Česká firma vyvinula technologii sušení hotových jídel, které vydrží deset let
Praha 5. března 2023 (ČTK) - Česká společnost Freeze Dry Company se věnuje lyofilizaci potravin, při které se suší potraviny za velmi nízkých teplot. Vyvinula technologii sušení hotových jídel, které vydrží deset let a jsou po zalití horkou vodou poživatelné. V rozhovoru s ČTK to řekl za společnost Rudolf Kalovský, který se na vývoji tohoto produktu podílel. Firma ho tři roky dodává Armádě ČR. Příští týden spustí sbírku, která by měla umožnit posílat zásilky sušených jídel vojákům na Ukrajině.
Jsme schopni uchovat výrobek při pokojové teplotě po dobu více jak deset let bez toho, aniž by ztratil kvalitu...
Kalovský uvedl, že firma se začala možností sušení hotových pokrmů zabývat poté, co ji s tím oslovila přímo česká armáda. Mezi hlavními požadavky byla dlouhodobá trvanlivost nebo aby jídlo co nejméně vážilo a zároveň bylo chutné. Firma se sušení potravin věnovala již dříve, sušila například ovoce a zpočátku podle Kalovského očekávala, že sušení přímo celých pokrmů nebude možné. V EU je podle něj asi šest firem, které tuto technologii používají, ale žádná se nevěnuje sušení přímo hotových pokrmů, uvedl.
Celý proces lze zjednodušeně popsat tak, že surovina se mrazí na zhruba minus 35 stupňů a poté se vytvoří vakuum a výrobek opustí voda. Tím se vytvoří suchý polotovar, který má například jedno procento vody. Kalovský uvedl, že právě minimální vlhkost zabraňuje degradaci potravin. Jako hlavní výhodu pro použití v armádě vidí v podstatně menší hmotnosti, než mají běžné potraviny.
Například pokrm, který po uvaření váží zhruba 470 gramů, má po vysušení kolem 100 gramů. Vojáci pak mohou mít pět kusů jídla, které váží půl kilogramu. Další důležitá vlastnost je podle Kalovského velmi dlouhá trvanlivost. "Jsme schopni uchovat výrobek při pokojové teplotě po dobu více jak deset let bez toho, aniž by ztratil kvalitu," uvedl.
Doplnil, že hmotnost sušeného jídla také umožňuje jednodušší transport, kdy například jeden kamion, který uveze 20 tun materiálů, uveze 200.000 sušených jídel. V současnosti firma vyrábí 18 druhů jídel, mezi nimi běžné pokrmy jako například hrachová kaše. Podle Kalovského lze vysušit jakýkoli pokrm obsahující vodu, do kterého se poté pouze naleje voda a je normálně poživatelný.
Firma již na Ukrajinu odeslala jako podporu vojákům na vlastní náklady zásilku zboží za zhruba 2,5 milionu Kč. Kalovský spatřuje možné využití sušených jídel nejen v armádě, ale také pro hmotné rezervy, pro zásobování oblastí postižených různými katastrofami nebo například u složek záchranného systému. Nabízí se podle něj i komerční prodej sušených hotových pokrmů.
Kalovský uvedl, že firma má v současnosti obrat v nižších stovkách milionů korun ročně, chce se ale dále rozvíjet. Měsíčně dokáže vyrobit 250.000 až 300.000 kusů jídel. Sídlí v Praze a výrobu má u Přerova v Olomouckém kraji. Věnuje se pouze samotnému sušení, hotové pokrmy odebírá od dodavatelské společnosti.
zaz rdo
- sdílejte článek
Následuje: Hospodářská komora: Reálné mzdy se od vzniku ČR zvýšily o 141 procent
Praha 5. března (ČTK) - Reálné mzdy v Česku se od rozdělení Československa do roku 2021 zvýšily o 141 procent. Vyplývá to z analýzy Hospodářské komory ČR, kterou má ČTK k dispozici. Mzdy rostly nejrychleji v letech 1995 a 1996 kvůli oživení růstu po hospodářské transformaci. Loňský rok podle odhadů Hospodářské komory přinesl nejhlubší pokles reálné mzdy, konečné údaje ale zatím nebyly zveřejněny, a proto nejsou součástí analýzy. Zatímco v roce 1994 byla průměrná mzda 7004 koruny, ke konci roku 2021 činila 40.135 korun. Nominální mzdy se přitom zvyšovaly rychleji než cenová hladina, takže příjmy zaměstnanců rostly i v reálném vyjádření. "Životní úroveň zaměstnanců vzrostla. Po odečtení růstu spotřebitelských cen si zaměstnanci totiž reálně polepšili. V současnosti tak mají téměř 2,5krát vyšší mzdy než před třiceti lety," uvedla Hospodářská komora. Reálné mzdy, které jsou očištěné o vliv inflace, nejrychleji rostly v letech 1995 a 1996, kdy se shodně meziročně zvýšily o 8,7 procenta. Pokles reálných mezd Česko zaznamenalo v letech 1998, 2000, 2012 a 2013. V roce 2013 byl nejhlubší meziroční pokles, který činil 1,5 procenta. "K ještě většímu propadu v reálných výdělcích zaměstnanců pravděpodobně došlo vlivem energetické krize a s tím související inflace v roce 2022," uvedla Hospodářská komora. (pokračování...)
Praha 5. března (ČTK) - Reálné mzdy v Česku se od rozdělení Československa do roku 2021 zvýšily o 141 procent. Vyplývá to z analýzy Hospodářské komory ČR, kterou má ČTK k dispozici. Mzdy rostly nejrychleji v letech 1995 a 1996 kvůli oživení růstu po hospodářské transformaci. Loňský rok podle odhadů Hospodářské komory přinesl nejhlubší pokles reálné mzdy, konečné údaje ale zatím nebyly zveřejněny, a proto nejsou součástí analýzy. Zatímco v roce 1994 byla průměrná mzda 7004 koruny, ke konci roku 2021 činila 40.135 korun. Nominální mzdy se přitom zvyšovaly rychleji než cenová hladina, takže příjmy zaměstnanců rostly i v reálném vyjádření. "Životní úroveň zaměstnanců vzrostla. Po odečtení růstu spotřebitelských cen si zaměstnanci totiž reálně polepšili. V současnosti tak mají téměř 2,5krát vyšší mzdy než před třiceti lety," uvedla Hospodářská komora. Reálné mzdy, které jsou očištěné o vliv inflace, nejrychleji rostly v letech 1995 a 1996, kdy se shodně meziročně zvýšily o 8,7 procenta. Pokles reálných mezd Česko zaznamenalo v letech 1998, 2000, 2012 a 2013. V roce 2013 byl nejhlubší meziroční pokles, který činil 1,5 procenta. "K ještě většímu propadu v reálných výdělcích zaměstnanců pravděpodobně došlo vlivem energetické krize a s tím související inflace v roce 2022," uvedla Hospodářská komora. (pokračování...)
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Česká firma vyvinula technologii sušení hotových jídel, které vydrží deset let' je zařazena do kategorií Potravinářství (ptr) - Obchod (obo) - Politika (pol) - Politika domácí (pod) - Firmy (efm). ID zprávy: T2023030307037|505216. Vydána 05.03.2023 8:20:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva 'Česká firma vyvinula technologii sušení hotových jídel, které vydrží deset let' je zařazena do kategorií Potravinářství (ptr) - Obchod (obo) - Politika (pol) - Politika domácí (pod) - Firmy (efm). ID zprávy: T2023030307037|505216. Vydána 05.03.2023 8:20:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.