) - Zákon o spotřebních daních zřejmě zmírní podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Předpokládá to novela zákona o spotřebních daních, kterou má ve středu projednat Sněmovna na mimořádné schůzi. Kamenářský dům muzea v Turnově se na léto změní v hostinec, je součástí výstavy
Turnov (Semilsko) 26. června (ČTK) - V prvorepublikový hostinec se promění na letní prázdniny Kamenářský dům muzea v Turnově v Českém ráji. Jde o součást dvojvýstavy věnované pivovarnictví a pohostinství v tomto regionu, která začne ve čtvrtek. Bloomberg: Pivovary sázejí na nealkoholická piva, jejichž spotřeba roste
Brusel 9. června (ČTK/Bloomberg) - Lahve s pivem zdobené pěti olympijskými kruhy již v rámci příprav na letní hry v Paříži sjíždějí z výrobní linky v belgickém pivovaru Anheuser-Busch InBev. Od posledních letních olympijských her ve francouzském hlavním městě uplynulo 100 let a město chce zanechat svoji stopu poté, co se předchozí olympijské hry v Tokiu kvůli pandemii nemoci covid-19 konaly prakticky na prázdných stadionech. DPA: Doba trvanlivosti běží... kdy se vaše skladované pivo zkazí?
Berlín 11. května (ČTK/DPA) - Tohle je docela dobrý problém, který člověk může mít: Řekněme, že grilování, které jste si naplánovali, ztroskotalo. A vám zbylo pár bas piva, které teď budete pít téměř věčnost. BBC: Jak ochránit britskou pintu piva před změnou klimatu
Londýn 3. dubna (BBC/ČTK) - S postupnou klimatickou změnou hrozí, že typické britské pintě piva 'zazvoní hrana', píše BBC News. Vědci se pokoušejí najít způsoby, jak pivovarnickému průmyslu v zemi pomoci. Ruský pivovar Baltika žaluje dánský Carlsberg o vysoké odškodné
Moskva 1. dubna (ČTK) - Ruský pivovar Baltika zažaloval čtyři divize dánské pivovarnické skupiny Carlsberg o odškodné ve výši 6,24 miliardy dánských korun (zhruba 21 miliard Kč). Vyplývá to ze soudních dokumentů, píše agentura Reuters. Národní muzeum pivovarnictví v Kostelci n.Č.l. otevře v květnu novou expozici
Kostelec nad Černými lesy (u Prahy) 17. března (ČTK) - V Kostelci nad Černými lesy u Prahy se v květnu otevře nová expozice Národního muzea pivovarnictví. Tříleté úpravy v areálu pivovaru, kde muzeum sídlí, a restaurování historických pivovarských technologií podpořily částkou 1,45 milionu eur (přibližně 36,6 milionu korun) Fondy EHP. BBC: Budete pít geneticky modifikované pivo?
New York 26. listopadu (ČTK/BBC) - Charles Denby říká, že jeho práce je jednoduše o tom, že se snaží zlepšit chuť piva. Zajímá ho, jak zvýšit žádoucí chutě a snížit ty nepříliš dobré, a také jak vytvářet chutě nové. Nové belgické muzeum přibližuje historii piva a doporučí, které vám sedne
Brusel 24. září (zpravodajka ČTK) - Kolik druhů piv můžete v Belgii ochutnat? Jaké jsou pro ně typické sklenice? A co je vlastně na belgické pivní kultuře jedinečné? Odpověď na tyto otázky nabízí Belgický pivní svět (Belgian Beer World), který se v Bruselu otevřel na začátku září. V Mnichově začíná tradiční festival piva Oktoberfest, tuplák vyjde až na 369 Kč
Berlín 15. září (zpravodaj ČTK) - V sobotu přesně v poledne na Tereziánské louce v Mnichově narazí primátor bavorské metropole Dieter Reiter sud piva, čímž zahájí vyhlášený pivní festival Oktoberfest. Přípravy na mnichovský Oktoberfest jsou v plném proudu, nevyhne se mu zdražení
Berlín 23. července (zpravodaj ČTK) - Pivní festival Oktoberfest ovládne bavorskou metropoli až za dva měsíce, přípravy jsou ale již nyní v plném proudu a na Tereziánské louce v Mnichově vyrůstají obří stany pro milovníky zlatavého moku. Prazdroj oslaví 180. výročí uvaření první várky ležáku tradičním Pilsner Festem
Plzeň 30. září (ČTK) - Plzeňský Prazdroj oslaví 180. výročí uvaření první várky ležáku Pilsner Urquell na tradičním Pilsner Festu. Konat se bude po dvouleté pauze v areálu pivovaru 7. a 8. října. Nabídne hudbu, školy čepování a speciální prohlídky. Šéf Oktoberfestu: Pivní slavnost není o rekordech, ale o spokojenosti hostů
Berlín 21. září (zpravodaj ČTK Aleš Zápotocký) - Mnichovský svátek piva Oktoberfest není o lámání návštěvnických rekordů, ale o spokojenosti hostů. V rozhovoru se zahraničními novináři to prohlásil šéf festivalu Clemens Baumgärtner. Starobrno slaví 150 let, pozvalo návštěvníky do starých ležáckých sklepů
Brno 3. září (ČTK) - Do historických ležáckých sklepů i současných výrobních prostor dnes výjimečně pozval návštěvníky brněnský pivovar Starobrno. Letos slaví 150 let existence, připravil proto zábavní program s koncerty, kostýmovanými výstupy herců z Městského divadla nebo školou čepování piva.
Výstava v Muzeu krajky připomene historii pivovarnictví ve Vamberku
Vamberk (Rychnovsko) 2. září (ČTK) - Nová výstava v Muzeu krajky ve Vamberku na Rychnovsku přiblíží historii pivovarnictví ve městě. K vidění budou také džbány, korbele, podtácky, láhve s litými nápisy, reklamní předměty včetně historických fotografií a tematických dokumentů, sdělili ČTK zástupci muzea. Vernisáž bude v pátek 3. září od 17:00, výstava potrvá do 14. listopadu. "Pivní minulost města Vamberk byla velice bohatá. Dle zjištěných informací sahá nejméně do 16. století, ale možná ještě i dále," uvedl jeden z organizátorů výstavy Jiří Hostinský. Výstava "Pivovary a hospody ve Vamberku aneb kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije" vznikla ve spolupráci muzea a Spolku přátel historie Vamberk. Podle organizátorů jsou ve městě doložené dva dnes již zaniklé pivovary. Ve Vamberku v minulosti existovala i řada hospod, těm zaniklým, ale i současným bude výstava také věnována. Textovou část výstavy doplňuje řada trojrozměrných předmětů, a to jak ze sbírek Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, tak z těch soukromých. "Velkou zajímavostí bude sbírka pivovarských odznaků Reného Kolečka, která je jednou z největších v České republice," uvedli v tiskové zprávě zástupci rychnovského muzea, pod které Muzeum krajky Vamberk spadá. Během páteční vernisáže bude pokřtěna kniha "Koloběh piva ve Vamberku aneb kde se pivo vařilo, stáčelo, skladovalo a pilo". ku hj
NEAKTIVNÍ COOKIES
Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky
dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte
lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.