Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice, tvrdí studie
Londýn 28. srpna 2023 (ČTK) - Průmyslově zpracované potraviny výrazně zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Napsal to list The Guardian s odkazem na dvě na sobě nezávislé studie, které by podle expertů měly být varováním pro vlády po celém světě.
Celosvětová spotřeba silně zpracovaných výrobků, jako jsou cereálie, proteinové tyčinky, šumivé nápoje, hotová jídla a rychlé občerstvení, v posledních letech prudce vzrostla. V Británii a USA tvoří nyní více než polovinu průměrné stravy. Pro některé lidi, zejména mladší, chudší nebo ze znevýhodněných oblastí, je typické, že jejich strava obsahuje až 80 procent maximálně zpracovaných potravin.
Dvě rozsáhlé studie prezentované na největší světové konferenci o srdci ukázaly, jak ničivý dopad mají tyto výrobky na kardiovaskulární zdraví.
První studie, která sledovala 10.000 žen po dobu 15 let, zjistila, že ty, jejichž strava obsahovala nejvyšší podíl ultra zpracovaných potravin, měly o 39 procent vyšší pravděpodobnost vysokého krevního tlaku. Hypertenze zvyšuje riziko závažných srdečních onemocnění, včetně ischemické choroby srdeční, nemoci periferních tepen, aneurysmat aorty, onemocnění ledvin a vaskulární demence.
Druhá studie, která se zaměřila na více než 325.000 mužů a žen, ukázala, že lidé, kteří jedli nejvíce průmyslově zpracovaných potravin, měli o 24 procent vyšší pravděpodobnost kardiovaskulárních příhod včetně infarktu, mrtvice a anginy pectoris.
Lidé, u nichž průmyslově zpracované potraviny tvořily méně než 15 procent jejich stravy, byli nejméně ohroženi srdečními problémy, vyplynulo z výzkumu vedeného Čtvrtou vojenskou lékařskou univerzitou v čínském Si-anu.
Výsledky studií byly zveřejněny na výročním zasedání Evropské kardiologické společnosti v Amsterodamu. Experti na ně reagovali výzvou k naléhavému přijetí opatření.
Ultra zpracované potraviny při výrobě prošly několika procesy, často mají vysoký obsah soli a cukru a mohou obsahovat přídavné látky a konzervanty. Často také obsahují málo vlákniny a chybí v nich živiny, které jsou obsaženy v čerstvých nebo minimálně zpracovaných potravinách, jako je ovoce, zelenina, obyčejný jogurt nebo domácí chléb.
Dřívější studie spojovaly konzumaci vysokého množství průmyslově zpracovaných potravin s řadou zdravotních problémů včetně obezity, cukrovky 2. typu a rakoviny.
Mnoho lidí si neuvědomuje, že potraviny, které považují za zdravé, jako jsou sendviče, wrapy, polévky a nízkotučné jogurty, jsou ve skutečnosti ultra zpracované výrobky, řekla jedna z autorek první studie Anushriya Pantová z univerzity v Sydney. Více potravin tohoto typu podle ní jedí ženy než muži. Dodala, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda je to způsobeno reklamami na ultra zpracovanou stravu a nízkotučné potraviny zaměřenými na ženy.
Podle odborníku by tyto výrobky měly být označeny varovnými štítky, jako je tomu již v Chile nebo Mexiku.
ban mka - sdílejte článek
Následuje: Partners získala bankovní licenci ČNB, nová banka ponese název Partners Banka
Praha 28. srpna (ČTK) - Finanční skupina Partners získala bankovní licenci České národní banky. Nová banka ponese název Partners Banka. Její činnost skupina plánuje spustit v prvním čtvrtletí 2024, v pilotním provozu pro vedení, zaměstnance, poradce a jejich rodiny banka zahájí činnost koncem letošního roku. Partners to dnes oznámila ČTK v tiskové zprávě. "Spuštění banky vnímáme jako vstup do nové finanční ligy," uvedl ředitel finanční skupiny Partners Petr Borkovec. Partners Banka bude úzce spolupracovat s finančně poradenskou společností Partners. Bude využívat její pobočkovou síť a její pobočky ponesou značku Partners Banky. Aktuálně jich na trhu funguje přes 150, v dlouhodobém plánu je jich 250. Po spuštění banky budou mít Partners čtvrtou největší pobočkou síť v Česku. Stejný osobní servis bude ale poskytovat všech 1500 certifikovaných poradců Partners, kteří se splněním certifikace a zajištěním zásadních pravidel stanou bankéři Partners Banky. Současně podle Borkovce platí, že na těchto místech si budou moci lidé i nadále sjednávat ostatní produkty a služby jiných finančních domů, které Partners zprostředkovávají. (pokračování...)
Praha 28. srpna (ČTK) - Finanční skupina Partners získala bankovní licenci České národní banky. Nová banka ponese název Partners Banka. Její činnost skupina plánuje spustit v prvním čtvrtletí 2024, v pilotním provozu pro vedení, zaměstnance, poradce a jejich rodiny banka zahájí činnost koncem letošního roku. Partners to dnes oznámila ČTK v tiskové zprávě. "Spuštění banky vnímáme jako vstup do nové finanční ligy," uvedl ředitel finanční skupiny Partners Petr Borkovec. Partners Banka bude úzce spolupracovat s finančně poradenskou společností Partners. Bude využívat její pobočkovou síť a její pobočky ponesou značku Partners Banky. Aktuálně jich na trhu funguje přes 150, v dlouhodobém plánu je jich 250. Po spuštění banky budou mít Partners čtvrtou největší pobočkou síť v Česku. Stejný osobní servis bude ale poskytovat všech 1500 certifikovaných poradců Partners, kteří se splněním certifikace a zajištěním zásadních pravidel stanou bankéři Partners Banky. Současně podle Borkovce platí, že na těchto místech si budou moci lidé i nadále sjednávat ostatní produkty a služby jiných finančních domů, které Partners zprostředkovávají. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice, tvrdí studie' je zařazena do kategorií Zdravotnictví (zdr) - Věda a technika (vat) - Magazínový servis (mag) - Potravinářství (ptr). ID zprávy: T2023082802512|506930. Vydána 28.08.2023 17:09:02. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice, tvrdí studie' je zařazena do kategorií Zdravotnictví (zdr) - Věda a technika (vat) - Magazínový servis (mag) - Potravinářství (ptr). ID zprávy: T2023082802512|506930. Vydána 28.08.2023 17:09:02. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.